Karnaval - velmi raná, červenofialová, harmonická, semenná, odolnost ?, -??°C

Odpovědět
Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Karnaval - velmi raná, červenofialová, harmonická, semenná, odolnost ?, -??°C

Příspěvek od Bred_ik »

Synonyma: Карнавал
Barva: červeno fialová
Původ: Karnaval vyšlechtil amatérský šlechtitel E. G. Pavlovskij.

Charakteristika odrůdy:
Růst: silný
Doba zrání: velmi raná
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny cylindricko-konické nebo konické, velké, středně husté. Hmotnost hroznů nejčastěji  500-700 g, ale mohou být i větší. Bobule velké, protáhle oválného tvaru, dlouhé až 5 cm a hmotností 10-16 g. Barva bobulí je jasně červená až modro fialová. Dužnina šťavnatá, pevná, chruplavá, harmonické chuti, slupka při jídle nevadí. Nebylo zaznamenáno praskání bobulí, které mohou na keřích dlouho vydržet.
Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: zvýšená
Odolnost k mrazu: - zkouší se
Zakořeňování řízků: dobré

Odkazy:              
Popis odrůdy na stránce vinedresser.info
Diskuse o odrůdě  Karnaval na stránce forum.vinograd.info

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Re: Karnaval - velmi raná, červenofialová, harmonická, semenná, odolnost ?, -??°C

Příspěvek od Bred_ik »

Letos poprvé jsou na Karnavalu hrozny a už nyní je vidět, že potvrzují pravost odrůdy. Zatím nezačíná zaměkat, ale i tak přitahují oči.
Karnaval DSCF9394.jpg

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Karnaval - velmi raná, červenofialová, harmonická, semenná, odolnost ?, -??°C

Příspěvek od Radovan »

Karnaval bude zrelý o dva týždne. Niektoré bobuľky sú sladké už teraz, ale treba počkať, cukru vie nahromadiť veľa.
Přílohy
karnaval.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Aká je konečná tohtoročná spokojnosť s Karnavalom ? Chuť bola ako sa uvádza harmonická a nepopraskal nakoniec sezóny ? 

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Spokojnosť je. Karnaval sa pohybuje v tej lepšej polovici odrôd. Chuť harmonická s vysokým cukrom. Trochu vadia väčšie semená, to je jediné čo sa mu dá vytknúť. Ale inak bezproblémová odroda. Skoré vyzrievanie dreva, spoľahlivo zimuje, odolnosť na perenu výborná, na múčnatku priemer.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ďakujem, to sú dobré správy. Na signálku si asi ešte nejakú dobu počkám ale teraz ma teší, že hádam nebudem ľutovať jeho kúpu. Karnaval som sadil trochu neskôr, až v júni, rast mal bujný ale rastlina nie je vyzretá v dostatočnej dĺžke, aby som už na budúci rok mohol rátať s malou ochutnávkou. Aj tak asi nemá zmysel zaťažovať mladé sadenice plodením už v nasledujúcom roku po výsadbe.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Pokud ta sazenice roste rozumně a není to nějaký chcípák, tak klidně 1 hrozne, pokud ho zmenšíš, nebo prostříháš, nechat můžeš. Já nechal ve 2 roce na Křeščensky 2 poměrně velké střapce, které jsem ani nezmenšoval a nejen že je utáhl a dozrály, ale roste jak blbý a dobře vyzrává, takže bez problémů. A i na dalších keřích jsem nechal od 1 do 2 střapců a všechny v pohodě.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Radovan píše:
15 říj 2021, 09:30
Spokojnosť je. Karnaval sa pohybuje v tej lepšej polovici odrôd. Chuť harmonická s vysokým cukrom. Trochu vadia väčšie semená, to je jediné čo sa mu dá vytknúť. Ale inak bezproblémová odroda. Skoré vyzrievanie dreva, spoľahlivo zimuje, odolnosť na perenu výborná, na múčnatku priemer.

A jak je odolná na mráz? Jak velký mráz u tebe přečkala?

