Krasotka, raná, růžovo-fialová, semenná, odolnosť ?
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trnavský, Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Krasotka, raná, růžovo-fialová, semenná, odolnosť ?
Podľa informácií na vinograd.info
Hybridná forma výberu od E.G. Pavlovského, vyšľachtená krížením odrôd Viktória a zmes peľu európsko-amurských foriem.
Obdobie zrenia je skoré. Rastová sila je priemerná. Kvet je obojpohlavný. Bobule sú tmavo ružové až fialové, harmonickej chuti, priemernej veľkosti 29,4 x 19,0 mm a s priemernou hmotnosťou 5,8 g. Strapce sú strednej veľkosti s priemernou hmotnosťou 350 g. Dužina je mäsitá a šťavnatá.
Podľa viacerých vyjadrení na forum.vinograd.info ide o nestabilnú odrodu so silnou tendenciou praskať po dažďoch a častým opadávaním kvetenstiev pred a počas kvitnutia.Mám rastlinu vysadenú od roku 2019, ktorá mi tento rok po prvý krát zarodila asi 6 strapcov väčšinou v popise uvádzanej veľkosti. Potvrdzujem, že i u mňa pred kvitnutím dochádzalo pri i najmenšom otrase k opadu jednotlivých nerozvinutých kvetov okrem kvetenstva, ktoré som ošetril giberellínom. Po minulotýždňových dažďoch som musel vystrihnúť celkovo dve prasknuté bobule, takže nejaké výrazné praskanie sa u mňa zatiaľ nepotvrdilo. Na fóre spájajú praskanie Krasotky aj s nedostatkom vápnika v pôde čo nie je u mňa problém, takže možno preto som viacmenej žiadne praskanie nezaznamenal. K dnešnému dňu už sú jednotlivé bobule jedlé ale ešte to chce pár dní na zvýšenie cukru. Zaujala ma chuť, ktorá mi v tomto štádiu zrelosti výrazne pripomína chuť čerešní.
Prikladám foto strapcov neošetrených giberellínom a ošetreného strapca.
Hybridná forma výberu od E.G. Pavlovského, vyšľachtená krížením odrôd Viktória a zmes peľu európsko-amurských foriem.
Obdobie zrenia je skoré. Rastová sila je priemerná. Kvet je obojpohlavný. Bobule sú tmavo ružové až fialové, harmonickej chuti, priemernej veľkosti 29,4 x 19,0 mm a s priemernou hmotnosťou 5,8 g. Strapce sú strednej veľkosti s priemernou hmotnosťou 350 g. Dužina je mäsitá a šťavnatá.
Podľa viacerých vyjadrení na forum.vinograd.info ide o nestabilnú odrodu so silnou tendenciou praskať po dažďoch a častým opadávaním kvetenstiev pred a počas kvitnutia.Mám rastlinu vysadenú od roku 2019, ktorá mi tento rok po prvý krát zarodila asi 6 strapcov väčšinou v popise uvádzanej veľkosti. Potvrdzujem, že i u mňa pred kvitnutím dochádzalo pri i najmenšom otrase k opadu jednotlivých nerozvinutých kvetov okrem kvetenstva, ktoré som ošetril giberellínom. Po minulotýždňových dažďoch som musel vystrihnúť celkovo dve prasknuté bobule, takže nejaké výrazné praskanie sa u mňa zatiaľ nepotvrdilo. Na fóre spájajú praskanie Krasotky aj s nedostatkom vápnika v pôde čo nie je u mňa problém, takže možno preto som viacmenej žiadne praskanie nezaznamenal. K dnešnému dňu už sú jednotlivé bobule jedlé ale ešte to chce pár dní na zvýšenie cukru. Zaujala ma chuť, ktorá mi v tomto štádiu zrelosti výrazne pripomína chuť čerešní.
Prikladám foto strapcov neošetrených giberellínom a ošetreného strapca.
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Krasotka, raná, růžovo-fialová, semenná, odolnosť ?
Pokud si dobře pamatuji, tak tuto odrůdu zhruba před deseti lety, kdy patřila k novinkám, mnozí pěstitelé hodili ze skály právě kvůli extrémnimu praskání dozravajících bobulí po dešti.
-
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Krasotka je moja top odroda na Kysuciach ,mam snou výborné skúsenosti. Neskoro raší , výborná úrodnosť , vyborná rodivosť založnych očiek , špecifická kyslo sladká veľmi dobrá chutná. Pre mna asi najlepsia odroda zo stolovych odrod čo mám .Jednu nevýhodu čo som pozoroval že v niektoré roky boli bobule zhraškovatené- nerovnomerné a boli menšie .
Tohtoročná Krasotka v skleniku - vid foto
Tohtoročná Krasotka v skleniku - vid foto
-
- Aktivní člen
- Kraj: Jihomoravský
- Kontaktovat uživatele:
Moje Krasotka byla taky top, ale na opačném konci žebříčku. Takto se nepředvedla žádná jiná odrůda.
