Cimus jsem nikdy prostřihávat nemusel, byl tak akorát hustý. Jenom jsem ty největší střapce zkracoval odspodu, aby bylo zrání rovnoměrnější. Protože trpí při přezrání na opadávání bobulí, tak tím to zrání urychlíš a tolik to nehrozí.LadaSvijany píše: ↑30 črc 2024, 18:16Jeden poměrně hustý střapec jsem našel i u Cimusu. Nevím, jestli je potřeba ho ředit.
Region Liberecko
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Region Liberecko
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Po nedělních deštích se počasí na chvíli překlopilo do podzimu. Včera byly teploty do 20 stupňů a v noci na dnešek klesly k deseti stupňům, což už zavání blížícím se podzimem. Přetrvává vlhko, a protože i rána jsou už chladná a tudíž je rosa, rozhodl jsem se ještě pro jedno ošetření proti pereně Mildicutem, které jsem obohatil Drafosem pro lepší vyzrávání. Ošetřil jsem i rajčata, ty jsem ošetřil NovaFermem s nulovou ochrannou lhůtou. Tento postřik pořád testuji, po sezoně se rozhodnu, jestli jeho použití rozšířím. Jeho největší nevýhodou je, že smrdí po zkažených vejcích, a to tak, že hodně. Nedivil bych se, kdyby mě dneska sousedi vynadali, jaký to byl smrad. U Joany jsem zjistil poškození úžehem, které bylo i loni. Přitom letos až taková vedra zase nebyla. Loni byly poškozeny i Arkadie, Halloween, Velika a Noční kráska, letos zatím nic. Nevím, čím to je způsobeno, jestli Joana je citlivější, nebo ostatní odrůdy po zmrznutí obrazily a mají tak měsíc zpoždění, nevím. Další loni poškozené odrůdy Avatar, Olymp a Hrabě Monte Christo letos nemají po jarním zmrnutí žádné střapce a další loni úžehem poškozenou odrůdu Kleopatru jsme zrušil. Před nedávnem si tu ještě někteří stěžovali na zravotní stav odrůdy Džin, tak přikládám aktuální stav.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Sice včera bylo u nás pětatřicet stupňů (na sluníčko i více), ale zdálo se, že vše proběhlo bez následků. Dneska jsem byl sklízet rajčata a ouvej. Všechna rajčata na kraji řádku byla doslova uvařená! Celé vijany skončily na kompostu. To se mně ještě nestalo. Nakonec budu muset přistiňovat ještě rajčata.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Léto sice pomalu, ale přece jenom jistě se chýlí ke konci a v příštím týdnu mají klesnout teploty a dokonce i pršet. Proto jsem začal sklízet odrůdy, které by měly být zralé do konce srpna. Zítra bych se chtěl zastavit v práci za bývalými kolegy a kolegyněmi, tak jsem jim vybral na ochutnání pár vzorků. Sklízel jsem odrůdy Adler, Dněprovskaja riviera, Akademik, Džina, Night beauty seedless, Super Extra, Arni a Cimus.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Lubo, díky. Ale to není pro mě, ale bývalým kolegům a kolegyním.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Verím, že sa podelíš o to najlepšie. Tak aj im dobrú chuť
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Lado, moc krásné, líbí se to i moji ženě.LadaSvijany píše: ↑04 zář 2024, 20:35Léto sice pomalu, ale přece jenom jistě se chýlí ke konci a v příštím týdnu mají klesnout teploty a dokonce i pršet. Proto jsem začal sklízet odrůdy, které by měly být zralé do konce srpna. Zítra bych se chtěl zastavit v práci za bývalými kolegy a kolegyněmi, tak jsem jim vybral na ochutnání pár vzorků. Sklízel jsem odrůdy Adler, Dněprovskaja riviera, Akademik, Džina, Night beauty seedless, Super Extra, Arni a Cimus.