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

andrejZA
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Na Karnaval sa veľmi teším. Obe sadenice čo mám, rástli ukážkovo, aj vyzrievaním dreva patrili k tým najlepším. Je predpoklad, že budúce leto by mohli dať signáločku. To, čo Rado píšeš, o veľkých kôstkach, ma prekvapuje. Na tomto videu ukazuje Maxim Mojsejenko Karnaval a Bajkonur na pergole a od 3:16 tam má rozrezané bobuľky. Podľa toho čo vidieť, tie kôstky nie sú veľké, aspoň v pomere k veľkosti bobule. 
Tu je to video, Karnaval vyzerá byť fakt super sorta!

https://www.youtube.com/watch?v=y8v88Zf4Tb0

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Na Karnavale veľmi skoro vyzrieva drevo, vďaka čomu zimuje bez problémov. Aj keď u iných odrôd nejaké ťažne alebo očká pomrzli, u Karnavalu nikdy.
Veľkosť semien môže byť aj ročníková záležitosť. Ukrajinci píšu, že v niektorých rokoch aj Kišmiše sú "kostľave", v iných rokoch zase menej.
Aspoň dúfam, že popisujem pravý Karnaval. Ku mne sa táto odroda dostala zámenou. Strávil som hodne času porovnávaním od mnohých autorov, aby som ju určil. Ten tvar bobule je typický, zužuje sa, ale nepôsobí špicato, aj keď trochu varíruje. Teraz sa vyrojilo viac takýchto podobných odrôd. No v 2017 či 2018, už si nepamätám, to mohol byť len on. Som s ním spokojný, fakt je bezproblémový, dozrieva o trochu neskôr než ranné odrody a hrozno je naozaj pekné a chutné. Letorasty nie sú prebujnené na hrúbku, tá je tak akurát, no na dĺžku to býva aj 4 -5 m.
Takéto boli signálky v 2019, boli redšie strapce, kým ker nabral silu.

Přílohy
Karnaval.jpg

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Radovan píše:
26 lis 2021, 19:57
Na Karnavale veľmi skoro vyzrieva drevo, vďaka čomu zimuje bez problémov. Aj keď u iných odrôd nejaké ťažne alebo očká pomrzli, u Karnavalu nikdy.
Veľkosť semien môže byť aj ročníková záležitosť. Ukrajinci píšu, že v niektorých rokoch aj Kišmiše sú "kostľave", v iných rokoch zase menej.
Aspoň dúfam, že popisujem pravý Karnaval. Ku mne sa táto odroda dostala zámenou. Strávil som hodne času porovnávaním od mnohých autorov, aby som ju určil. Ten tvar bobule je typický, zužuje sa, ale nepôsobí špicato, aj keď trochu varíruje. Teraz sa vyrojilo viac takýchto podobných odrôd. No v 2017 či 2018, už si nepamätám, to mohol byť len on. Som s ním spokojný, fakt je bezproblémový, dozrieva o trochu neskôr než ranné odrody a hrozno je naozaj pekné a chutné. Letorasty nie sú prebujnené na hrúbku, tá je tak akurát, no na dĺžku to býva aj 4 -5 m.
Takéto boli signálky v 2019, boli redšie strapce, kým ker nabral silu.

A kolik mrazu vydržel,nemůžu to pořád zjistit?

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Neviem koľko bolo presne. Podstatné je, že v porovnaní s ostatnými odrodami je na tom dobre. To sú iní kandidáti na vymŕzanie.
Číselný údaj je aj tak len orientačný. Po veľkej nadúrode, alebo hnojení dusíkom v druhej polovici sezóny môže nevyzretý ker vymrznúť aj pri -10°C (nemyslím konkrétne Karnaval, ale všeobecne).
Stejne tak môže dopadnúť ker, ak predčasne stratí listy díky perenospóre, šak to asi všetci poznáme..

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Prvá úroda a vyzerá to, že u mňa minulý rok pri kúpe k zámene tiež nedošlo (nie je zo zdroja členov tohto fóra). Podľa aktuálneho tvaru by to pravdepodobne mala byť odroda Karnaval.  
Přílohy
Karnaval 20220629.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Karnaval mám z odrezku od Radovana a ako sa začali zväčšovať bobule, tak chodím každý deň obdivovať tie exotické strapce. Radosť chodiť do záhrady! 

