Plíseň révy - Peronospora

Vše o této chorobě, jejich příznacích a podmínkách pro její šíření
katoo
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Plíseň révy - Perenospora

Příspěvek od katoo »

Dnes jsem se vrátil z pobytu ve FNO po operaci. Aktuální stav mi nedovoluje cokoliv kolem révy. Jen jsem prošel řádek pod domem a mám plíšeň na odrůdách Sieger (tradičně), Atos (cca 20cm letorost, loni vysázený). Dále nekrózy na odrůdách Garold, Bianka, Kokl Belyj a Vostorg.
Chci zkusit vzhledem k OL nějaký EKO přípravek a vybral jsem Cuprotonic, který mám. Manželka dostane instrukce  8-)

CuproTonic:
Vysoce efektivní měďnaté hnojivo určené do révy vinné, ovocných sadů, obilovin a k ošetření zahradních rostlin. Přípravek je roztok hnojiva na bázi mědi a zinku, který optimalizuje výživu rostlin mědí a zinkem. Hnojivo zvyšuje odolnost rostlin. Působí systémově. Zvyšuje účinek fungicidů a tím snižuje jejich dávkování. Je velmi účinné jako prevence proti plísni révové a padlí révovému. Měď a zinek jsou ve formě glukonátů, které jsou velmi rychle absorbovány a asimilovány kořeny a pletivy rostlin a rostliny jsou silnější a zdravější. Přípravek je odolný vůči smytí deštěm.
Uvidím jak se toto projeví a dám pak vědět.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Já zítra jdu taky stříkat Cuprotonicem,taky jsem zvědavý co to udělá.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

To bude ok. Cuprotonic má minimálne rovnakú účinnosť ako iné meďnaté prípravky (oxychlorid, hydroxid), pri výrazne nižšej dávke čistej medi. Možno aj lepšiu vďaka tomu, že sa do pletiva dokáže vstrebať. Len netreba kupovať príliš veľké balenie. Po dvoch rokoch sa mi vyzrážal vo fľaši nejaký kameň (vcelku hodne) a prípravok už asi nebude mať pôvodné vlastnosti - účinnosť. Nedopatrením na neho v garáži trochu svietilo slnko, asi dve hodiny denne.

Mirek
Aktivní člen
Kraj: Jihomoravský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

LadaBlatna61 píše:
11 srp 2020, 18:53
Já zítra jdu taky stříkat Cuprotonicem,taky jsem zvědavý co to udělá.

A preventivně nebo se již choroba projevila?

V mém případě již potřebuji chorobu léčit a zasáhnout, aby se dále nešířila. Přikládám pár fotek plísně na nových přírustcích. Ošetření Revusem bylo provedeno v neděli ráno, a na skvrnách je již vidět účinek. Část keřů jsem neošetřoval, a zde bych teoreticky mohl účinek tohoto přípravku vyzkoušet, pokud se mi podaří ho koupit. Problém je ovšem kdy ošetřit, protože slunce peče (naštěstí), a ve vysokých teplotách bych nechtěl nadělat zase více škody než užitku, no a o víkendu už má zase chcát.
20200811_191153.jpg

20200811_191158.jpg

20200811_191211.jpg

revus.jpg
revus.jpg (9.26 KiB) Zobrazeno 4786 x

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

tak toto vůbec neznám, zato padlí bylo mým věrným přítelem až do doby, než jsem začal používat Kumulus...

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Jarek23 píše:
12 srp 2020, 08:31
tak toto vůbec neznám, zato padlí bylo mým věrným přítelem až do doby, než jsem začal používat Kumulus...

To ještě nic není, takto jsem bojoval v loňském roce.

Daník
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Daník »

mědnaté postřiky jsou preventivní a kontaktní, když je perena v listu, chce to kombinovat se systemikou. Ten Revus má sytemickou složku difenokonazol jako Score na monilii, kdybych tušil, že by měl zabírat na perenu, taky jsem to mohl zkusit. Teď už je to jedno, napadené keře jsem pro letošek odepsal a co šlo jsem ještě šplíchnul mědí

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Mirek píše:
12 srp 2020, 09:27
Jarek23 píše:
12 srp 2020, 08:31

To ještě nic není, takto jsem bojoval v loňském roce.

Mirku jsem si to prohlédl, nezávidím ti, je to opravdu síla :?

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Wimpi
Aktivní člen
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Re: Plíseň révy - Peronospora

Příspěvek od Wimpi »

Jak jsem tady psal, po dvoudenním dešti se zhruba před deseti dny u mne rozběhla peronospora. Zasáhl jsem Revusem ve snaze nákazu zastavit, aby se dál nerozšiřovala z nakažených na další, zdravé keře. Zdálo se, že se to zdařilo, napomohlo tomu i horké letní počasí následných dnů. Olejově žluté fleky na zasažených listech začaly nekrotizovat a bílý "semiš" na spodních okrajích listů zhnědl.  Jenže před dvěma dny přišel další déšť a po něm mokrá noc a orosené dopoledne. Včera jsem k nelibosti zjistil, resp. zdá se mi, že postižení listů na keřích zasažených peronosporou se dál zhoršuje. Zásah Revusem, ač poctivě provedený, nepřinesl radikální účinek. Proto dnes vezu do viničky mnou neoblíbený Champion a provedu selektivní ošetření listové plochy napadených keřů tímto hnusným měďnatým přípravkem. V každém případě, letošní deštivý rok na rozdíl od čtyř - pěti suchých roků předešlých u mne umožní oddělit zrno od plev, myslím tím odhalení odrůd silně citlivých na tuto chorobu a jejich vyčlenění z kolektivu odrůd odolných. K mému překvapení mají mezi napadenými své zastoupení i mnohé "čerstvé novinky" z východu.