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jarku, díky. To víš, v práci byla většina žen, tak pro ně to musí být i trochu pro oči.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Podle předpovědi by mělo od zítřka začít deštivé a chladné období. Čekal jsem do poslední chvíle, jestli se předpověď nezmění, ale vypadá to, že to myslí vážně. Proto jsem dneska začal rychle sbírat hrozny, které jsou už alespoň trochu zralé. Delší deštivé počasí by je znehodnotilo, buď by popraskaly, nebo by ztratily cukry. Jednalo se celkem o 16 odrůd (Viktoria, Arni, Galahad, Noční kráska, Kodrjanka, Akademik, Velika, Džina, Cimus, Dněprovskaja riviera, Belaja akacia, Muscat letnij, Rozmus, Princess Augusta, Halloween, Adler a omylem i jeden střapec Monarcha, který ještě není úplně zralý). Pár slov ke každé odrůdě napíšu v příslušném vlákně. Dokud jsou listy ještě OK, tak jsem ještě včera aplikoval listové draselné hnojivo na podporu vyzrávání dřeva, letos asi poslední.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Láďa, má to byť bleskový front od Sicílie až po Strednú Európu. Prebehne za 1,5 dňa a napršať má cca 20 mm zrážok. Potom sa opäť vyjasní ale s teplotami cca o 8-10 st.C nižšími. V piatok má prísť, ďalší front, ale ten má trvať dlhšie a prinesie už typickú jeseň. Takže si podľa mňa urobil dobre, že si pooberal, čo sa dalo a ešte bude pár dní na dozber.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No, ještě pár odrůd mně visí. Teďko má být týden chladněji a deštivěji, ale pak snad ještě přijde babí léto a zbývající odrůdy do té doby nepopraskají a v pořádku dozrají.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Teďko jsem byl pár dnů off-line, protože můj počítač vstoupil do časově neomezené stávky. Zkoušel jsem se mu to rozmluvit, ale nepochodil jsem. Dokonce jsem ho vzal i na výlet a ukázal mu nedaleké šrotiště, kde by mohl skončit, ale nepomohlo ani to. Tak jsem ho musel dát na pár dnů do léčebny. Nyní už funguje, i spolu mluvíme, ale nerad bych to zakřikl. V úterý jsem sklidil další várku hroznů, protože se blížilo deštivé období. Předpověď na pondělí dokonce hlásí už první letošní mrazy. Zdravotní stav révy je doposud dobrý a tak vyzrávání réví se každým dnem utěšeně postupuje. Nejvíce perenou je postižen Olymp Kalugina (zhruba tak 30% listové plochy). Ale na druhé straně je tato odrůda zase nejdále ve vyzrávání. Sklidil jsem poslední dva střapečky Akademika. Chuť je stále výborná, ale už byl nejvyšší čas, začaly se objevovat prasklinky okolo stopek.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Na zítřek už má mrznout. Tak jsem rychle proběhl letošní sazenice, jak jsou daleko s vyzráváním. Tři nejmíň vyzrálé jsem radši přikryl. Minimálně do konce října má být ještě hezky a bylo by škoda, aby omrzly. Těch pár hezkých dnů by jim mělo s vyzráním pomoct.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Bratislavský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Ako je to s tým omrzaním? Ku 15.8. som zaštipol na cca 2m dvojročné sadenice, niektoré aj nižšie -dľa ich dovtedajšiemu vzrastu, napr. na 130 cm. U väčšiny drevo zhnedlo už úplne. Následné zálistkové predĺženie je u niektorých hnedé tiež, no niektoré je z časti alebo úplne zelené.
Ak vychádzam z toho, že zhnednuté drevo je na zimu relatívne pripravené a zelené mráz neprežije, to by (teoreticky) omrzla len tá zelená časť a zbytok by bol nezmrznutý, a teda ďalej normálne použiteľný? Alebo je to tak, že ak zelené zmrzne, tak to so sebou zoberie, ohrozí, aj zhnednutú (vyzretú) časť budúceho kmienka?
Ak vychádzam z toho, že zhnednuté drevo je na zimu relatívne pripravené a zelené mráz neprežije, to by (teoreticky) omrzla len tá zelená časť a zbytok by bol nezmrznutý, a teda ďalej normálne použiteľný? Alebo je to tak, že ak zelené zmrzne, tak to so sebou zoberie, ohrozí, aj zhnednutú (vyzretú) časť budúceho kmienka?
Stupava 210 m.n.m, západná rovina vedľa Malých Karpát, čiernozem, pod 4m íl, nad ním voda rôzne bohatej výšky podľa zrážok roka.
Malacky 160 m.n.m, rovina vedľa borovicového lesa, piesčito-zemitý povrch pôdy, postupne cez piesok a ílovatenie v 3m ílová platňa, na nej mierna hladina vody, podľa zrážok roka.
Záhrady prevzaté, odrody mne neznáme, prevažujú zrejme hybridy, modré, biele, ružové, asi 15 starých koreňov + z ich odrezkov asi 12ks dvojročných už mojich koreňov, stolové účely.
Malacky 160 m.n.m, rovina vedľa borovicového lesa, piesčito-zemitý povrch pôdy, postupne cez piesok a ílovatenie v 3m ílová platňa, na nej mierna hladina vody, podľa zrážok roka.
Záhrady prevzaté, odrody mne neznáme, prevažujú zrejme hybridy, modré, biele, ružové, asi 15 starých koreňov + z ich odrezkov asi 12ks dvojročných už mojich koreňov, stolové účely.
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
První varianta je správně.
Ostatně bez podzimního řezu zůstane téměř vždy nějaká (tedy horní) část výhonů nevyzrálá a podle logiky druhé varianty by v zimě zmrzly celé výhony i s vyzrálými částmi. Tak to určitě není.
