Region Bratislava a blízke okolie

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Region Bratislava a blízke okolie

Příspěvek od Rony »

vrublovane sadenice vyzera, ze su este volne:
http://revavinna.cz/nabidka-revovych-sazenic-a-rizku/
hore v zozname su pravokorenne sadenice - uz su vypredan, ale dolu su vrublovane a tam je bohaty vyber.
toto je Bred-ik, ktoreho tu  vsetci velmi odporucaju a je zdrojom vetsiny odrod ludi tu na fore.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Rony píše:
22 bře 2024, 20:32
vrublovane sadenice vyzera, ze su este volne:
http://revavinna.cz/nabidka-revovych-sazenic-a-rizku/
hore v zozname su pravokorenne sadenice - uz su vypredan, ale dolu su vrublovane a tam je bohaty vyber.
toto je Bred-ik, ktoreho tu  vsetci velmi odporucaju a je zdrojom vetsiny odrod ludi tu na fore.

pozeram v ponuke aj odrody, je tam:
Jutal, Darja.
z velmi skorych by som ja volil Krasavcik,
z neskorsich Deja (da sa skladovat), Skazka,
Tornado velmi chvalil ukrajinsky pestovatel Spak (ako jednu z najlepsich odrod Kaluhina), a aj sam autor Kaluhin ju tak vychvaloval.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

andrejZA píše:
22 bře 2024, 08:51
 Jutal by mal byť podľa predpokladov vlastne "vylepšený" Jupiter - veď je to kríženec amerického Jupitera a Talizmanu. Napriek tomu na degustáciách hodnotitelia často konštatujú, že rozdiel, ak je vôbec znateľný, tak je len veľmi malý.

Rozdíl je (alespoň v mých podmínkách) docela velký. Jupiter je hodně ovocný, chuť je řízná, silná, velmi výrazná. Jutal (v tom se projevuje Talisman) je chuťově výrazně jemnější, řekl bych decentnější.Navíc bobule Jutalu na keři vydrží déle. Můj soukromý dojem je takový, že několik bobulí je lepší od Jupitera, ale déle vydržím jíst Jutal, V každém případě patří obě odrůdy v mém vinohradu k nejchutnějším.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Souhlasím s Mevikem. Jupiteru sním pár bobulí a už je ta chuť na mě moc. Jupiteru by se daly sníst kila.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Mevik píše:
22 bře 2024, 22:08
Rozdíl je (alespoň v mých podmínkách) docela velký. Jupiter je hodně ovocný, chuť je řízná, silná, velmi výrazná. Jutal (v tom se projevuje Talisman) je chuťově výrazně jemnější, řekl bych decentnější.Navíc bobule Jutalu na keři vydrží déle. Můj soukromý dojem je takový, že několik bobulí je lepší od Jupitera, ale déle vydržím jíst Jutal, V každém případě patří obě odrůdy v mém vinohradu k nejchutnějším.

Tu sa opäť potvrdzuje, aká nezameniteľná je vlastná skúsenosť. Poviem potom za seba, keď budem mať na stole vlastný strapec Jupitera, Jutalu, a k nim ešte do tretice Joy, ten by mal byť s nimi porovnateľný. K vyššie zmienenému porovnaniu: mne zas veľmi vyhovujú výrazné, až pikantné chute. Príchuť Jupitera je pre mňa OK, z toho čo som mal možnosť koštovať. Verím, že aj Jutal bude lahodný, iným spôsobom. Keď sa spomenulo, že z tejto trojice má asi najvyššiu odolnosť, to je preňho ďalší dobrý bod.  

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Andy
Aktivní člen
Kraj: Bratislavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

dayofvictory píše:
18 bře 2024, 13:35
Možná trapný dotaz mimo téma - ale co si má vlastně člověk jako já z naprosto nevinařské oblasti představit pod pojmem "samoroďák". To jsou nějaké staré odrůdy?
Výraz samoroďák je tak trocha nesprávny, naviac pre neznalého možno trocha zavádzajúci: k niečomu, čo vzniklo akosi samo, prastaro, evolučne. Chyba.