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Wimpi "K mému překvapení mají mezi napadenými své zastoupení i mnohé "čerstvé novinky" z východu."
Jak jsem se už k tomuto tématu vyjadřoval, sleduji ruské a ukrajinské šlechtění v posledních letech docela důkladně a bohužel jsem (s jednou výjimkou Bačinského) nezaznamenal, že by si nějaký významný šlechtitel dal za cíl šlechtit odrůdy odolné vůči chorobám obecně, v tom samozřejmě i proti plísni. Na geny odolnosti si vůbec nehrajou, žádnou zmínku o nějakých genech odolnosti jsem nenašel. Jinak řečeno - pokud se situace nezmění (což nečekám) a přijde z východu nějaká "novinka", pak může mít lepší nebo zajímavější plodové vlastnosti, z hlediska odolnosti proti plísni na tom ale nebude lépe než stávající odrůdy. Dokonce spíše bude situace horší, jak jsou v honbě za velikostí plodů využívány velkoplodé méně odolné odrůdy nebo dokonce přímo vinifery typu Velika. Případná vysoká odolnost proti plísni bude jen nezamýšlená náhoda
Na druhou stranu, když pominu novinky spočívající v různých "pendrekovitých" tvarech bobulí (jako např. Avatar, Asia nebo Sweet Sapphire), což mne osobně moc neoslovuje, máme tady novinky slibující výborné nebo alespoň zajímavé chuťové vlastnosti (např. Klubničnyj, Bananas, Gran pri). Chuťově výborný je Cimus, jak o tom psal Bred_ik u příslušného tématu, Adler a tak dále a tak dále. Takže za mne má smysl zkoušet nové odrůdy z východu i s vědomím toho, že to s odolností proti plísni nebude úplně slavné.
Ostatně je třeba se nedívat na problém pouze letošními či loňskými deštivými brýlemi, ale z většího nadhledu. Je docela možné, že roky 2019 a 2020 jsou jen výjimky ze suchých lét (2018 a dříve) a následující léta budou odpovídat globálnímu oteplování. V roce 2018 jsem třeba vůbec odolnost proti plísni neřešil

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Přiznám se, že jsem dlouho, vlastně až dosud, žil v naivní iluzi, že východní šlechtitelé se snaží dopředu postrkovat ruku v ruce jak kvalitu plodů (chuť + velikost), tak i odolnost vůči plísňovým chorobám.  Prostě jsem tam u toho druhého paramentu očekával alespoň snahu o jeho dosažení.  Východní diskusní fóra, kde se projednávají a hodnotí vlastnosti novinek, aktivně nesleduji. K mému postupnému vystřízlivění došlo už po Vašem minulém příspěvku, včetně přiloženého videa. A teď jste skutečnost, že východní šlechtění za účelem zvýšení odolnosti je na nejvedlejší koleji, definitivně potvrdil. Zarazil jste tím poslední hřebíček do rakve mých snů.  Ale díky za to!

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Wimpi, je to jak píše Mevik. U sebe se snažím reportovat co a kdy a jak moc bylo u mě napadené, jednak, abych si dělal deníček a jednak, aby i ostatní věděli co je a co není na co odolné a jak moc v mojí poloze. Jsem zvědavý na příští měsíc, kdy bych chtěl projít vinohrádek a poctivě nafotit všechny odrůdy, aby bylo vidět jak po sezóně dopadly a vyselektovat tak odrůdy odolnější (odolná není žádná z nich) od těch odolných méně, nebo vůbec. Překvapuje mě, že se některé odrůdy projevují odolněji, než bych očekával a než odpovídá popisům a naopak. např. příjemě mě překvapila odrůda Ciravas Agraa, která kromě napadení Černou hnilobou (tou ale bylo letos napadeno asi všechno co pěstuji a ani 2 postřiky doporučovaným Dynali tomu nezabránily) je letos zdravější než odrůdy jiné a to by nijak zvlášť odolná být neměla. Zatím jako dost odolné se zdají být Skazka a Zolotce a možná ještě některé další, ale to se ještě může změnit. Nemám už v plánu stříkat, tak ať se odrůdy projeví. Letos stejně až na vyjímky úroda nebude, tak je mi to jedno jak keře dopadnou, vyzrát zvládnou i tak. Zajímavé by bylo, kdybysme každý z nás takové hodnocení udělali a sestavili a tady sdíleli takový svůj žebříček od nejodolnější k nejméně odolné odrůdě a mohli to pak navzájem porovnat. Takové srovnání z x míst pěstování už přeci jenom něco ukáže a o té které odrůdě něco napoví.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Jasně, z komerčního hlediska je lepší vystavit na odiv obrovské krásné hrozny, po kterých v průběhu vegetace tekly litry chemikálií, na fotkách či videích neviditelných, než malé nenápadné hrozny, po kterých nemuselo téci nic. Každý dychtivý zájemce si vždy raději objedná ty krásné velikány, než popelavé mrňousy.  Co na tom, že po počátečním nadšení přijde realizační vystřízlivění  a že za zhruba pět roků jsou krásní velikáni vykopáni  a nahrazeni ... ještě většími a krásnějšími velikány! A vo tom to (asi) je.  