Ostatně bez podzimního řezu zůstane téměř vždy nějaká (tedy horní) část výhonů nevyzrálá a podle logiky druhé varianty by v zimě zmrzly celé výhony i s vyzrálými částmi. Tak to určitě není.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Andy, pokud to máš vyzrálé, jak popisuješ, tak nemusíš mít obavy. Někdy se ale stává, že některé nové sazenice špatně rostou, mají slabé letorosty, které nevyzrávají. Takové by při prvním mrazíku omrzly, listy opadaly a nevyzrálé by zimu nepřežily. Proto se snažíme jim prodloužit sezonu, aby stihly alespoň trochu vyzrát. Buď je ochránit před mrazíky zakrytím, nebo se na sazenice navléknou rukávy, které vytvoří takový malý foliovníček, kde je více tepla a zároveň ochrání před prvními mrazíky. Já ještě některé míň vyzrálé sazenice pro jistotu na zimu přihrnu hlínou, abych ochránil alespoň pár spodních oček.Andy píše: ↑11 říj 2024, 23:33Ako je to s tým omrzaním? Ku 15.8. som zaštipol na cca 2m dvojročné sadenice, niektoré aj nižšie -dľa ich dovtedajšiemu vzrastu, napr. na 130 cm. U väčšiny drevo zhnedlo už úplne. Následné zálistkové predĺženie je u niektorých hnedé tiež, no niektoré je z časti alebo úplne zelené.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem veľmi pekne, pre mňa super vyobracané odpovede -ujasnili sa mi aj ďalšie veci. Celkovo len vďaka tomuto fóru sú sadeničky také aké sú -o veľa veciach som pred vstupom sem netušil -tak vďaka všetkým! -a teším sa už na prvý "riadny" zimný R-H rez a teda na jeho prvé "ohýbanie". A správne predpokladám, že po úspešne prežitej zime to bude sezóna pre prvé signálky, tak po jednom 250g strapci?
Stupava 210 m.n.m, západná rovina vedľa Malých Karpát, čiernozem, pod 4m íl, nad ním voda rôzne bohatej výšky podľa zrážok roka.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Něco by určitě mohlo být, ale ne u všech. Některé odrůdy rodí až třetím rokem, někdy ještě později. Ale zase některé už druhým rokem slušně nasazují, např. takový Cimus. Tady bych tě chtěl ale varovat, aby jsi nepodlehl pokušení a nepřetížil je. Chce to sebrat veškerou odvahu a redukovat.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem pekne. Tohoročná maxiúrodná prebierka ma otužila -a nové viničky sú všetko len zálohy toho čo mám -tam mi ozaj postačí po strapci -tak som zvedavý na tie moje prvé výpestky.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dneska byl nádherný slunečný den, ani se nechtělo věřit, že už je skoro půlka listopadu. Při procházce jsem objevil ještě pár hrozínků, některé snad dozrají. Listy jdou dolů jenom velmi pomalu. Potřeboval bych trochu rychlejší tempo, abych už konečně mohl zrýt vinohrad a měl pro letošek hotovo. Dneska jsem ještě opral zbytky sáčků. Těch pár, co ještě visí, už lehce přemáchnu. Broskvoně mají listy konečně dole, ale trochu jsem jim musel pomoct. Proto jsem dnešek taky využil k postřiku proti kadeřavosti. Loni se mně podařil provést i jeden postřik v zimě. Kupodivu jsem nějak trefil ty správné termíny, protože letos byla kadeřavost minimální. Ale bylo to prd platné, protože vše zmrzlo a žádné ovoce nebylo. Doufám, že se to nestane pravidlem.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
Listy uz nemam dobre 2 tyzdne :) u nas uz dva tyzdne kazde rano bielo.
- Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
- Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
- Košice-Okolie, 330 mnm.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem už delší dobu bez listí, bylo minus 4C, určitě uz od konce října. Lado, to máš snad plastové listí jako atrapu nebo co?
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ja som na tom rovnako, čiže bez lístia. Ale zato hrozno ešte drží. Myslím, že aj tie sáčky tomu fest pomáhajú.
SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Letošní poslední sklizeň. Včera jsem posbíral posledních pár střapců a uklidil sáčky. Taky jsem dokončil rytí, vinohrad je zazimován a pro letošek mám od něj pokoj. Za listopad tady skoro nepršelo a při rytí to bylo znát, půda byla suchá jak již dlouho ne. Ale včera odpoledne začalo pršet a dneska to přešlo do sněžení, tak snad nějaká vláha přibude. Práce ze zahrady se přesunou do tepla k počítači, kde budu plánovat změny: co zlikviduji, co naopak přimnožím a jestli si ještě výjimečně nějakou novou odrůdu pořídím. Taky musím přes zimu opravit pár poškozených sáčků.