Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:-D :lol: :-) ;-) :-( :o :shock: :!: :?: :roll:

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Lubo » 28 úno 2024, 06:49

OSLAVAN a.s. má na justice.cz viac predmetov činnosti ako OSLAVAN Slovakia s.r.o., zároveň treba pozerať aj živnostenský list. S tým značením výrobca je to vždy nejednoznačné, pokojne to môžu niekde finalizovať v ČR alebo ako Jirka písal, nechať si aj vyrobiť hocikde na svete a ozničiť sa ako výrobca, nič im to nezakazuje ani nezavádzajú. Odkiaľ je tovar označuje " pôvod tovaru" , napr. EU, alebo konkrétna krajina. Na Slovensku dlhodobo deklaruje napr. 40% zastúpenie slovenských potravín v maloobchode. Ako chodím po predajni, tak nič okrem dovozu veľmi nevidím. Výnimkou je nejaké kurča, mlieko, syr, horčice, vína, vodka, jogurt a čokoláda .... ale aj pražené pistácie sú samozrejme made in Slovakia,  však prešli baliacou linkou a majú slovenský EAN a obal.... 


 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Warmup » 28 úno 2024, 05:36

Andy píše:
28 úno 2024, 00:30
Lis by som asi uprednostnil českej alebo slovenskej výroby, snáď je to pod väčšou kontrolou... Lenže mechanizmy akosi vyzerajú všetky narovnako, a napríklad Oslavan si uvádza že lis vyrába, dokonca s potravinovým atestom: myslel som že sú len obchodná firma, orsr potvrdzuje že nie sú výrobná... Nebude to všetko len dovoz?
 
Zkus se podívat na Vares, třeba se mýlím ale podle mne to výrobce je. Lis a drtič co od nich mám vypadají že je vyráběli sami.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Dzordzik » 28 úno 2024, 05:10

Podle mě je Oslavan pouze obchodní firma, sám nic nevyrábí, maximálně si něco někde nechá vyrobit. Nejjednodušší by bylo se jich zeptat.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Andy » 28 úno 2024, 00:30

Lis by som asi uprednostnil českej alebo slovenskej výroby, snáď je to pod väčšou kontrolou... Lenže mechanizmy akosi vyzerajú všetky narovnako, a napríklad Oslavan si uvádza že lis vyrába, dokonca s potravinovým atestom: myslel som že sú len obchodná firma, orsr potvrdzuje že nie sú výrobná... Nebude to všetko len dovoz?
 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Warmup » 25 úno 2024, 11:09

stano píše:
25 úno 2024, 10:22
Mohol by ste popísať daný recept chrenom? 
 

 
Vykoumal pan Leština, cituji "Sklizeň jablek bezesporu doprovází také jejich moštování. „Mošt si dělám sám a vydrží mi, dokud ho nevypijeme. Moštovat začínám teprve až když je ve sklepě teplota pod +10 °Celsia. Při +12 °Celsia už mošt kvasí. Dokud je ve sklepě vyšší teplota, tak nemoštuji,“ vysvětlil Vojtěch Leština. Prozradil ale celý recept na trvanlivost moštu. Jablečný mošt konzervuje za syrova, a to křenem. Do padesátilitrového demižonu dává devět až deset lžic najemno nastrouhaného křenu, přelije ho moštem a pak mošt postupně podle spotřeby stáčí do menších lahví.".
Upravil jsem si dávkování pro sebe na litrové láhve a citem dávkuji množství křenu, na litrovku třetina polévkové lžíce. Uvidíš sám podle chuti, sladkosti moštu, drsnosti křenu která je podle odrůdy jablek i křenu každý rok jiná jak to vybalancuješ. Jak už jsem psal, dělám si pro sebe a pro syna i silnější koncentrace. Demižón jsem letos sehnal tak možná na podzim chci zkusit i do něj, ale nevím jestli to časově vyjde a zda to má vůbec smysl, protože vymývat ho je složitější. Hlavní je teď pro mě vinná réva. Navíc po moštu se zapráší a kamarádi to užívají jako lék i jako chuťovku do whiskovky. Mrkni na celý článek: Mošt může vydržet až do jara
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Jarek23 » 25 úno 2024, 10:36

