nadejne novinky

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:-D :lol: :-) ;-) :-( :o :shock: :!: :?: :roll:

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: nadejne novinky

Re: nadejne novinky

od Marek1970 » 04 pro 2024, 07:59

Ondra píše:
04 pro 2024, 05:50
Nějaké konkrétni web stránky?
 
index.php
http://revavinna.cz/
https://www.youtube.com/results?search_ ... %253D%253D
https://pan-vin.com/en/
https://www.shpak-vinograd.com.ua/
...
...
...
do príspevku je možné vložiť maximálne 5 URL adries ale tých sú desiatky, kde sa dá hľadať inšpirácia, vrátane tohto fóra na prvom mieste.

Re: nadejne novinky

od Ondra » 04 pro 2024, 05:50

LadaSvijany píše:
03 pro 2024, 20:57
....Přes vánoce si projdu letošní nabídky a uvidím.
A to mě zajimá.... kde nejčastěji hledáš inspiraci? Nějaké konkrétni web stránky?

Re: nadejne novinky

od LadaSvijany » 03 pro 2024, 20:57

Ahoj Ondro, Ruby Roman už nemám. Loni dal první úrodu a uhynul. V chuti byla stopa labrusky a měl poměrně silnou slupku. To mě nijak neoslovilo, proto jsem se ho nesnažil ani nijak zachraňovat a ani jsem se nepokoušel ho znovu sehnat. Tian Shan zase po prvním roce výsadby uhynul. Ale protože nestihl dát žádnou úrodu, tak jsem si ho opět sehnal a znovu vysadil. Letos v dubnu zmrznul, pak sice opožděně, ale nakonec přece jenom obrazil, tak ho v příštím roce snad i ochutnám. S exotických odrůd mám ještě loni vysazený Ketmon Sapi z Uzbekistánu. V příštím roce bych mohl ochutnat signálku, ale tyto odrůdy rodí později, tak uvidím. Zatím se projevuje dost bujným růstem, letorosty mají v průměru i přes 3 cm. Jsem zvědavý, jak je budu ohýbat. Ještě nejsem úplně rozhodnutý, jaké nové odrůdy si pořídím. Přednostně si chci namnožit pár svých odrůd, které se osvědčily. Taky mám několik loňských novinek a čekám, jak se předvedou. Rozhodnutí, zda vůbec a kolik novinek si pořídím, se rozhodnu, až jestli mě nějaká něčím zajímavým osloví. Přes vánoce si projdu letošní nabídky a uvidím.

Re: nadejne novinky

od Ondra » 03 pro 2024, 19:16

LadaSvijany píše:
06 led 2021, 19:49
Musím se přiznat, že jsem taky podlehl a loni si pořídil dvě populární japonské odrůdy Ruby Roman a Tian Shan. Zatím rostly dobře bez nějakých chorob. Letos jsem si objednal další dvě populární odrůdy, Chellouin a Ratatuj neboli Sacharnye kapli. Docela jsem na ně zvědavý, jestli jsem nešlápl vedle.

 
Ahoj, tak jak se u Tebe daří japončíkům? Máš je ještě?
ps: Co máš vyhlidnuté do příští sezony?  :-)
 

Re: nadejne novinky

od Radovan » 09 dub 2024, 23:04

Pani Dorota šľachtila na kvalitu, nespŕchavosť atď. Pri stolových odrodách na kvalitu a aj bezsemennosť. Odolnosť v jej šľachtení veľmi nehrala roľu.
V začiatkoch mala rozbehnuté aj šľachtenie interšpecifických odrôd. Po II. sv. vojne sa vo Francúzsku vo veľkom likvidovali samorodáky, ako akcia na pozdvihnutie francúzskeho vinohradníctva. Podľa tohto vzoru aj celé jej šľachtenie interšpecifických odrôd skončilo na smetisku dejín. Pani Pospíšilová sa výrazne zamerala na kvalitu. Netuším, či sa tak rozhodla sama, alebo to bolo nariadenie nejakého vtedajšieho potentáta. Celý život sa venovala len Vitis vinifera. Nebyť toho, určite by sme tu mali podobné odrody ako Regent, Solaris, Bianca, Kraseň, Souvinier gris...
V závere sa venovala aj divokému, lesnému viniču, ale zase V. vinifera, v lužných lesoch na Slovensku.

