sazenice

Diskuse o tomto fóru, ankety atd.
Odpovědět
amper
Kraj: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

sazenice

Příspěvek od amper »

Ahoj. Možná to sem vůbec nepatří, ale dostal jsem se do problému. Jsem takovej pěstitel, kterej si hraje s vínem na vlastním písečku a když se něco nepovede, nic se neděje, zkusím to jinak a uvidím. Jenže... Ozval se mi soused. Kamarád táty, otec spolužačky. Prostě průser. a že chce poradit, kdy a jak a co zasadit do skleníku za víno. Že co měl, většinou koupený v hobbymarketu, tak všechno mělo "milion větví", skleník zarostlej a hrozny žádný. říkal jsem mu, že asi nejsem ten pravej, co může radit, protože se počítám mezi začátečníky a neumím to. on argumentoval tím, že jsem jedinej v okruhu 10ti km co má krásný víno. No nemyslím si, ale je fakt, že mně rodí každej rok jiná odrůda. Jednou vostorg, jednou solaris, jednou chrupka, nero... A teď bych chtěl právě poradit. Mám ten vostorg, kterej má krásně velký bobule, ale neudělá mi plný hrozny, mám nero, který mi rodí podle toho, kdy přijdou mrazy, a kdy mi to zmrzne, solaris a chrupka dělá  hrozny plný, ale malý bobule... Má význam něco z toho nechat zjara zakořenit, když s tím nemám vůbec žádný zkušenosti, nebo se obrátit na někoho, kdo o tom něco ví? Pokud nechat zakořenit, jak se to dělá? Omlouvám se, fakt jsem takovej trouba pěstitel :-).

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: sazenice

Příspěvek od Dzordzik »

Zjevně má problém ne ani tak s výběrem odrůdy, ale s tím kdy a jak řezat. Dej mu odkaz sem na fórum. Pokud má zájem se něco dozvědět a poučit, tak se poučí. Pokud jenom o radu, kterou pak stejně bude ignorovat, tak je stejně jedno, co mu poradíš.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Dobrá poznámka. Zrovna tak susedovi už tretí rok vravím, že nemá zakracovať letorasty, pokiaľ nedosiahnu potrebnú dĺžku, ideálne 2 m. Dneska kukám cez plot a čo nevidím. Letorasty zakrátené na 0,5 m, niektoré hneď za strapcami, niektoré majú aj pár lístkov nad strapcom.
Toho známeho by bolo vhodné sa opýtať aké má preferencie. Či chce bielu odrodu, ružovú, modrú, na víno, stolovú, malé bobuľky, veľké chrumkavé a pod. Nemá význam niekomu nútiť to čo nechce. Potom tu na fóre vieme doporučiť nejaké odrody, ktoré by vyhovovali. Pokiaľ mu je to úplne jedno, tak doporučíme nejakú odolnú nenáročnú. Za mňa by mohol byť Jutal. Je odolný a nerastie jak o preteky.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Radovan píše:
30 čer 2024, 10:03
Zrovna tak susedovi už tretí rok vravím, že nemá zakracovať letorasty, pokiaľ nedosiahnu potrebnú dĺžku, ideálne 2 m. Dneska kukám cez plot a čo nevidím. Letorasty zakrátené na 0,5 m, niektoré hneď za strapcami, niektoré majú aj pár lístkov nad strapcom.

Toto poznám a u niektorých ľudí v mojom okolí som to už definitívne vzdal. Rovnako ako tvoj sused totiž niekde "vyčítali", že "letorasty treba strihať za strapcom a potom všetka sila ide do strapca". Také niečo ako aspoň jednoduchá konštrukcia (väčšínou to ťahajú len po plote alebo je koreň priviazaný pri drevenom kole), odstraňovanie zálistkov (celé to je len hustá grča zálistkov a zo všetkých miest rašiacich jalových výhonov) alebo aspoň základné chemické ošetrenie, tak to sú napriek môjmu opakovanému "školeniu", podľa nich len samé zbytočnosti. Keď sa spýtam ako im chutí hrozno, ktoré doma dopestujú tak sa dozviem, že minulý rok im to zhnilo, pred dvoma rokmi im to asi zožrali vtáci, pred troma rokmi im to na jar zmrzlo, pred štyrmi rokmi všetko popraskalo, pred piatimi rokmi nedozrelo, pred šiestimi rokmi ....
Ale v minulosti, už si presne nepamätajú kedy bol raz rok, keď sa hrozno urodilo a mali z šiestich koreňov asi dve 5 litrové plastové misky hrozna, ktoré bolo síce trochu kyslé, malo takú "hubovú" arómu aj tých zrniečok má viacej ako to z obchodu alebo od teba a aj asi polovicu z toho museli nahnité, popraskané a potiahnuté nejakým bielym povlakom vyhodiť ale oni nebudú predsa skákať okolo hrozna každý deň (lebo radšej budú predsa s čipsami a pivom v ruke sedieť na gauči a pozerať každý deň nejakú telenovelu).
Ešte k otázke ampera, ja osobne by som nič z odrôd "vostorg, solaris, chrupka, nero" do skleníka nedával. Podľa nielen môjho názoru do skleníka patrí niečo skoré a ideálne bezsemenné napr. Cimus, ...
Zakoreňovanie nie je žiadna veda, treba si prečítať niektorú z týchto tém, informácii tam je množstvo: viewforum.php?f=58
Ako však spomenul Jirka, treba sa naučiť "základnú technológiu pestovania viniča" inak nemá zmysel čokoľvek vysádzať do toho skleníka.

Naposledy upravil(a) Marek1970 dne 01 črc 2024, 09:39, celkem upraveno 1 x.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Víš jak  jsou lidé, kteří mají zájem a má smysl se jim snažit pomoct a poradit. A pak jsou ti druzí..

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Odpovědět

Zpět na „Funkce tohoto fóra“