Re: Region Horne Povazie

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

andrejZA píše:
29 črc 2024, 15:52
Veď to. Keď už manželka niečo pripomenie, vtedy končí každá sranda. Okrem toho tá moja má vždy veľmi dobre spočítané, koľko hodín som strávil na záhrade. Manželky celkovo do týchto počtov hádžu nejaký divný koeficient, lebo mne tie jej nikdy nesedia :)
Andrej, ženy mají jiné vnímání času, ta moje taky casto rika, ty si porad na zahradě 😁

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Všetky búrky a dážde, hlásené na posledné 3 dni, sa nám vyhli, takže večer opäť polievam. Ilja je prakticky zrelý. Kišmiš Volodar potrebuje ešte dva týždne rovnako aj Millenium, ktoré má tento rok malé strapce a bobule. Vystavočnyj ,odhadujem bude k jedlu tak na konci augusta a má pekné zdravé listy, rovnako ako Silver, ktorému chýba tak 10 dní. Malá princezná je zdravá, ale ešte kyslá, v každej bobulke sú dve semiačka. Tak uvidím, čo august prinesie. 
Ilja 03082024.jpg

Kišmiš Volodar 03082024.jpg

Millenium 03082024.jpg

Vystavočnyj 03082024.jpg

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Silver 03082024.jpg

Malá Princezná 03082024.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

V tejto časti sezóny je asi nemožné stíhať všetky práce spojené s well-beingom viniča, pokiaľ človek zaznamená dlhší výpadok (dovolenka) a navyše ak sa po návrate nemôže hneď s plným nasadením pustiť do doháňania zameškaného (práca či iné naliehavé povinnosti). Treba si asi opäť uvedomiť, že vinič je tu preto, aby nám prinášal radosť, a nie aby sa nám stal zdrojom stresu z nestíhania. Čo tak zastaviť sa, otvoriť si prinesené vínko z navštívených oblastí a vrátiť sa mysľou do kraja viníc a olivových hájov? K tomu sa perfektne hodí dobrý syr a strapec zrelého hrozna, napr. Katalonia, ktorá tak silno pripomína čierne olivy :)    

Přílohy
4afe2209-fdd0-44c7-9868-d0ab8d900523.jpg

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Andrej, super prehliadka s bodkou nakoniec  :-)
 Ďakujem

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... počasie na Hornom Považí, okrem úvodných mrazov, viniču tento rok zatiaľ praje. Dozrieva všetko v zrýchlenom režime. Malá Princezná dozrela, chuť je zaujímavo harmonická, semená sú, zdravotný stav, napriek tomu, že nepodedila skúmané gény je u mňa nadpriemerná. Lorano sa rovnako blíži do finále. 
Malá Princezná 20082024.jpg

Lorano 20082024.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Lorano dozrelo, nechám ešte visieť, chuť nie je zlá, ale chýba jej individuálnosť....
Lorano 27082024.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... tak som dnes zobral prvý melón, cukornatosť 13,5 st.Bx
B28082024.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Vždycky jsem měl za to, že melouny mívají cukernatost výrazně vyšší. Zajímavé.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše:
28 srp 2024, 20:40
Vždycky jsem měl za to, že melouny mívají cukernatost výrazně vyšší. Zajímavé.

Nemajú kyselinky, toto je už solídna cukornatosť

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Lubo píše:
28 srp 2024, 20:05
... tak som dnes zobral prvý melón, cukornatosť 13,5 st.BxB28082024.jpg

Lubo, pěkné melouny. Škoda, že nebyly dříve.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďo, ďakujem. Tento rok mám úplne "rozbité" víkendy. Neskoro som vysieval, neskoro štepil a až v júni dával na stanovisko. Takže som spokojný :-)

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ve vedrech jsou na osvěžení melouny nejlepší. A vedra ještě pár dnů mají trvat, takže využití určitě najdou.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... už je v chladničke  ;-).... u nás hlásia 30 a viac stupňov na nasledujúcich 10 dní. Takto pekné leto si nepamätám. Hrozno mizne pred očami, každému, čo dám strapec, tak je rád. Je sladké a plne dozreté, či má strapec 200g ako Millenium alebo 2 kg ako Senator Burdaka. Presne sa ukazuje, čo vinič potrebuje. Som rád, že som za 11 rokov pestovania viniča zažil v mojej oblasti počasie, ako majú  vinohradnícke oblasti na juhu a východe Slovenska. Vždy som k popisu dozrievania pripočítaval 3 týždne až mesiac, teraz som presne v popise, u niektorých odrôd aj napred. To znamená , že popisy nemusia až tak zavádzať, len naše lokálne podmienky sú iné......

