Región severo-východné Slovensko

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Región severo-východné Slovensko

Příspěvek od marek-ba »

nájdem tu nejakého pestovateľa z Prešovského kraja? 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Región severo-východné Slovensko

Příspěvek od Radovan »

Ta hej, kedz ševerovyhod ta budzem hvarec po svojim, bo tag mi ľepši šerco bije. Dufam, že možme tu hvarec, rečovac abo hutorec.
Perša dumka co mi verta v hlave, čomu zakladaš vlakno SV slovensko, kedz bivaš v ba. Hej chapem, daľši vychodňar v našom najkrasňejšom hlavnom mesce. Ta ci ľem jedno povim. Sluhaj šerco ňe navigačku, vrac še domu. Bo doma najľepši. Ja tiž tak zrobil a ňebanujem.
No, ta žeby som ľem nedristal, ta je tu par pestovaťeľoch z okoľici Prešova, aľe še ľem prihlašiľi a ňe su aktivni. Potim zo Spiša sme tu mala skupinka o dvoch ľudzoch. A dakeľo ľudzi je z Košickoho kraja.
Šicko je otazka teho, co chceš čuc. Co na tym vyhodze še robi abo pestuje. Bo ja čul, že tu nič ňeňi, aľe to ňe pravda.
Ostatňi bars mi prebačce že nerozumice, aľe mi še tu uš dohvarime po svojim.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Radovan píše:
05 kvě 2023, 21:22
Ta hej, kedz ševerovyhod ta budzem hvarec po svojim, bo tag mi ľepši šerco bije. Dufam, že možme tu hvarec, rečovac abo hutorec.
Perša dumka co mi verta v hlave, čomu zakladaš vlakno SV slovensko, kedz bivaš v ba. Hej chapem, daľši vychodňar v našom najkrasňejšom hlavnom mesce. Ta ci ľem jedno povim. Sluhaj šerco ňe navigačku, vrac še domu. Bo doma najľepši. Ja tiž tak zrobil a ňebanujem.
No, ta žeby som ľem nedristal, ta je tu par pestovaťeľoch z okoľici Prešova, aľe še ľem prihlašiľi a ňe su aktivni. Potim zo Spiša sme tu mala skupinka o dvoch ľudzoch. A dakeľo ľudzi je z Košickoho kraja.
Šicko je otazka teho, co chceš čuc. Co na tym vyhodze še robi abo pestuje. Bo ja čul, že tu nič ňeňi, aľe to ňe pravda.
Ostatňi bars mi prebačce že nerozumice, aľe mi še tu uš dohvarime po svojim.

Radovan, toto ani google nepreloží  :lol:

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Gugel ňema šancu, bo my tu kus šaľene. Mame inač koľeska pozapajane. ;-)

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Radovan píše:
05 kvě 2023, 22:40
Gugel ňema šancu, bo my tu kus šaľene. Mame inač koľeska pozapajane. ;-)

Zatím jsem přečetl vsechno, na vojně jsem byl tlumocnikem pro vychodnary, bo jim cesti důstojníci nerozuměli 😁😁 mam 3 ze 4 prarodičů ze Slovenska. Přímo češi a kluci z Košic si nerozuměli vubec, co jsme uprostřed, tak jsme se domluvili s oběmi stranami.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Lubo píše:
05 kvě 2023, 22:10

Ľubo, ja ti to môžem preložiť: Rado testuje MarekaBA, či nie je chatbot a v imaginárnom rozhovore sa snaží odhaliť skutočnosti, ktoré by túto záležitosť objasnili. Avšak Radove nadmerné využívanie neštandardných jazykových prvkov zdá sa spôsobujú komunikačné problémy softvéru na druhej strane...

