Re: Region Horne Povazie

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:-D :lol: :-) ;-) :-( :o :shock: :!: :?: :roll:

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Re: Region Horne Povazie

Re: Region Horne Povazie

od vader » 17 lis 2024, 15:28

Vidim ze este plno strapcov je zasackovanych ,co nema kto jest?

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 17 lis 2024, 14:30

Dnešná mlska po nedeľnom obede: Ajvaz, Bajkonur, Tajna Monacha, Bohema. Bajkonur už je čiastočne povädnutý, ale na chuti sa to negatívne neprejavuje. TM - strapce treba preberať od zosušených (a následne znehodnotených) hrozienok, ale aj tak celková výdrž super,  Ajvaz ani nehovorím, stále drží, pri ňom už len čakám, kým mi z nepodareného e-shopu dôjde refraktomer a použijem na výrobu vína (neskorý zber). Bohema takisto veľmi trvanlivá, menšie strapce, navyše má jednu veľkú výhodu: ani tie bobuľky, ktoré sa zosušili na hrozienka, sa vôbec nekazia a majú extrémne silný muškát. 
 
Přílohy
462548826_2457457504456553_2149878238668567131_n.jpg
462548642_1341505477259499_6968968095094628382_n.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 13 lis 2024, 15:46

...škoda, vidím, že je to skôr na bádateľské účely, no čo už, pôjdem k Bred_ikovi, ale tento krát bez auta, lebo som tento rok trpel  :lol:


 

Re: Region Horne Povazie

od Ondra » 13 lis 2024, 15:03

Lubo píše:
13 lis 2024, 14:54
Ondro, o rok môžeš doniesť trochu vína na koštovku hrozna, urobíme slepé hodnotenie. 
 
Obavám se, že z toho Hibernalu nezbude vůbec nic. Navic nebyl můj. Jen mi bylo poskytnuto 100 litrů Hibernalu a ja teď vlastně testuji práci jiných svymi výběry kvasinek.
Moje zahradka je osazena jen jako kusovky a ty letos byly vicemeně zdecimovany jarnimi mrazy a pak ptačí havětí. (Nesáčkoval jsem- přistí rok budu). Takze jsem ani nemohl prispět do ratingu 2024. Nebylo vicemeně co hodnotit. Mrchy mi chodily na drzo i do skleniku (!).
ps:  Už mam k tomu vyrobenemu vinu i nahlásenou komisi, tak bude akorat zapis z degustace a pak grafy, ktere odhalí chemickou analyzu, jak která kvasinka pracovala, jak si vedla a kolik prežila/vyrobila alkoholu. Mohu akorat pak sem vložit vysledky. ;-)

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 13 lis 2024, 14:54

Ondro, o rok môžeš doniesť trochu vína na koštovku hrozna, urobíme slepé hodnotenie. 

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 13 lis 2024, 12:59

Zkušeností není nikdy dost, takže za mě určitě to popiš, pokud na to máš chuť. Rád si to přečtu a třeba příští rok něco zkusím taky :-)

Re: Region Horne Povazie

od Ondra » 13 lis 2024, 08:15

Jarek23 píše:
13 lis 2024, 07:47
Ondro, to vypadá jak nahled do chemické laboratoře 😁
 
No vypada to vselijak, vim. :-)
Ale je to jen takový "malý" hokuspokus s různymi typy kvasinek v jednom typu moštu- Hibernal.... kdyby to někoho zajimalo, můžu to rozepsat. Ps: Jsou tam umyslně jen 3 litry. Ktery se po tydennim bouřlivem uvodnim rozkvašení prelily bez hrubych kalu do menšiho -3l kanystru a nechaly dal kvasit.

Re: Region Horne Povazie

od Jarek23 » 13 lis 2024, 07:47

Ondro, to vypadá jak nahled do chemické laboratoře 😁

Re: Region Horne Povazie

od Ondra » 12 lis 2024, 21:47

Dzordzik píše:
31 říj 2024, 11:31
Taky přeju ať se povede. Chtěl jsem letos zkusit, ale bylo málo suroviny a nemám ani kvasnou zátku, ani vhodnou nádobu. Proto by bylo fajn, kdybys pokus dokumentoval a do patřičného tématu sem psal. Určitě se najde x dalších, co by to, dřív nebo později, chtěli zkusit. Optimálně bez všelijakých kvasinek a brikulí, pěkně postaru, tj. vhodně pro každého co by to chtěl zkusit.
 