Správny výraz je: Hybrid. Čiže zloženina. A je skutočne výstižný: vznikol cieleným zložením dvoch krov: nechutného amerického (pre svoju prirodzenú odolnosť voči svinstvu dovlečenému práve z Ameriky, masívne likvidujúcemu európske bezbranné viniče -viď wiki a pod.), s viničom európskym, úžasných chutí.

Výsledná chuť je žiaľ kdesi medzi nimi: podľa použitých odrôd pri krížení, podľa pestovania...

V ktoromsi následnom príspevku je vidno príklad, ako rozdielne dopadne/chutí hybrid (samoroďák) pestovaný v rozdielnych podmienkach: ale veď v konečnom dôsledku ako pestovanie čohokoľvek...

- - -

Toľko teórie: naživo mi to ide horšie... :

V mojich dvoch zdedených záhradkách mám úrodu rozdielnu: jednu chutí dobrých, druhá nestojí za nič. Superlatívy uvádzať nebudem, no tie nedobré mi chutia po zatuchline, mydlovine, a pod... Žiaľ u jednotlivých krov posúdiť neviem: či ide o nejaký pôvodný prastarý vinič, či ide o hybrid, alebo o štep (na starých kmienkoch miesto možného štepenia rozoznať neviem: od zrejme rovnako vyzerajúceho voľakedajšieho miesta výhonu z očka zasadeného odrezku...)... Taktiež neviem posúdiť choroby: domnievam sa, ak správne, že múčnatkou ani peronospórou netrpia: z čoho mám za to, že všetko budú asi hybridy: nestriekam: sporadicky kry niečo dosť potrápi, hlavne v závere, mám za to že plesne...

Preniesol som odrezky z dobrej úrody na miesto s úrodou nedobrou: o rok dva tri snáď uvidím...

Optimalizujem spôsob pestovania: z chaotického na cielený: tento rok uvidím...

Rád by som odrody čím bližšie identifikoval, prípadne rovno pomenoval. Je to pri tom množstve pokrížených odrôd vôbec možné? Vinič začína pučať: ako a čo všetko si následne všímať, fotiť, zapisovať?

Ako spoľahlivo identifikovať choroby, keď klasicky "tie moje vidím akosi inak, než to čo sa píše v knihách"? Rád by som mal tento rok z pohľadu chorôb už konečne úrodu kvalitnejšiu, než som mal doteraz... Aby som nestriekal na múčnatku či peronu a pritom by som mal riešiť plesne: alebo práveže naopak...

Stupava 210 m.n.m, západná rovina vedľa Malých Karpát, čiernozem, pod 4m íl, nad ním voda rôzne bohatej výšky podľa zrážok roka.
Malacky 160 m.n.m, rovina vedľa borovicového lesa, piesčito-zemitý povrch pôdy, postupne cez piesok a ílovatenie v 3m ílová platňa, na nej mierna hladina vody, podľa zrážok roka.
Záhrady prevzaté, odrody mne neznáme, prevažujú zrejme hybridy, modré, biele, ružové, asi 15 starých koreňov + z ich odrezkov asi 12ks dvojročných už mojich koreňov, stolové účely.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Plíseň a Padlí si nespleteš. Perenospora na listech dělá nažloutlé jakoby mýdlové fleky, Padlí pro změnu takový bílý nebo spíš našedlý povlak a při přičichnutí je cítit po houbách. Chorob je výrazně víc, s těmito 2 se potkáš nejčastěji. Když zadáš název choroby do Google obrázky, najdeš jich tam stovky a tisíce.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Velmi naivne som si myslel, ze nas tu na "dolniakoch" mraz usetri, ale uz tu mame varovanie (zatial 1. stupna) na stvrtkovu a piatkovu noc.
Uvidime, vselijako to moze dopadnut. Celkovo sa uroda tento rok javi pekne, ale o par dni moze byt po nej   :-/
Martin

Bratislava - Vajnory, 130 mnm
2011: Vostorg
2021: Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Veles
2022: Zolotce, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka
2023: Anita
2024: Tajna monacha, Valjok
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Martin, pokoj, keby vo Vajnoroch mrzlo, tak to bude plač naprieč dvomi republikami  ;-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

V piatok v noci sa meteogram nebezpecne dotyka nuly, zatial sa utesujem tym, ze je to az o tri dni, isto sa mylia...
Martin