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Ja letos prerouboval Cabernet Savignon, to jsou male kulicky oproti stolakum  :-D

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Wimpi píše:
13 srp 2020, 16:51
Jasně, z komerčního hlediska je lepší vystavit na odiv obrovské krásné hrozny, po kterých v průběhu vegetace tekly litry chemikálií, na fotkách či videích neviditelných, než malé nenápadné hrozny, po kterých nemuselo téci nic. Každý dychtivý zájemce si vždy raději objedná ty krásné velikány, než popelavé mrňousy.  Co na tom, že po počátečním nadšení přijde realizační vystřízlivění  a že za zhruba pět roků jsou krásní velikáni vykopáni  a nahrazeni ... ještě většími a krásnějšími velikány! A vo tom to (asi) je.  

Njn, asi tak. Komerce světu vládne a dokud spotřebitelé nebudou nekompromisně požadovat bio produkty, nebo aspoň produkty pěstované bez tvrdé chemie, nikdy se to nezmění. Tak aspoň my doma, co chceme vědět co jíme můžeme z toho co je dostupné vybrat to co nám vyhovuje. I proto jsem velmi rád, že toto fórum vzniklo a že se tady sešla taková super parta lidí, kteří se o svoje zkušenosti rádi podělí. A to není málo.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Dnes jsem si všiml, že Revus učinkuje spíše na žluté olejové fleky mladých listů, než na plíseň na žilkách starších listů.

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Wimpi píše:
13 srp 2020, 16:51

Tak pro obdiv (či naštvání - to podle povahy) dávám toto video https://www.youtube.com/watch?v=-FASplPJy1o. Je tam několik nyní zrajících odrůd, ale to pravé je kolem 7 minuty. Jak může vypadat stará dobrá Arkadia. Je jen průměrně odolná proti plísni, ale tady je zcela čistá. Kolik je v tom asi chemie? Ale stejně je to pohled!

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Nádhera,co k tomu dodat,listy zdravé a počasí tam bylo stejné jako tady.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Jj, ani flíček. To musí stříkat málem co týden a to tak že pořádně. Ono jenom to stříkat není k závidění ...

Roman
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Budem obhajovať kolegu z východu čo natočil video-možno tých postrekov ani nebolo tak veľa(každý to posudzujeme hlavne podľa svojich skúseností). Arkadiju pestujem od roku 2006 v režime dvoch postrekov(pred a po kvete) a napriek nie veľmi vysokej deklarovanej odolnosti sa ukázala ako dosť odolná proti pernospóre. V kritických infekčných rokoch bola odolnejšia ako Prim a stav listovej plochy bol ako u Vostorgu. Takže určite existujú lokality(ako u mňa) kde to dá aj bez hektolitrov postrekov.
  Tento rok tiež 2  postreky a rastliny aj strapce sú stále bez známky choroby.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Roman píše:
13 srp 2020, 21:46
Budem obhajovať kolegu z východu čo natočil video-možno tých postrekov ani nebolo tak veľa(každý to posudzujeme hlavne podľa svojich skúseností). Arkadiju pestujem od roku 2006 v režime dvoch postrekov(pred a po kvete) a napriek nie veľmi vysokej deklarovanej odolnosti sa ukázala ako dosť odolná proti pernospóre. V kritických infekčných rokoch bola odolnejšia ako Prim a stav listovej plochy bol ako u Vostorgu. Takže určite existujú lokality(ako u mňa) kde to dá aj bez hektolitrov postrekov.

Jaké to byly postřiky a kdy cca?

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Dzordzik píše:
13 srp 2020, 21:10
Jj, ani flíček. To musí stříkat málem co týden a to tak že pořádně. Ono jenom to stříkat není k závidění ...

Pokud má vinohrad k postřiku "přizpůsoben", tak motorový nebo vlečený to vezme vše šmahem. Další věcí je typ použitých přípravků. U nás jsou rozděleny na hoby a profi, a já osobně jsem se k profi ještě nedostal, takže nemohu posoudit jejich účinek. "Čistota" listů bez známek postřiků může znamenat i to, že se nejedná o žádnou bordovskou jíchu, ale o systém, který žádné stopy nezanechá.