Potřeby na výrobu zkušebního prvního vína:

Ponorný mixér:
https://www.datart.cz/Mixer-ETA-Rizzo-1 ... 8ZEALw_wcB

Kanystr na 5 litrů vína:
https://www.vinarskydum.cz/kanystr-5-l- ... N2EALw_wcB

Kvasná zátka:
https://www.vinarskyraj.cz/rajsky-expre ... 8JEALw_wcB

Uzávěr na kvasnou zátku: (vyvrtat díru vrtakem 10mm)
https://www.hobynaradi.cz/uzaver-s-komi ... rXEALw_wcB

Trychtýř se sítkem:
https://www.odkulinare.cz/plastova-nale ... z3EALw_wcB
Přílohy
Screenshot_20241112_220443_Photos.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 12 lis 2024, 21:17

Na viničoch už nevisí skoro žiadne hrozno, možno 1,5kg celkovo.  Listy mráz už spálil a sú na 90% dole. V skleníku je ešte dosť papriky a trochu rajčín, skúsim ich obrať až na konci novembra, ak neprídu mrazy pod -5stC, tak dnes len trochu do misky. Moja chuťovo obľúbená Marusja, násilným spôsobom ukončila svoju púť u mňa v nedeľu večer, mala nádherný koreňový systém + rosné korienky, ktoré nedávam preč. Aj mi potom bolo ľúto, že som ju nenechal na preštepenie.... V sobotu ešte vysadím päť koreňov a s viničom som rovnako tento rok skončil. Celkovo som vymenil 17 odrôd a vysadil 9 nových miest, tj. sa budem tešiť na skúšanie 26 tich nováčikov. 
Marusja 12112024.jpg
 
12112024.jpg
 

 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 08 lis 2024, 22:42

... minulú noc už bol silnejší mráz, išlo to až k -4 stC, tak som sa po práci dokopal k zozbieraniu kapusty a pri dlávení som dal ministrapček Skazky na spodok súdka. Jedna bobuľka sa ušla aj manželke a pochválila ma  :-)
Skazka-martiňák 08112024.jpg
 


 

Re: Region Horne Povazie

od stano » 01 lis 2024, 20:00

Držím palce,
proces vyroby vína je zaujímavý, niekedy je to hra s neistým výsledkom, nakoniec podobne je to aj s pestovaním viniča. Odporúčam začať u červených vín s Kraseňom, nie len preto, že je to vďačná odroda, ale hlavne pre začiatočníka preto, lebo je bezsemenný. Taniny zo šupky v porovnaní s taninami v semenách sú menej "drsné", preto víno z Kraseňa sa nemusí zložito číriť pri znižovaní množstva horkých a trpkých taninov. Myslim si, že aj technológia výroby červeného vína je jednoduchšia ako u bieleho vína /napr. oxidácia ap./.

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 01 lis 2024, 08:37

Kolegovia, ďakujem za povzbudenie, potešilo :) To sa mi dobre pestuje, keď môžem využiť všetky vedomosti, ktoré priebežne dávate na fórum. Ja som sa vždy inšpiroval tými fantastickými výsledkami, ktoré ste tu odprezentovali. V mnohých ohľadoch som mal tento rok šťastie, veľa z mojich koreňov bolo ušetrených od jarných mrazov. V tom uchovaní úrody do neskoršej jesene som profitoval hlavne z využitia ochranných sáčkov - to je moja tohtoročná skúsenosť a budem to vrele odporúčať každému. Vlani som na tomto pohorel a hlavne octomilky u mňa na neskorších odrodách spôsobili menšiu katastrofu. Okrem toho teraz sa mi zdá, že sáčky čiastočne chránia hrozno aj pred vplyvmi počasia, hlavne prvými mrazíkmi, ktoré sme tu už mali niekoľko rán, čo viem podľa nutnosti ranného škrabania skla. Stačí opakovaný slabší mráz a bobule degradujú pomerne rýchlo, hlavne šupka a následne utrpí konzistencia dužiny. Avšak pri týchto slabších mrazoch ( u niektorých odrôd) zatiaľ postačuje membrána, ktorú vytvorí nylonová tkanina. 