Jak.pise Rado, mam ten lis doma a potocim a jdu dělat něco jiného. Je pravda, že vylisovat do jak moc do sucha zalezi i.podle odrudy,  s tužší slupkou a více semeny, tak dobře nejde, ale kdyz jsem jednou vytlačil na maximum, tak jsem mnel vino nahořkle, takze taky někdy příliš moc není úplně ideální. Třeba cerveny Regent je po maceraci měkký a vylisuju ho do sucha. Ale nikomu nic nenutim, píšu jen sve zkušenosti.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od stano » 25 úno 2024, 10:22

Warmup píše:
24 úno 2024, 22:52
Já používám na lisování hydraulický lis z nerezu s textilní vložkou. Hlavně na výrobu moštu z jablek ale i z révy. Začnu révou které mám méně, pokračují jablky aby to mělo větší smysl. Textilní vložka se musí nejprve "napít", o něco šťávy tak přijdu. Díky vložce je ale šťáva čistá bez dužniny a části slupek. Delal jsem ale i jen 2 litry šťávy z révy a to byla rychlá akce na půl hodiny. Jablka drtim v nerez drtiči, réva není potřeba řešit. Panenka na 12tun kterou jsem lis dovybavil s révou nemá potíže. Tím ze lis i drtič z nerezu tak umytí hadicí je rychlé, textilní vložka do pračky a vyperu bez prášku. Jablečný mošt konzervuji nastrouhaným křenem a zkoušel jsem i révu takhle upravit. Obojí velmi dobré a podle množství křenu co kdo rád to má i patřičný říz.  Doporučuji vyzkoušet, nejlépe s domácím křenem, kupovaný obvykle slabota. 

 
Mohol by ste popísať daný recept chrenom? 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Radovan » 25 úno 2024, 09:55

Hej, je to individuálne. Mne to napríklad prácne nepríde. Lisuje sa väčšie množstvo na jeden šup. Časovo je to náročnejšie, ale nemusím pri tom stáť. Robím si popritom iné veci a raz za čas sa vrátim k lisu dotiahnuť.
Mne príde naopak prácnejšie pchať surovinu do šneku, alebo do odstredivky. Od toho neodídeš k inej práci. Samozrejme, je to aj o množstve, ktoré sa lisuje.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Warmup » 25 úno 2024, 09:14

Bohous píše:
25 úno 2024, 08:51
Podobný lis mám, celkem to s ním jde. Většinou zpracovávám dávku do 10 kg, otrhám čisté bobule, postupně pomačkám v plastovém dřezu pomocí hrnku s plochým dnem a lisuji - chce to nespěchat, nechat pár minut pod tlakem a zase přitáhnout. Když se spěchá, mošt nestačí vytéci a dužina někde prolne síťkou. Před koncem ještě povolím a promísím a znovu lisuji. Tento způsob je hodně amatérský a pracný, je dobrý jen pro menší množství, ale šťáva je velmi kvalitní, čistá a výtěžnost poměrně dobrá. 
 

 
Ano je to pracné. Lis na podobném principu měl můj táta a já si řekl že takovou tryznu nechci, ale mošt bych chtěl :-).
 I když se mě cena nelíbila, koupil jsem nerezový lis na ovoce Vares 18 litrů a k tomu rovnou dvě textilní vložky. Panenku jsem použil svojí 12tun. Výtěžnost je i o tom jestli to chci rychle nebo postupně kdy rychle vylisuji většinu a pak nechám stát pod tlakem. I se dá promíchat jak píšeš Bohouši, ale to už je na každém si najít správný poměr toho z čeho má větší radost v životě.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Bohous » 25 úno 2024, 08:51