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Množství hroznů Arkadie asi nebude pro vlastní potřebu, tipnul bych si, že jsou určeny na prodej. Od toho se odvíjí způsob péče. Výška keřů odhadem vyšší než 3 metry, tudíž horní listové partie obtížně dosažitelné, přesto bez flíčku. Hrozny ve výstavní kondici, vysící volně bez ochrany proti hmyzu. Zázrak? Těžko.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Já mám Arkádii asi 10 let. Pěkná a chutná odrůda, patří mezi moje oblíbené. Na perenu netrpí, ale musí se hlídat padlí. Před asi 4 lety jsem to z časových důvodů neuhlídal a přišel jsem o úrodu. Jinak běžné ošetření.
Jinak souhlasím s tím, že na videu to mají pěkné a zdravé. Ale zásadní rozdíl bych viděl ve způsobu ošetření. Použitím motorového profipostřikovače vytvoří jemný postřikový mrak, takovou mlhu, která je schopna všechno (hrozno i listy) pokrýt ze všech stran a doslova je v tom vykoupou. Tím dosáhnou maximálního účinku a pak ani nemusí často stříkat jak si myslíme. To ručním postřikovačem nejsme schopni dosáhnout, tím je daná nižší účinnost našeho postřiku a nutnost jeho opakování. Takže ve výsledku možná použijeme stejné množství postřiku jako oni.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Wimpi píše:
14 srp 2020, 08:15
Množství hroznů Arkadie asi nebude pro vlastní potřebu, tipnul bych si, že jsou určeny na prodej. Od toho se odvíjí způsob péče. Výška keřů odhadem vyšší než 3 metry, tudíž horní listové partie obtížně dosažitelné, přesto bez flíčku. Hrozny ve výstavní kondici, vysící volně bez ochrany proti hmyzu. Zázrak? Těžko.

Krásný tunel, tam když vjede s tím kulatým dělem, tak ani nic neodletí do okolí.

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

LadaSvijany píše:
14 srp 2020, 08:47
Já mám Arkádii asi 10 let. Pěkná a chutná odrůda, patří mezi moje oblíbené. Na perenu netrpí, ale musí se hlídat padlí. Před asi 4 lety jsem to z časových důvodů neuhlídal a přišel jsem o úrodu. Jinak běžné ošetření.
Jinak souhlasím s tím, že na videu to mají pěkné a zdravé. Ale zásadní rozdíl bych viděl ve způsobu ošetření. Použitím motorového profipostřikovače vytvoří jemný postřikový mrak, takovou mlhu, která je schopna všechno (hrozno i listy) pokrýt ze všech stran a doslova je v tom vykoupou. Tím dosáhnou maximálního účinku a pak ani nemusí často stříkat jak si myslíme. To ručním postřikovačem nejsme schopni dosáhnout, tím je daná nižší účinnost našeho postřiku a nutnost jeho opakování. Takže ve výsledku možná použijeme stejné množství postřiku jako oni.

U mne Arkadia trpí na choroby úplně standartně. Co se střapců týče, tak takto rozvolněné mívám jen na pravokořených hlavách. Motorové postřikovače jsou samozřejmě účinější, ale vinohrádek na snímku dle mne spapal min. 10 postřiků.

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred_ik »

Arkadie jsem se před lety zbavil právě z důvodu, že chytala plíseň jako jedna z prvních.
Co se týká šlechtění révy na odolnost, myslím si, že na východě na to nehledí, hlavní zájem amatérských šlechtitelů je, aby měli spoustu novinek, které se dají zpeněžit jen v prvních letech, později je nikdo nechce, protože je mají i ostatní a na autorská práva si nikdo nehraje. I tak před nimi smekám, nové odrůdy jsou velmi zajímavé, samozřejmě ne všechny jsou odolné například k plísni. U zmiňovaného pana Bačinského je jejich odolnost k plísni podle vyjádření samého autora jen vedlejší produkt. Jeho hlavním kriteriem byla odolnost k zimním mrazům. A protože ke křížení používal čistě shodou okolností odrůdy odolné k plísni, jsou i výsledkem slušně odolné odrůdy.
Z nových odrůd je většina málo odolná, ale jsou výjimky. Velmi slibně se mi ve světle letošních zkušeností jeví Aljans, Indiana, Čornyj kristal, Rembo a Gran Pri. Neodolné jsou z nových odrůd například Kišmiš bezpodobnyj, Karnaval, Čornyj palec, Žuravčik višňovyj. Ale kompletní letošní výsledky chci zveřejnit až po sezoně.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ivo, odrůda Čornyj kristal u mě napadená Peronosporou i Černou hnilobou byla mezi prvními ze všech mých odrůd co mám. Ne vážně, ale byla, takže to s tou odolností nebude zase tak žhavé. Mám ji letos zasazenou z kontejnerované sazenice od tebe. Teď má necelé 2 metry.
Pokud jde o Arkadii, tu mám zasazenou u tatíka v Bystřici pod Hostýnem u JZ zdi cihlové garáže (není krytá zhora a dost málo tam profukuje), letos má první signální střapce a proti Peronospoře je relativně odolná. Napadení tam bylo, ale velmi málo. Nic co by nevyřešilo utrhnutí napadeného listu nebo postřik, pokud by se to šířilo.
Také mám v plánu, jak jsem psal včera, udělat žebříček a doprovodit jej fotkami listů i celé rostliny, dokud ještě listy mít bude.