Inak s tou výrobou vína je to tak, furt tomu odolávam, keď sa ma aj niekto spýtal, či nechcem začať, tak vždy vravím, hrozno bude len na okamžitú konzumáciu. Ale po tohtoročnej dovolenke v Toskánsku ma tak uchvátila celá tá kultúra, ktorú majú Taliani okolo vína, že ma to láka sledovať naživo - ten proces, ako sa plod viniča premieňa do novej kvality, na niečo nové a v prípade úspechu aj ušľachtilejšie než bol strapec hrozna, ktorý stál na začiatku. Druhá vec je, že čím viac som si už o tom stihol prečítať, priamoúmerne klesá moje nadšenie, keď sa postupne dozvedám, koľko úskalí to v sebe má. Takže v tejto téme už by som radšej mal byť ticho, lebo tuším, že aj keď všetko urobím ako najlepšie viem, aj tak ešte niečo pokazí :) Na druhej strane rád si o tejto prečítam všetko dostupné. Len je rozdiel, keď to napíše skúsený vinár a človek s nulovou praxou ako ja. Takže ja keď aj niečo zosmolím, budú to asi len otázky začiatočníka, preto prosím majte so mnou trpezlivosť :)
 
 
 
 
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 31 říj 2024, 11:32

Andrej, skutočná jesenná krása a tie farby, super  :-)
 
 
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 31 říj 2024, 11:31

Taky přeju ať se povede. Chtěl jsem letos zkusit, ale bylo málo suroviny a nemám ani kvasnou zátku, ani vhodnou nádobu. Proto by bylo fajn, kdybys pokus dokumentoval a do patřičného tématu sem psal. Určitě se najde x dalších, co by to, dřív nebo později, chtěli zkusit. Optimálně bez všelijakých kvasinek a brikulí, pěkně postaru, tj. vhodně pro každého co by to chtěl zkusit.

Re: Region Horne Povazie

od Lenka » 31 říj 2024, 10:39

Andrej, od teraz budeš špecialista nielen na pestovanie, ale aj na výrobu vína. Nepochybujem, že výsledok bude stáť za to. Už len ten prístup svedčí o tom, že víno sa podarí.
 

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 31 říj 2024, 08:36

Tak Andej je rarita. My všichni už téměř nic nemáme a on toho má dost na rozdávání a ještě si bude dělat víno! Že by měl na zahradě speciální mikroklima nebo dokonce révě přitápěl?

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 31 říj 2024, 06:41

Souhlas. Radost pohledět. Já už taky nic nemám a to mám zasazených odrůd s pozdnějším dozráváním relativně dost. Bohužel jsou ještě mladé a neplodí a nebo málo a navíc díky počasí všechno dozrálo výrazně dříve než mělo. O důvod více preferovat i výměn odrůdy co dozrávají později. V létě je na zahradě všelijaké úrody dost, zatím co teď už není na zahradě vůbec nic a chuť je veliká.

Re: Region Horne Povazie

od Marek1970 » 31 říj 2024, 05:12

Teda Andrej, klobúk dole. Ja doma rátam hrozno už len na bobuľky v posledných pár strapcoch a ty striháš celé bedničky. Chlapci “hornopovažania“ máte to parádne.

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 31 říj 2024, 01:00

Lenka, vďaka, aj pre mňa to bolo príjemné stretnutie s vašou mini-partiou. Ani sa nenazdáš, a budeš robiť exkurzie po svojom vinohrade, veď keď ti na budúci rok poriadne zarodí Bajkonur, už len to samo osebe by stačilo. To ani nehovorím, že v treťom roku od výsadby už sa ti rozrodia už aj ďalšie korene. Bohemu, Landyš či iné odrody, ktoré ti chutili, v zime rád nachystám - či pre teba či pre kolegov, budem sa tešiť, keď pestovanie viniča chytí čo najviac ľudí v našom okolí. 
Ako píše Ľubo, každý z nás je tu čímsi jedinečný, a z tejto rozmanitosti vznikajú nové inšpirácie a nápady. P.s. Ľubo, s tým tvojim perfekcionizmom to nie je také beznádejné, aj ja som u teba minule videl na zemi jeden spadnutý a neuprataný list :)   

Inak dnes bol veru krásny deň, u nás bola na programe návšteva svokry v Piešťanoch, a samozrejme to sa nemohlo zaobísť bez darčekových krabíc s hroznom. Takže som zase čosi naoberal z toho, čo ešte ostalo v uspokojivom stave. Bajkonur už mal niektoré bobuľky trochu scvrknuté, ale ináč chuťovo je špičkový. Na to, aký je to dríč - koľko úrody unesie, by človek čakal chuťovo priemerné hrozno, ale teraz pri dostatočne dlhom vyzretí je to delikatesa. Vrchná krabica bola celá zaplnená strapcami Bajkonura, z ktorých najväčšie mali okolo 1 kg (po odstránení pokazených bobuliek niečo málo pod 1kg). Spodnú kolekciu ešte doplnila Livia, Ajvaz a Tajna Monacha. 

