Přejít na obsah
od Lubo » 19 pro 2023, 15:34
... Ale není mně jasné, když kříží tyto dvě odrůdy, jak z toho může vzniknout tolik různých nových odrůd, když genetický základ je pořád stejný.
od haco » 19 pro 2023, 12:24
od Jarek23 » 19 pro 2023, 12:14
LadaSvijany píše: ↑19 pro 2023, 09:57 Taky si myslím, že šlechtitelé se zaměřují spíše na vnější pohledovou atraktivitu než na chuť nebo odolnost. Nedávno jsem si procházel několik odrůd a jejich rodičů. A u asi v současnosti nejproduktivnějšího šlechtitele Kaluhina převládají rodičovské odrůdy s velkými bobulemi Talisman x Velika. Jsou zastoupeny u mnoha jeho odrůd, např Alvika, Čornaja luna, Čornyj barchar, Čornyj jastreb, Čornyj krystal, Čornyj palec, Matador, Olymp Kalugina, Rembo a dalších. A to ještě u mnoha dalších odrůd tohoto šlechtitele rodičovské odrůdy nejsou uvedeny, ale vypadá to, že to jsou to také tyto dvě (např. Čornaja Izjuminka, Čornyj Kogot, Dozor, Matador, Percovij čornyj, Šikarnyj, Vernisaž Kalugina atd.). Ale tyto dvě odrůdy nevyužívá jenom Kaluhin, ale i další šlechtitelé. Například u A.V.Burdaka to bylo u odrůdy Baron. Z předešlého je jasné, o co šlechtitelům jde především. Ale není mně jasné, když kříží tyto dvě odrůdy, jak z toho může vzniknout tolik různých nových odrůd, když genetický základ je pořád stejný.
od LadaSvijany » 19 pro 2023, 09:57
Milanik píše: ↑14 pro 2023, 23:01 Pred tým bola väčšia návšteva z Maďarska, ktorú hlavne zaujímali velkoplodé biele odrody, chuť bola druhoradá. Predávajú hrozno na konzumáciu kde vzhľad je dôležitejší ako chuť. Majú skúsenosti, že 90% kupujú zákazníci biele hrozno. Hlavné kritéria sú veľké bobule a veľké strapce.
od Marek1970 » 19 pro 2023, 08:25
Dzordzik píše: ↑19 pro 2023, 07:40Lidské vnímání chutí je velmi subjektivní a snadno ošálitelné. Lidi kolikrát ani neví co je vlastně muškátová chuť, jdou 3 lidé vedle sebe, ochutnají bobule z 1 hroznu a 1 muškát cítí a 2 ne, o keř dál se to pro změnu prohodí. A teď kdo má pravdu? Jaká ta chuť vlastně je? Proto osobně moc nedám na popisy chuti nějaké odrůdy, ale raději si ji ochutnám sám na vlastní pohárky. A vybírat odrůdy do vlastního vinohradu bez ochutnání už se také snažím nedělat. Hodně napoví odezvy kolegů tady na koštovačku na Slovensku. Přijeli tam se seznamem odrůd vybraných naslepo podle fóra a po koštovačce ho roztrhali a napsali jiný. Proč? Protože měli možnost vidět růst a měli možnost ochutnat. Za mě se jednoznačně vyplatí sednout do auta/vlaku a dojet k pro něj nejbližšímu důvěryhodnému pěstiteli a sám si ochutnat a prohlédnout jaká ta odrůda je ve skutečnosti a až pak vybírat co zasadím. Člověk pak ušetří mnoho zklamání a mnoho let pěstování odrůd vybraných naslepo.
od Dzordzik » 19 pro 2023, 07:40
Lubo píše: ↑18 pro 2023, 20:59Marek, Muškát Izjumskij má vraj podobnú chuť ako Ratatuj, len je modrý. Ak áno, neviem prečo sa volá muškát?
od Marek1970 » 18 pro 2023, 22:22
Lubo píše: ↑18 pro 2023, 20:59Marek, Muškát Izjumskij má vraj podobnú chuť ako Ratatuj, len je modrý...
od Lubo » 18 pro 2023, 20:59
Marek1970 píše: ↑14 pro 2023, 11:34Ľuboš Jupiter ako jednu z najchutnejších odrôd už máš, teraz už len zohnať Muškát Medovyj, Muškát Izjumskij a Abažur (alebo aj nie) Čoraz viac premýšľam, či tiež nenájdem ešte jedno voľne miesto a tiež neskúsim ten Jupiter.
od Milanik » 16 pro 2023, 20:59
Dzordzik píše: ↑16 pro 2023, 09:24 Milan Penička mi včera poslal fotky mnoha nových i mě už známých odrůd, tak je tady přikládám. Pokud má odrůda svoje vlákno, tak je vložím i do něj, protože tady to zapadne. Díky Milane.