Podobný lis mám, celkem to s ním jde. Většinou zpracovávám dávku do 10 kg, otrhám čisté bobule, postupně pomačkám v plastovém dřezu pomocí hrnku s plochým dnem a lisuji - chce to nespěchat, nechat pár minut pod tlakem a zase přitáhnout. Když se spěchá, mošt nestačí vytéci a dužina někde prolne síťkou. Před koncem ještě povolím a promísím a znovu lisuji. Tento způsob je hodně amatérský a pracný, je dobrý jen pro menší množství, ale šťáva je velmi kvalitní, čistá a výtěžnost poměrně dobrá. 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Andy » 25 úno 2024, 01:32

stano píše:
23 úno 2024, 12:06
.....mám nizkootačkovy šnekovy el. odšťavovač, je perfektný hlavne na ríbezle, červenú repu.....
.....mám aj 6 litrový mechanicky lis, tiež od daného obchodníka, ten je vhodný na kôstkove hrozno...
Môžeš sa podeliť konkrétnejšie?

A asi aj to klasické lisovanie chce svoje. Pokiaľ si pamätám, jedno lisovanie trvalo viac dní. Najprv sa, áno, zomlelo, potom nechalo odležať v kadi, naplnilo sa -a tlačilo. Najprv rýchlejšie, tiekol potok muštu. A ako sa tok zmenšoval, skracovali sa otáčky: aby materiál neliezol cez otvory, a intervaly ťahania sa predlžovali. Neskôr sa už len potiahlo raz za niekoľko hodín: o kúsok obrátky -bojovalo sa o kvapky. Výsledkom bol úplne suchý materiál. Ten sa vhodil do suda, zalial, pre vyššie spomenutý druhák.

A čo zlaté české ručičky, české lisy ? Prípadne niektoré iné z ponuky? Nie sú kvalitnejšie ako tie vyššie uvedené?

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Lenkalor » 24 úno 2024, 23:11

Jinak tedy mám a používám 2 roky Tefal Infiny juice a jsem s ním spokojená. Kupovala jsem ho primárně na jablka, protože právě při "blbém"roku se jablka alespoň vypijí. To hrozno k jablkám jen přidávám. 
Jenom na hrozno nejsou tyto šnekové odšťavňovače vhodné. Je tam pak málo vlákniny a nefunguje to dobře. 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Lenkalor » 24 úno 2024, 22:59

Warmup- tak ten domácí křen vyzkouším. To je výzva  :o
 Hrozny nějaké starší technické modré odrůdy přidávám  při odšťavňování jablek kvůli barvě. Aby to nebylo všechno fádně zelené. 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Warmup » 24 úno 2024, 22:57

Dzordzik píše:
24 úno 2024, 22:13
Tak tak. Mě je třeba líto z hroznů dělat šťávu a šupek a semínek se zbavovat, když obsahují kromě vlákniny hodně prospěšných látek. Kdybych už nevěděl co s úrodou tak ok, ale proč si s tím hrát, když to můžu rovnou sníst.

 
Jeden rok me na dvorečku nedozrálo hrozno Boskop Glory, bylo ho na moje pomery dost a vyhodit ho mě bylo líto. Něco jsem snědl a ze zbytku asi 2l vylisoval, přidal křen a bylo to najednou parádní pití.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Warmup » 24 úno 2024, 22:52

Já používám na lisování hydraulický lis z nerezu s textilní vložkou. Hlavně na výrobu moštu z jablek ale i z révy. Začnu révou které mám méně, pokračují jablky aby to mělo větší smysl. Textilní vložka se musí nejprve "napít", o něco šťávy tak přijdu. Díky vložce je ale šťáva čistá bez dužniny a části slupek. Delal jsem ale i jen 2 litry šťávy z révy a to byla rychlá akce na půl hodiny. Jablka drtim v nerez drtiči, réva není potřeba řešit. Panenka na 12tun kterou jsem lis dovybavil s révou nemá potíže. Tím ze lis i drtič z nerezu tak umytí hadicí je rychlé, textilní vložka do pračky a vyperu bez prášku. Jablečný mošt konzervuji nastrouhaným křenem a zkoušel jsem i révu takhle upravit. Obojí velmi dobré a podle množství křenu co kdo rád to má i patřičný říz.  Doporučuji vyzkoušet, nejlépe s domácím křenem, kupovaný obvykle slabota. 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Dzordzik » 24 úno 2024, 22:13

