Plíseň révy - Peronospora
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Plíseň révy - Peronospora
Ještě jsem se nesetkal s tím, že by plísní byla napadena jenom třapina. První bývají napadené listy a teprve následně bobule a třapina. Nicméně ošetřením proti plísni nic nepokazíš. Ale jestli je plísní (tomu ale moc nevěřím) už napadena i třapina, tak je narušena výživa bobulí v napadené části. Což by se už mělo projevit, ale bobule vypadají zdravě. S odstraněním bych ještě počkal a pro jistotu provedl to ošetření proti plísni a do postřiku bych přidal hořčík.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
U mňa sa v týchto dňoch po súvislej vlhkej perióde už začína naplno prejavovať infekčný tlak peronospóry, a to hlavne na mladých resp. zaštepených kríčkoch.
Postupne som objavil pleseň na sadenici Landyša, potom na Livii (štepenec), Geliodore, Joy (štep.), Livii, Dyňke (sadenice) a dnes už prvé dva listy aj na mladej 2-ročnej Boheme. Zo starších koreňov som napadnutie našiel len na jednom koreni, ktorý som nestriekal, pretože bol v tesnom susedstve ríbezlí, ktoré ešte neboli obraté.
Teraz rozmýšľam, čo urobiť, aby som ochránil viniče, ktoré budú mať onedlho úrodu - zatiaľ mám v pláne postriekať ich meďnatým listovým hnojivom (nie fungicídom typu Champion) + draslíkom. Máte ešte nejaké nápady na protiplesňovú bio-ochranu?
Mladé sadenice predsa len asi prejdem nejakým systémovým fungicídom, škoda by ich bolo, keby mali teraz pokapať kvôli plesni. Selekcia odolných odrôd je síce pekná vec, ale v mojom prípade vidno, že hubové choroby napádajú listy aj u odolnejších odrôd, pokiaľ ide o mladé letorasty (napr. na zaštepených výhonkoch, ktoré sa vyznačujú bujným rastom a tým pádom riedkymi pletivami). Nech rastliny najskôr zmocnejú a potom sa môžu ukázať, ako sú na tom s odolnosťou.
V jednom prípade však uvažujem, že tento krok predbehnem, a to v prípade štepu Lívie. Na tom istom koreni rastú ešte dva veľké letorasty štepenej Darje a tie, hoci sú v tesnom susedstve, nie sú napadnuté vôbec. Livia má u mňa stav napadnutia plesňou najrozsiahlejší aj po preventívnych postrekoch a obtrhávaní chorých listov. Ak bude takto pokračovať, asi z vrúbľov ponechám len Darju. Zaujímavosťou pre mňa je, že vlastnokorenné sadenice Livie, ktoré mám v záhrade, tak silno napadnuté nie sú (pomalší rast).
Postupne som objavil pleseň na sadenici Landyša, potom na Livii (štepenec), Geliodore, Joy (štep.), Livii, Dyňke (sadenice) a dnes už prvé dva listy aj na mladej 2-ročnej Boheme. Zo starších koreňov som napadnutie našiel len na jednom koreni, ktorý som nestriekal, pretože bol v tesnom susedstve ríbezlí, ktoré ešte neboli obraté.
Teraz rozmýšľam, čo urobiť, aby som ochránil viniče, ktoré budú mať onedlho úrodu - zatiaľ mám v pláne postriekať ich meďnatým listovým hnojivom (nie fungicídom typu Champion) + draslíkom. Máte ešte nejaké nápady na protiplesňovú bio-ochranu?
Mladé sadenice predsa len asi prejdem nejakým systémovým fungicídom, škoda by ich bolo, keby mali teraz pokapať kvôli plesni. Selekcia odolných odrôd je síce pekná vec, ale v mojom prípade vidno, že hubové choroby napádajú listy aj u odolnejších odrôd, pokiaľ ide o mladé letorasty (napr. na zaštepených výhonkoch, ktoré sa vyznačujú bujným rastom a tým pádom riedkymi pletivami). Nech rastliny najskôr zmocnejú a potom sa môžu ukázať, ako sú na tom s odolnosťou.
V jednom prípade však uvažujem, že tento krok predbehnem, a to v prípade štepu Lívie. Na tom istom koreni rastú ešte dva veľké letorasty štepenej Darje a tie, hoci sú v tesnom susedstve, nie sú napadnuté vôbec. Livia má u mňa stav napadnutia plesňou najrozsiahlejší aj po preventívnych postrekoch a obtrhávaní chorých listov. Ak bude takto pokračovať, asi z vrúbľov ponechám len Darju. Zaujímavosťou pre mňa je, že vlastnokorenné sadenice Livie, ktoré mám v záhrade, tak silno napadnuté nie sú (pomalší rast).
SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Gran Pri, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, Chottabyč (2024) Dunaj (2025)
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Gran Pri, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, Chottabyč (2024) Dunaj (2025)
-
- Aktivní člen
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Perena je pěkně rozjetá a to ještě nebyli ty nejchladnější dny,ty teprve příjdou,stříkat chci zítra Championem+Vínofitem,nic jinýho s tím neudělám jen chci zachránit co nejvíc listů aby pak prošlo vyzrávání réví v pohodě.
Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Nemáš ty keře příliš husté, nebo špatně provětrávané? Např. u zdi? Já mám mnoho z odrůd, které píšeš, ale není na nich ani stopa po plísni. Mám je ale řídké a na kopci, kde jsou dobře provětrávané. Pršelo taky posledních x dnů skoro každý den a docela dost.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
U mňa je spoločným znakom napadnutých rastlín to, že chytené sú vyslovene mladé pletivá, teda rýchlorastúce časti letorastov - typický príklad: tam, kde som zjari naštepil vrúbeľ, ktorý potom dlhé týždne stál na mieste, asi pred mesiacom sa konečne rozbehol a momentálne má fázu bujného rastu. Po dovolenke pred dvoma týždňami som sa nestačil čudovať: za desať dní narástli na mnohých vrúbľoch lopúchové listy, letorasty hrubé, tešil som sa, ale samozrejme všetko má aj svoje mínusy - je mi nad slnko jasnejšie, že takéto časti sú najviac náchylné na infikovanie hubou. To sa aj potvrdzuje, zatiaľ sa mi to ako-tak darí držať na uzde včasnou diagnostikou, ale dnes budem asi musieť dať ošetrenie rastlín, ktoré ešte nebudú mať úrodu (našťastie problém sa týka len týchto mladých). Zatiaľ sa mi potvrdzuje, že peronospóru za týchto podmienok môžu chytiť aj odrody, ktoré zrovna nepatria k "slabochom", skôr ide o prítomnosť spomínaných riedkych rastlinných pletív. Gény odolnosti jednotlivých odrôd sa tu samozrejme tiež budú prejavovať, ale netreba to brať ako jedinú veličinu, ktorá sa v danej chvíli na danom mieste môže prejaviť. Ale objektívnejšie to budem môcť zhodnotiť asi až pri dospelých rastlinách, asi by nebolo fér vyvodzovať závery z prípadov, ktoré vyvstali pri sťažených podmienkach. Zatiaľ samozrejme nejde o nijaké kalamitné napadnutie, len o moment, kedy sa tá peronospóra na liste objavila.
SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Jirko, písal som Ti, že máš výborné podmienky na pestovanie viniča

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Peronospora viniča je u mňa na nasledujúcich odrodách: najviac Javelin, Monblan, Gold Finger, Polinka,,,,, objavila sa aj na Kleopatra, Podarok Nevetaja.,,,, mal by som vstať od počítača a ísť robiť zelené práce + kopať nových 15 jám.... ale som lenivý, sa mi nechce, asi si dám kávu

- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
Otazka: ak by si nemal tie 2? systemove postreky predpokladam cabrio tak by to bolo ovela horsie? u mna toho roku nieje vobec perenospora zatial lebo cele leto neprsalo ale podala si ma celkom cierna hnilobaLubo píše: ↑03 srp 2024, 12:01Peronospora viniča je u mňa na nasledujúcich odrodách: najviac Javelin, Monblan, Gold Finger, Polinka,,,,, objavila sa aj na Kleopatra, Podarok Nevetaja.,,,, mal by som vstať od počítača a ísť robiť zelené práce + kopať nových 15 jám.... ale som lenivý, sa mi nechce, asi si dám kávu :-)Pernospora 02082024.jpg
Pernospora 02082024 2.jpg
Pernospora 02082024 3.jpg
- Košice-Okolie, 330 mnm.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
... ahoj vader, boli tri, ešte + profiler. To každopádne, keby som neošetroval, tak sa nejdem do záhrady nabiť ale dobiť, po tých dvoch mesiacoch daždov na začiatku sezóny .....