od Jarek23 » 16 pro 2023, 14:30
od Marek1970 » 16 pro 2023, 12:39
Jarek23 píše: ↑16 pro 2023, 11:29Podle mne si Marekova žena moc nepolepsi, Marek bude zpívat a tančit s kytarou ve vinici jeste vic nez doposud...
od Lubo » 16 pro 2023, 12:10
od andrejZA » 16 pro 2023, 11:58
Dzordzik píše: ↑16 pro 2023, 11:44Kolegové, mám takový pracovní návrh, co kdybysme udělali příští výjezdní zasedání u Jarka? Třeba ho ten humor přejde až zjistí jaké kobylky si pozval
od Dzordzik » 16 pro 2023, 11:44
Jarek23 píše: ↑16 pro 2023, 11:29Podle mne si Marekova žena moc nepolepsi, Marek bude zpívat a tančit s kytarou ve vinici jeste vic nez doposud. Akorát v dešti bude více doma, aby mu kytara nenavlhla. Taky je potřeba vyzkoušet, jestli hrozny budou mit vic cukru jako reakci na hudbu, což je možné, kdyz krávy na hudbu vice dojī....
od Jarek23 » 16 pro 2023, 11:35
andrejZA píše: ↑16 pro 2023, 11:33... podľa mňa sa to časom vykryštalizuje že koštovka čerstvého hrozna bude len zastierací manéver, keďže väčšina úrody pôjde na víno - to potom začnú byť degustácie v ešte pozdvihnutejšej nálade :)
od andrejZA » 16 pro 2023, 11:33
Jarek23 píše: ↑16 pro 2023, 11:29 Podle mne si Marekova žena moc nepolepsi, Marek bude zpívat a tančit s kytarou ve vinici jeste vic nez doposud. Akorát v dešti bude více doma, aby mu kytara nenavlhla.
od Jarek23 » 16 pro 2023, 11:29
andrejZA píše: ↑16 pro 2023, 10:47To je svätá pravda. Pochvalu si zaslúži každý pestovateľ, kto sa dopracuje k takýmto krásnym výsledkom. S tou motiváciou do ďalších bojov je to u mňa tak trochu špecifické - mňa sa teraz žena snaží spracovávať tak trochu psychologicky, lebo vidí, že na tomto poli ide už skôr o premotivovanosť. Tak sa chystá použiť starý trik - prezradilo sa, že mi na Vianoce plánuje kúpiť drahú gitaru, aby som zas viac času trávil hraním než štúdiom hrozna a cez rok tančekmi okolo viniča
od Lubo » 16 pro 2023, 11:03
od andrejZA » 16 pro 2023, 10:47
od Marek1970 » 16 pro 2023, 10:23
od Dzordzik » 16 pro 2023, 09:27
od Dzordzik » 16 pro 2023, 09:26
od Dzordzik » 16 pro 2023, 09:25
od Dzordzik » 16 pro 2023, 09:24
od Dzordzik » 16 pro 2023, 09:21
LadaSvijany píše: ↑15 pro 2023, 10:22Já měl plán 15 odrůd zrušit a žádné nové nevysazovat. Teď jsem ve stadiu, že zruším jenom 12 odrůd (třem asi dám ještě jeden rok šanci). A mám vybráno 15 nových odrůd. Ale manželka to ještě neví.
od Dzordzik » 15 pro 2023, 13:05
LadaSvijany píše: ↑15 pro 2023, 08:59Páni, pěstovat 600 odrůd, to už je docela záhul, klobouk dolů! Je vůbec nutné mít tolik odrůd? Ze své zkušenosti bych řekl, že většina jich bude průměrných a dost možná i podprůměrných nebo problematických. Taky bývá hodně komet, rychle zazáří a za pár let skončí v propadlišti dějin. Já mám cca 100 odrůd a považuji to za strop (teda takových stropů jsem měl už několik) a po letošním roce to chci zredukovat. Ale nevím, jestli budu mít sílu a odvahu. A jak se znám, určitě zase vysadím pár novinek.
od Marek1970 » 15 pro 2023, 12:08
Mevik píše: ↑14 pro 2023, 23:30Pro kořeny evropských odrůd je teplota -5-6° - kritická. Kořeny amerických druhů jsou odolnější a snesou mrazy při teplotách půdy v závislosti na odrůdě od -8 do -11-12°."
od LadaSvijany » 15 pro 2023, 10:22
Marek1970 píše: ↑15 pro 2023, 09:47 Mne už našťastie odvaha vziať do ruky sekeru a rýľ a zlikvidovať odrody čo ma sklamali nechýba. Na jeseň som už asi 10 koreňov zrušil a do jari ešte asi 10 ďalších zruším. Je však pravda, že moje predsavzatie rok-dva nič nové nebrať je už nadobro zabudnuté ale držím sa zatiaľ pri zemi, takže v sumári to asi skončí: 20 koreňov zrušených a 3 možno 4 nové, čo nie je zlý výsledok.