Ajvaz som sa rozhodol - prevažnú časť tohtoročnej úrody - použiť na svoje pokusy s výrobou vína. Dnes som si objednal refraktomer, tak som aj vážne zvedavý, koľko stupňov vytiahol v cukornatosti. V podstate by to mohlo spĺňať charakteristiku "neskorý zber", tak si to ešte riadne naštudujem, aby som toho čo najmenej pokazil a vyskúšam ísť do toho. Druhú odrodu, ktorú chcem takto spracovať, je Kraseň. Tam už niektoré strapce začínajú premieňať na hrozienka, a premýšľam, že ich nechám kvasiť na šupkách. Ako bezsemenná odroda by mohla dať zaujímavý výsledok.
 
 
Přílohy
412956448_1603386380402935_5914579149853181269_n.jpg
462542335_1301174174222220_3506135288238570300_n.jpg
462540625_949305103695421_8908054303720748711_n-ajvaz.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 30 říj 2024, 21:27

.... vader, buriny mám dosť,  toto je ale púpava lekárska, výborná na šalát:) ..... samozrejme, záhrada je podľa môjho pohľadu zanedbaná, ale keď budem mať viac času, polepším sa.  ;-)
 

Re: Region Horne Povazie

od vader » 30 říj 2024, 20:35

Jooj chlapi ste mu naleteli to urcite neni je , ved dole ma aj burinku v tej tvarnici,to nemoze byt jeho foto.Dobry pokus. :lol:
 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 30 říj 2024, 20:09

Láďa, časť Cimusu mi na jar omrzla, kvitol potom o 3 týždne neskôr.  Ostatné je len nedostatkom času a mojou povrchnosťou, toľko som ho išiel strihať na stôl, až kým ho nenapadla pleseň.... mal okolo kila, škoda, že sme ho začiatkom septembra nezjedli, boli sme ma dovolenke...

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 30 říj 2024, 19:22

Lubo, pěkně jsi to sesumíroval. Ale trochu mě zarazila fotka Cimusu s šedou hnilobou – popravdě moc tomu nerozumím. Cimus by měl být už dávno buď zralý a snězený nebo zlikvidovaný. Proč si držet střapec napadený šedou hnilobou? Jedině snad, že by šlo o zálistkový hrozen.

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 30 říj 2024, 17:43

... no trošičku upravím tú verziu o tej mojej viničke ;-)
 
1. Ako píše Láďa , mať ju za oknami je veľkou výhodou časovou a časovanou bombou vzťahovou  .... 100% súhlas
2. Vinič má aj perenu aj múčnatku, dokonalé určite nie je a v trávniku si rastie ďateľinka, lebo Bofix nepoužívam 
3. Strapec Cimusu /na fotke so šedou hnilobou/, ktorý by som nedal ochutnať nikomu a Kamilovi určite ani pod nátlakom, jeho pracovitosť  a zanietenie je pre mňa inšpirujúca 
4. Tak upravené pôdu bez buriny a skyprenú ako má Jirko, som nikdy nemal  
5. Ostrihané listy a ponechané stopky + jesenné ošetrenie sulkou, kam sa hrabem na Mareka  
6. Radovanovu tvrdohlavosť a postaviť sa po každej rane , super povaha  
7. Andrejovo básnické črevo a romantika vnesená do pestovania, to sa len tak v dnešnej uponáhľanej dobe nevidí  
....
takže teším sa na naše rozpravy počas dlhých zimných večerov  
30102024 2.jpg
 
Cimus 30102024.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lenka » 30 říj 2024, 10:59

andrejZA píše:
29 říj 2024, 10:36
Chlapi, tak to ste sa mali obidvaja zastaviť u mňa, nálada by sa vám prudko zlepšila, ...