Přílohy
Karnaval.jpg
Karnaval2.jpg

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Karnaval postupne dozrieva ale určite podľa mňa nepatrí do kategórie "velmi raná" (ešte nejaký čas potrebuje). Trochu ma prekvapuje nerovnomerné zrenie jednotlivých bobulí a na polovici strapcov je cca 40 % "hrachu". Je to však len signálka, tak uvidím ako sa bude prejavovať v ďalších rokoch.
Přílohy
Karnaval 13.08.2022 (768x1024).jpg

blízko Piešťan,160 mnm

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Marek1970 píše:
13 srp 2022, 22:03
Trochu ma prekvapuje nerovnomerné zrenie jednotlivých bobulí.
Možno vďaka tomu dostal meno Karnaval. Ja ho mám z odrezku od Radovana, rastie bujne, ale najviac mi imponuje jeho plodnosť - na to že som mu nechal 9 signálnych strapcov, tak ich má nadupané, bobule sa tlačia a čo do dĺžky nie sú o nič menšie ako má Rembo. Zrelý ešte nie, ale chuť je už teraz dobrá, svieža, zároveň už má celkom dosť cukrov - dal by sa už jesť aj teraz. Ešte ho však určite nechám na koreni.  
Přílohy
karnaval24.8_a.jpg
karnaval24.8_b.jpg
karnaval24.8_e.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Karnaval včera - dá sa povedať, že u mňa už dozrel. Veľmi príjemné prekvapenie sezóny - spomedzi harmonických ho radím medzi najchutnejšie. Osobne ho hodnotím ešte o kus vyššie ako Rembo. A to záťaž, ktorú zvláda v prvom roku rodivosti, je pre mňa ohromujúca: 9 plnohodnotných, veľkých strapcov, z ktorých viaceré majú okolo kila. 
Chuťové vnemy: sladko-kyselkavá chuť, rozhodne zaujímavejšia než väčšina harmonických, pôsobí veľmi osviežujúco. Asi práve tým, že nestráca kyselinky. Vizuálne podobné ako Rembo, no tenšia šupka, v pomere k objemu dužiny len minimum jadierok, pocit skoro ako keď človek rozhryzne bezsemenné hrozno, pritom bobule sú veľmi veľké, takže chuťový zážitok je silný. 
K tomu krásna fialovočervená farba, postupne prechádza do modra, strapce sú krásne, hotové umelecké dielo. Som prekvapený, že osi ho zatiaľ nechávajú na pokoji, hoci vedľajšiu odrodu Nikol už nahrýzli. 

Přílohy
Karnaval 9.9.jpg
Karnaval 9.9_b.jpg
Karnaval 9.9_a.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Mne Karnaval podobne ako Rembo po dažďoch dosť popraskal, takže pocity sú zmiešané. Je to však prvé plodenie. takže uvidím ako sa ukáže v nasledujúcich rokoch.

blízko Piešťan,160 mnm

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Marek, vy ste vtedy mali extrémne lejaky, nás to najhoršie obišlo. Karnaval bez poprasku, Rembo pár bobuliek poprask. Ale nič dramatické. Uvidíme, čo bude teraz, najkritickejší čas je práve keď bobule dosiahnu zrelosť, tak budem dúfať, že to bude bez ujmy. Tuším vo všetkom sa mi zatiaľ Karnaval páči o kúsok viac než Rembo.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

andrejZA píše:
10 zář 2022, 15:29
Karnaval včera - dá sa povedať, že u mňa už dozrel. Veľmi príjemné prekvapenie sezóny - spomedzi harmonických ho radím medzi najchutnejšie. Osobne ho hodnotím ešte o kus vyššie ako Rembo. A to záťaž, ktorú zvláda v prvom roku rodivosti, je pre mňa ohromujúca: 9 plnohodnotných, veľkých strapcov, z ktorých viaceré majú okolo kila. 
Chuťové vnemy: sladko-kyselkavá chuť, rozhodne zaujímavejšia než väčšina harmonických, pôsobí veľmi osviežujúco. Asi práve tým, že nestráca kyselinky. Vizuálne podobné ako Rembo, no tenšia šupka, v pomere k objemu dužiny len minimum jadierok, pocit skoro ako keď človek rozhryzne bezsemenné hrozno, pritom bobule sú veľmi veľké, takže chuťový zážitok je silný. 
K tomu krásna fialovočervená farba, postupne prechádza do modra, strapce sú krásne, hotové umelecké dielo. Som prekvapený, že osi ho zatiaľ nechávajú na pokoji, hoci vedľajšiu odrodu Nikol už nahrýzli.