Re: nadejne novinky

od Lubo » 09 dub 2024, 15:18

To áno, už pani Pospíšilová hľadala pri Dunaji, divoké formy odolného viniča. Veď aj ruské resp. sovietske, šľachtenie malo za cieľ lepšiu odolnosť  a mrazuvzdornosť. Len ustálenie chuti, odolnosti a mrazuvzdornosti, skorosti + konzistencia dužiny a odolnosti proti praskaniu.....je zložité 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 09 dub 2024, 15:07

To je pravda, ale právě proto se cíleně šlechtí odrůdy tak, aby měly pokud možno víc genů odolnosti, aby ta ochrana byla silnější a odolnější proti proražení. A protože jsou odrůdy, které se ve volné pírodě dokázaly prosadit, nikdo je nikdy nestříkal a přitom chorobami netrpí, je šance tyto geny cíleně přenést do nových odrůd a vhodnou kombinací tu odolnost proti přírodě ještě posílit. Já jsem v tomto opatrný optimista a za mě klidně obětuji velké bobule, pokud nová odrůda bude mít dobrou chuť a bobule nad 6g, tak jsem s tím naprosto v pohodě. Nepotřebuju nutně pěstovat 20g bobule, odolnost chorobám je pro mě podstatná výhoda. A že jsou odrůdy s odolností i dobrou chutí, to už jsem si ověřil na vlastní hubometr a nejen na můj. Kubíkovi třeba jedna z těchto odolných odrůd chutná po Dubljanském úplně nejvíc a to má pusu rozežranou odrůdami jako je Cimus a desítkami dalších. Jak říkám, já jsem v tomto optimista. O tom že brzy bude odolná, chutná a ještě bezsemenná odrůda, tam už jsem optimistický méně, ale to dokážu přežít.

Re: nadejne novinky

od Lubo » 09 dub 2024, 13:17

Dzordzik píše:
09 dub 2024, 12:47
Rozumím, jenže on je velký rozdíl pěstovat bio něco, co se normálně musí fest stříkat, nebo pěstovat bio něco, co díky genetické odolnsoti stříkat nemusíš. Pak to může být nejen bio, ale taky levnější. Vím, teorie je krásná věc a košatý je strom života, jsou tady i jiné hrozby než plíseň a padlí, třeba hmyz atd, ale v zásadě by to mělo platit. I vinaři se snaží přeorientovat na PIWI odrůdy a pokud se objeví kvalitní odrůdy, které budou reálěn odolné proti plísni a padlí, tak po nich skočí. Nikoho nebaví lítat po vinohradu s postřikovačem, i kdyby měl být vezený na traktoru, platit každý rok x postřiků, sledovat počasí a doufat, že zasáhnu včas, nebo stříkat jak najatý, protože stříkají preventivně ...
 
Jirko, ale aj huby sa vyvíjajú, majú svoje kmene. To čo vyšľachtíš, klasickým postupom dnes, nemusí byť  účinné zajtra, patogény zmutujú a prerazia Ti to.

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 09 dub 2024, 12:47

Rozumím, jenže on je velký rozdíl pěstovat bio něco, co se normálně musí fest stříkat, nebo pěstovat bio něco, co díky genetické odolnsoti stříkat nemusíš. Pak to může být nejen bio, ale taky levnější. Vím, teorie je krásná věc a košatý je strom života, jsou tady i jiné hrozby než plíseň a padlí, třeba hmyz atd, ale v zásadě by to mělo platit. I vinaři se snaží přeorientovat na PIWI odrůdy a pokud se objeví kvalitní odrůdy, které budou reálěn odolné proti plísni a padlí, tak po nich skočí. Nikoho nebaví lítat po vinohradu s postřikovačem, i kdyby měl být vezený na traktoru, platit každý rok x postřiků, sledovat počasí a doufat, že zasáhnu včas, nebo stříkat jak najatý, protože stříkají preventivně ...