 
Andrej, musím potvrdiť, že tvoja záhrada je výnimočná.  Tú tvoju celý deň vyhrievanú stenu nenájdeš len tak u každého. Strapce hrozna pekne zasáčkovane. Kraseň pripravený na premenu bobuľa -> víno. Drevo krásne vyzreté. Musím sa ostatným priznať, že sme ti zjedli posledný strapec Cimusu a bol výnimočný chuťou aj výdržou.  A myslím, že aj posledné bobule Landyš pri nás padli za obeť. Bohemu som oželela po tom, ako neprežila zimu. Ale po včerajšku viem, že idem do jari hľadať miesto pre ňu v záhrade. Za mňa má tvoja záhrada 1. U mňa sa prelína a navzájom prepletá okrasná záhrada s úžitkovou a s tým som spokojná. Jasné, že záhradu v štýle „Lubo“ by som chcela. Lenže na to nemám, som len malý hobby záhradkár  :-D.
 
 

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 30 říj 2024, 10:21

Jirko, souhlas, polovina odrůd by určitě stačila. Ale když to začnu počítat, tak je určité množství dobrých odrůd jako takový stálý základ. Pak jsou odrůdy vysazené loni nebo předloni, které ještě neplodí. A pak jsou nové odrůdy, tzv bomby, které se každý rok znovu a znovu objevují a které mě lákají je vyzkoušet. No a hned jsem na stovce ani nevím jak. A ať se snažím sebevíc, tak se mně to nedaří pořád zredukovat. A co se týče rodiny, tak ty máš rodinu a chodíš do práce, takže rodina ti je vzácná. Ale my důchodci jsme spolu doma 24 hodin. Takže nějaká forma úniku je potřeba, jinak bychom si brzo lezli na nervy. 
 

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 30 říj 2024, 08:49

Ano, podobné dotazy jsou téměř na denním pořádku. Ono ale také není od věci se nad důvodem těch dotazů zamyslet a popřemýšlet nad smyslem našeho počínání. Jestli by třeba nebylo lepší pro všechny mít těch odrůd třeba polovinu či třetinu a víc času trávit s rodinou. Jenom takové zamyšlení ...

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 30 říj 2024, 07:28

Mevik píše:
29 říj 2024, 09:20
Před pár dny jsem se stavoval u Ĺuba v Bytči a byl jsem (ne poprvé) znechucen. Takový pořádek na zahradě, travička bez plevele a skoro bez listí (těch pár lístků na zemi nepochybně průběžně uklízí), keře révy pečlivě ošetřené a ostříhané, často se zelenými zdravými listy, výhony vyzrálé prakticky do konečků - není to k zlosti? Zvlášť při vzpomínce na vlastní zahradu a vlastní vinohrad. Takové lidi by měli dávat na pranýř - být zrcadlem vlastní nedokonalosti by mělo být trestné.
Nebo je alespoň pořádně zdanit, když jsou tak úspěšní.
No, co už, má pravomoc tam nesahá, tak jsem mu alespoň za trest (nebo jako daň) snědl zbytky úrody - byl tam Baron (už lehce za zenitem), obří bobule odrůdy Ratatuj (cukry silně převažovaly, příchuť Zolotce už byla jen jako chuťový "ocas"), stejně obří Skazka, poslední střapec Jupitera. K Cimusu mne už Ľubo nepustil, snad příště. Pokud mi tedy ještě otevře bránu.
 
Docela rozumím Lubovi. Mít vinohrádek doma na zahradě nás nutí ho mít dle možností v „cajku“. Obzvláště, když ještě pomůže člen rodiny. Vinohrady mimo vesnici nebo města nejsou tolik na očích. Vinohrádky doma však mají i jednu velkou nevýhodu. A to, že naše drahé polovičky mají podrobný přehled o všem, co tam děláme. Otázky jako: To už jsi zase ve vinohradě?, Co tam pořád děláš?, To už zase něco nového sadíš? Nebo proč to vykopáváš? jsou tak na denním pořádku.

Re: Region Horne Povazie

od Mevik » 30 říj 2024, 05:54

Lubo píše:
29 říj 2024, 21:46
Kamil, teraz si ma veľmi pobavil  :lol:, ďakujem za krátku návštevu a chutný strapec hrozna, už si nepamätám odrodu.  Ste aj s kolegami vždy vítaní. Ja to tak dokonale nevidím a lístie zbiera otec.....
 
Byla to Deja, která u mne před dvěma měsíci (při Vaší návštěvě) byla skoro zralá, stále je ve výborném stavu a tak vydrží nejméně do vánoc. Do větších mrazů na keři (podle aktuálního počasí to vypadá ještě na několik týdnů), potom normálně ve sklepě.