Tak tak. Mě je třeba líto z hroznů dělat šťávu a šupek a semínek se zbavovat, když obsahují kromě vlákniny hodně prospěšných látek. Kdybych už nevěděl co s úrodou tak ok, ale proč si s tím hrát, když to můžu rovnou sníst.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od stano » 24 úno 2024, 22:05

Dzordzik píše:
24 úno 2024, 19:57
Pokud jde o odšťavňování, tak hrozno je dost podobné jablkům, takže se to dá porovnat podle nich. Je to dobře vidět např. v tomto videu, kde je vidět porovnání výlisnosti 2 elektrických a jednoho ručního starého. Je krásně vidět, že je zásadní rozdíl v tom co z toho vyteče ...
Mám doma už pár let odšťavňovač a 2 roky zpět jsem zkoušel šťávu dělat a šlo to dobře, jenom toho bylo málo. Minulý rok nebylo nic, tak snad letošní rok bude výživnější.
 

 
Na tom marketingovom videu je jasne vidieť aké sú u daných výrobkoch použité materiály, čo je zo zdravotného pohľadu dosť zaujímavé, odstredivy odšťavovač - nerez, šnekovy - tvrdený plast a na ručnom je povrchová úprava tvrdený zinok - kov, ktorý kyseliny v ovocí nemajú radi, preto ta horkosť. Záleží od nás, čo preferujeme, či číru tekutínu, alebo tekutinu zo živinami a na čo ju chceme použiť i to video to nepriamo dokumentuje a z toho pohľadu je aj výťažnosť relatívna. 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Dzordzik » 24 úno 2024, 19:57

Pokud jde o odšťavňování, tak hrozno je dost podobné jablkům, takže se to dá porovnat podle nich. Je to dobře vidět např. v tomto videu, kde je vidět porovnání výlisnosti 2 elektrických a jednoho ručního starého. Je krásně vidět, že je zásadní rozdíl v tom co z toho vyteče ...
Mám doma už pár let odšťavňovač a 2 roky zpět jsem zkoušel šťávu dělat a šlo to dobře, jenom toho bylo málo. Minulý rok nebylo nic, tak snad letošní rok bude výživnější.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od stano » 23 úno 2024, 14:38

andrejZA píše:
23 úno 2024, 13:04
Presne tento istý lis som kúpil pred dvoma rokmi v nádeji, že budem mať dlhodobo vyriešenú otázku muštovania prebytkov hrozna a jabĺk. Dal som skúšobnú dávku, šprtal sa s mletím jabĺk, odstopkovávaním strapcov a výsledok tiež nebol bohviečo v pomere k vynaloženému času a prácnosti. Jablčný a hroznový mušt sme zmiešali a bol chutný, ale zbytok toho hroznového je ešte stále zapadnutý kdesi v kúte chladničky - bol totiž zo samoroďáku, ktorý svojho času pestoval otec vo forme džungle na stene stodoly. Takže tiež budem zvedavý, či niekto objaví nejakú lepšiu vychytávku na muštovanie. Pri troche sebazaprenia si to viem stále predstaviť aj na tomto lise, ak by sa časom rozrodili bezsemenné odrody ako napr. Kraseň.
 
Pri použití šnekoveho malootačkoveho el. odšťavovača sa napr. z jabĺk nezíska šťava, ale džús, preto som kúpil klasický 6 litrový mechanický tlakový lis. U hrozná fajn, u jabĺk to nemám odskúšané z jednoduchého dôvodu, nebolo dostatok jabĺk, niektorí vravia, že bol "blbý rok".

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od andrejZA » 23 úno 2024, 13:04

Radovan píše:
22 úno 2024, 20:43
Nebola by rýchlejšia vinárska klasika v najmenšej veľkosti? Mlynček na hrozno a potom lis, napr. takýto. Je s tým rýchla práca, aj umyje sa to rýchlo. Tých 6-7 litrov by bolo na jeden šup. A možno po čase sa to zapáči a pribudne aj viac suroviny.
 