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Tiež som včera do práce priniesol niečo na okoštovanie. Po ceste domov som sa zastavil u Ľuba, ktorý mi venoval svoju maxi-sadenicu Klubničného (s nádherne vyzretým drevom). Pri pohľade na stav listov tejto sadenice si hovorím, že informácia o údajne katastrofálnej odolnosti odrody musí byť hoax. Tiež som dostal strapček Jupitera a Furor. Jupiter je chuťovečka, to som vedel už dopredu, ale že aj Furor bude taký dobrý, to ma prekvapilo. Neskoršie zrenie je teraz jeho výhodou, keď už skoré odrody sú trochu za zenitom.

Přílohy
457495690_567346265745538_8478157293581012763_n.jpg

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Páči sa mi, ako vždy pekne naaranžujete hrozno na rozdanie /Ty Andrej, Marek, Láďa.../, naozaj aj oči sa najedia, musím sa aj ja naučiť ;-). Tvoj Ajvaz chutil každému , komu som z neho ponúkol. Na rok si skúsim urobiť sadeničku, štepenie mi moc nejde ......

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... dnes pár odrôd u mňa dokončilo svoju púť..... Zavetnyj, nepraskal, úroda vysoká, ale chuť nám nepasovala, Dolgoždannyj praskal, Ultrarannyj Žoltyj Muškatnyj praskal, Bažena, slabá chuť,aj keď nie fádna,  Kleopatra, výborná chuť ale praskala, Polinka, chuť trpká, podobná trnke, už nezaujímavá pre rodinu. Černyj Chrustal, pomaly uhýnal, už mám novú sadenicu...., zajtra budú pokračovať  Šaráda UA, Julian a jeden koreň Monblanu
Dolgoždanyj, Zavetnyj, Ultrarannyj Žoltyj Muškatnyj.jpg

Dolgoždannyj end.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Veru, obmieňať repertoár bude treba. Pre mňa sa čoraz dôležitejším kritériom stáva výdrž hrozna na koreni. Včera mi manželka vraví: už sme dlho nemali hrozno, tak som hneď šiel odstrihnúť, čo mi prvé padlo pod ruku. Zobral som strapec Bajkonura, Dyňku, Garold a Landyš. Hádaj, ktoré bolo najchutnejšie?
Přílohy
462539994_1039235317901551_1277649799708488295_n.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Andrej, pekná kolekcia, radosť pozrieť.  :-)
  Moje včerajšie nasadenie vo výmene koreňov, dnes zabrzdili kríže......

Lenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Andrej, tipujem, že vyhral Landyš (chválami nešetríš). Ale nezameniteľný muškát (ten preferuješ) majú aj Dyňka a Garold.
Mne ešte visí zopár strapcov Labruky. Inak chystám záhradu na prezimovanie a plánujem, tam kde sa bude dať, zahrabávať do hliny. Vyzretie letorastov je slušné a ak sa nič nepokazí, úroda na budúci rok by mala byť pekná. Aj koreň Zolotce, čo na jar myši pri koreni obžrali, sa v lete pozbieral a letorast má vyzretý do 1 metra.
Lubo, pekne neľútostne si zobral vykopávanie 😊 Klobúk dole.  Vinič v tvojej záhrade to nemá nikdy isté.

Vysadené jeseň 2022, jar 2023, druhá várka 2023, 2024
Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Karnaval, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ, Darja, Čornyj Chrustal, Deja, Adler, Dyňka

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Andrej, to sa ti ako podarilo udržať Dyňku a Garold v poživateľnom stave do 20. októbra ?
Obe sú predsa ultraskoré odrody, Dyňka sa u mňa už sušila priamo na koreni v poslednej dekáde augusta.
Ešte k tomu Landyšu. Neviem či to bol pre Landyš výnimočný rok lebo ho nepestujem dlho ale skutočne túto sezónu po dokonalom dozretí chuťou porazil aj u mňa všetky ostatné odrody. 

