Přejít na obsah
od Lubo » 28 úno 2024, 06:49
od Warmup » 28 úno 2024, 05:36
Andy píše: ↑28 úno 2024, 00:30Lis by som asi uprednostnil českej alebo slovenskej výroby, snáď je to pod väčšou kontrolou... Lenže mechanizmy akosi vyzerajú všetky narovnako, a napríklad Oslavan si uvádza že lis vyrába, dokonca s potravinovým atestom: myslel som že sú len obchodná firma, orsr potvrdzuje že nie sú výrobná... Nebude to všetko len dovoz?
od Dzordzik » 28 úno 2024, 05:10
od Andy » 28 úno 2024, 00:30
od Warmup » 25 úno 2024, 11:09
stano píše: ↑25 úno 2024, 10:22 Mohol by ste popísať daný recept chrenom?
od Jarek23 » 25 úno 2024, 10:36
od stano » 25 úno 2024, 10:22
Warmup píše: ↑24 úno 2024, 22:52 Já používám na lisování hydraulický lis z nerezu s textilní vložkou. Hlavně na výrobu moštu z jablek ale i z révy. Začnu révou které mám méně, pokračují jablky aby to mělo větší smysl. Textilní vložka se musí nejprve "napít", o něco šťávy tak přijdu. Díky vložce je ale šťáva čistá bez dužniny a části slupek. Delal jsem ale i jen 2 litry šťávy z révy a to byla rychlá akce na půl hodiny. Jablka drtim v nerez drtiči, réva není potřeba řešit. Panenka na 12tun kterou jsem lis dovybavil s révou nemá potíže. Tím ze lis i drtič z nerezu tak umytí hadicí je rychlé, textilní vložka do pračky a vyperu bez prášku. Jablečný mošt konzervuji nastrouhaným křenem a zkoušel jsem i révu takhle upravit. Obojí velmi dobré a podle množství křenu co kdo rád to má i patřičný říz. Doporučuji vyzkoušet, nejlépe s domácím křenem, kupovaný obvykle slabota.
od Radovan » 25 úno 2024, 09:55
od Warmup » 25 úno 2024, 09:14
Bohous píše: ↑25 úno 2024, 08:51 Podobný lis mám, celkem to s ním jde. Většinou zpracovávám dávku do 10 kg, otrhám čisté bobule, postupně pomačkám v plastovém dřezu pomocí hrnku s plochým dnem a lisuji - chce to nespěchat, nechat pár minut pod tlakem a zase přitáhnout. Když se spěchá, mošt nestačí vytéci a dužina někde prolne síťkou. Před koncem ještě povolím a promísím a znovu lisuji. Tento způsob je hodně amatérský a pracný, je dobrý jen pro menší množství, ale šťáva je velmi kvalitní, čistá a výtěžnost poměrně dobrá.
od Bohous » 25 úno 2024, 08:51
od Andy » 25 úno 2024, 01:32
stano píše: ↑23 úno 2024, 12:06 .....mám nizkootačkovy šnekovy el. odšťavovač, je perfektný hlavne na ríbezle, červenú repu..... .....mám aj 6 litrový mechanicky lis, tiež od daného obchodníka, ten je vhodný na kôstkove hrozno...
od Lenkalor » 24 úno 2024, 23:11
od Lenkalor » 24 úno 2024, 22:59
od Warmup » 24 úno 2024, 22:57
Dzordzik píše: ↑24 úno 2024, 22:13 Tak tak. Mě je třeba líto z hroznů dělat šťávu a šupek a semínek se zbavovat, když obsahují kromě vlákniny hodně prospěšných látek. Kdybych už nevěděl co s úrodou tak ok, ale proč si s tím hrát, když to můžu rovnou sníst.
od Warmup » 24 úno 2024, 22:52
od Dzordzik » 24 úno 2024, 22:13
od stano » 24 úno 2024, 22:05
Dzordzik píše: ↑24 úno 2024, 19:57 Pokud jde o odšťavňování, tak hrozno je dost podobné jablkům, takže se to dá porovnat podle nich. Je to dobře vidět např. v tomto videu, kde je vidět porovnání výlisnosti 2 elektrických a jednoho ručního starého. Je krásně vidět, že je zásadní rozdíl v tom co z toho vyteče ... Mám doma už pár let odšťavňovač a 2 roky zpět jsem zkoušel šťávu dělat a šlo to dobře, jenom toho bylo málo. Minulý rok nebylo nic, tak snad letošní rok bude výživnější.