Re: Region Horne Povazie

od Radovan » 29 říj 2024, 22:47

Ja som tiež bol na skok u Ľuba, keď sme išli na Moravu a nedramatizoval by som to. Slovami klasika:
"Lidi jsou hold různí, tlustý, hubený,
někdo má rád horký a někdo studený,
někdo chodí rovně a někdo nakřivo,
někdo má rád holky a někdo pečivo."
Nemôžeme byť všetci rovnakí a robiť veci rovnako, to by išlo proti prírodným aj matematickým zákonom. Dôležité je, že sa vieme tolerovať. Rôznorodosť nám prináša viac poznatkov, viac skúseností. O to nám pri pestovaní ide. ;-)
 
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 29 říj 2024, 22:14

Lubo, buď v klidu, já to u Tebe viděl asi tak stejně jako Mevik, takže to není jenom jeho dojem z Tvého vinohrádku.

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 29 říj 2024, 21:46

Mevik píše:
29 říj 2024, 09:20
Před pár dny jsem se stavoval u Ĺuba v Bytči a byl jsem (ne poprvé) znechucen. Takový pořádek na zahradě, travička bez plevele a skoro bez listí (těch pár lístků na zemi nepochybně průběžně uklízí), keře révy pečlivě ošetřené a ostříhané, často se zelenými zdravými listy, výhony vyzrálé prakticky do konečků - není to k zlosti? Zvlášť při vzpomínce na vlastní zahradu a vlastní vinohrad. Takové lidi by měli dávat na pranýř - být zrcadlem vlastní nedokonalosti by mělo být trestné.
Nebo je alespoň pořádně zdanit, když jsou tak úspěšní.
No, co už, má pravomoc tam nesahá, tak jsem mu alespoň za trest (nebo jako daň) snědl zbytky úrody - byl tam Baron (už lehce za zenitem), obří bobule odrůdy Ratatuj (cukry silně převažovaly, příchuť Zolotce už byla jen jako chuťový "ocas"), stejně obří Skazka, poslední střapec Jupitera. K Cimusu mne už Ľubo nepustil, snad příště. Pokud mi tedy ještě otevře bránu.

 
Kamil, teraz si ma veľmi pobavil  :lol:, ďakujem za krátku návštevu a chutný strapec hrozna, už si nepamätám odrodu.  Ste aj s kolegami vždy vítaní. Ja to tak dokonale nevidím a lístie zbiera otec.....,  
 

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 29 říj 2024, 10:36

Chlapi, tak to ste sa mali obidvaja zastaviť u mňa, nálada by sa vám prudko zlepšila, pohľad na moju výsadbu by dal zabudnúť na Ľubov perfekcioniznus :)
Každopádne, furt tam ešte čosi visí, čoraz vážnejšie premýšľam nad nápadom, ktorý bol najskôr len takým výstrelom do tmy, a to skúsiť si vyrobiť vlastnú vzorku vína. No v tejto oblasti budem asi ešte väčší nováčik ako pred pár rokmi v pestovaní, tak radšej by som sa tu s týmto nápadom ani nemal chváliť, lebo je viac než pravdepodobné, že prvý pokus nedopadne nejak slávne. Ale aspoň si to vyskúšam na menšom množstve, možno naberiem nejaké skúsenosti, ak by som pokus zopakoval aj takto o rok. So ženou to radšej konzultovať nebudem, to by som dostal stopku hneď na začiatku. Z Ajvazu by možno bol potenciál dobrého odrodového vína - mali by sme také dušičkové, neskorý zber, cukru má teraz ozaj hodne. 
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Marek1970 » 29 říj 2024, 09:45

Kamil, dobre ti tak mal si sa zastaviť u mňa, ja preto k Ľubošovi radšej nechodím a návštevu mu dva roky len sľubujem   :-D
Keď si následne predstavím tie moje bezsenné noci z toho, že u neho je trávička učesaná v smere východ - západ a všetko dokonalé, tak to vždy nejako radšej zahovorím    ;-)
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Mevik » 29 říj 2024, 09:20