-
- Guru fóra
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
Proti chuti Krasotky jsem neměl námitky, odolnost k plísni byla také na vysokém stupni. Ale podobně jako u Mirka bylo její hlavní nevýhodou praskání bobulí. Taková odrůda nemá u mne místo. Ve skleníku tomu může být samozřejmě jinak.
Ivo Kotrle
http://revavinna.cz
http://revavinna.cz
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ak by mi praskala ako u Mirka (to vyzerá ako keby mu vo vnútri bobulí explodovali delobuchy), tak by to bol jej posledný rok. Ale ako ukazujem na fotke u mňa je zatiaľ praskanie takmer nulové (2 bobule jemne praskli na celom kríku). Je to ukážka toho čo hovoríte, že "réva je rostlina místa a času". Možno to skutočne súvisí s vápnikom v pôde ako som čítal myslím na fóre vinogradu, ja ho mám silný prebytok. Určite nie je Krasotka odrodou na nejakú hromadnú výsadbu ale vyskúšal som ju a zatiaľ sa mi páči, uvidíme o rok, dva, tri,...
To taký Galahad je tento rok u mňa s praskaním oveľa horšie, pri stopke mi prasklo možno 20 % bobulí a to sa o ňom tvrdí, že má tendenciu skôr zasychať.
To taký Galahad je tento rok u mňa s praskaním oveľa horšie, pri stopke mi prasklo možno 20 % bobulí a to sa o ňom tvrdí, že má tendenciu skôr zasychať.
blízko Piešťan,160 mnm
-
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Mam Krasotku vonku aj v skleníku a mne sa to nikdy zatial nestalo že by mi takto bobule popraskali .. zaujimavé ..Možno to je aj tým že mam vinohrad vo svahu v kopci a voda rýchlo steká dole takže ak praskajú bobule vplyvom premočenia - vela vody tak v mojom prípade je to výhoda že to rychlo stečie do doliny a vinič netrpí premočením ....
-
- Aktivní člen
- Kraj: Jihomoravský
- Kontaktovat uživatele:
Ono to nebude ani tak o spodní vodě jako spíše o té, která padá shůry a dlouhodobě rostliny smáčí. Krasotka je na praskání expert, další podobnou odrůdou je Viktoria.SMILAN píše: ↑13 srp 2021, 10:30Mam Krasotku vonku aj v skleníku a mne sa to nikdy zatial nestalo že by mi takto bobule popraskali .. zaujimavé ..Možno to je aj tým že mam vinohrad vo svahu v kopci a voda rýchlo steká dole takže ak praskajú bobule vplyvom premočenia - vela vody tak v mojom prípade je to výhoda že to rychlo stečie do doliny a vinič netrpí premočením ....
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Zvláštní, ... u mě Viktoria na praskání nijak významně netrpěla, vyřadil jsem ji hlavně z důvodu fádní chuti, blátivé struktury dužiny a nevzhledných hroznů, zapříčiněných špatným opylením. Taky odolnost proti padlí nebyla bůhvíjaká. Čili praskání bobulí nemusí byt vyloženě odrůdová vlastnost, ale významný podíl na tom mají mistní podminky, jak už zmínili kolegové. Ale to jsem odbočil.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pôvodný ker Krasotky som musel zrušiť, lebo bola vysadená v hustom spone pri Valjoku, ktorý dostal priestorovú prednosť. Minulý rok som ale zakorenil odrezok a vysadil na inom mieste, strapce sú preto tento rok miniatúrne, praskanie zatiaľ nulové, drevo už je vyzreté takmer dokonale, takže stále nemám dôvod sa tejto odrody zbavovať.
blízko Piešťan,160 mnm
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Krasotka je vraj známa extrémnym praskaním. Zatiaľ tento problém s ňou nemám ale i tak pri tvrdej konkurencii odrôd uvažujem, či na ňu nenavrúbľujem nejaký muškát a nechám si z nej len jedno rameno. Rozhodovanie čo ďalej pestovať a čo prevrúbľovať je niekedy pre mňa horšie ako samotné pestovanie, preto som sa rozhodol dočasne na rok na dva pozastaviť zháňanie "noviniek".
Aktuálne Krasotka:
Aktuálne Krasotka:
blízko Piešťan,160 mnm
-
- Aktivní člen
- Kraj: Středočeský
- Kontaktovat uživatele:
Je to ale nádhera, jsem zvědavý, jak to dotáhneš do sklizně
Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dúfam, že to nezakríknem ale Krasotka stále nepraská a nepraská. Skutočne je až neuveriteľné ako sa rovnaká odroda môže správať v rozdielnych podmienkach. Dúfam, že jej to takto ďalej u mňa vydrží.
blízko Piešťan,160 mnm