od Dzordzik » 24 úno 2024, 19:57
od stano » 23 úno 2024, 14:38
andrejZA píše: ↑23 úno 2024, 13:04Presne tento istý lis som kúpil pred dvoma rokmi v nádeji, že budem mať dlhodobo vyriešenú otázku muštovania prebytkov hrozna a jabĺk. Dal som skúšobnú dávku, šprtal sa s mletím jabĺk, odstopkovávaním strapcov a výsledok tiež nebol bohviečo v pomere k vynaloženému času a prácnosti. Jablčný a hroznový mušt sme zmiešali a bol chutný, ale zbytok toho hroznového je ešte stále zapadnutý kdesi v kúte chladničky - bol totiž zo samoroďáku, ktorý svojho času pestoval otec vo forme džungle na stene stodoly. Takže tiež budem zvedavý, či niekto objaví nejakú lepšiu vychytávku na muštovanie. Pri troche sebazaprenia si to viem stále predstaviť aj na tomto lise, ak by sa časom rozrodili bezsemenné odrody ako napr. Kraseň.
od andrejZA » 23 úno 2024, 13:04
Radovan píše: ↑22 úno 2024, 20:43Nebola by rýchlejšia vinárska klasika v najmenšej veľkosti? Mlynček na hrozno a potom lis, napr. takýto. Je s tým rýchla práca, aj umyje sa to rýchlo. Tých 6-7 litrov by bolo na jeden šup. A možno po čase sa to zapáči a pribudne aj viac suroviny.
od stano » 23 úno 2024, 12:06
Marek1970 píše: ↑23 úno 2024, 07:28 Ľuboš bolo to asi tak ako píšeš. Kupoval som ho osobne (mal som 6 litrový), asi pred piatimi rokmi v podnikovej predajni GUDE v Podturni pri Liptovskom Hrádku, do dnes stojí rovnako pár EUR https://gude.gude.sk/lisy-na-ovocie/gud ... -8878.html Snažil som sa tri roky lisovať drobné ovocie ale aj po opakovanom lisovaní a maximálnom utiahnutí zostával výlisok mokrý s množstvom dužiny a nevylisovanej šťavy a odhadom som prišiel vždy minimálne o 30 % šťavy. Hlavnú príčinu vidím v tom, že tento lis asi nie je úplne vhodný na lisovanie čerstvej šťavy ale je to skôr určené na lisovanie niekoľko dní odležaného a nakvaseného rmutu (macerátu ?), kedy dôjde určite k oveľa lepšej výlisnosti z dôvodu úplného narušenia štruktúry bobule kvasením. Ja si nemôžem pred lisovaním dovoliť odležať očistené a roztlačené bobule viac ako pár hodín, lebo kvasenie je pre mňa nežiadúce. S tým súvisí možnosť, že zvolené stúpanie závitu na oske hriadeľa cez ktorú sa prenáša tlak, nedokáže vyvinúť takú silu, ktorá by dokázala dostatočne vylisovať čerstvé bobule. Už je to teraz jedno, ručný, mechanický lis, by som si na čerstvú šťavu ja osobne už nikdy nekúpil, pri výrobe vína je to možno v pohode a podiel nevylisovanej šťavy v odpade je asi oveľa menší alebo doslova zanedbateľný, na tieto účely (výrobu vína) som ho nikdy neskúšal.
od Marek1970 » 23 úno 2024, 07:28
od Lubo » 22 úno 2024, 23:25
od Radovan » 22 úno 2024, 23:20
od Marek1970 » 22 úno 2024, 23:08
Radovan píše: ↑22 úno 2024, 22:17Sranda, generácie a stáročia to fungovalo k spokojnosti. Len zrazu by sme chceli niečo viac.
od Radovan » 22 úno 2024, 22:17
Marek1970 píše: ↑22 úno 2024, 21:07..že bol úplne o ničom. Po lisovaní a maximálnom dotiahnutí vretena zostávalo vo zvyšku ešte stále veľa šťavy.
od Marek1970 » 22 úno 2024, 21:07
od Radovan » 22 úno 2024, 20:43
od Marek1970 » 22 úno 2024, 20:17
od dayofvictory » 22 úno 2024, 19:52
od stano » 22 úno 2024, 16:40
Marek1970 píše: ↑22 úno 2024, 15:02 Už pár rokov bojujem s problémom ako efektívne a čo najdôkladnejšie odšťavím menšie množstvá hrozna na šťavu (nie na víno). V mojej mladosti sme mali doma ručný liatinový mlynček, ktorým sme odšťavovali drobné ovocie ako napr. ríbezle, či višne a následne šťavu spracovávali na víno alebo džem do koláčov. Podobné mlynčeky či už z liatiny alebo nerezu je možné nájsť v ponuke aj teraz ale recenzie k nim nie sú príliš pozitívne a zdá sa, že ich kvalita v porovnaní s výrobkami spred desiatok rokov išla dole aspoň teda podľa recenzií tých liatinových. Na podobnom princípe je v súčasnosti množstvo aj elektrických mlynčekov/lisov na ovocie, bežne dostupných od pár desiatok do stovák EUR v eshopoch. Čo hovoríte na ich použitie pri domácej výrobe menšieho množstva šťavy ? Máte niekto takéto zariadenia, aké typy a ako ste s nimi spokojný ?
od Marek1970 » 22 úno 2024, 15:02
Nahoru