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Pokud by to někoho zajímalo, v současné době jsou u mne peronosporou napadeny tyto odrůdy, uvádím je ve skupinách od nejvíce napadených, po nejméně napadené: Jupiter, Ametyst, Ajuta, Atos ... znatelné napadeni asi na 10 až 20-ti % listové plochy, dále Arkadia, V 25-20, Liepajas Dzintars, Prima, Dunav ... lehké napadení do 10% plochy,  a nakonec Prezent, Lora, Bažena, Čarli, Chrust, Tajna Monacha, Kodrjanka, Rombik, Zarja Nesvetaja, Kolobok, Dubovskij rozovyj, Regent a Nero ... nepatrné napadení, maximálně do 5% listové plochy. Zbytek je bez příznaků napadení.

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Jelikož réva zraje a nemohu použít klasickou chemii, vyzkouším proti plísni domácí jodo-sodo-olejo přípravek, jinou možnost už nevidím.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

V jakém poměru to mícháš?

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Na 10 l vody 75 g sody, 10 ml jodove tinktury a polévková lžíce slunečnicového oleje. Přidávám ještě Silwet, olej se pak rozptýlí lépe v tekutině.

Roman
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Dzordzik píše:
13 srp 2020, 22:45
Roman píše:
13 srp 2020, 21:46

Jaké to byly postřiky a kdy cca?

5.6.2020 - Melody Combi+Topas
3.7.2020 -Profiler+Dynali 
  Toto však je "len" chémia. K obom postrekom bol pridaný Humix Bór, ktorý zlepšuje kondíciu rastlín, podporuje regeneráciu pletív a nepriamo pôsobí aj proti hubovým chorobám. Zvyčajne pridávam k preventívnym postrekom aj listové hnojivo, ale nakoľko boli prognózy vysokého tlaku chorôb tento rok to bolo bez hnojenia na list(dusík síce zlepšuje rast ale aj zvyšuje náchylnosť na hubové ochorenia).
  Ďalší aspekt načal Láďa(Svijany) a to spôsob postreku. Tiež postrekujem motorovým postrekovačom. Dôležitá pri postreku je veľkosť kvapiek a žiaľ ručné postrekovače v tomto nijako nevynikajú. Treba zobrať do úvahy aj absorbčnú schopnosť listu-ako naschvál je na rubovej strane vyššia. Výhody takýchto postrekov  nie sú len pre kontaktné prípravky ale aj pre systémové, pri ktorých je možné ľahšie naaplikovať predpísané množstvo. Uvediem príklad - z prípravku máme aplikovať 20g na 100m štvorcových doporučená koncentrácia 0,2%. Jednoduché, namiešam tých 20g do 10l vody a striekam.Ak pokryjem len vrchnú časť listov a časť spodnej a miniem napr. 6-7 litrov vody tj. na vinič som dostal len 12-14g prípravku. Samozrejme potom prípravok "neúčinkuje" no čo je tiež veľmi zlé plesne majú možnosť vytvárať si rezistenciu.

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Roman píše:
14 srp 2020, 23:13

Melody Combi u nás jen s osvědčením, Profiler i pro hobby, ale balení po 5 kg v celkové ceně 8-9 tisíc.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ešte k videu, Voloďu Dorošenka mám v mrku už pár rokov. Je to dobrák od kosti. Podstatná je informácia, že tá Arkadia je 10 ročný vinohrad so zmiešanou zónou plodonošenia a zvysajucim prirastom. Teda korene sú roztiahnuté na 6 m. Niekoľko kmienkov (rukavov), ide do ľava 1,5 m, potom 1,5 m z každého kmienka ťažeň. Takisto doprava 1,5 m kmienok a 1,5 m ťažeň. Vnútro 3 m vypĺňajú ťažne z vedľajších krov. Teda viniče sú prekrížené zhruba v mieste hlavy. Z jedného ťažna rastie len 5 letorastov, alebo aj menej. Je to spôsob ako dosiahnuť najvyššie množstvo starého dreva. Zvysajúci prírast dáva možnosť mať tam o nejakých 10 listov navyše + zálistky. Pri takomto spôsobe sa nechávajú 2 strapce na letorast. Korene to utiahnu vďaka obrovskej zásobe starého dreva a obrovskej ploche listov ktorá fotosyntetizuje.
Celkom reálne aj v našich podmienkach, len takto nikto nepestuje. U nás je tradícia 1 kmienok + nanajvýš 2 ťažne, tak sa nedivme, že úrody máme nižšie.
Ukrajinci dosť poctivo dodržujú OL, takže tvrdú chémiu používajú len pred a po kvitnutí. Ono je to dosť aj o hlave. Keď si niekto vie predstaviť vinohrad bez chémie, alebo s minimom chémie, tak ho taký aj má. Druhý potrebuje striekať zakaždým, tak to taky tak má.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Mirek píše:
15 srp 2020, 05:25
Roman píše:
14 srp 2020, 23:13

Melody Combi u nás jen s osvědčením, Profiler i pro hobby, ale balení po 5 kg v celkové ceně 8-9 tisíc.