Re: nadejne novinky

od dayofvictory » 09 dub 2024, 10:54

Dzordzik píše:
07 dub 2024, 21:44
Tomu bych rozuměl, ale jak chceš udělat produkt, na kterém vyděláš, pokud nebude odolný chorobám a musíš ho x krát za rok stříkat, tj. traktory, postřiky, lidé atd atd. Už jenom tím, že by ti odpadly postřiky ušetříš obrovské peníze a buď o to víc vyděláš, nebo můžeš o to víc zlevnit, aniž bys byl v mínusu. Navíc si nebudeš chemií zasírat vlastní pozemky. Navíc tlak na pěstování bez chemie bude už jenom růst, ne se snižovat, tak proč šlechtit neodolné odrůdy? Oni řeší, že musí při vysazení vinice platit poplatky autorům odrůd, ale to, že je pak desetiletí budou msuet stříkat x krát za rok najednou nevadí?
 
No ono to sice vypadá strašně, ale když jsem viděl reálný rozpis nákladů na hektar tak tam položky postřiků byly marginální a to včetně práce. Navíc, když systémově stříkneš, tak máš klid a nemusíš na to koukat každý dva dny jako my.

A navíc buďme realisté, lidé sice tvrdí, že o bio mají zájem, ale u většiny je to jen proklamace. Nakonec stejně rozhodne cena a to, na co jsou zvyklí. To je jak se vším, my víme co je správné, ale realita je mnohdy jiná. My zde máme přesně jeden bio statek na zeleninu a okolo aglomeraci cca 30 000 lidí. Velmi dobře znám majitelku a chodím tam pomáhat, reálných zákazníků je do 500 (ti, co nakupují celosezonně a pravidelně), takže nějakých 1,5%. Ale v průzkumech vždy vyjde, že o bio má zájem 50% lidí a pravidelně nakupuje 40% :D A tak je to se vším.
 

Re: nadejne novinky

od Lubo » 08 dub 2024, 20:41

... tak, to nepoznám, musím ísť na Google  ;-)
 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 08 dub 2024, 20:13

Já neměl na mysli želvu ale zelvušku.

Re: nadejne novinky

od Lubo » 08 dub 2024, 16:58

... veru, až sa hanbím, že som na tak zaujímavého tvora ako je korytnačka, zabudol. Súhlasím, keď budeme prírodu počúvať,  spolu to dokážeme  :-)
 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 08 dub 2024, 16:31

Lubo píše:
08 dub 2024, 15:53
Sinice, potkany a žraloky  :-)
 
Zapoměl si na želvušky 😊 Ona si příroda umí poradit a když ne, poradíme jí my. Pokud si to sami nezakážeme.

Re: nadejne novinky

od milosduris » 08 dub 2024, 16:21

Lubo píše:
08 dub 2024, 15:53
Sinice, potkany a žraloky  :-)
 
Zabudol si na najodolnejší organizmus: 
Homo-Blbec  :lol:
 
 

Re: nadejne novinky

od Lubo » 08 dub 2024, 15:53

Sinice, potkany a žraloky  :-)
 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 08 dub 2024, 11:13

No vidíš a přesto se na zemi objevily přirozeným vývojem organismy, které prakticky netrpí nemocemi a přežijí pro nás nepředstavitelné životní podmínky. Genetika je genetika?

Re: nadejne novinky

od petr85 » 08 dub 2024, 09:54

Zvyk je železná košile. 
Když se naučíš hospodařit jak hospodaříś, tak asi moc nemáš zájem to nějak měnit. Když stříkáš 30let, tak stříkat budeš. Vyměniš jen odrůdu, na kterou klesl zájem, za tu, na kterou zájem je a těšíš se,že to koupí. Nemyslím,že rezistence pro šlechtitele je prioritou. Ono ta rezistence je důležitější pro nás, hobby pěstitele. 
Ohledně té rezistence nedá se vypěstovat kompletně rezistenční odrůdu. Genetika je genetika. 

Re: nadejne novinky

od Lubo » 07 dub 2024, 22:07

... musel by človek vidieť ich nákladový Excel, aby sa to dalo porovnať. Ono, poľnohospodárska "chémia" je relatívne lacná. Zároveň šľachtenie na odolnosť proti chorobám bez GMO, je dlhá a neistá cesta, ktorá na konci može znamenať chuťovo a vzhľadovo neistý výsledok. Platiť účty musia aj firmy, čas ide, často proti nim. Zároveň úplnú rezistenciu proti všetkým chorobám viniča a aj iného ovocia a zelenininy nikto doteraz nezvládol vyšľachtiť. Pri bio- resp. integrovanej produkcii si s postrekovačmi vo vinohradoch, sadoch, na poli častejšie ako pri použití " tvrdej chémie" , takže o úspore ľudskej práce, PHM sa nedá hovoriť, nehovoriac len o postrekoch, ale aj iných agrotechnikách, ktoré musíš spĺňať. 
Pri autorských odrodách viniča, niekedy neplatíš, len za sadenice ale platíš aj poplatky z každoročnej úrody - napr, odroda Prime
 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 07 dub 2024, 21:44