Před pár dny jsem se stavoval u Ĺuba v Bytči a byl jsem (ne poprvé) znechucen. Takový pořádek na zahradě, travička bez plevele a skoro bez listí (těch pár lístků na zemi nepochybně průběžně uklízí), keře révy pečlivě ošetřené a ostříhané, často se zelenými zdravými listy, výhony vyzrálé prakticky do konečků - není to k zlosti? Zvlášť při vzpomínce na vlastní zahradu a vlastní vinohrad. Takové lidi by měli dávat na pranýř - být zrcadlem vlastní nedokonalosti by mělo být trestné.
Nebo je alespoň pořádně zdanit, když jsou tak úspěšní.
No, co už, má pravomoc tam nesahá, tak jsem mu alespoň za trest (nebo jako daň) snědl zbytky úrody - byl tam Baron (už lehce za zenitem), obří bobule odrůdy Ratatuj (cukry silně převažovaly, příchuť Zolotce už byla jen jako chuťový "ocas"), stejně obří Skazka, poslední střapec Jupitera. K Cimusu mne už Ľubo nepustil, snad příště. Pokud mi tedy ještě otevře bránu.

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 20 říj 2024, 18:28

Áno, víťazom bol samozrejme Landyš. Mal trochu fliačikov od slnka, ale to nikomu neprekážalo. Ale vynikajúci bol aj Bajkonur, ktorý mnohí hodnotia ako lepší priemer, ja ho však mám z harmonických na vysokom mieste. A to z neho visí  na koreni ešte 25 strapcov, asi skúsim niečo obrať aj na uskladnenie. 
Ako sa podarilo Dyňke prežiť do októbra, neviem ani sám, ak nehovorím o bezpodmienečnom sáčkovaní. Na konzumáciu bola zrelá už od augusta a stále tam ešte dva strapčeky visia. Teraz by som sa neodvážil hovoriť o muškáte, ten tam už vôbec necítim, ale zato tam s trochou predstavivosti vidím chuť červeného melóna, nech nežerem. Je tam trošinku trpkastý říz, ktorý tú zvláštnu chuť podčiarkuje. Čo je veľmi zaujímavé, dužina je stále pevná, žiadne blato! Pred pánom šľachtiteľom skladám klobúk, čo sa mu to vlastne podarilo.
Garold je iná kategória, tam som oberal martiňáky druhého a tretieho rádu, teda niektoré strapce sú zálistky zo zálistkov. Písal som, že Garold je u mňa suverénne najplodnejšia odroda. Chuť je stále typická, tento muškát sa dá rozoznať aj o polnoci. Horšia je už konzistencia dužiny. Niektoré bobule v pohode, iné blatové. Ale visí tam Garolda ešte dosť, akurát že v niektorých strapcoch je časť pokazených bobúľ, tak ich treba pred jedením povystrihovať. 
Inak hrozna celkovo je u mňa ešte dosť, to som ešte poriadne neoberal Ajvaz, Kraseň, Bohemu, Zolotce.. asi sa budem musieť naučiť robiť víno :)
 

Re: Region Horne Povazie

od Marek1970 » 20 říj 2024, 17:56

Andrej, to sa ti ako podarilo udržať Dyňku a Garold v poživateľnom stave do 20. októbra ?
Obe sú predsa ultraskoré odrody, Dyňka sa u mňa už sušila priamo na koreni v poslednej dekáde augusta.
Ešte k tomu Landyšu. Neviem či to bol pre Landyš výnimočný rok lebo ho nepestujem dlho ale skutočne túto sezónu po dokonalom dozretí chuťou porazil aj u mňa všetky ostatné odrody. 

Re: Region Horne Povazie

od Lenka » 20 říj 2024, 17:04

Andrej, tipujem, že vyhral Landyš (chválami nešetríš). Ale nezameniteľný muškát (ten preferuješ) majú aj Dyňka a Garold.
Mne ešte visí zopár strapcov Labruky. Inak chystám záhradu na prezimovanie a plánujem, tam kde sa bude dať, zahrabávať do hliny. Vyzretie letorastov je slušné a ak sa nič nepokazí, úroda na budúci rok by mala byť pekná. Aj koreň Zolotce, čo na jar myši pri koreni obžrali, sa v lete pozbieral a letorast má vyzretý do 1 metra.
Lubo, pekne neľútostne si zobral vykopávanie 😊 Klobúk dole.  Vinič v tvojej záhrade to nemá nikdy isté.
 
 
 
 
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 20 říj 2024, 15:54

Andrej, pekná kolekcia, radosť pozrieť.  :-)
  Moje včerajšie nasadenie vo výmene koreňov, dnes zabrzdili kríže......