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Áno, víťazom bol samozrejme Landyš. Mal trochu fliačikov od slnka, ale to nikomu neprekážalo. Ale vynikajúci bol aj Bajkonur, ktorý mnohí hodnotia ako lepší priemer, ja ho však mám z harmonických na vysokom mieste. A to z neho visí  na koreni ešte 25 strapcov, asi skúsim niečo obrať aj na uskladnenie. 
Ako sa podarilo Dyňke prežiť do októbra, neviem ani sám, ak nehovorím o bezpodmienečnom sáčkovaní. Na konzumáciu bola zrelá už od augusta a stále tam ešte dva strapčeky visia. Teraz by som sa neodvážil hovoriť o muškáte, ten tam už vôbec necítim, ale zato tam s trochou predstavivosti vidím chuť červeného melóna, nech nežerem. Je tam trošinku trpkastý říz, ktorý tú zvláštnu chuť podčiarkuje. Čo je veľmi zaujímavé, dužina je stále pevná, žiadne blato! Pred pánom šľachtiteľom skladám klobúk, čo sa mu to vlastne podarilo.
Garold je iná kategória, tam som oberal martiňáky druhého a tretieho rádu, teda niektoré strapce sú zálistky zo zálistkov. Písal som, že Garold je u mňa suverénne najplodnejšia odroda. Chuť je stále typická, tento muškát sa dá rozoznať aj o polnoci. Horšia je už konzistencia dužiny. Niektoré bobule v pohode, iné blatové. Ale visí tam Garolda ešte dosť, akurát že v niektorých strapcoch je časť pokazených bobúľ, tak ich treba pred jedením povystrihovať. 
Inak hrozna celkovo je u mňa ešte dosť, to som ešte poriadne neoberal Ajvaz, Kraseň, Bohemu, Zolotce.. asi sa budem musieť naučiť robiť víno :)

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Před pár dny jsem se stavoval u Ĺuba v Bytči a byl jsem (ne poprvé) znechucen. Takový pořádek na zahradě, travička bez plevele a skoro bez listí (těch pár lístků na zemi nepochybně průběžně uklízí), keře révy pečlivě ošetřené a ostříhané, často se zelenými zdravými listy, výhony vyzrálé prakticky do konečků - není to k zlosti? Zvlášť při vzpomínce na vlastní zahradu a vlastní vinohrad. Takové lidi by měli dávat na pranýř - být zrcadlem vlastní nedokonalosti by mělo být trestné.
Nebo je alespoň pořádně zdanit, když jsou tak úspěšní.
No, co už, má pravomoc tam nesahá, tak jsem mu alespoň za trest (nebo jako daň) snědl zbytky úrody - byl tam Baron (už lehce za zenitem), obří bobule odrůdy Ratatuj (cukry silně převažovaly, příchuť Zolotce už byla jen jako chuťový "ocas"), stejně obří Skazka, poslední střapec Jupitera. K Cimusu mne už Ľubo nepustil, snad příště. Pokud mi tedy ještě otevře bránu.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Kamil, dobre ti tak mal si sa zastaviť u mňa, ja preto k Ľubošovi radšej nechodím a návštevu mu dva roky len sľubujem   :-D
Keď si následne predstavím tie moje bezsenné noci z toho, že u neho je trávička učesaná v smere východ - západ a všetko dokonalé, tak to vždy nejako radšej zahovorím    ;-)