Presne tento istý lis som kúpil pred dvoma rokmi v nádeji, že budem mať dlhodobo vyriešenú otázku muštovania prebytkov hrozna a jabĺk. Dal som skúšobnú dávku, šprtal sa s mletím jabĺk, odstopkovávaním strapcov a výsledok tiež nebol bohviečo v pomere k vynaloženému času a prácnosti. Jablčný a hroznový mušt sme zmiešali a bol chutný, ale zbytok toho hroznového je ešte stále zapadnutý kdesi v kúte chladničky - bol totiž zo samoroďáku, ktorý svojho času pestoval otec vo forme džungle na stene stodoly. Takže tiež budem zvedavý, či niekto objaví nejakú lepšiu vychytávku na muštovanie. Pri troche sebazaprenia si to viem stále predstaviť aj na tomto lise, ak by sa časom rozrodili bezsemenné odrody ako napr. Kraseň.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od stano » 23 úno 2024, 12:06

Marek1970 píše:
23 úno 2024, 07:28
Ľuboš bolo to asi tak ako píšeš. Kupoval som ho osobne (mal som 6 litrový), asi pred piatimi rokmi v podnikovej predajni GUDE v Podturni pri Liptovskom Hrádku, do dnes stojí rovnako pár EUR https://gude.gude.sk/lisy-na-ovocie/gud ... -8878.html
Snažil som sa tri roky lisovať drobné ovocie ale aj po opakovanom lisovaní a maximálnom utiahnutí zostával výlisok mokrý s množstvom dužiny a nevylisovanej šťavy a odhadom som prišiel vždy minimálne o 30 % šťavy. Hlavnú príčinu vidím v tom, že tento lis asi nie je úplne vhodný na lisovanie čerstvej šťavy ale je to skôr určené na lisovanie niekoľko dní odležaného a nakvaseného rmutu (macerátu ?), kedy dôjde určite k oveľa lepšej výlisnosti z dôvodu úplného narušenia štruktúry bobule kvasením. Ja si nemôžem pred lisovaním dovoliť odležať očistené a roztlačené bobule viac ako pár hodín, lebo kvasenie je pre mňa nežiadúce. S tým súvisí možnosť, že zvolené stúpanie závitu na oske hriadeľa cez ktorú sa prenáša tlak, nedokáže vyvinúť takú silu, ktorá by dokázala dostatočne vylisovať čerstvé bobule.
Už je to teraz jedno, ručný, mechanický lis, by som si na čerstvú šťavu ja osobne už nikdy nekúpil, pri výrobe vína je to možno v pohode a podiel nevylisovanej šťavy v odpade je asi oveľa menší alebo doslova zanedbateľný, na tieto účely (výrobu vína) som ho nikdy neskúšal.
 

 
Mám nerezový ručný pasirovač, je o ničom, môžem ho akurát niekomu podarovať. Potom mám nizkootačkovy šnekovy el. odšťavovač, je perfektný hlavne na ríbezle, červenú repu, hrozno, ale bezkôstkove, používam ho len na Kraseň, lisoval som na ňom aj Dublanskij, ale s rizikom zničenia šneku, u Solarisu ako spomínal Rado bol by len na jedno nedokončené použitie, čo sa mi už aj podarilo. A mám aj 6 litrový mechanicky lis, tiež od daného obchodníka, ten je vhodný na kôstkove hrozno, myslím, že až 30% straty nie sú, ale sú, poprípade použiť vhodný enzym. Niekedy vinári to čo zostalo po vylisovani dávali do kadí, naliali ocukrenu vodu a bol z toho takzvaný druhák pre brigádnikov vo vinohrade namiesto vody, nebolo to silné, aspoň sa neopili a robili, pri normálnom víne a slnku asi si viete predstaviť ako by to dopadlo... 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Marek1970 » 23 úno 2024, 07:28