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 20 říj 2024, 15:34

Veru, obmieňať repertoár bude treba. Pre mňa sa čoraz dôležitejším kritériom stáva výdrž hrozna na koreni. Včera mi manželka vraví: už sme dlho nemali hrozno, tak som hneď šiel odstrihnúť, čo mi prvé padlo pod ruku. Zobral som strapec Bajkonura, Dyňku, Garold a Landyš. Hádaj, ktoré bolo najchutnejšie?
Přílohy
462539994_1039235317901551_1277649799708488295_n.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 19 říj 2024, 23:31

.... dnes pár odrôd u mňa dokončilo svoju púť..... Zavetnyj, nepraskal, úroda vysoká, ale chuť nám nepasovala, Dolgoždannyj praskal, Ultrarannyj Žoltyj Muškatnyj praskal, Bažena, slabá chuť,aj keď nie fádna,  Kleopatra, výborná chuť ale praskala, Polinka, chuť trpká, podobná trnke, už nezaujímavá pre rodinu. Černyj Chrustal, pomaly uhýnal, už mám novú sadenicu...., zajtra budú pokračovať  Šaráda UA, Julian a jeden koreň Monblanu
Dolgoždannyj end.jpg
 
Dolgoždanyj, Zavetnyj, Ultrarannyj Žoltyj Muškatnyj.jpg
 
 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 05 zář 2024, 22:02

Páči sa mi, ako vždy pekne naaranžujete hrozno na rozdanie /Ty Andrej, Marek, Láďa.../, naozaj aj oči sa najedia, musím sa aj ja naučiť ;-). Tvoj Ajvaz chutil každému , komu som z neho ponúkol. Na rok si skúsim urobiť sadeničku, štepenie mi moc nejde ......
 

Re: Region Horne Povazie

od andrejZA » 05 zář 2024, 21:19

Tiež som včera do práce priniesol niečo na okoštovanie. Po ceste domov som sa zastavil u Ľuba, ktorý mi venoval svoju maxi-sadenicu Klubničného (s nádherne vyzretým drevom). Pri pohľade na stav listov tejto sadenice si hovorím, že informácia o údajne katastrofálnej odolnosti odrody musí byť hoax. Tiež som dostal strapček Jupitera a Furor. Jupiter je chuťovečka, to som vedel už dopredu, ale že aj Furor bude taký dobrý, to ma prekvapilo. Neskoršie zrenie je teraz jeho výhodou, keď už skoré odrody sú trochu za zenitom.
 
Přílohy
457495690_567346265745538_8478157293581012763_n.jpg

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 28 srp 2024, 22:01

.... už je v chladničke  ;-).... u nás hlásia 30 a viac stupňov na nasledujúcich 10 dní. Takto pekné leto si nepamätám. Hrozno mizne pred očami, každému, čo dám strapec, tak je rád. Je sladké a plne dozreté, či má strapec 200g ako Millenium alebo 2 kg ako Senator Burdaka. Presne sa ukazuje, čo vinič potrebuje. Som rád, že som za 11 rokov pestovania viniča zažil v mojej oblasti počasie, ako majú  vinohradnícke oblasti na juhu a východe Slovenska. Vždy som k popisu dozrievania pripočítaval 3 týždne až mesiac, teraz som presne v popise, u niektorých odrôd aj napred. To znamená , že popisy nemusia až tak zavádzať, len naše lokálne podmienky sú iné......
 

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 28 srp 2024, 21:50

Ve vedrech jsou na osvěžení melouny nejlepší. A vedra ještě pár dnů mají trvat, takže využití určitě najdou.

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 28 srp 2024, 21:39

Láďo, ďakujem. Tento rok mám úplne "rozbité" víkendy. Neskoro som vysieval, neskoro štepil a až v júni dával na stanovisko. Takže som spokojný :-)
 

Re: Region Horne Povazie

od LadaSvijany » 28 srp 2024, 21:33

Lubo píše:
28 srp 2024, 20:05
... tak som dnes zobral prvý melón, cukornatosť 13,5 st.BxB28082024.jpg
 
Lubo, pěkné melouny. Škoda, že nebyly dříve.
 

Re: Region Horne Povazie

od Lubo » 28 srp 2024, 21:21

Dzordzik píše:
28 srp 2024, 20:40
Vždycky jsem měl za to, že melouny mívají cukernatost výrazně vyšší. Zajímavé.

 
Nemajú kyselinky, toto je už solídna cukornatosť

Re: Region Horne Povazie

od Dzordzik » 28 srp 2024, 20:40

Vždycky jsem měl za to, že melouny mívají cukernatost výrazně vyšší. Zajímavé.

Nahoru