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Chlapi, tak to ste sa mali obidvaja zastaviť u mňa, nálada by sa vám prudko zlepšila, pohľad na moju výsadbu by dal zabudnúť na Ľubov perfekcioniznus :)
Každopádne, furt tam ešte čosi visí, čoraz vážnejšie premýšľam nad nápadom, ktorý bol najskôr len takým výstrelom do tmy, a to skúsiť si vyrobiť vlastnú vzorku vína. No v tejto oblasti budem asi ešte väčší nováčik ako pred pár rokmi v pestovaní, tak radšej by som sa tu s týmto nápadom ani nemal chváliť, lebo je viac než pravdepodobné, že prvý pokus nedopadne nejak slávne. Ale aspoň si to vyskúšam na menšom množstve, možno naberiem nejaké skúsenosti, ak by som pokus zopakoval aj takto o rok. So ženou to radšej konzultovať nebudem, to by som dostal stopku hneď na začiatku. Z Ajvazu by možno bol potenciál dobrého odrodového vína - mali by sme také dušičkové, neskorý zber, cukru má teraz ozaj hodne. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Mevik píše:
29 říj 2024, 09:20
Před pár dny jsem se stavoval u Ĺuba v Bytči a byl jsem (ne poprvé) znechucen. Takový pořádek na zahradě, travička bez plevele a skoro bez listí (těch pár lístků na zemi nepochybně průběžně uklízí), keře révy pečlivě ošetřené a ostříhané, často se zelenými zdravými listy, výhony vyzrálé prakticky do konečků - není to k zlosti? Zvlášť při vzpomínce na vlastní zahradu a vlastní vinohrad. Takové lidi by měli dávat na pranýř - být zrcadlem vlastní nedokonalosti by mělo být trestné.
No, co už, má pravomoc tam nesahá, tak jsem mu alespoň za trest (nebo jako daň) snědl zbytky úrody - byl tam Baron (už lehce za zenitem), obří bobule odrůdy Ratatuj (cukry silně převažovaly, příchuť Zolotce už byla jen jako chuťový "ocas"), stejně obří Skazka, poslední střapec Jupitera. K Cimusu mne už Ľubo nepustil, snad příště. Pokud mi tedy ještě otevře bránu.

Kamil, teraz si ma veľmi pobavil  :lol:, ďakujem za krátku návštevu a chutný strapec hrozna, už si nepamätám odrodu.  Ste aj s kolegami vždy vítaní. Ja to tak dokonale nevidím a lístie zbiera otec.....,  

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo, buď v klidu, já to u Tebe viděl asi tak stejně jako Mevik, takže to není jenom jeho dojem z Tvého vinohrádku.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ja som tiež bol na skok u Ľuba, keď sme išli na Moravu a nedramatizoval by som to. Slovami klasika:
"Lidi jsou hold různí, tlustý, hubený,
někdo má rád horký a někdo studený,
někdo chodí rovně a někdo nakřivo,
někdo má rád holky a někdo pečivo."
Nemôžeme byť všetci rovnakí a robiť veci rovnako, to by išlo proti prírodným aj matematickým zákonom. Dôležité je, že sa vieme tolerovať. Rôznorodosť nám prináša viac poznatkov, viac skúseností. O to nám pri pestovaní ide. ;-)

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Lubo píše:
29 říj 2024, 21:46
Kamil, teraz si ma veľmi pobavil  :lol:, ďakujem za krátku návštevu a chutný strapec hrozna, už si nepamätám odrodu.  Ste aj s kolegami vždy vítaní. Ja to tak dokonale nevidím a lístie zbiera otec.....

Byla to Deja, která u mne před dvěma měsíci (při Vaší návštěvě) byla skoro zralá, stále je ve výborném stavu a tak vydrží nejméně do vánoc. Do větších mrazů na keři (podle aktuálního počasí to vypadá ještě na několik týdnů), potom normálně ve sklepě.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mevik píše:
29 říj 2024, 09:20

Docela rozumím Lubovi. Mít vinohrádek doma na zahradě nás nutí ho mít dle možností v „cajku“. Obzvláště, když ještě pomůže člen rodiny. Vinohrady mimo vesnici nebo města nejsou tolik na očích. Vinohrádky doma však mají i jednu velkou nevýhodu. A to, že naše drahé polovičky mají podrobný přehled o všem, co tam děláme. Otázky jako: To už jsi zase ve vinohradě?, Co tam pořád děláš?, To už zase něco nového sadíš? Nebo proč to vykopáváš? jsou tak na denním pořádku.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ano, podobné dotazy jsou téměř na denním pořádku. Ono ale také není od věci se nad důvodem těch dotazů zamyslet a popřemýšlet nad smyslem našeho počínání. Jestli by třeba nebylo lepší pro všechny mít těch odrůd třeba polovinu či třetinu a víc času trávit s rodinou. Jenom takové zamyšlení ...