2021: Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Veles

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Ahojte, mrazy asi vaecsina z nas tu na dolniakoch ustala s minimalnymi stratami, ale ked sa tak pozeram na predpoved, rozmyslam ci by nebolo zadobre osetrit vinic este do postreku pred kvitnutim (to dam Cabriotop). Minuly rok som tento postrek daval prvy junovy tyzden, teraz predpokladam ze bude v polovici maja.
Ma byt relativne teplo a poprsalo nam, nie je cas na preventivny postrek niecim proti perenospore?
Vdaka
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... tie odrody, čo mi neomrzli sú cca 21 dní /tri týždne/ pred minulým rokom. Počítam, ak sa nič zlé  nestane, tak prvé budú kvitnúť okolo 20teho mája, cabrio budem aplikovať niekedy okolo 17.5. . Ako tak chodím Slovenskom , tak rozdiel medzi mojou polohou a juhom je minimálny, max. 7-10 dní. tj. rozmýšľanie nad postrekom pred kvetom je pre BA celkom oprávnené.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Moja dilema spociva v tom, ze som 13.-18.5. mimo Slovenska - ci dat Cabriotop 12.5., alebo teraz nieco proti perenospore a potom Cabrio az 19.5. ... A mozno je to jedno...
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... súkvetia Ti to naznačia, o týždeň budeš múdrejší, tak či tak budú odrody kvitnúť postupne. Cabrio top môžeš aplikovať aj na začiatku kvitnutia. V plnom kvete sa postreku treba vyhnúť, nie je to dobré ani pre opelenie ani pre rezíduá.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Sledujete niekto UKSUP? Predvcerom v ramci signalizacnych sprav (https://www.uksup.sk/signalizacne-sprav ... nu-a-vinic) pisali:

Vinohradníkov najmä na západnom Slovensku upozorňujeme, že sú splnené predpoklady pre vznik peronospóry viniča. Vzhľadom na očakávané vyššie zrážky odporúčame 2 ošetrenia proti tejto chorobe pred kvitnutím viniča.

Vidim to tak, ze cez vikend ide CabrioTop, mozno pre istotu aj s niecim kontaktnym.
Martin

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Chtěl bych upozornit, že tato upozornění se týkají především moštových odrůd, které jsou na perenu citlivější. Většina současných stolních odrůd je na perenu celkem odolná, proto není nutné hned panikařit. Horší je to s padlím.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

a na mucnatku je este chvalabohu zima (aj v 10-dnovom vyhlade), takze sa este striekat nechystam - budem az tesne pred kvetom

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

No ako, Bratislava? U mna rastie vsetko ako besne, 13.6. som dal CabrioTop (po kvete) a nerad by som nieco zanedbal, pocasie aktualne praje vselijakym galibam... Tak sa zamyslam, ci dat teraz Cuprotonic a o 10 dni na to Thiovit + Polyram, alt. Profiler, alebo v opacnom poradi.
Nerad by som zazil taku pohromu ako minuly rok.
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ak ešte nemáš perenospóru ani múčnatku, daj systémový Profiler a na múčnatku tiež systémový napr. Dynali. Ak už máš náznaky chorôb, tak pridaj aj kontaktný (síru) na múčnatku a meď na perenospóru.
Samozrejme , ak nechceš selektovať odrody bez postrekov. 

