No tak zasa čo by ste ešte nechceli, aby Dyňka, ktorá u mňa bola zrelá na konci júla, vydržala do Vianoc ?
Andrej, aj tak je z môjho pohľadu takmer zázrak, že si ju v konzumovateľnom stave udržal do 10. novembra.
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
Súhlasím, v súčasnosti Dyňka je podľa mňa absolútnou špičkou v sortimente viničových odrôd. Určite sa u mňa dlhodobo uživí v počte 2,5 ks - dva pravokorenné kríky a jeden naštepený ťažeň. Toto bol len taký experiment, koľko hrozno vydrží, a fakt je, že som ani náhodou nečakal, že v tomto čase bude ešte požívateľné. V tomto Dyňka predčila moje očakávanie, stále sa na nej dá dobre pochutnať.
Dyňka naroubovaná na Geliodoru zdá se nepřežila zimu. Na 1.5m dlouhém tažni, který byl při řezu zelený, neraší ani jedno očko. Celý minulý rok kvůli katastrofální neodolnosti proti plísni živořila a špatně vyzrála, protože byla skoro celou dobu téměř bez listů. Ještě počkám a jestli nezačne rašit, zlikviduji ji. Líto mi ji nebude.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Z dôvodu redukcie počtu rastlín mám už len jeden koreň ale ten u mňa raší úplne v pohode, už sú vidieť aj pekné súkvetia.
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
Mal som ale už nemám, nechal som len jeden koreň Dyňky vonku na druhej záhrade. V skleníku budem mať od budúcej sezóny výlučne bezsemenné odrody. Teraz je tam ešte jeden trojočkový “ťažeň” Abažuru hrubý ako môj palec z minuloročného vrúbľovania, preto píšem od budúcej sezóny. Tejto odrode (Abažuru) absolútne nevadí “žírovanie” a na tom hrubom kolíku, rašiace výhony nasadzujú po tri súkvetia.
blízko Piešťan,160 mnm