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

andrejZA píše:
06 kvě 2023, 08:21
Ľubo, ja ti to môžem preložiť: Rado testuje MarekaBA, či nie je chatbot a v imaginárnom rozhovore sa snaží odhaliť skutočnosti, ktoré by túto záležitosť objasnili. Avšak Radove nadmerné využívanie neštandardných jazykových prvkov zdá sa spôsobujú komunikačné problémy softvéru na druhej strane...
Takže některým kolegům muze se jevit jeho komunikace jako zavirovana 😁🖐

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

andrejZA píše:
06 kvě 2023, 08:21
Ahoj Andrej, ďakujem, ja to porozumiem, vrátilo ma to na vysokoškolský internát medzi spolužiakov z Východu :-).

stano
Kraj: Košický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Ta to šicko co še tu píše je pravda aj cetka Heľena vám to potverdzi aj to, že aj na Spiši dakedy aj tu vyrosne urodzeny vinič, s ftereho še urodzi hrozno co je len na jedzene a možno neskorší aj taky jednoduchy vinič še tu urodzi co tam na juhu s jeho hrozná robice víno a vinovicu, mi tuto ľen šlivovicu aj to ne  s hrozna, to by bula bárs veľká škoda, ta ne? 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše:
05 kvě 2023, 22:10

Já se kupodivu chytám a to jsem na východním Slovensku nikdy nebyl 😊

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Dzordzik píše:
06 kvě 2023, 17:02
Já se kupodivu chytám a to jsem na východním Slovensku nikdy nebyl 😊

Jirko, taky si zhruba uprostred, tak i proto.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Mě to taky nedělá problém,jezdil jsem tam na Vihorlat,Remétské Hámre a celé široké okolí a když jsem potřeboval něco se naučit tak nejlepší učitel východňárštiny pro mně byl Ander z Košíc.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Jarek23 píše:
06 kvě 2023, 17:11
Jirko, taky si zhruba uprostred, tak i proto.

To sice ano, ale větší vliv má asi to, že jsem už dříve narozený, takže jsem Slovenštinu zažil od malička v TV a rádiu. Dnešní děti už Slovenštinu berou za cizí jazyk a téměř jí nerozumějí, bohužel. I proto se ltos chystám s nimi na Slovensko, ať nasají jinačí vzduch a móresy :-)

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Dzordzik píše:
06 kvě 2023, 18:39
To sice ano, ale větší vliv má asi to, že jsem už dříve narozený, takže jsem Slovenštinu zažil od malička v TV a rádiu. Dnešní děti už Slovenštinu berou za cizí jazyk a téměř jí nerozumějí, bohužel. I proto se ltos chystám s nimi na Slovensko, ať nasají jinačí vzduch a móresy :-)

Vidíš, to jsem si neuvedomil, že jsme z byvale federativní republiky, mam rodinu na Slovensku, vcetne kontaktu s kluky na vojne.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Můj otec a celá jeho strana rodiny původně pochází z Liptovského Petera, ale nikdo z nich Slovensky nemluvil a nemluví.

marek-ba
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

no, myslím že dosť bolo diskusie o genealógii. 
ale spomienky máte pekné. 

aj ja som východniar, srdcom aj dušou hrdý rusín, ale život ma zavial od rodiska ďalej ako som plánoval. 
ale ak by sme všetci ostali na východe, tak potom ako by o nás všetci mohli vedieť, že sme skvelí ľudia? :)

toto vlákno som zakladal preto, lebo moje korene sú zo severu prešovského kraja - okres Svidník. 
a tam v širšom okolí poznajú hrozno biele a modré. nič viac. aj keď som pátral po niekom, kto ho pestuje, tak sa mi nič nepodarilo. 
mám tam rodinu aj chalupu a rád by som trošku rozšíril aj iné odrody a chute viniča.
veľa miesta nemám, ale nejaké 2-3 korene by som chcel posadiť z niečoho, čo je sladké, bezsemenné, ktoré vydrží mrazy a tiež nie je náročné na údržbu a chémiu. 

čo by ste na základe vlastných skúseností poradili? odporučili? 

Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

marek-ba píše:
09 kvě 2023, 08:34
no, myslím že dosť bolo diskusie o genealógii. 
ale spomienky máte pekné. 

aj ja som východniar, srdcom aj dušou hrdý rusín, ale život ma zavial od rodiska ďalej ako som plánoval. 
ale ak by sme všetci ostali na východe, tak potom ako by o nás všetci mohli vedieť, že sme skvelí ľudia? :)

toto vlákno som zakladal preto, lebo moje korene sú zo severu prešovského kraja - okres Svidník. 
a tam v širšom okolí poznajú hrozno biele a modré. nič viac. aj keď som pátral po niekom, kto ho pestuje, tak sa mi nič nepodarilo. 
mám tam rodinu aj chalupu a rád by som trošku rozšíril aj iné odrody a chute viniča.
veľa miesta nemám, ale nejaké 2-3 korene by som chcel posadiť z niečoho, čo je sladké, bezsemenné, ktoré vydrží mrazy a tiež nie je náročné na údržbu a chémiu. 

čo by ste na základe vlastných skúseností poradili? odporučili? 

Nároky jsou velké, ale mohly by jim dostát odrůdy Jupiter a Jutal.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

marek-ba píše:
09 kvě 2023, 08:34
nejaké 2-3 korene by som chcel posadiť z niečoho, čo je sladké, bezsemenné, ktoré vydrží mrazy a tiež nie je náročné na údržbu a chémiu. 

Jutal, Joy, Somerset seedless, Zolotce, ...
Všeobecne naj mrazudolnejší z menovaných je asi Somerset ale u mňa tento rok na jednom mieste rašil príliš skoro a na jar trochu omrzli niektoré už narašené očká. Jarným mrazom sa z menovaných najlepšie vyhýba asi Zolotce, to raší medzi poslednými, len počas sezóny ho vnímam trochu náročnejšie na zelené práce. Chuťovo sú výborné asi všetky.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Henrich
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Henrich »

Pridam aj ja moje slabe 2-3 rocne skusenosti s pestovanim vinica pod tatrami. (urodu som mal iba prvy krat minuleho roku)
Somerset seedless - Perfektna ovocna chut, ale bobule velmi male, bezsemenne.
Beloje Cudo - Chutovo take hrozno zo supermarketu, mozno som ho skoro obral, ale zase neskory nastup rasenia, myslim ze ujde vsetkym mrazom.

Naposledy upravil(a) Henrich dne 09 kvě 2023, 22:22, celkem upraveno 1 x.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Henrich píše:
09 kvě 2023, 22:11
Pridam aj ja moje slabe 2-3 rocne skusenosti s pestovanim vinica pod tatrami. (urodu som mal iba prvy krat minuleho roku)
Somerset seedless - Perfektna ovocna chut, ale bobule velmi male, bezsemenne.
Beloje Cudo - Chutovo take hrozno zo supermarketu, mozno som ho skoro obral, ale zase neskory nastup rasenia, mylim ze ujde vsetkym mrazom.

Pekný večer Henrich, hlboká poklona k snahe pestovať vinič v krásnom Lendaku. Máte ho na voľnom priestranstve alebo chránené?

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Skúsenosti z jednotlivých oblastí sa môžu odlišovať aj pri pestovaní tej istej odrody. Veľa tiež spraví vplyv mikroklímy (umiestnenie konkrétneho kra na pozemku - dispozícia). Tak mne napr. spomínané Beloje Čudo rašilo ako jedno z prvých. U seba ho hodnotím ako jedno z najchutnejších harmonických, takže mi ani veľmi nevadila absencia muškátu. Na druhej strane sú určité odrody, ktoré budú pučať medzi prvými asi v každom regióne, napr. Somerset, Skazka, Garold a pod.  
Btw. keď je reč o tých odrodách do drsnej oblasti, čo tak ultra skorý Chrust?  Je tu na fóre Radovan, ktorý má s jeho pestovaním dobré skúsenosti práve v Podtatranskej kotline.