Andrej, máš krásne výsledky. Je to nádhera, keď si vezmeme, že ten Karnaval bol pred rokom a pol ešte odrezkom. Ja som ho mal dolu pri Štúrove, rastie u kamarátov na západnom Slovensku, u Teba na Považí, na Morave, aj u mňa na východe a všade ukazuje perfektné výsledky. Karnaval je odroda, ktorá dáva stabilné výsledky v rôznych podmienkach a tým pádom sa dá s kľudným srdcom odporučiť pestovateľom po celom území SR a ČR.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Rado, vďaka za povzbudenie. Stále zbieram skúsenosti, priestoru na zlepšovanie je strašne veľa, kiež by toľko priestoru bolo aj v záhrade :)  Za pekné výsledky okrem dobrého roku vďačím aj dobrým radám od Teba a tunajších kolegov, považujem sa v oblasti pestovania viniča tak trochu za dieťa tohto fóra. Páči sa mi, keď sa búrajú storočné stereotypy starých vinárov. Aj na horniakoch sa nájde dosť ľudí, ktorí krútia hlavami, prečo to robím takto a takto, keď to ich otcovia a dedovia robili celkom ináč. Dobre mienené rady typu "letorast musíš zakrátiť za piatym listom" a pod. A najlepší sú tí, čo pestujú len samoroďáky a čudujú sa, prečo nemám kry ovešané hroznom až po vrcholce, keď ich už ženiem do takej výšky. Tak som hlavne rád, že som tu našiel ľudí, ktorí to robia logickejšie a hlavne s hlbším pochopením súvislostí.
S Karnavalom máš úplnú pravdu, vyzerá to zatiaľ super po všetkých stránkach. Aj zdravotne je zatiaľ v poriadku, hoci proti múčnatke som nedávno musel zasahovať (Kumulus), je totiž blízko ružového záhonu. Oproti viacerým iným odrodám má však tuhšie, kožovité listy, takže je vo výhode, nie je  žiadna citlivka. 

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Dnes starší syn objavil Karnaval a povedal, že preňho je toto to najlepšie hrozno. Sám si bol odstrihnúť dva strapce, jeden z nich sa mi podarilo odfotiť, kým ho zbaštil. Rating odrôd sa nám pre tento rok stále vyvíja, syn už má svojho favorita. 
Přílohy
Karanaval 13.9.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Radovan píše:
15 říj 2021, 09:30
... odolnosť na perenu výborná, na múčnatku priemer.

U mňa je Karnaval tento rok z pohľadu odolnosti voči perenospóre jedno obrovské sklamanie. Karnaval mám po Rusbole totiž asi najviac zasiahnutý perenospórou (okrem nich mám jej prejavy na jednom z troch Cimusov, Gold Fingery a jednej z dvoch rastlín Dyňki). Prezimoval perfektne, takisto sa opelil na jednotku preto som musel dosť redukovať násadu ale čo z toho, keď u mňa sú viaceré bobule v strapcoch aj listy postihnuté plesňou. Všetko postihnuté som otrhal, dnes na večer to streknem asi meďou ale premýšľam, či Karnaval nepôjde po sezóne za Rusbolom do večných lovíšť. S tou jeho neodolnosťou voči perenospóre v tomto roku som skutočne zostal riadne zaskočený, minulý rok bol zdravotne na jednotku až na to popraskanie signálky po dažďoch na konci sezóny, čo ak sa zopakuje aj v tomto roku, tak rozhodne o jeho ďalšom osude.