U nás profiler i v malobalení na 10 l vody. Na perenu istota, jak hovorí reklama na tento prípravok, viac nocí v kľude.
Práve kombináciu profiler + dynali som raz použil. A že mám citlivý nos, potom som asi 6 týždňov zo strapcov cítil smrad jak v sklade čínskej elektroniky. OL je 3 týždne. Pánové ďakujem, radšej sa obídem bez takejto istotky, nebudem svoju rodinu týmto kŕmiť.
Ale ak chcete zo svojich strapcov cítiť nie muškátovú alebo ovocnú vôňu, ale vôňu čerstvo rozbalenej klávesnice, tak vrele doporučujem.

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Radovan píše:
15 srp 2020, 06:39
Ukrajinci dosť poctivo dodržujú OL, takže tvrdú chémiu používajú len pred a po kvitnutí. Ono je to dosť aj o hlave. Keď si niekto vie predstaviť vinohrad bez chémie, alebo s minimom chémie, tak ho taký aj má. Druhý potrebuje striekať zakaždým, tak to taky tak má.

K tomu bych měl velké výhrady. OL se dá dodržet jen v případě, že se do toho narve chemie předem, pokud choroba vypukne chvíli před sklizní, tak je to problém. A takovýto problém řeším nyní já. Jenže já vím kdy a čím sem stříkal a kdy to mohu jíst, pokud bych to měl na kšeft, tak je mi to srdečně jedno. Dalšího detailu, kterého jsem si na videu všiml, je použití vlnovkové krytiny pro ukrytí révy na zimu. Že by azbest?

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Radovan píše:
15 srp 2020, 06:39
Ešte k videu, Voloďu Dorošenka mám v mrku už pár rokov. Je to dobrák od kosti. Podstatná je informácia, že tá Arkadia je 10 ročný vinohrad so zmiešanou zónou plodonošenia a zvysajucim prirastom. Teda korene sú roztiahnuté na 6 m. Niekoľko kmienkov (rukavov), ide do ľava 1,5 m, potom 1,5 m z každého kmienka ťažeň. Takisto doprava 1,5 m kmienok a 1,5 m ťažeň. Vnútro 3 m vypĺňajú ťažne z vedľajších krov. Teda viniče sú prekrížené zhruba v mieste hlavy. Z jedného ťažna rastie len 5 letorastov, alebo aj menej. Je to spôsob ako dosiahnuť najvyššie množstvo starého dreva. Zvysajúci prírast dáva možnosť mať tam o nejakých 10 listov navyše + zálistky. Pri takomto spôsobe sa nechávajú 2 strapce na letorast. Korene to utiahnu vďaka obrovskej zásobe starého dreva a obrovskej ploche listov ktorá fotosyntetizuje.
Celkom reálne aj v našich podmienkach, len takto nikto nepestuje. U nás je tradícia 1 kmienok + nanajvýš 2 ťažne, tak sa nedivme, že úrody máme nižšie.

No pozor, Talismanu od Tebe jsem nechal luxusní 4m prostoru a od začátku jedu na 2 kmínky, pokusně :-)

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Namíchal jsem 5l postřiku "home made" a zjistil, že není co ošetřovat. Revus za pomoci slunce zabral tak, že většina skvrn a podhoubí je již nekrotizována. Na zahradě jsem našel jednoho japonce, na kterém bych účinek snad mohl ověřit, zbytek postřiku jsem využil na hadovky ve skleníku. U domu se opět rozjelo padlí.

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Mirek píše:
15 srp 2020, 13:13
Namíchal jsem 5l postřiku "home made" a zjistil, že není co ošetřovat. Revus za pomoci slunce zabral tak, že většina skvrn a podhoubí je již nekrotizována. Na zahradě jsem našel jednoho japonce, na kterém bych účinek snad mohl ověřit, zbytek postřiku jsem využil na hadovky ve skleníku. U domu se opět rozjelo padlí.

tak to je dobrá zpráva ;-)

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Dobry vecer vsetkym pestovatelom revy, a takisto dakujem Jirkovi za prijatie do vasej skupiny. som tu na tomto fore novacik a vinic pestujem len treti rok, preto chcem poprosit o radu vas skusenejsich.