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Henrich
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Henrich »

No rodicia dlhe roky maju nejaku odrodu zo Sabinova, ale dozreje raz za 5 rokov, tak som trochu googlil, objednal a celkom sa zadarilo. Inak ten SS sme jedli uz koncom augusta, co ma teda prekvapilo.
SS mam v zahrade, volne priestranstvo, najblizsi dom asi 3 metre, celodenne slnko
BC je pri drevenom plote, tiez celodenne slnko

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Len musím pripomenúť, že Chrust sa bez redukcie letorastov a bez redukcie strapcov na nich temer nedá pestovať. Ak sa spravia tieto dve prebierky, potom skoro dozrieva a má svoje čaro. Ak je preťažený, naopak nechce dozrievať a husté strapce po čase hnijú. Rozhodne to nie je odroda pre ľudí, ktorý chcú posadiť a iba zberať hrozno. Je to presný opak bezúdržbových odrôd.
Pod Tatrami sa darí aj ďaľším skorým odrodám. Galahad, Šarada UA, napr. aj Karnaval dozreje, ale na hrane, tesne pred mrazmi v októbri. Odrody do 110 dní by v princípe nemali mať problém.

marek-ba
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

tak ja to zase nebudem pestovať v tatrách. chalupa je v okrese stropkov, cca 280 mnm, orientácia bude na juh, zo severu chránené altánkom

marek-ba
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

premýšľal som nad bezsemennými odrodami, že by som na skúšku asi v júni zasadil niečo z týchto odrôd: 

Veles
Aladdin
Skazka
Julian

biela odroda tam je posadená, tak možno skúsim posadiť niečo z toho, čo som písal. 
či by ste niečo z toho čo píšem vynechali? a ak áno tak prečo. 

Ďakujem

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Veles z požadovaných vlastností: "sladké, bezsemenné, ktoré vydrží mrazy a tiež nie je náročné na údržbu a chémiu", spĺňa len "sladké a bezsemenné" od toho ostatného je Veles na míle ďaleko. Za mňa určite neodporúčam v prípade, ak nedostane skutočne exkluzívne miesto výsadby a maximálnu starostlivosť. Poznám dvoch ľudí čo ho nedokázali pestovať v mojej lokalite, nie to ešte niekde na severo-východe Slovenska, podľa mňa je to pestovateľsky pomerne náročná odroda.
Aladdin je fajn ak sa na ňom do obdobia zretia ustráži múčnatka. Aladdin nie je bezsemenný.   
Skazka je výborná odroda ale má tiež svoje "mínusy". Pre mňa je asi jej najväčší mínus, extrémne hustý strapec a z neho vyplývajúce následné problémy (s praskaním, hnitím a octomilkami) a tiež pomerne skoro raší, takže niekde môže byť postihovaná jarnými mrazmi (u mňa ich ale tento rok zvládla na jednotku).
Julian je spoľahlivý ale semenný a chuť žiaľ nie je žiadna topka, aj keď niekomu tá chuť môže postačovať.  

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

marek-ba píše:
12 kvě 2023, 10:09
či by ste niečo z toho čo píšem vynechali? a ak áno tak prečo.

Ahoj, Marek to napsal myslím velmi pěkně. Aladdin je fajn odrůda, poměrně odolná chorobám, dobré chuti, ale není a ani nikdy nebyl, pokud vím, deklarován jako bezsemenný a naopak, semena má poměrně velká a jsou cítit. Z toho co píšeš bych zvolil jedině Skazku a ještě jí pomohl mírným prostříháním střapce, aby nebyl tak hustý. Jinak po několika letech pěstování u mě je to jedna z nejlepších odrůd co mám a nemyslím si to jenom já. Pokud by to měly být další bezsemenné, tak jsem všemi deseti pro Jutal a Cimus. Víc bych nesadil, keře se, pokud se jim bude dařit, rozrostou na několik metrů na šířku a unesou velmi pěknou úrodu. Není potřeba mít 300 odrůd, stačí pár osvědčených, o kterých budeš vědět, že vám chutnají. Myslím si, že s těmito 3 odrůdami chybu neuděláš.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Marek1970 píše:
12 kvě 2023, 10:36
Skazka je výborná odroda ale má tiež svoje "mínusy". Pre mňa je asi jej najväčší mínus, extrémne hustý strapec a z neho vyplývajúce následné problémy (s praskaním, hnitím a octomilkami) a tiež pomerne skoro raší, takže niekde môže byť postihovaná jarnými mrazmi (u mňa ich ale tento rok zvládla na jednotku).