Editované 11.07.:
Včera na večer trochu spŕchlo (3,5 mm), stále je aj v mojej lokalite dosť nezvyčajné bezvetrie, dnes ráno som sa bol pred odchodom do práce krátko prejsť popri viniči a perena na Karnavale začína naplno zúriť. Je to vzhľadovo atraktívna odroda ale pre jej u mňa nízku odolnosť voči plesni po tejto sezóne na 99 % končí. Pokúsim sa ju ešte ako tak udržať v prijateľnom zdravotnom stave do zrelosti hrozna, lebo skutočne má nasadené nádherné strapce ale u mňa je jej odolnosť úplne katastrofálna. 10 metrov od Karnavalu mám vysadený Veles a ten nemá do dnešného dňa ani jeden perenospórou poškodený list pri rovnakom ošetrovaní.
Přílohy
IMG_20230711_064053.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Pleseň na Karnavale sa mi podarilo stopnúť, takže červená karta sa pre neho dočasne zmenila na žltú. Pomohlo mu aj to ako vyzerá jeho budúca úroda. Nech si ale nemyslí, že má vyhrané a je zachránený. Ak bude praskať alebo sa objavia nejaké nové problémy, tak pôjde nemilosrdne von.
Přílohy
Karnaval.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

V posledných dňoch sa začal vyfarbovať aj Karnaval. Plodí u mňa druhým rokom a od samého začiatku sa stal mojou obľúbenou odrodou. Pestovateľsky bezproblémový, pri dvoch základných ošetreniach zatiaľ absolútne bez chorôb (a to sa musel vysporiadať so zmenou pomerov - stavba kamenného plota v jeho blízkosti - a teda zhoršené prúdenie vzduchu). Pravdaže, ešte nie je koniec sezóny, no našliapnuté má dobre. 
Přílohy
karnaval.19.8.jpg
karnaval.20.8.c.jpg
karnaval.20.8.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

andrejZA píše:
20 srp 2023, 22:08
V posledných dňoch sa začal vyfarbovať aj Karnaval. Plodí u mňa druhým rokom a od samého začiatku sa stal mojou obľúbenou odrodou. Pestovateľsky bezproblémový, pri dvoch základných ošetreniach zatiaľ absolútne bez chorôb (a to sa musel vysporiadať so zmenou pomerov - stavba kamenného plota v jeho blízkosti - a teda zhoršené prúdenie vzduchu). Pravdaže, ešte nie je koniec sezóny, no našliapnuté má dobre. 

Na pohled velmi pěkná odrůda. Překvapuje mě, že ji nemáš v sáčcích. Vosy ani ptáky neláká?

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Láďa, zatiaľ chvalabohu je to v pohode. Občas nejakú naďobnutú bobuľu nájdem, ale nič vážne. V druhej polke sezóny už je tých hmyzákov trochu viac, ale veľa z nich odlákavajú neďaleké maliny a černice, na nich nemusia nabodávať šupku. 

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Keď som tak sledoval Marekove reporty k tejto odrode, mal som už párkrát pochybnosti, či obaja pestujeme tú istú odrodu. Videl som tam totiž rozdiely vo vzhľade bobúľ aj niektorých ďalších znakoch. Najmä sa mi však nezdali jeho hlásenia o veľmi slabej odolnosti na perenospóru, čo sa vôbec nezhodovalo s mojimi skúsenosťami. Naopak, u mňa sa oba korene z odrody, ktorú mám označenú ako Karnaval, javia veľmi odolné. Preto som jeden strapec, hoci ešte nie celkom zrelý, zobral v piatok na koštovačku k Marekovi. Tam som si mohol pozrieť aj naživo jeho Karnaval a hneď mi bolo jasné, že ide o dve rozdielne odrody: nesedel ani vzhľad strapcov, bobúľ ani tvar listov. Moje závery nakoniec potvrdili aj Ivo s Mevikom, ktorí boli u Mareka.
Takže  môžem s určitosťou povedať, že môj "Karnaval" v skutočnosti nie je Karnaval, ale nejaká iná odroda. Z toho, čo mám napozerané (obrázky, videá), sa mi najpodobnejší k môjmu nepravému Karnavalu javí odroda Bajkonur. Túto odrodu z ľudí na fóre pestuje napr. Georg, má ho tam aj v jednom príspevku odfotený. Z popisu tejto odrody všetko a jej výzorom či správaním u mňa je priam zhoda, všetko u mňa sedí tak, ako je to deklarované pri odrode Bajkonur. 