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jirko, souhlas, polovina odrůd by určitě stačila. Ale když to začnu počítat, tak je určité množství dobrých odrůd jako takový stálý základ. Pak jsou odrůdy vysazené loni nebo předloni, které ještě neplodí. A pak jsou nové odrůdy, tzv bomby, které se každý rok znovu a znovu objevují a které mě lákají je vyzkoušet. No a hned jsem na stovce ani nevím jak. A ať se snažím sebevíc, tak se mně to nedaří pořád zredukovat. A co se týče rodiny, tak ty máš rodinu a chodíš do práce, takže rodina ti je vzácná. Ale my důchodci jsme spolu doma 24 hodin. Takže nějaká forma úniku je potřeba, jinak bychom si brzo lezli na nervy. 

Lenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

andrejZA píše:
29 říj 2024, 10:36
Chlapi, tak to ste sa mali obidvaja zastaviť u mňa, nálada by sa vám prudko zlepšila, ...

Andrej, musím potvrdiť, že tvoja záhrada je výnimočná.  Tú tvoju celý deň vyhrievanú stenu nenájdeš len tak u každého. Strapce hrozna pekne zasáčkovane. Kraseň pripravený na premenu bobuľa -> víno. Drevo krásne vyzreté. Musím sa ostatným priznať, že sme ti zjedli posledný strapec Cimusu a bol výnimočný chuťou aj výdržou.  A myslím, že aj posledné bobule Landyš pri nás padli za obeť. Bohemu som oželela po tom, ako neprežila zimu. Ale po včerajšku viem, že idem do jari hľadať miesto pre ňu v záhrade. Za mňa má tvoja záhrada 1. U mňa sa prelína a navzájom prepletá okrasná záhrada s úžitkovou a s tým som spokojná. Jasné, že záhradu v štýle „Lubo“ by som chcela. Lenže na to nemám, som len malý hobby záhradkár  :-D.

Chrupka červená, Philip, Skazka, Dašunja, Kraseň, Cimus, Zolotce, Karnaval, Rembo, Tajná Monacha, Ladannyj2, Katalonia, Nikol, ARNI, JUPITER, ALVIKA, POSLANNIK, DUBOVSKIJ ROZOVYJ, Darja, Čornyj Chrustal, Deja, Adler, Dyňka

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... no trošičku upravím tú verziu o tej mojej viničke ;-)

1. Ako píše Láďa , mať ju za oknami je veľkou výhodou časovou a časovanou bombou vzťahovou  .... 100% súhlas
2. Vinič má aj perenu aj múčnatku, dokonalé určite nie je a v trávniku si rastie ďateľinka, lebo Bofix nepoužívam 
3. Strapec Cimusu /na fotke so šedou hnilobou/, ktorý by som nedal ochutnať nikomu a Kamilovi určite ani pod nátlakom, jeho pracovitosť  a zanietenie je pre mňa inšpirujúca 
4. Tak upravené pôdu bez buriny a skyprenú ako má Jirko, som nikdy nemal  
5. Ostrihané listy a ponechané stopky + jesenné ošetrenie sulkou, kam sa hrabem na Mareka  
6. Radovanovu tvrdohlavosť a postaviť sa po každej rane , super povaha  
7. Andrejovo básnické črevo a romantika vnesená do pestovania, to sa len tak v dnešnej uponáhľanej dobe nevidí  
....
takže teším sa na naše rozpravy počas dlhých zimných večerov  
30102024 2.jpg

Cimus 30102024.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo, pěkně jsi to sesumíroval. Ale trochu mě zarazila fotka Cimusu s šedou hnilobou – popravdě moc tomu nerozumím. Cimus by měl být už dávno buď zralý a snězený nebo zlikvidovaný. Proč si držet střapec napadený šedou hnilobou? Jedině snad, že by šlo o zálistkový hrozen.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďa, časť Cimusu mi na jar omrzla, kvitol potom o 3 týždne neskôr.  Ostatné je len nedostatkom času a mojou povrchnosťou, toľko som ho išiel strihať na stôl, až kým ho nenapadla pleseň.... mal okolo kila, škoda, že sme ho začiatkom septembra nezjedli, boli sme ma dovolenke...