Ešte som pri Skazke pozabudol, že je stredne skorá, takže aj s ohľadom na to čo tu písal Radovan o dozrievaní pod Tatrami, tak pozor na to, aby na severo-východe stíhala kvalitne dozrieť. 

blízko Piešťan,160 mnm

marek-ba
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

Dzordzik píše:
12 kvě 2023, 10:44
Ahoj, Marek to napsal myslím velmi pěkně. Aladdin je fajn odrůda, poměrně odolná chorobám, dobré chuti, ale není a ani nikdy nebyl, pokud vím, deklarován jako bezsemenný a naopak, semena má poměrně velká a jsou cítit. Z toho co píšeš bych zvolil jedině Skazku a ještě jí pomohl mírným prostříháním střapce, aby nebyl tak hustý. Jinak po několika letech pěstování u mě je to jedna z nejlepších odrůd co mám a nemyslím si to jenom já. Pokud by to měly být další bezsemenné, tak jsem všemi deseti pro Jutal a Cimus. Víc bych nesadil, keře se, pokud se jim bude dařit, rozrostou na několik metrů na šířku a unesou velmi pěknou úrodu. Není potřeba mít 300 odrůd, stačí pár osvědčených, o kterých budeš vědět, že vám chutnají. Myslím si, že s těmito 3 odrůdami chybu neuděláš.

ahoj,
ďakujem za rady ohľadom tých odrôd. ale jutal a ani cimus nemám k dispozícii. takže musím vyberať z toho, čo mám buď zakorenené alebo navrúbľované v podpníkoch. 
Skazku tam určite posadím, tiež ju mám u seba, len mi ešte nerodila. 
Ten Veles asi dám na skúšku, či sa to tam uchytí a ako sa mu bude dariť. 
a to isté bude aj Aladdin. prípadne sa potom dá preštepiť na inú odrodu - ak by sa mi podarilo zohnať niečo od niekoho z lokality východ, čo mu zaručene rodí a je aj chutné.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, neřeš co máš, ale co bys mohl mít. Pokud nemáš možnost sehnat sazenici, Cimus i Jutal si myslím, že Bred_ik bude mít, tak mu napiš a můžeš rovnou sadit to, co je dobré a osvědčené. Taky jsem kdysi sadil co mi dali, dnes z toho nemám jediný keř. Ono očkování a roubování má také svoje problémy, jak si mohl číst tady na fóru. Pokud se to neudělá opravdu pořádně (i já se snažil, nepodařilo se), tak se ti pak může očko, nebo rou vylomit a začínáš odznova a ztratíš opět další minimálně 1-2 roky úrody. Ale rozhodni se sám jak myslíš, každý si ty svoje cestičky musíme projít sami ...

mafa
Kraj: Presovsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

aj pod Tatrami sa dá pestovať vinič, pestujem ho tu už asi 15 rokov a pri čítaní vašich príspevkov mam niekedy pocit že ešte jednoduchšie ako niekde na juhu Slovenska alebo Morave, nejde tu ani tak o vyber odrody ( myslím ze v roku 2020, neviem to presne z hlavy, mi tu dozrela japonska odroda Fuju Minori ) ale skôr o spôsob pestovania, a čuduj sa svete, v lete som sa pristihol pri myslienke, že čím je teplejšie tým mi to ide horšie :-D

Poprad 700 mnm.