Mam zatial len styri rodiace kricky, z nich najvacsiu radost mi robi odroda Ajvaz, ktora podnietila moje nadsenie pre hrozno. K tomu by som sa este rad dostal niekedy samostatne, teraz mam jednu otazku tykajucu sa ako inak infekcneho tlaku chorob. Az doposial som podla mojho nazoru drzal vsetko na uzde, no vcera som si vsimol, ze male cierne bodky na listoch sa zacali sirit rychlejsie, nez by mi bolo mile. Nie som si isty, o aku chorobu ide, pretoze sa mi to nezda na peronosporu, skor by som to tipoval na ciernu hnilobu. Tomu by nasvedcovalo aj zaschnutie niekolkych uponkov. Na niektorych listoch sa cierne bodky zvacsili, az doslo k vypadnutiu pletiva (ostali tam diery so zaschnutymi okrajmi). K tomu sa vsak este napokon pridali aj male nenapadne fliacky ako byva zobrazena zacinajuca peronospora, no len velmi sporadicky na miestach, kde sa prekryvali listy. 

K popisu mozem prilozit aj foto na dokumentaciu. Nieco som nafotil vcera, no nemal som cas zasiahnut, az dnes po prichode z nocnej som sa tomu pozrel na zubky. Zobral som si rebrik a noznice a urobil som silnu ocistu - dokoncil som najskor vylamovanie vsetkych listov v zone strapcov (zamerne som tam ponechaval niekolko kvoli ochrane bobuliek pred silnym slnkom) a potom som prestrihal zalistky a oseckoval som vrsky. Celkovu vysku ma vinic okolo styroch metrov, takze vrcholy letorastov uz povazujem za dostatocne dlhe a teraz moze stromcek rast uz len do sirky a zacat vyzrievanie dreva. V podstate som tam nenechal ziaden napadnuty list, a samozrejme cely stromcek dostal chemicke osetrenie.  Postrek som zvolil ridomil, hoci som tajne dufal, ze sa pouzitiu mankozebu vyhnem. Po minule dva roky som nepostriekal vinic ani raz, a teraz je to uz asi treti-stvrty v jednom roku. Pozitivne je, ze ma pomerne kratku ochrannu lehotu 14 dni, takze by sa mal stihnut rozlozit, kym hrozno dozrie. Predsa vsak mam v sebe este trochu neistotu, ci bude stacit ridomil, ak sa jedna o ciernu hnilobu. Ma s nou niekto skusenosti? Pretroze dynali myslim na Slovensku nedostat - je zakazane. A tiez som tu v niektorom vlakne cital, ze ho potom citit v hrozne (pachut ci smrad).

Tolko moja otazka, idem pohladat nejake fotky
Přílohy
napadnuty list Ajvaz, tipujem na ciernu hnilobu
napadnuty list Ajvaz, tipujem na ciernu hnilobu
druha strana
druha strana
toto sa mi uz velmi nepozdavalo - perenospora?
toto sa mi uz velmi nepozdavalo - perenospora?
niektore listy boli takto perforovane..
niektore listy boli takto perforovane..
20200815_120953a.jpg

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Gran Pri, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, Chottabyč (2024) Dunaj (2025)

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

ospravedlnujem sa, prve dve fotky bola odroda Suzy, ktora je na tom o kusok lepsie. 

este raz velka vdaka za vsetky slova, postrehy ci rady.

Andrej Seliga

Přílohy
Toto je Ajvaz, ta predtym bola Suzy
Toto je Ajvaz, ta predtym bola Suzy
20200814_161928.jpg
aj taketo 2-3 "poklady" sa nasli v strede kricka
aj taketo 2-3 "poklady" sa nasli v strede kricka
celkovy pohlad Ajvaz
celkovy pohlad Ajvaz

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Gran Pri, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, Chottabyč (2024) Dunaj (2025)

Mirek
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirek »

Ahoj Andrej, jestli na révě nemáš nic jiného, než to na snímcích, tak můžeš klidně spát.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj Andreji, ty skvrny dožluta vypadají asi na Peronosporu a ty rezavé flíčky na listech vypadají na Černou hnilobu, ale chtělo by to detailnější fotku. Ty tmavé tečky vypadají jako nekrotizované pletivo, kdy se list brání napadení tím, že obětuje napadenou část, aby zabránil rozšíření chroby dál na lsist. Aspoň tak se mi to z fotek zdá. Počkej si ale určitě na rady zkušenějších.
Každopádně to nemáš napadené nijak vážně, oproti jiným tady, kteří jsme rádi, že si keř udrží listovou plochu a dotáhne se úroda aspoň nějak zdárně do konce.

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Ahoj Andreji, ty dírky v listech vytvoril Hálčivec revový, přístí rok bys proti němu měl nějak zakročit, aby se Ti tam příliš nerozmnožil. Černé tečky na starších listech jsou v tuto dobu "normální", nevypadá to na nějakou závažnou chorobu, ale spíš na nějakou fiziologickou poruchu. Ten žlutě zbarvený list by chtělo vyfotit lépe, z obou stran. Jinak na poslední fotce je vidět, jak jsi z keře otrhal polovinu listů. To mělo nějaký důvod? Doufám, že nepatríš do skupiny pěstitelů, kteří jsou přesvědčeni, že listy révu vysilují.

Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Mirek píše:
16 srp 2020, 05:59
Ahoj Andrej, jestli na révě nemáš nic jiného, než to na snímcích, tak můžeš klidně spát.