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Jooj chlapi ste mu naleteli to urcite neni je , ved dole ma aj burinku v tej tvarnici,to nemoze byt jeho foto.Dobry pokus. :lol:

• Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
  • Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
  • Košice-Okolie, 330 mnm.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... vader, buriny mám dosť,  toto je ale púpava lekárska, výborná na šalát:) ..... samozrejme, záhrada je podľa môjho pohľadu zanedbaná, ale keď budem mať viac času, polepším sa.  ;-)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Lenka, vďaka, aj pre mňa to bolo príjemné stretnutie s vašou mini-partiou. Ani sa nenazdáš, a budeš robiť exkurzie po svojom vinohrade, veď keď ti na budúci rok poriadne zarodí Bajkonur, už len to samo osebe by stačilo. To ani nehovorím, že v treťom roku od výsadby už sa ti rozrodia už aj ďalšie korene. Bohemu, Landyš či iné odrody, ktoré ti chutili, v zime rád nachystám - či pre teba či pre kolegov, budem sa tešiť, keď pestovanie viniča chytí čo najviac ľudí v našom okolí. 
Ako píše Ľubo, každý z nás je tu čímsi jedinečný, a z tejto rozmanitosti vznikajú nové inšpirácie a nápady. P.s. Ľubo, s tým tvojim perfekcionizmom to nie je také beznádejné, aj ja som u teba minule videl na zemi jeden spadnutý a neuprataný list :)   

Inak dnes bol veru krásny deň, u nás bola na programe návšteva svokry v Piešťanoch, a samozrejme to sa nemohlo zaobísť bez darčekových krabíc s hroznom. Takže som zase čosi naoberal z toho, čo ešte ostalo v uspokojivom stave. Bajkonur už mal niektoré bobuľky trochu scvrknuté, ale ináč chuťovo je špičkový. Na to, aký je to dríč - koľko úrody unesie, by človek čakal chuťovo priemerné hrozno, ale teraz pri dostatočne dlhom vyzretí je to delikatesa. Vrchná krabica bola celá zaplnená strapcami Bajkonura, z ktorých najväčšie mali okolo 1 kg (po odstránení pokazených bobuliek niečo málo pod 1kg). Spodnú kolekciu ešte doplnila Livia, Ajvaz a Tajna Monacha. 

Ajvaz som sa rozhodol - prevažnú časť tohtoročnej úrody - použiť na svoje pokusy s výrobou vína. Dnes som si objednal refraktomer, tak som aj vážne zvedavý, koľko stupňov vytiahol v cukornatosti. V podstate by to mohlo spĺňať charakteristiku "neskorý zber", tak si to ešte riadne naštudujem, aby som toho čo najmenej pokazil a vyskúšam ísť do toho. Druhú odrodu, ktorú chcem takto spracovať, je Kraseň. Tam už niektoré strapce začínajú premieňať na hrozienka, a premýšľam, že ich nechám kvasiť na šupkách. Ako bezsemenná odroda by mohla dať zaujímavý výsledok.

Přílohy
412956448_1603386380402935_5914579149853181269_n.jpg
462542335_1301174174222220_3506135288238570300_n.jpg
462540625_949305103695421_8908054303720748711_n-ajvaz.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Teda Andrej, klobúk dole. Ja doma rátam hrozno už len na bobuľky v posledných pár strapcoch a ty striháš celé bedničky. Chlapci “hornopovažania“ máte to parádne.

blízko Piešťan,160 mnm

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Souhlas. Radost pohledět. Já už taky nic nemám a to mám zasazených odrůd s pozdnějším dozráváním relativně dost. Bohužel jsou ještě mladé a neplodí a nebo málo a navíc díky počasí všechno dozrálo výrazně dříve než mělo. O důvod více preferovat i výměn odrůdy co dozrávají později. V létě je na zahradě všelijaké úrody dost, zatím co teď už není na zahradě vůbec nic a chuť je veliká.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tak Andej je rarita. My všichni už téměř nic nemáme a on toho má dost na rozdávání a ještě si bude dělat víno! Že by měl na zahradě speciální mikroklima nebo dokonce révě přitápěl?