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Tak som dnes dal Dynali + Polyram WG. Profiler som nemal, ale mohla by to byt vhodna nahrada. Co vsak uslo mojej pozornosti posledne dni bola rozvijajuca sa perenospora na Arkadiji, trocha aj na Souvenire a Pannonii. Tak tie dostali do koktejlu aj Kumulus (ten som dal mozno navyse) a Kuprikol... Snad to preziju. Okrem toho som nasiel prerasteny tazen Vostorgu, ktory pokojne usiel predoslym postrekom, nakolko vrastol do tuje, ktora stoji vedla - a teda tiez bol napadnuty.
Neskutocne, ako rychlo sa tieto choroby dokazu objavit a rozvinut. Este cez vikend som si nic nevsimol, ale na druhej strane skusenosti zatial iba zbieram.
Martin
06 perena.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Martin, sú to huby, idú rýchlo vo vhodnom počasí. Zima bola teplá, prežilo nám to v záhradách, ani vietor nemusel doniesť. Posielal som vo fóre link na ekovin.cz,  sú tam prognózy, oplatí sa ich držať, podľa najbližšej stanice. 
Pri kontaktných postrekoch musíš kvalitné postriekať zvrchu a zospodu, aby Ti spóry nenakazili ostatné rastliny.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tak tak. Sedí a čekají na správný okamžik. Jakmile nastanou vhodné podmínky, tak to jde rychle a počáteční stádia ani nejsou očima vidět. Pak malinkatá tečka a už to jede. Proto se chci primárně neodolných odrůd zbavovat, pokud nebudou mít tak skvělé ostatní vlastnosti, že mi bude stát za to si je nechat a roznášet si z nich po vinohrádku spory na další keře. Tak dobrou odrůdu, která by mi za to stále ale moc neznám.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

matkoo píše:
20 čer 2024, 21:48
Tak som dnes dal Dynali + Polyram WG. Profiler som nemal, ale mohla by to byt vhodna nahrada. 

Po tomto postreku dom sa dočítal, že Polyram nie je systémový, tak som ešte dokupil a včera aplikoval Profiler.
Nervy, túto sezónu sa cítim ako alchymista, stále niečo miešam  :-)
Martin

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

matkoo píše:
23 čer 2024, 12:19
Po tomto postreku dom sa dočítal, že Polyram nie je systémový, tak som ešte dokupil a včera aplikoval Profiler.
Nervy, túto sezónu sa cítim ako alchymista, stále niečo miešam  :-)
Martin

Máš koníček, mladý chemik😁😁

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

I mladý chemik by měl nejdřív číst a až pak míchat ...

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

matkoo píše:
20 čer 2024, 21:48
Tak som dnes dal Dynali + Polyram WG.​

polyram wg ma na moj vkus velmi dlhu OL (42dni), ja by som ho uz teraz nepoužil 🤔.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

peterpe píše:
23 čer 2024, 22:43
polyram wg ma na moj vkus velmi dlhu OL (42dni), ja by som ho uz teraz nepoužil 🤔.

Pravdu mas, bude to fakt o chlp, v juli by som sa mal na hrozno len pozerat...
Martin

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Tyzden sme boli mimo domov a tak som dnes trocha trpol, co najdem na vinici, bol som v pokuseni aplikovat na zacatku jula este raz Dynali+Profiler (oba OL 21 dni). Dal som nakoniec Chitopron a Folicit. Ziadna tragedia sa zatial nekonala, tak sa tesim, zajtra dam asi este Cuprotonic s niecim podobnym.
Gordej postupne nabera na krase, Pamjati Dombkovskoj je uz kompletne modra, Ruslan ma modru polovicu bobuli. Elma este cela zelena, Suvenir taktiez jak trava, hrasky Aladinu tiez este bez farby. Galahad ma zasadny cierny bod - opadavaju mu z niektorych strapcov bobule, obavam sa ze sa unho objavuje to, co som cital tu v jeho vlakne. Veles ako zvycajne dozrieva nerovnomerne, nasiel som uz chutnu bobulu s 15 brix.
Rosfor sa zafarbuje, Cimus je blizko zreleosti, Sarada UA je uz modra a Skazka este cela zelena.
Pekny vecer, priatelia
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ahoj Martin a búrka prebehla v pohode?

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Našťastie nás včerajšia búrka iba lizla, bola síce intenzívna, ale krátka a bez škôd.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Dalsi tyzden co som bol mimo zahrady je za nami a kazda z odrod poskocila, radost pozerat a v niektorych pripadoch aj ochutnavat.
Veles zacina viac a viac ruzoviet a chutit, Sarada UA je krasna modra a chutna.
Vsetko dobre co sa pise o Cimuse je do poslednej bodky pravda, mam len signalku, ale cela rodina je nadsena.
Aladin co mi zhraskovatel nahadzuje strapce na letorastoch a necham mu ich tam, rastie totiz jak blaznivy.
Daju sa v pohode ochutnat aj dalsie skore odrody, ale musia este nabrat cukry (Pannonia Kincse, Galahad, Beloje cudo, Gordej...)
Sezona sa zatial javi ako uspesna.
Martin

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Martin to verím, že u Teba už je cukor vysoko. Na Západnom a Južnom Slovensku,  kde to nepomrzlo a zaťaženie je primerané sile rastliny, bude vinič zrelý na koniec júla. U nás v prvej dekáde augusta. Takýto rok si nepamätám, slivky Top Taste, chytajú farbu, dnes manželka zavarila zrelú kápiu a broskyne Avalon Pride sú už vyše týždňa zjedené.....