Tomu bych rozuměl, ale jak chceš udělat produkt, na kterém vyděláš, pokud nebude odolný chorobám a musíš ho x krát za rok stříkat, tj. traktory, postřiky, lidé atd atd. Už jenom tím, že by ti odpadly postřiky ušetříš obrovské peníze a buď o to víc vyděláš, nebo můžeš o to víc zlevnit, aniž bys byl v mínusu. Navíc si nebudeš chemií zasírat vlastní pozemky. Navíc tlak na pěstování bez chemie bude už jenom růst, ne se snižovat, tak proč šlechtit neodolné odrůdy? Oni řeší, že musí při vysazení vinice platit poplatky autorům odrůd, ale to, že je pak desetiletí budou msuet stříkat x krát za rok najednou nevadí?

Re: nadejne novinky

od Lubo » 07 dub 2024, 21:22

Jirko, Talianom klesá predaj , musia niečo urobiť. Klčujú pôvodné stolové odrody a nahrádzajú novými. Trh požaduje bezsemennosť 1. triedy, takže časť pestovateľov siahne najmä po amerických nových odrodách a časť sa bude snažiť vyšľachtiť svoje. Určite značná časť zákazníkov, hlavne mladšej generácie , siaha v obchode po produktoch s označením bio. Bio pestovanie je  nákladnejšie a výnosy nižšie, preto sú vyššie ceny oprávnené. Ja napr. v obchode nevyhľadávam kútik bio, za prvé moc toho zo zeleniny-ovocia nenakupujeme a za druhé, sa na nás valí kvantum "nebio" produktov, ktoré denne príjmame a sú z veľkej časti pôvodom z Číny / paradajkové koncentráty, pretlaky, sladká sterilizovaná kukurica, cesnak, šampiňóny, broskyne ......../ ... nehovoriac o tom, že ak človek v obchode zaplatí 2x toľko za bio a potom ide do Mc Donaldu na obed, racio sa stráca..... takže možno len Taliani chcú dať trhu cenovo prijateľný produkt bez prívlastkov. 
 

Re: nadejne novinky

od haco » 07 dub 2024, 21:05

ale tak v hobbymarketoch pojdu predrazene sadenice na dracku a to je myslim ciel...

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 07 dub 2024, 20:49

Dnes jsem četl článek o bezsemenných novinkách z italského šlechtění, které má reagovat na to, že trh si žádá bezsemenné odrůdy, existuje tady změna klimatu a z ní vyplývající změny požadavků na nové odolnější odrůdy a že tradiční, v Itálii pěstované, odrůdy ztrácí na ceně. Po x letech šlechtění a investování obrovských prostředků je výsledkem u jedné z odrůd toto: bezsemennost 1. třídy, bobule 6 gramů a především odolnost vůči chorobám a mrazu je nízká. Tohle vydávají za super novinku, která má italské hrozny vrátit na výsluní. Jsou zcela mimo, nebo jsem něco nepochopil já? Kdybych já dneska šlechtil nové odrůdy pro trh, tak se zaměřím především na odolnost chorobám, bezsemennost a velikost bobulí. Cokoli z této rovnice vypadne je pak zcela špatně, vzhledem k tomu, že mnoho zákazníků dbá na to co si strčí do pusy, kolik a jakých postřiků bylo použito, stále častěji chtějí bio produkty a s postupující změnou klimatu bude stále obtížnější udržet keře zdravé bez chemických postřiků ... Moc tedy netuším, proč právě tuto a další podobné odrůdy vlastně vznikly a co je jejich výhodou, kromě toho že mají 1. třídu bezsemennosti, vznikly v Itálii a není za ně třeba platit poplatky. To je podle mě hlavní důvod vzniku, což je ale dost zklamání.