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Letos je u mně velmi silný tlak pereny, asi největší od r.2015 co révu pěstuji. Na jaře skoro vše pomrzlo, rašení proběhlo opožděně, navíc z větší části od hlavy. V kombinaci velké množství vody a vysoké teploty, réva doslova raketově rostla.
Zelené práce jsem nakonec s manželkou zvládli na počátku prázdnin. Navíc silné větry nahrnuly letorosty v drátěnce na jednu stranu a bylo potřeba co nejdříve sjednat nápravu.
Postřiky:
29.5.2024 Réva před květem: Mildicut 25ml + Scala 13ml + Topas 2ml + kristalon plod a květ+ Silwet 2ml + 6,5L vody.
11.6.2024 Wuxal Super 30ml + BorOil 50ml + PowerOf-K 70ml + Thiovit Jet 40g + 10L vody.
18.6.2024 Dynali 7,8ml + 20g Melody Combi + Drafos 72g + Silwet 3ml (2x)
13.7.2024 Luna experience 16ml, Mildicut 100ml, Wuxal Kalcium 125ml, Silwet 10ml + 25L vody.
26.7.2024 Kumulus 30g, Drafos 60g, Power Of-K 100ml, Cuprotonic 40ml, BorOil 50ml + 10L vody (2x)
29.7.2024 - Hořká sůl 250g + Alginure 60ml + Silwet 3ml + 15L vody.
Další případné postřiky budou vzhledem k OL prováděny selektivně.
Včera večer a dnes dopoledne napršelo celkem 13mm. Uvažuji o dalším BIO postřiku a to v pondělí (zítra má opět pršet).
Tolik k mé ochraně révy v letošním roce.
Zelené práce jsem nakonec s manželkou zvládli na počátku prázdnin. Navíc silné větry nahrnuly letorosty v drátěnce na jednu stranu a bylo potřeba co nejdříve sjednat nápravu.
Postřiky:
29.5.2024 Réva před květem: Mildicut 25ml + Scala 13ml + Topas 2ml + kristalon plod a květ+ Silwet 2ml + 6,5L vody.
11.6.2024 Wuxal Super 30ml + BorOil 50ml + PowerOf-K 70ml + Thiovit Jet 40g + 10L vody.
18.6.2024 Dynali 7,8ml + 20g Melody Combi + Drafos 72g + Silwet 3ml (2x)
13.7.2024 Luna experience 16ml, Mildicut 100ml, Wuxal Kalcium 125ml, Silwet 10ml + 25L vody.
26.7.2024 Kumulus 30g, Drafos 60g, Power Of-K 100ml, Cuprotonic 40ml, BorOil 50ml + 10L vody (2x)
29.7.2024 - Hořká sůl 250g + Alginure 60ml + Silwet 3ml + 15L vody.
Další případné postřiky budou vzhledem k OL prováděny selektivně.
Včera večer a dnes dopoledne napršelo celkem 13mm. Uvažuji o dalším BIO postřiku a to v pondělí (zítra má opět pršet).
Tolik k mé ochraně révy v letošním roce.
- vader
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jake roznorode pocasie ,,,kym predosle 2 roky bola perena u nas vsade toho roku u nas v mestecku plesne nesu ani na paradajkach ani na uhorkach ,,dazdu bolo minimum cez leto,,takze toho roku ani nemam co vyradovat na perenu,,teda okrem fakt zleho ratatuja ,,ten jediny to chytil u suseda,,ale zato CH je riadna otrava...
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
... preto podľa mňa netreba za každú cenu vyraďovať odrody , len na základe jedného kritéria, pokiaľ sú chutné. dobre opeľujú a nepraskajú. Za 11 rokov bolo u mňa pernospórových 4 a to dva z nich sú 2023 a 2024. Každý rok som riešil väčšinou len múčnatku a praskanie bobulí.
- vader
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
kazdy si urobi ako uzna za vhodne ,,ja som rad ze som aspo npodla mojich osobnych skusenosti vybral to najodolnejsie k perene a ako pises pozeral som aj na odolnost voci praskaniu to je moje druhe kriterium,,,,,, ostatne uvidimeLubo píše: ↑03 srp 2024, 20:50... preto podľa mňa netreba za každú cenu vyraďovať odrody , len na základe jedného kritéria, pokiaľ sú chutné. dobre opeľujú a nepraskajú. Za 11 rokov bolo u mňa pernospórových 4 a to dva z nich sú 2023 a 2024. Každý rok som riešil väčšinou len múčnatku a praskanie bobulí.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
-
- Aktivní člen
- Kraj: doplňte prosím ...