Lenka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lenka »

Andrej, od teraz budeš špecialista nielen na pestovanie, ale aj na výrobu vína. Nepochybujem, že výsledok bude stáť za to. Už len ten prístup svedčí o tom, že víno sa podarí.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Taky přeju ať se povede. Chtěl jsem letos zkusit, ale bylo málo suroviny a nemám ani kvasnou zátku, ani vhodnou nádobu. Proto by bylo fajn, kdybys pokus dokumentoval a do patřičného tématu sem psal. Určitě se najde x dalších, co by to, dřív nebo později, chtěli zkusit. Optimálně bez všelijakých kvasinek a brikulí, pěkně postaru, tj. vhodně pro každého co by to chtěl zkusit.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Andrej, skutočná jesenná krása a tie farby, super  :-)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Kolegovia, ďakujem za povzbudenie, potešilo :) To sa mi dobre pestuje, keď môžem využiť všetky vedomosti, ktoré priebežne dávate na fórum. Ja som sa vždy inšpiroval tými fantastickými výsledkami, ktoré ste tu odprezentovali. V mnohých ohľadoch som mal tento rok šťastie, veľa z mojich koreňov bolo ušetrených od jarných mrazov. V tom uchovaní úrody do neskoršej jesene som profitoval hlavne z využitia ochranných sáčkov - to je moja tohtoročná skúsenosť a budem to vrele odporúčať každému. Vlani som na tomto pohorel a hlavne octomilky u mňa na neskorších odrodách spôsobili menšiu katastrofu. Okrem toho teraz sa mi zdá, že sáčky čiastočne chránia hrozno aj pred vplyvmi počasia, hlavne prvými mrazíkmi, ktoré sme tu už mali niekoľko rán, čo viem podľa nutnosti ranného škrabania skla. Stačí opakovaný slabší mráz a bobule degradujú pomerne rýchlo, hlavne šupka a následne utrpí konzistencia dužiny. Avšak pri týchto slabších mrazoch ( u niektorých odrôd) zatiaľ postačuje membrána, ktorú vytvorí nylonová tkanina. 

Inak s tou výrobou vína je to tak, furt tomu odolávam, keď sa ma aj niekto spýtal, či nechcem začať, tak vždy vravím, hrozno bude len na okamžitú konzumáciu. Ale po tohtoročnej dovolenke v Toskánsku ma tak uchvátila celá tá kultúra, ktorú majú Taliani okolo vína, že ma to láka sledovať naživo - ten proces, ako sa plod viniča premieňa do novej kvality, na niečo nové a v prípade úspechu aj ušľachtilejšie než bol strapec hrozna, ktorý stál na začiatku. Druhá vec je, že čím viac som si už o tom stihol prečítať, priamoúmerne klesá moje nadšenie, keď sa postupne dozvedám, koľko úskalí to v sebe má. Takže v tejto téme už by som radšej mal byť ticho, lebo tuším, že aj keď všetko urobím ako najlepšie viem, aj tak ešte niečo pokazí :) Na druhej strane rád si o tejto prečítam všetko dostupné. Len je rozdiel, keď to napíše skúsený vinár a človek s nulovou praxou ako ja. Takže ja keď aj niečo zosmolím, budú to asi len otázky začiatočníka, preto prosím majte so mnou trpezlivosť :)

stano
Kraj: Košický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Držím palce,
proces vyroby vína je zaujímavý, niekedy je to hra s neistým výsledkom, nakoniec podobne je to aj s pestovaním viniča. Odporúčam začať u červených vín s Kraseňom, nie len preto, že je to vďačná odroda, ale hlavne pre začiatočníka preto, lebo je bezsemenný. Taniny zo šupky v porovnaní s taninami v semenách sú menej "drsné", preto víno z Kraseňa sa nemusí zložito číriť pri znižovaní množstva horkých a trpkých taninov. Myslim si, že aj technológia výroby červeného vína je jednoduchšia ako u bieleho vína /napr. oxidácia ap./.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... minulú noc už bol silnejší mráz, išlo to až k -4 stC, tak som sa po práci dokopal k zozbieraniu kapusty a pri dlávení som dal ministrapček Skazky na spodok súdka. Jedna bobuľka sa ušla aj manželke a pochválila ma  :-)
Skazka-martiňák 08112024.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Na viničoch už nevisí skoro žiadne hrozno, možno 1,5kg celkovo.  Listy mráz už spálil a sú na 90% dole. V skleníku je ešte dosť papriky a trochu rajčín, skúsim ich obrať až na konci novembra, ak neprídu mrazy pod -5stC, tak dnes len trochu do misky. Moja chuťovo obľúbená Marusja, násilným spôsobom ukončila svoju púť u mňa v nedeľu večer, mala nádherný koreňový systém + rosné korienky, ktoré nedávam preč. Aj mi potom bolo ľúto, že som ju nenechal na preštepenie.... V sobotu ešte vysadím päť koreňov a s viničom som rovnako tento rok skončil. Celkovo som vymenil 17 odrôd a vysadil 9 nových miest, tj. sa budem tešiť na skúšanie 26 tich nováčikov. 
Marusja 12112024.jpg