Re: nadejne novinky

od Mevik » 08 lis 2023, 17:49

Rony píše:
08 lis 2023, 12:55
a termin zrenia je aky? je to cca tyzden neskor ako vetsina odrod Kaluhina napr. Cornyj Kristal?


 
Pokud je dotaz na Tornado, tak zatím nemohu sloužit. Ještě mi žádná úroda nedozrála, navíc letošní rok byl obecně z hlediska zralosti velmi netypický - některé velmi rané odrůdy zřejmě v chladném srpnovém počasí "prošvihly termín" a pořádně nedozrály vůbec (určitě mělo vliv i mimořádné napadení plísní a ztráta listové plochy). Naopak díky rekordně teplému podzimu dozrály slušně i některé pozdní odrůdy, kde jsem to na konci léta nečekal (samozřejmě - pokud jim zůstaly listy).
 

Re: nadejne novinky

od Rony » 08 lis 2023, 12:55

a termin zrenia je aky? je to cca tyzden neskor ako vetsina odrod Kaluhina napr. Cornyj Kristal?

Re: nadejne novinky

od Mevik » 03 lis 2023, 19:00

jerry píše:
03 lis 2023, 15:44
Zdravim, ako da darilo Tornadu minuly a tento rok?

 
Je to jednoduché, minulý rok zkonzumoval bobule hmyz. Letos jsem byl moudřejší a na jeden hrozen jsem nasadil sáček. Pro změnu zřejmě zaúřadovali hryzci, Tornado byla jednou z asi 10 odrůd, která je lákala natolik, že se po akrobatickém výkonu dostali k sáčkům, prohryzali do nich díry o průměru i přes 5 cm a k vidění zůstaly jen třapiny.
Protože takto dopadly zpravidla ty nejchutnější odrůdy (Cimus, Džin apod.), je to svým způsobem dobrá zpráva o chuťových kvalitách této odrůdy.
Po pravdě jsem pár bobulí ochutnal, ale bylo to ještě před plnou zralostí, takže se zodpovědně vyjádřit nemohu. Podle vzhledu a doby zrání je alespoň téměř jisté, že se jedná o Tornado.
 

Re: nadejne novinky

od jerry » 03 lis 2023, 15:44

Mevik píše:
14 zář 2021, 21:54
Zatím bohužel jen pěstitelskou, sazenice druhým rokem ještě neplodila, očekávám v roce 2022. Tedy není na 100 % ani pravost odrůdy. Zatím mohu (je-li odrůda pravá) vyhodnotit jen růst (střední) a odolnost plísni (také nejvýše střední).
 
Zdravim, ako da darilo Tornadu minuly a tento rok?

Re: nadejne novinky

od Milanes » 03 říj 2023, 20:30

Dobry den. V slabej chvili som kupil drahe hrozno Zaffira moscato blu, o ktorom som nic nevedel, obrazok sa mi pacil 😃. Rastie pekne, skor bujne, ma cez dva metre po dva vyhony, sadene minulu jesen z kontajnerov.  Tesim sa na neho ziadne znaky chorob aj ked daktore okolo maju trochu mucnatku napr. Black Pearl, na Zaffire nic.  Pripadne aj ked mate niekto skusenost s tou Ciernou perlou. Z hroznom este len zacinam, neviem nic. Aj v pripade nepriaznivych komentarov urcite nebudem nic menit, dam mi cas a opateru, nech robi co chce. A ani nemam kedy, som uz stary..  Zaffiry  mam 6 korenov, Cierna perla jedna, Othelo jedna, Ester tri, Moldova jedna a na tahanie nadivoko po konstrukciach dva korene Izabela cervena. Moze mi niekto znaly napisat nazor na uvedene vinice ? Ziska moju nehynucu vdacnost..😃 ..zahrada je v divocine v teplej oblasti juhozapadny svah dobra aj ked ilovita zem bez zavlahy. Este otazka mozem nechat tie dva kmieniky, ci jeden odstranit ?  Lebo som si hovoril, ked rastie bujne a vela hore, tak pyta aby sa rozrastal aj koren dole.
Jedol som zatial len Otelo z inych zdrojov, je to moje najoblubenejsie hrozno. Nikdy doteraz som nepestoval vinic, len ine ovocie.  A vsetko len stolovy ucel pre vnucikov a mna,  nie vino. Dakujem.
Doplnam, hlavne nemam info o tej Zaffire ostatne sa daju co to najst.