Avtograf Kalugina, Akvarel, Alex k-m, Bravissimo, Cimus, Dyňka, Halloween, Jupiter k-m, Kataleja, Krása Dnepra, Kuzmič, Manila, Terra, Ratatuj

stano
Kraj: Košický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

súhlas 

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Som toho istého názoru. Aktuálne na severe Slovenska je asi priaznivejšia klíma pre pestovanie stolového viniča než na juhu (zámerne nehovorím o muštových odrodách). Tie pekelné horúčavy neprospievajú ani takej teplomilnej rastline, ako je vínna réva. Okrem toho, že na dolniakoch všetko strašne rýchlo dozrie, ani pre vyváženosť pomeru cukru/kyselín či aromatických látok to nerobí dobrotu. 

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

andrejZA píše:
10 lis 2024, 18:17
Okrem toho, že na dolniakoch všetko strašne rýchlo dozrie, 
Presne ako pises, tento rok som bol v septembri vdacny za Souvenir, vsetko ostatne bolo zrele a zjedene.
Na druhu stranu je tu u nas mensie riziko neskorych mrazikov.
Martin

Bratislava - Vajnory, 130 mnm
2011: Vostorg
2021: Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Veles
2022: Zolotce, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka
2023: Anita
2024: Tajna monacha, Valjok
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj

mafa
Kraj: Presovsky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

dá sa s tým súhlasiť, ale len tak na polovicu. Tento rok bol toho dobrým príkladom, pretože jarné mrazíky už niesu len otázkou severu, alebo vysokej nadmorskej výšky, v čase keď sa robil poplach okolo viniča kvôli jarným mrazom v okolí Žiliny, Trenčína dokonca aj Nitry kde boli letorasty dlhé 20-30 centimetrov, tak ja som si ešte, pekne spal, pretože tuná ešte nič nepučalo  ( okrem skleníka )
ale tým nechcem povedať že sa to tu pestuje super, máme tu kopec iných problémov :-D

Poprad 700 mnm.

Avtograf Kalugina, Akvarel, Alex k-m, Bravissimo, Cimus, Dyňka, Halloween, Jupiter k-m, Kataleja, Krása Dnepra, Kuzmič, Manila, Terra, Ratatuj

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Pestoval som aj na juhu aj na severe a nesúhlasím s tým. Tých pár menších výhod ktoré ponúka severná oblasť nevyvážia horšie klimatické podmienky severu. Neskoré jarné mrazy, prepady studeného vzduchu v lete (najmä v júni), kedy sa vinič zasekne, časté krúpy, skorý príchod jesenných mrazov. A vinič je teplomilná rastlina.
Som rodák z PP, viem, kým je v Tatrách sneh, ide od nich studený vietor. Pamätám si v júni 7°C najvyššiu dennú!
Tohto roku pod Tatrami (nie u mňa) dozrela napr. Tajna Monacha a B. Čudo. Bajkonur už pred mrazmi ledva ledva, cukru moc nestihol. Tak aké potom výhody? Mne vinohrad dvakrát zamrzol, pri dĺžke letorastov 10 cm a znovu 10 cm.
To len my na severe, ak sa nám niečo podarí, si myslíme aká paráda. Ale skutočnosť je taká, že tam, kde my musíme vynaložiť obrovské úsilie, to ide na dolniakoch úplne samo.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Bol som ako 20-tnik, pol prázdnin vo Veľkom a Malom Bábe pri Nitre a pomáhal na asi 3000m2 záhrade, to, na čo sa v Bytčianskej kotline nadreme, tam išlo s úsmevom na perách  :-).Keby som sa mal živiť poľnohospodárstvom, tak radšej beriem Dunajskú Stredu ako Poprad.....  ;-), každý z nás sa ale musí popasovať so svojilmi lokálnymi podmienkami a hlavne zachovať si optimizmus.

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“