Ľuboš bolo to asi tak ako píšeš. Kupoval som ho osobne (mal som 6 litrový), asi pred piatimi rokmi v podnikovej predajni GUDE v Podturni pri Liptovskom Hrádku, do dnes stojí rovnako pár EUR https://gude.gude.sk/lisy-na-ovocie/gud ... -8878.html
Snažil som sa tri roky lisovať drobné ovocie ale aj po opakovanom lisovaní a maximálnom utiahnutí zostával výlisok mokrý s množstvom dužiny a nevylisovanej šťavy a odhadom som prišiel vždy minimálne o 30 % šťavy. Hlavnú príčinu vidím v tom, že tento lis asi nie je úplne vhodný na lisovanie čerstvej šťavy ale je to skôr určené na lisovanie niekoľko dní odležaného a nakvaseného rmutu (macerátu ?), kedy dôjde určite k oveľa lepšej výlisnosti z dôvodu úplného narušenia štruktúry bobule kvasením. Ja si nemôžem pred lisovaním dovoliť odležať očistené a roztlačené bobule viac ako pár hodín, lebo kvasenie je pre mňa nežiadúce. S tým súvisí možnosť, že zvolené stúpanie závitu na oske hriadeľa cez ktorú sa prenáša tlak, nedokáže vyvinúť takú silu, ktorá by dokázala dostatočne vylisovať čerstvé bobule.
Už je to teraz jedno, ručný, mechanický lis, by som si na čerstvú šťavu ja osobne už nikdy nekúpil, pri výrobe vína je to možno v pohode a podiel nevylisovanej šťavy v odpade je asi oveľa menší alebo doslova zanedbateľný, na tieto účely (výrobu vína) som ho nikdy neskúšal.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Lubo » 22 úno 2024, 23:25

..... ono je dosť možné, že na pohľad vyzerá ako ten, čo sa používal v minulosti, ale naši dedovia by ho hodili po prvom použití do ohňa.... podobnú skúsenosť mám s nožmi na kapustu, v ulici sme si požičiavali jedny veľmi staré navzájom, potom sa vlasník odsťahoval, tak som si v Kinekuse kúpil nové- podobné. Ich podobnosť končila prvým použitím a bližším prezretím ako šlendriánsky sú vyrobené a z akých materiálov, od dreva po nože.....
 
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Radovan » 22 úno 2024, 23:20

Máš pravdu, máme iné možnosti. Pokiaľ chceš len mušt, tak chceš vyššiu výlisnosť. Z rovnakého dôvodu som upustil od pestovania Solarisu, samá šupka, samé zrnko.
Pri výrobe vína sa však za určitú hranicu neoplatí ísť. Ide to na úkor kvality. Napr. podrvené zrniečka v silnom šneku moc kvality nepridajú.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Marek1970 » 22 úno 2024, 23:08

Radovan píše:
22 úno 2024, 22:17
Sranda, generácie a stáročia to fungovalo k spokojnosti. Len zrazu by sme chceli niečo viac.
 
Tiež to Rado nechápem čo tí ľudia vymýšľajú a prečo nepoužívajú doma petrolejky ako naši dedovia a neorú polia pluhom za zapriahnutým volom.
Nuž, ak by mi ten lis fungoval k mojej spokojnosti, tak ho asi nepredám ale ďakujem za radu.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Radovan » 22 úno 2024, 22:17

Marek1970 píše:
22 úno 2024, 21:07
..že bol úplne o ničom. Po lisovaní a maximálnom dotiahnutí vretena zostávalo vo zvyšku ešte stále veľa šťavy.
 
Väčšinou sa to prekope a dotiahne znovu. Na trikrát kľudne. Tiež lisuje sa cca 12 hodín po zomletí. Potom je výlisnosť normálna. Sranda, generácie a stáročia to fungovalo k spokojnosti. Len zrazu by sme chceli niečo viac. Bicykel s tromi pedálmi.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Marek1970 » 22 úno 2024, 21:07

Ten lis som mal a už som ho cez Bazoš predal. Moja skúsenosť je, že bol úplne o ničom. Po lisovaní a maximálnom dotiahnutí vretena zostávalo vo zvyšku ešte stále veľa šťavy. S tým pasirovačom dokážem vylisovať bobule tak, že zostanú len šupky a kôstky a zvyšky sú takmer suché, lebo to pretlačí aj dužinu. Len je to pri niekoľkých kilogramoch bobúľ pomalé a nie úplne praktické.
Preto uvažujem o nejakom elektrickom slimákovom odšťavovači. Odstredivý mám ale na tento účel nie je vhodný.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Radovan » 22 úno 2024, 20:43

Nebola by rýchlejšia vinárska klasika v najmenšej veľkosti? Mlynček na hrozno a potom lis, napr. takýto. Je s tým rýchla práca, aj umyje sa to rýchlo. Tých 6-7 litrov by bolo na jeden šup. A možno po čase sa to zapáči a pribudne aj viac suroviny.
 