Re: nadejne novinky

od Lubo » 24 bře 2023, 22:21

Ja tak idem tento rok skúšať Javelin, teda ak prežil zimu a vypučí.

Re: nadejne novinky

od haco » 24 bře 2023, 21:15

no mladenci, spat k teme... ano opatrnost treba, aj ked Skazka zjavne predcila ocakavanie autora. bobule bez GK su stanardne 10-12g, vynimocne 14g. strapce pod 500 g su skor vynimka, standard je 700-1000g.
 

Re: nadejne novinky

od Radovan » 24 bře 2023, 19:07

Milý Jan, prosím pustite si obe postované videá a dobre počúvajte. Nie je to blbosť a za tým si budem stáť.
Poznať a rešpektovať samostatnosť, kultúru a jazyk susedných národov patrí k základnému rozhľadu.

Alebo choďte na námestie do Valmezu a zakričte: "Hej, vy Češi"...

Re: nadejne novinky

od Jan » 24 bře 2023, 17:23

Radovan píše:
24 bře 2023, 16:28
Zvlášť v dnešnej situácii by bolo korektné rešpektovať ukrajinskú transkripciu písmena "г". V oboch videách je jasne menovaná odroda Bahration a šľachtiteľ Kaluhin. Verte tomu, že mnoho ukrajinských vinohradníkov, ak by počulo tvrdé Kalugin, by sa s vami ďalej nebavilo.
 
Pěkná blbost. :lol:
 
Škopková: „Řeknu si svadba, svadební košile... co slyšim ? D. A píšu T, troubo... To by mě zajímalo, co ty děti ve škole učí!”

Re: nadejne novinky

od Radovan » 24 bře 2023, 16:28

Rony píše:
24 bře 2023, 07:40
Bezsemenna bomba Kalugina - Bagration  - obrovske bobule 10-12 gram, minimalne 3 trieda bezsemennosti - mozno aj lepsia. Farba fialova, podoba sa na Tornado.
Pevna, chruplava bobula, vysoka sladkost.
A co ma tesi, ze strapce nie su huste.
https://www.youtube.com/watch?v=1bZ0MKkJC9M

pozri cas cca 4:16:
https://www.youtube.com/watch?v=xMq0VVseUw4
Zvlášť v dnešnej situácii by bolo korektné rešpektovať ukrajinskú transkripciu písmena "г". V oboch videách je jasne menovaná odroda Bahration a šľachtiteľ Kaluhin. Verte tomu, že mnoho ukrajinských vinohradníkov, ak by počulo tvrdé Kalugin, by sa s vami ďalej nebavilo.

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 24 bře 2023, 15:54

Bez použití Giberelinu větších bobulí nedosáhneš a nemá smysl řešit, jaké bobule jsou, nebo nejsou, při použití růstových stimulátorů ...

Re: nadejne novinky

od Rony » 24 bře 2023, 11:13

Na druhej strane pri Kaluginovej Skazke autorove udaje o velkosti bobul a bezsemennosti boli az prilis opatrne, teda viaceri vedia dosiahnut aj lepsie parametre. Pri Skazke su realne mozne bobule 10-12 ale aj vetsie. Mozno si uz je toho Kalugin sam vedomy a uz nie je taky opatrny ako pri Skazke - teda dava realnejsie udaje.
Pri Skazke sa udava hmotnost hroznů 500 g. Bobule velké, 6-10 g.
 

Re: nadejne novinky

od andrejZA » 24 bře 2023, 10:46

Opatrnosť je určite na mieste. Noviniek či neodskúšaných odrôd je také nepreberné množstvo, že sa v tom človek môže rýchlo stratiť. Zároveň však, koho by nelákalo si nejakú vyskúšať u seba? Bude tam určite veľký výkričník, že treba v takomto prípade dať rastline 100% starostlivosť, nakoľko tieto odrody zväčša nie sú testované na naše okrajové regióny. Najlepšia agrotechnika, aká je v daných podmienkach možná, bude nutnosťou. Najmä ochrana proti hubovým chorobám, v tomto bude určite väčšina hlboko pod priemerom. A potom s pocitom napätia až vzrušenia očakávať, aký výsledok sa dostaví. Ja som sa z týchto nových odrôd rozhodol skúsiť Dyňku a Katrusju Kachovskú (Tropikanka). 
 