Mitek vie o čom hovorí aj podla mňa to je ok nafoť strapce Ajwaza nech sa pokochame mám ho tiež ale veľkú radosť mi nerobí asi pôjde v budúcom roku na operáciu.

Nevidzany okr. Prievidza 400m.n.m asi 70 odrôd len stolové.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Dakujem za vsetky odpovede, dlho som vahal, nez som sa podujal povylamovat spodne listy, ale zdali sa mi, ze tie skvrny sa tam zacali prilis rychlo rozsirovat. Zdalo sa mi to infekcne (cierna hniloba). K tomu hlasili dazdive pocasie a mam skusenost s paradajkami, ze pokial uz je v rastline huba, tak potom pri vlhkom pocasi vystreli raketovym tempom. Ale ak som sa v tomto pomylil, je to stale ta lepsia moznost. Ajvaz je u mna hyckany a niektore z tych konarov su uz v podstate vyrastene zalistky, ktore som postupne vyvazoval k paliciam, v podstate som listovu plochu az doteraz skoro vobec neobmedzoval az na par listov ktore tienili strapcom. Na trojrocny kricek a cca 13 strapcov snad mohlo byt dost - sirka kricka je asi 3 a vyska 4 metre. Ale ak som takymto radikalnym oseckovanim stromceku ublizil, snad mi odpusti, a budem buduci rok ohladuplnejsi. To su skusenosti, za ktore som vdacny ked mi napisete, ze som mal nechat o polovicu viac listov. Mozem vecer ked sa dostanem k pocitacu poslat par foto pred oseckovanim, podla mna to uz zacinalo byt prehustene. Inak som prave naopak zastanca nazoru nechavat co najviac zelenej plochy. Mozem potom pridat aj par foto strapcov, uz sa zacinaju sfarbovat prve bobulky. Zatial pekny den.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Este jednu vec som sa zabudol spytat - ako sa nojuje proti halcivcovi revovemu? 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Tady je o něm celé téma.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

andrejZA píše:
15 srp 2020, 23:46
Dobry vecer vsetkym pestovatelom revy, a takisto dakujem Jirkovi za prijatie do vasej skupiny. som tu na tomto fore novacik a vinic pestujem len treti rok, preto chcem poprosit o radu vas skusenejsich.

Mam zatial len styri rodiace kricky, z nich najvacsiu radost mi robi odroda Ajvaz, ktora podnietila moje nadsenie pre hrozno. K tomu by som sa este rad dostal niekedy samostatne, teraz mam jednu otazku tykajucu sa ako inak infekcneho tlaku chorob. Az doposial som podla mojho nazoru drzal vsetko na uzde, no vcera som si vsimol, ze male cierne bodky na listoch sa zacali sirit rychlejsie, nez by mi bolo mile. Nie som si isty, o aku chorobu ide, pretoze sa mi to nezda na peronosporu, skor by som to tipoval na ciernu hnilobu. Tomu by nasvedcovalo aj zaschnutie niekolkych uponkov. Na niektorych listoch sa cierne bodky zvacsili, az doslo k vypadnutiu pletiva (ostali tam diery so zaschnutymi okrajmi). K tomu sa vsak este napokon pridali aj male nenapadne fliacky ako byva zobrazena zacinajuca peronospora, no len velmi sporadicky na miestach, kde sa prekryvali listy. 

K popisu mozem prilozit aj foto na dokumentaciu. Nieco som nafotil vcera, no nemal som cas zasiahnut, az dnes po prichode z nocnej som sa tomu pozrel na zubky. Zobral som si rebrik a noznice a urobil som silnu ocistu - dokoncil som najskor vylamovanie vsetkych listov v zone strapcov (zamerne som tam ponechaval niekolko kvoli ochrane bobuliek pred silnym slnkom) a potom som prestrihal zalistky a oseckoval som vrsky. Celkovu vysku ma vinic okolo styroch metrov, takze vrcholy letorastov uz povazujem za dostatocne dlhe a teraz moze stromcek rast uz len do sirky a zacat vyzrievanie dreva. V podstate som tam nenechal ziaden napadnuty list, a samozrejme cely stromcek dostal chemicke osetrenie.  Postrek som zvolil ridomil, hoci som tajne dufal, ze sa pouzitiu mankozebu vyhnem. Po minule dva roky som nepostriekal vinic ani raz, a teraz je to uz asi treti-stvrty v jednom roku. Pozitivne je, ze ma pomerne kratku ochrannu lehotu 14 dni, takze by sa mal stihnut rozlozit, kym hrozno dozrie. Predsa vsak mam v sebe este trochu neistotu, ci bude stacit ridomil, ak sa jedna o ciernu hnilobu. Ma s nou niekto skusenosti? Pretroze dynali myslim na Slovensku nedostat - je zakazane. A tiez som tu v niektorom vlakne cital, ze ho potom citit v hrozne (pachut ci smrad).

Tolko moja otazka, idem pohladat nejake fotky

Ty dírky v listech nedělá hálčivec ale klopuška,postřik na ní je Steward 30 WG

Odpovědět

Zpět na „Plíseň révy - Perenospora“