- Kontaktovat uživatele:
mňa by len zaujímalo, ak takto selektujete a zbavujete sa "lapacov pereny" , mate osamote vinohrad? susedia naokolo su aky? ja som sa snažil ísť zo začiatku v bio režime, ale keďže na okoli resp. v susedstve su opustene zahrady resp. sa nestarajú, a odtial sa to krasne siri naokolo, tak som nakoniec skončil pri cca 2 systémových postrekoch.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Já mám ob zahradu souseda s cca 360 hlavami moštového vinohradu, každý rok dělá většinou 6-8 postřiků a stejně má na konci sezóny listy v mnoooohem horším stavu než já.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
- vader
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
v mojom blizkom okoli mam revu len ja a sused cca 200 metrov odomna ktoremu som dal moje odrody nejake,,takze choroby roznasam len ja , co si donesiem to mam ,,,peterpe píše: ↑03 srp 2024, 22:22mňa by len zaujímalo, ak takto selektujete a zbavujete sa "lapacov pereny" , mate osamote vinohrad? susedia naokolo su aky? ja som sa snažil ísť zo začiatku v bio režime, ale keďže na okoli resp. v susedstve su opustene zahrady resp. sa nestarajú, a odtial sa to krasne siri naokolo, tak som nakoniec skončil pri cca 2 systémových postrekoch.
-
- Aktivní člen
- Kraj: doplňte prosím ...
- Kontaktovat uživatele:
No u mna to momentalne za plotom u toho suseda vypada takto

-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
- milosduris
- Aktivní člen
- Kraj: Trenčín
- Kontaktovat uživatele:
Skúšal niekto túto odporúčanú kombináciu?
Pre rozšírenie spektra účinnosti je Profiler možné kombinovať s fungicídmi proti múčnatke a botrytíde, rovnako je miešateľný aj s bežne používanými insekticídmi.
"Kompletnú preventívnu ochranu proti peronospóre, múčnatke, čiernej hnilobe a červenej spále viniča s výrazným vedľajším účinkom proti čiernej škvrnitosti a botrytíde poskytuje tank mix Profiler WG + Zato 50 WG."
Pre rozšírenie spektra účinnosti je Profiler možné kombinovať s fungicídmi proti múčnatke a botrytíde, rovnako je miešateľný aj s bežne používanými insekticídmi.
"Kompletnú preventívnu ochranu proti peronospóre, múčnatke, čiernej hnilobe a červenej spále viniča s výrazným vedľajším účinkom proti čiernej škvrnitosti a botrytíde poskytuje tank mix Profiler WG + Zato 50 WG."
Región - Stredné Považie, okr. Trenčín - 250m n.m. južná strana, ílovitá pôda. Farby: plodí, ešte neplodí,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny,
Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,
Apirena čierna, Centennial, 2xCimus, Darja, Dyňka, Efiop, Joy, Jupiter, Jutal, Milana, Nachodka, Piroš, Prima Ukrajiny,
Rusalka 3, Skazka, Valjok, Zolotce, Podnož SO4,
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trnavský, Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Miloš, až na výnimky (Dynali + Cuprotonic) zásadne sa snažím nemiešať a radšej prebehnem vinicu s odstupom 24 hodín dva krát ako by som zarobil elixír, ktorým napácham škody.
Možno však niekto má skúsenosť s miešaním tebou uvedených prípravkov, uvidíme. Ak ich takto odporúča výrobca, tak je to asi odskúšané a malo by to byť v pohode.
Možno však niekto má skúsenosť s miešaním tebou uvedených prípravkov, uvidíme. Ak ich takto odporúča výrobca, tak je to asi odskúšané a malo by to byť v pohode.
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kontaktovat uživatele:
Dynali + Cuprotonic jsem nikdy nemíchal, většinou když jsou podmínky pro perenu, tak nejsou pro padlí, takže mi to nedává moc smysl to míchat. Míchal jsem ale běžně jak Dynali, tak Cuprotonic s hnojivem a smáčedlem a nikdy nebyl problém. U každého postřiku ale důsledně dodržet koncentraci a hlavně stříkat mimo dobu kdy svítí slunce. Slunce v kombinaci s některými postřiky dokáže divy.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Miloš, skús pozrieť videá vinoavinarstvo.skmilosduris píše: ↑10 pro 2024, 09:35Skúšal niekto túto odporúčanú kombináciu?
Ja tiež radšej moc nemiešam, ale tam majú niektoré kombinácie odskúšané