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 24 bře 2023, 10:02

Já bych s těmi bombastickými prohlášeními počkal až se to otestuje v našich podmínkách. Takových bomb už bylo, které neodpovídaly ani raností, ani bezsemenností a nakonec ani velikostí bobulí. Nevěřím ničemu, co jsem si sám na svém vinohradu nevyzkoušel.

Re: nadejne novinky

od Rony » 24 bře 2023, 07:40

Bezsemenna bomba Kaluhina - Bahration  - obrovske bobule 10-12 gram, minimalne 3 trieda bezsemennosti - mozno aj lepsia. Farba fialova, podoba sa na Tornado.
Pevna, chruplava bobula, vysoka sladkost.
A co ma tesi, ze strapce nie su huste.
https://www.youtube.com/watch?v=1bZ0MKkJC9M

pozri cas cca 4:16:
https://www.youtube.com/watch?v=xMq0VVseUw4
 

Re: nadejne novinky

od LadaSvijany » 04 říj 2021, 20:44

liberty82 píše:
04 říj 2021, 17:56
LadaSvijany píše:
06 led 2021, 19:49
Musím se přiznat, že jsem taky podlehl a loni si pořídil dvě populární japonské odrůdy Ruby Roman a Tian Shan. Zatím rostly dobře bez nějakých chorob. Letos jsem si objednal další dvě populární odrůdy, Chellouin a Ratatuj neboli Sacharnye kapli. Docela jsem na ně zvědavý, jestli jsem nešlápl vedle.
 
A kde sa da Ruby Roman a Tian Shan kupit? Preliezla som mozne i nemozne zahradnictva, nikde ani stopa.
 
Nevím, jak moc jste zkušená pěstitelka vinné révy. Jestli začínáte, je rozhodně lepší se spojit s nějakým zkušeným pěstitelem a nechat si poradit. Rozhodně bych nezačínal nějakými novinkami, protože by vás mohly zklamat. Taktéž bych nedoporučoval nákupy v zahradnictví. Mnohem lepší je navštívit zkušeného pěstitele, poradit se s ním a ochutnat několik odrůd. Ten doporučí nějakou odrůdu jak z hlediska vašich pěstebních podmínek, tak i z hlediska náročnosti na ošetřování. Tady na fóru bych doporučil Bred_ika, mnoho z nás u něj bylo a odrůdy kupujeme převážně tam. Pěstuje hodně odrůd a určitě si něco vyberete. A hlavně máte  jistotu a vyhnete se tak počátečnímu zklamání. Novinky tady zkouší pěstitelé, kteří mají více hlav, v řádu desítek až stovek kusů. A když se nějaká novinka neosvědčí, tak to není taková škoda, pořád mají dost jiné úrody.

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 04 říj 2021, 20:10

Jsou vhodné spíš do vytápěného, nebo alespoň temperovaného skleníku, než na výsadbu ven.

Re: nadejne novinky

od Mevik » 04 říj 2021, 19:56

liberty82 píše:
04 říj 2021, 17:56
LadaSvijany píše:
06 led 2021, 19:49
Musím se přiznat, že jsem taky podlehl a loni si pořídil dvě populární japonské odrůdy Ruby Roman a Tian Shan. Zatím rostly dobře bez nějakých chorob. Letos jsem si objednal další dvě populární odrůdy, Chellouin a Ratatuj neboli Sacharnye kapli. Docela jsem na ně zvědavý, jestli jsem nešlápl vedle.
 
A kde sa da Ruby Roman a Tian Shan kupit? Preliezla som mozne i nemozne zahradnictva, nikde ani stopa.
 
Ruby Roman neznám, ale Ťan Šan jsem měl ve sbírce a před několika lety jsem se ho zbavil. První rok jsem sklidil jeden hrozen bobulí docela zajímavé chuti, a to bylo vše. Potom zpravidla vymrzly výhony a rostlina obrážela ze země, případně byly výhony neplodné. Kromě toho silně trpěl padlím.
Závěr: Velmi nedoporučuji, přece jen asi japonské podmínky pěstování jsou velmi odlišné (zejména zimy). Nicméně každý má svobodnou volbu.