12112024.jpg

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Dzordzik píše:
31 říj 2024, 11:31
Taky přeju ať se povede. Chtěl jsem letos zkusit, ale bylo málo suroviny a nemám ani kvasnou zátku, ani vhodnou nádobu. Proto by bylo fajn, kdybys pokus dokumentoval a do patřičného tématu sem psal. Určitě se najde x dalších, co by to, dřív nebo později, chtěli zkusit. Optimálně bez všelijakých kvasinek a brikulí, pěkně postaru, tj. vhodně pro každého co by to chtěl zkusit.

Potřeby na výrobu zkušebního prvního vína:

Ponorný mixér:
https://www.datart.cz/Mixer-ETA-Rizzo-1 ... 8ZEALw_wcB

Kanystr na 5 litrů vína:
https://www.vinarskydum.cz/kanystr-5-l- ... N2EALw_wcB

Kvasná zátka:
https://www.vinarskyraj.cz/rajsky-expre ... 8JEALw_wcB

Uzávěr na kvasnou zátku: (vyvrtat díru vrtakem 10mm)
https://www.hobynaradi.cz/uzaver-s-komi ... rXEALw_wcB

Trychtýř se sítkem:
https://www.odkulinare.cz/plastova-nale ... z3EALw_wcB
Přílohy
Screenshot_20241112_220443_Photos.jpg

2004-Chrupka bílá (B-h-4) Late Rizamat (M-h-4) a 2019 -Teréz (R-h-4) a 4x nějaké staré bílé pozdní
(přeroubovat vše - 2025- Cimus a Arni)

Dále plodí: Prim (B-m-3), Muškát-"no-name"(B-m-3), Hamburský muškát (M-m-4), Reliance (M-j-3)
2019- Centurion (M-h-2)

Ještě neplodí: Afuz Ali (B-), Perleta (B-m-4), Vostorg (B-h-2,5), Talisman• (B-h-2), Cardinal (R-h), Black Magic-kodrjanka? (M-h-2,5), Regent (M-h-3), Muscat Bleu (M-m), Attika (M-h-3)

Uvažuji o:

Bílé:
Bezsemenné: Cimus! ☆(B-m-2)
Semenné: Darja! (B-m-3), Arni! (B-m-2,5), Dubljanskij ☆ (B-m-2), Solaris (B-h-2), Valjok (B-m-2,5), Belyj KoKl (B-h-1), Adler (B-h-1) Svetlana• (B-h-2,5), Krasavčik• ☆ (B-m-3), Garold (B-m-2,5)
Růžové:
Bezsemenné: Vanessa (R-h-3), Somerset Seedless☆ (R-j-2), Einset Seedless ☆ (R-j-3), Džin ☆ (R-m-4)
Semenné: Gran pri! (R-m-2), Polonez 50• (R-h-3) Rozmus (R-m-2,5)
Modré:
Bezsemenné: Ivanka! (M-h-3), Jutal ☆(M-h-3), Jupiter (M-m-3,5)
Semenné: Ajvaz! (M-m-2), Efiop! (M-h-3), Pamjati Nebesnoj Sotni !• (M-h-2,5), Rošfor (M-h-2), Aljans (M-h-2), Katalonija (M-h-2,5), Šarada UA (M-h-2)
Ale nebráním se i čemukoliv dalšímu a zajímavému. :-)
Křížení: otestuji Centurion vs. Talisman (B-h-2)
Výsadba Letovice (JM)- hlubší, jílovitá půda, zavážka byvalého koryta potoku

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“