Odolnosť jednotlivých odrôd k perenospóre
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Odolnosť jednotlivých odrôd k perenospóre
Čistenie kamienka je užitočná vec, kým som mal 7 ks viniča, robil som to vo februári po reze, ešte aj kartáčom dočisťoval. Teraz už len nahrubo potiahne tú najviac odlúpnutú vrstvu. Pritom tam vedia zimovať aj roztoče, tak určite to zdravotný stav zlepší. Sú to potvory, v lete idú smerom nahor kde sú šťavnaté listy a na jeseň zlezú dole.
Ondro to nie sú zverstvá, skôr si myslím, že ide o načasovanie a proti čomu bojovať. Napr. som v skleníku použil sírne sviece, narobil som si veľa práce s čistením rámov, skiel a niektoré kovové časti totálne zdegradovali, zmenili farbu do čierna, iné začali hrdzavieť. Bol som rád, že som to nevyskúšal v pivnici. V nej po vyskladnení a pred naskladnením zásob by použitie UV-C lampy bolo podľa mňa super.
Ondro to nie sú zverstvá, skôr si myslím, že ide o načasovanie a proti čomu bojovať. Napr. som v skleníku použil sírne sviece, narobil som si veľa práce s čistením rámov, skiel a niektoré kovové časti totálne zdegradovali, zmenili farbu do čierna, iné začali hrdzavieť. Bol som rád, že som to nevyskúšal v pivnici. V nej po vyskladnení a pred naskladnením zásob by použitie UV-C lampy bolo podľa mňa super.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Myslím si, že sa zabúda na význam prirodzenej mikroflóry, v pivnici, vinici atď. Taký tokajský vinár s celou plesnivou pivnicou, by nápad na jej vysterilizovanie zamietol hneď. Pretože má v pivnici huby, ktoré robia jeho víno tokajským.
Takisto ľudia po silných antibiotikách majú črevný mikrobióm v prdeli. Deti z prehnane čistotných, sterilných domácností mávajú silné alergie a časté choroby.
Každé vysterilizované prostredie je náchylné na kolonizovanie patogénnymi organizmami, je to pre ne raj na rozvoj. Prirodzená mikroflóra stabilizuje prostredie jednoducho preto, že vykonkuruje patogénne organizmy.
Preto by som nešiel cestou tvrdej sterilizácie čohokoľvek. Jeden, dva postreky chémiou sú rozumné. V mojom prípade budem ešte skúšať po odznení fungicídnych účinkov chémie kolonizovať listy Trichodermou a Bacilus mojavensis, príp. niečo iné čo sa objaví na trhu.
Takisto ľudia po silných antibiotikách majú črevný mikrobióm v prdeli. Deti z prehnane čistotných, sterilných domácností mávajú silné alergie a časté choroby.
Každé vysterilizované prostredie je náchylné na kolonizovanie patogénnymi organizmami, je to pre ne raj na rozvoj. Prirodzená mikroflóra stabilizuje prostredie jednoducho preto, že vykonkuruje patogénne organizmy.
Preto by som nešiel cestou tvrdej sterilizácie čohokoľvek. Jeden, dva postreky chémiou sú rozumné. V mojom prípade budem ešte skúšať po odznení fungicídnych účinkov chémie kolonizovať listy Trichodermou a Bacilus mojavensis, príp. niečo iné čo sa objaví na trhu.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rado, to každopádne. Kto má ušľachtilé plesne v pivniciach, ten je za ne rád a vznikajú roky. Ja nemám vínnu pivnici, je tam vždy trochu ovocia, zemiakov, zeleniny a domáca vodáreň.
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Ľubo, jasné. Keď máš v pivnici jablká a chytajú napr. čiernu skládkovú hnilobu, tak to budeš riešiť. To asi každý.
Len som chcel povedať, že nie je všetko čierno-biele a súvislosti bývajú niekedy ďaleko širšie.
Len som chcel povedať, že nie je všetko čierno-biele a súvislosti bývajú niekedy ďaleko širšie.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
.... kedysi bola na každej záhrade jama a v nej sa hasilo vápno. Potom štetka do ruky a bolo .... doba je iná, ale zákonitosti fungujú stále tie isté. Čím mám viac rokov, tím radšej počúvam múdrych starších ľudí. Uvedomujem si, že s každou generáciou umiera aj veľa zručností a tradícií.
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Stráca sa veľká časť zručností. Prežil som časť života na dedine, kde sa nekolektivizovalo, ale gazdovalo na svojom, až doteraz. Ešte som so susedmi zvážal seno na rebriňákoch, záhradu som oral za koňom... Množstvo malých zručností sa vytráca a dnešná mladá generácia ani netuší ako si s praktickými vecami poradiť.
Ale každá doba si vyžaduje svoje zručnosti. Teraz potrebujem ovládať locus a excel v práci, už nie koňa v brázde. Žiaľ, aspoň že som často v teréne.
Vieš, možno si to vraveli už v dobe kamennej, že aká smola už nikto nechce používať pazúrik. A tí mladí nič nevedia, už radšej používajú železný nôž.
Ale každá doba si vyžaduje svoje zručnosti. Teraz potrebujem ovládať locus a excel v práci, už nie koňa v brázde. Žiaľ, aspoň že som často v teréne.
Vieš, možno si to vraveli už v dobe kamennej, že aká smola už nikto nechce používať pazúrik. A tí mladí nič nevedia, už radšej používajú železný nôž.

- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
ja som tento rok skusal Novaferm sirius , alene ako na potvoru toho roku u mna skor ani neprsalo cele leto ale ani mucnatku som nevidel , ale sa mi to pozdava urcite aj buducu sezonu to pouzijem(mozno od toho smradu ujdu aj vsetky plesne,mucnatky :))Radovan píše: ↑07 pro 2024, 09:48Myslím si, že sa zabúda na význam prirodzenej mikroflóry, v pivnici, vinici atď. Taký tokajský vinár s celou plesnivou pivnicou, by nápad na jej vysterilizovanie zamietol hneď. Pretože má v pivnici huby, ktoré robia jeho víno tokajským.
- Košice-Okolie, 330 mnm.
- milosduris
- Aktivní člen
- Kraj: Trenčín
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj.
Môžeš špecifikovať ten smrad?

Neprenáša sa aj na bobule? Aby sa to dalo potom aj požívať. Pri používaní sírnej chémie, mi prekážajú pachové pozostatky na strapine.
Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny,
Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny,
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Taky ho používám. Letos jsem ho použil jenom u rajčat, naposledy 6. srpna. Loni jsem ho používal i u nové výsadby a u choulostivých odrůd. Smrdí to hodně po zkažených vajíčkách, do týdne smrad zmizí. Ale je pravda, že k třapině jsem nečichal.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
- vader
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Smrdi to ,ale ako pisal kolega za par dni je to prec a zda sa ze to rastlinam prospieva , uvidime buduci rok, chcem vyskusat Novaferm dualmilosduris píše: ↑08 pro 2024, 06:15Ahoj.
Neprenáša sa aj na bobule? Aby sa to dalo potom aj požívať. Pri používaní sírnej chémie, mi prekážajú pachové pozostatky na strapine.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Miloš, strapina se nejí, tak se to da zvladnout nebo ne?milosduris píše: ↑08 pro 2024, 06:15Ahoj.
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
.. pre moje čuchovo-chuťové bunky zanecháva najväčšiu stopu na hrozne postrek Prolectus. Síra mi tiež nevonia a rozoznávam ju, keď je však použitá cca 40 dní pred zberom , tak je to ok.
- milosduris
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
No asi tiez tento rok pouzijem Novaferm dual.
Moj plan je:
prvy postrek na jar Sulka. Tou nic nepokazim...
druhy postrek pri 3-5 listoch Dynali alebo CabrioTop
treti postrek po kvitnuti Novaferm dual
Potom mozno uz len Vitisan a horka sol, pripadne ich roztok v mlieku. Len neviem, ci sa to nebude bit s tym Novaferm dual.
Alebo vynechat chemiu uplne a striekat pred a po odkvitnuti len Novaferm dual?
Ocakavam pripomienky/rady
Moj plan je:
prvy postrek na jar Sulka. Tou nic nepokazim...
druhy postrek pri 3-5 listoch Dynali alebo CabrioTop
Potom mozno uz len Vitisan a horka sol, pripadne ich roztok v mlieku. Len neviem, ci sa to nebude bit s tym Novaferm dual.
Alebo vynechat chemiu uplne a striekat pred a po odkvitnuti len Novaferm dual?

Naposledy upravil(a) milosduris dne 08 pro 2024, 18:44, celkem upraveno 2 x.
Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
- vader
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
niesom odbornik na postreky ale dynali alebo cabrio sa mi zda trosku skoro,,ja by som to dal pred a po kvete ,,ale ako vravim niesom odbornikmilosduris píše: ↑08 pro 2024, 11:19No asi tiez tento rok pouzijem Novaferm dual.
Moj plan je:
prvy postrek na jar Sulka.
druhy postrek pri 3-4 listoch Dynali alebo CabrioTop
- milosduris
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Precital som si letak ku Novaferm dual a prvy postrek odporucaju az po odkvitnuti. Takze je tam dost velke okno, kedy sa moze zacat sirit Mucnatka, alebo Perena.
Urcite pouzijem v tomto obdobi pred kvitnutim este aj Dynali.
Naposledy upravil(a) milosduris dne 10 pro 2024, 09:47, celkem upraveno 1 x.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Miloš, pozriem zásoby. Jeden 20g by som mal mať aj pre Teba.