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 04 říj 2021, 19:27

Obě odrůdy pěstují někteří členové tohoto fóra. Věřím, že se ti nějaký ozve a třeba nabídne řízek, aby sis obě odrůdy mohla vysadit, pokud na to máš vhodnou polohu a podmínky. Žen na tomto fóru není mnoho, proto je potřeba si je předcházet :-) Jinak doporučím udělat si tady registraci, čtení fóra bude mnohem příjemnější a budeš mít mnohem víc možností a funkcí.

Re: nadejne novinky

od liberty82 » 04 říj 2021, 17:56

LadaSvijany píše:
06 led 2021, 19:49
Musím se přiznat, že jsem taky podlehl a loni si pořídil dvě populární japonské odrůdy Ruby Roman a Tian Shan. Zatím rostly dobře bez nějakých chorob. Letos jsem si objednal další dvě populární odrůdy, Chellouin a Ratatuj neboli Sacharnye kapli. Docela jsem na ně zvědavý, jestli jsem nešlápl vedle.
 
A kde sa da Ruby Roman a Tian Shan kupit? Preliezla som mozne i nemozne zahradnictva, nikde ani stopa.

Re: nadejne novinky

od Radovan » 28 zář 2021, 18:27

Nový kišmiš Veletiň O. M. Pisanky. Na neskoršie dozrievanie bude zaujímavý, Skazka bude mať dôstojného súpera. Aj keď niektorí na Ukrajine o Veletine samozrejme hneď šíria info že má semená. Skúsenosť z budúcich rokov u viacerých pestovateľov ukáže...
 

Re: nadejne novinky

od Radovan » 19 zář 2021, 17:06

Nové video Tornado Kaluhina. Je to nová odroda, aj na Ukrajine je ešte skúseností pomenej.

Re: nadejne novinky

od Mevik » 14 zář 2021, 21:54

Rony píše:
14 zář 2021, 21:38
Mate uz niekto skusenost s odrodou Tornado Kalugina?
 
Zatím bohužel jen pěstitelskou, sazenice druhým rokem ještě neplodila, očekávám v roce 2022. Tedy není na 100 % ani pravost odrůdy. Zatím mohu (je-li odrůda pravá) vyhodnotit jen růst (střední) a odolnost plísni (také nejvýše střední).

Re: nadejne novinky

od Rony » 14 zář 2021, 21:38

Mate uz niekto skusenost s odrodou Tornado Kalugina?

Re: nadejne novinky

od LadaBlatna61 » 07 dub 2021, 17:16

LadaSvijany píše:
07 dub 2021, 17:03
V neděli před polednem mě na Nově zaujal příspěvek o víně v pořadu Koření. Stejným vínem naplnili dvě láhve. Jednu poslali na orbitální stanici a nechali ji tam kroužit zhruba jeden rok. Po návratu ji otevřeli a porovnávali chuť s tou, co zůstala na zemi. Ta ze stanice prý měla rozvinutější chuť. Současně tam poslali i řízky. O jakou odrůdu šlo, neříkali. Ale řízky po návratu prý rychleji rašily a i lépe zakořeňovaly. Možná nový trend ve vinohradnictví.
 
Taky jsem na to koukal,ty řízky uš měli pěkné listy.

Re: nadejne novinky

od LadaSvijany » 07 dub 2021, 17:03

V neděli před polednem mě na Nově zaujal příspěvek o víně v pořadu Koření. Stejným vínem naplnili dvě láhve. Jednu poslali na orbitální stanici a nechali ji tam kroužit zhruba jeden rok. Po návratu ji otevřeli a porovnávali chuť s tou, co zůstala na zemi. Ta ze stanice prý měla rozvinutější chuť. Současně tam poslali i řízky. O jakou odrůdu šlo, neříkali. Ale řízky po návratu prý rychleji rašily a i lépe zakořeňovaly. Možná nový trend ve vinohradnictví.

Re: nadejne novinky

od Dzordzik » 07 dub 2021, 15:11

Souhlasím. On taky nikdo neřekl, že nebude nutné stříkat vůbec, ale ono je rozdíl, jestli produkční sady stříkají 10-15x za rok, nebo třeba jenom 2-3x. Jak v ceně postřiků, tak hlavně v tom, že potom my, konzumenti, budeme do sebe dostávat méně reziduí.

Nahoru