od Marek1970 » 15 pro 2023, 09:47
LadaSvijany píše: ↑15 pro 2023, 08:59... mám cca 100 odrůd a považuji to za strop (teda takových stropů jsem měl už několik) a po letošním roce to chci zredukovat. Ale nevím, jestli budu mít sílu a odvahu. A jak se znám, určitě zase vysadím pár novinek.
od LadaSvijany » 15 pro 2023, 08:59
Milanik píše: ↑14 pro 2023, 23:01... Na tom priestore je približne 600 odrôd. Ďalších 50-100 nových odrôd pribudne v tomto roku. A to som si na jar povedal, aj Kamilovi, že v tomto roku nové nebudú , že mám toho dosť ( ďalšie odrody mám v Babinej). Pri dostatočne veľkej nádobe je možné pestovať vinič aj na malom priestore (balkón, terasa, ...), pre toho kto nemá záhradu.
od Mevik » 14 pro 2023, 23:30
od Milanik » 14 pro 2023, 23:01
haco píše: ↑13 pro 2023, 22:54druha cast z vinice je tu: https://www.youtube.com/watch?v=MCk6UHZ1bDM. klobuk dole pred rozsahom zbierky. otazne je ci/ako sa mozu v takychto podmienkach prejavit charakteristicke vlastnosti tej ktorej odrody... mozno Milan prezradi viac...
od andrejZA » 14 pro 2023, 19:26
od Lubo » 14 pro 2023, 14:39
od Marek1970 » 14 pro 2023, 14:09
Lubo píše: ↑14 pro 2023, 13:42Ja by som Jupiter až tak nepreceňoval, má svoje vrtochy.
od Lubo » 14 pro 2023, 13:42
od Marek1970 » 14 pro 2023, 12:50
hacoA je to tu ...
od haco » 14 pro 2023, 12:08
od Marek1970 » 14 pro 2023, 11:34
Lubo píše: ↑13 pro 2023, 21:31Degustácia u kolegu SZŐLŐSKERTEK - 13.rész - MILAN PENICKA bemutatja - Európa legjobb, és legújabb fajtái 1.rész (youtube.com)
od haco » 13 pro 2023, 22:54
od Lubo » 13 pro 2023, 21:31
od Dzordzik » 04 pro 2023, 12:35
od Marek1970 » 04 pro 2023, 11:13
Lubo píše: ↑02 pro 2023, 20:22Si zoberte, ako nás pri degustácii, pocvičil tento rok Marek a Jirkov nápad, hravou formou doviedol k dokonalosti . Ešte raz dík Marek, dobre sa na to spomína pri vínku, keď za oknom padá sneh.
od LadaSvijany » 03 pro 2023, 10:38
od Dzordzik » 02 pro 2023, 22:20
Lubo píše: ↑02 pro 2023, 20:22Degustácia vždy niečo naznačí, ale nie je to Otčenáš. Mňa zamrzelo, že mi uhynula Helena. Inak to treba vziať s rezervou, vzhľadom na čas kedy, ktorá odroda je v tom roku na výslní. Si zoberte, ako nás pri degustácii, pocvičil tento rok Marek a Jirkov nápad, hravou formou doviedol k dokonalosti . Ešte raz dík Marek, dobre sa na to spomína pri vínku, keď za oknom padá sneh.
od Milanik » 02 pro 2023, 21:10
Bohous píše: ↑02 pro 2023, 19:55Milaníku, nějak mi uniklo, kdy ta degustace proběhla. Nebo probíhala průběžně po celou sezonu? Trochu mě znervóznilo, že žádnou z uvedených odrůd nemám a že tam chyběly i tak vychvalované odrůdy, jako třeba Cimus (loni byl), Arni nebo Skazka, které mám a myslím že jsou skvělé.
od Milanik » 02 pro 2023, 20:51
Mevik píše: ↑02 pro 2023, 18:17Ĺdinka je raný žlutý muškát od Oleha Ščennikova, pamatuji si, že mi vloni u Milana také hodně chutnal. Ale když chutných raných žlutých muškátů je tolik ... Mně spíše přijde zajímavé hodnotit současně např. Bananas a Ratatuj (rok 2023) nebo Bananas, Rombik a Tropikanku (2022).
od Lubo » 02 pro 2023, 20:22
od Bohous » 02 pro 2023, 19:55
Milanik píše: ↑01 pro 2023, 22:55Každý rok sa u mňa koná degustácia hrozna, ale najviac sa teším keď príde ku mne táto partia chlapov. Sú z Levíc, z Detvy, z Lučenca, z Košíc a zo Šiah. Každý má zošit a pero a poctivo si zapisujú celkový dojem z odrody. Sú tam aj takí, ktorí rozhodujú na súťažiach vín. Títo dokážu opísať chuť ktorú cítia tak, že je to zážitok ich počúvať. Jeden z nich spravil túto tabuľku. Hodnotené na základe jediného kritéria - celkový chuťový dojem.
od Milanik » 02 pro 2023, 19:49
Nahoru