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Pár bobulí som zmeral... 14-15 brix mali najsladšie.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... to je dobre, cukor už múčnatku na bobule nepustí. Napreik krátkemu ochladeniu, do konca mesiaca budeš mať +cca 240 st aktívnych teplôt, cukornatosť porastie rýchlo, vie ísť aj 1 st Bx za dva dni, záleží na odrode a zaťažení. Dažde Ti silnejšie nehlásia, tj. praskanie sa veľmi skorým odrodám u Teba vyhne. Tak prajem, aby si si Ty aj rodinka vychutnali túto úrodu, syr a olivový olej si ale musíš kúpiť  :-)-

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Dnes som sa poprechadzal medzi krikmi a meral som cukor... Nie nejak moc vedecky, vzal som vzdy prvu bobulku ktora sa mi zapacila :-)

Takze takto to u mna vyzera:
Vostorg starý koreň    - 17.5
Gordej             - 13
Pamjati Dombkovskoj    - 19.6
Ruslan             - 16.4
Elma             - 16.8
Pannónia Kincse         - 20
Souvenir          - 15.2
Arkádia             - 17.8
Aladdin (hrasok)          - 19.8
Galahad             - 18
Galahad novy nastepeny    - 14.2
Veles             - 18.4
Skazka             - 14
Beloje cudo         - 18.4
Cimus             - 18.6
Rošfor             - 14.8

K dnesnemu dnu su zjedene strapce Cimusu, Sarady a Beloje cudo (vsetko signalky). Jedina odrida, ktora sa este neda jest, je Souvenir.
Trocha som zmateny z Gordeja, posledny strapec je o dost menej sladky nez strapce, ktore sme jedli pred nim.
Celkovo som skopojny, uroda pekna a chutna, choroby zatial na uzde, pocasie praje.
Martin

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Dnes som sa poprechadzal medzi krikmi a meral som cukor... Nie nejak moc vedecky, vzal som vzdy prvu bobulku ktora sa mi zapacila :-)

Takze takto to u mna vyzera:
Vostorg starý koreň    - 17.5
Gordej             - 13
Pamjati Dombkovskoj    - 19.6
Ruslan             - 16.4
Elma             - 16.8
Pannónia Kincse         - 20
Souvenir          - 15.2
Arkádia             - 17.8
Aladdin (hrasok)          - 19.8
Galahad             - 18
Galahad novy nastepeny    - 14.2
Veles             - 18.4
Skazka             - 14
Beloje cudo         - 18.4
Cimus             - 18.6
Rošfor             - 14.8

K dnesnemu dnu su zjedene strapce Cimusu, Sarady a Beloje cudo (vsetko signalky). Jedina odrida, ktora sa este neda jest, je Souvenir.
Trocha som zmateny z Gordeja, posledny strapec je o dost menej sladky nez strapce, ktore sme jedli pred nim.
Celkovo som skopojny, uroda pekna a chutna, choroby zatial na uzde, pocasie praje.
Martin

peterpe
Aktivní člen
Kraj: doplňte prosím ...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od peterpe »

matkoo píše:
04 srp 2024, 20:43

K dnesnemu dnu su zjedene strapce Cimusu, Sarady a Beloje cudo (vsetko signalky).

Aaa,  tak mi este Cimus nemame zjedeny, vzdy si nejaky strapcek odstrihnem a donesiem, nakolko doma este su vo velkom broskyne tak zatial ho este aj nechavam visiet, je to viac menej prva vacsia uroda tak som zvedavy ci mu cas pomoze :-)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... Martin, to je v Brixoch ? 

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Áno, bx

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“