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Marek1970 » 22 úno 2024, 20:17

Momentálne presne tento Lídlový pasirovač používam na odštavovanie aj ja. Ale tak ako píšeš je to strašná otrava a tých 6-7 litrov šťavy pasirujem aj s čistením cca 3 hodiny. Preto som premýšľal nad niečím rýchlejším.

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od dayofvictory » 22 úno 2024, 19:52

Mám stejný problém, nevím jak efektivně získat menší množství - cca 5 litrů šťávy, mě se na ovoce s "tekutou" dužinou (rybíz, ostružiny, réva) neosvědčily ani elektrické mlýnky. Tak ručně pasíruji - je to ale otrava.

https://www.lidl.cz/p/ernesto-pasirovac ... 330a18ba74

Re: Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od stano » 22 úno 2024, 16:40

Marek1970 píše:
22 úno 2024, 15:02
Už pár rokov bojujem s problémom ako efektívne a čo najdôkladnejšie odšťavím menšie množstvá hrozna na šťavu (nie na víno).
V mojej mladosti sme mali doma ručný liatinový mlynček, ktorým sme odšťavovali drobné ovocie ako napr. ríbezle, či višne a následne šťavu spracovávali na víno alebo džem do koláčov.
Podobné mlynčeky či už z liatiny alebo nerezu je možné nájsť v ponuke aj teraz ale recenzie k nim nie sú príliš pozitívne a zdá sa, že ich kvalita v porovnaní s výrobkami spred desiatok rokov išla dole aspoň teda podľa recenzií tých liatinových.
Na podobnom princípe je v súčasnosti množstvo aj elektrických mlynčekov/lisov na ovocie, bežne dostupných od pár desiatok do stovák EUR v eshopoch.
Čo hovoríte na ich použitie pri domácej výrobe menšieho množstva šťavy ? Máte niekto takéto zariadenia, aké typy a ako ste s nimi spokojný ?

 
Mal som možnosť poznať tie mlynčeky, princíp je rovnaký s tými čo sú aj teraz na trhu, boli a aj dnes sú na výrobu menšieho množstva šťavy, aj predtým sa to upchavalo, bolo to prácne. Dnešné elektrické odsťavovače sú v pohode, ide to rýchlo bez väčších problémov, ale tiež len na menšie množstvo šťavy. Nehodia sa pre vinárov, tí používajú iné lisy, asi najlepšie a najefektívnejšie sú pneumatické lisy, ale to už iná téma. 
 

Šnekové/slimákové ručné alebo elektrické odšťavovače

od Marek1970 » 22 úno 2024, 15:02

Už pár rokov bojujem s problémom ako efektívne a čo najdôkladnejšie odšťavím menšie množstvá hrozna na šťavu (nie na víno).
V mojej mladosti sme mali doma ručný liatinový mlynček, ktorým sme odšťavovali drobné ovocie ako napr. ríbezle, či višne a následne šťavu spracovávali na víno alebo džem do koláčov.
Podobné mlynčeky či už z liatiny alebo nerezu je možné nájsť v ponuke aj teraz ale recenzie k nim nie sú príliš pozitívne a zdá sa, že ich kvalita v porovnaní s výrobkami spred desiatok rokov išla dole aspoň teda podľa recenzií tých liatinových.
Na podobnom princípe je v súčasnosti množstvo aj elektrických mlynčekov/lisov na ovocie, bežne dostupných od pár desiatok do stovák EUR v eshopoch.
Čo hovoríte na ich použitie pri domácej výrobe menšieho množstva šťavy ? Máte niekto takéto zariadenia, aké typy a ako ste s nimi spokojný ?

Nahoru