Ešte dodám, že svoj nepravý "Karnaval" mám z odrezku od Rada. Prešiel som si staršie príspevky a sám Rado napísal, že odroda sa k nemu dostala zámenou a názov vydedukoval vylučovacou metódou z toho, čo bolo vtedy k dispozícii. To by všetko vysvetľovalo. Nakoniec ešte musím povedať, že som úprimne rád, že k tejto zámene došlo, keď si porovnám väčšinu odrodových znakov, tak Bajkonur považujem za oveľa lepší než Karnaval. U mňa je to asi suverénne najúrodnejšia odroda zo všetkých, napriek tomu ovocie je veľmi chutné. Písal som už vyššie, že ho hodnotím ďaleko vyššie než všetkým známe Rembo, ktoré sa naň vzhľadom trošku podobá. Čo sa týka chuti, je však úplne inde. Jediná oštara teraz vznikla tým, že v Jirkovej kategorizácii týmto vznikol neporiadok, a viacero príspevkov z tohto vlákna (mojich aj Radových, ako aj nadväzujúce reakcie) by teda malo byť po správnosti zaradené v chlieviku "Bajkonur". Na ilustráciu pridávam niekoľko aktuálnych fotiek môjho nepravého Karnavalu.
Přílohy
karnaval2.jpg
karnaval3.jpg
karnaval6.jpg

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Andrej, asi to bude tak. Milan vtedy (asi 2017, už si nepamätám) Bajkonur mal, to by dávalo zmysel. Popis aj fotky sedia.
Tiež mi to vŕtalo v hlave, tušil som že s Marekom nepopisujeme tú istú odrodu. Tento náš Bajkonur - "Karnaval" je bezproblémová odroda. Odolnosť, chuť, vyzrievanie letorastov, všetko super.
Stálo by za to porovnať so skutočným Bajkonurom. Aby sme náhodou nezistili, že je to ešte niečo iné, ale to už hádam nie.
Porovnanie Bajkonur a Karnaval , veľký rozdiel tam nie je. U Karnavala sa udáva skoré vyzrievanie letorastov, čo súhlasí s tým čo máme. Plus skôr červená farba bobúľ, ktorá až v plnej zrelosti prechádza do bordovej. Bajkonur viac do modra. Aj preto som tipoval Karnaval.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Radovan píše:
28 srp 2023, 10:33
Andrej, asi to bude tak. Milan vtedy (asi 2017, už si nepamätám) Bajkonur mal, to by dávalo zmysel. Popis aj fotky sedia.
Tiež mi to vŕtalo v hlave, tušil som že s Marekom nepopisujeme tú istú odrodu. Tento náš Bajkonur - "Karnaval" je bezproblémová odroda. Odolnosť, chuť, vyzrievanie letorastov, všetko super.
Stálo by za to porovnať so skutočným Bajkonurom. Aby sme náhodou nezistili, že je to ešte niečo iné, ale to už hádam nie.
Porovnanie Bajkonur a Karnaval , veľký rozdiel tam nie je. U Karnavala sa udáva skoré vyzrievanie letorastov, čo súhlasí s tým čo máme. Plus skôr červená farba bobúľ, ktorá až v plnej zrelosti prechádza do bordovej. Bajkonur viac do modra. Aj preto som tipoval Karnaval.

Rado, na tom videu až taký veľký rozdiel v tvare bobúľ nevidno, ale u Mareka mal Karnaval výrazne iné bobule - rovnomerne cylindrické a dlhšie, kdežto náš nepravý Karnaval (alias Bajkonur) hrubšie a skôr kónické. Skrátka také to typické ceckaté hrozno.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Je už tma ale šiel som ho nafotiť nech je vidieť rozdiel v týchto dvoch odrodách. U mňa má ešte ďaleko do zrelosti a to som oveľa južnejšie. Odhadujem, že mu chýbajú do zrelosti ešte tak dva týždne. Platí čo som písal doteraz, táto odroda bola u mňa tento rok silne napadnutá perenospórou a to je vysadená v samostatnej, dobre vetranej rade (v tejto rade žiadna iná odroda nemala perenospóru a to sú tam vysadené napr. Veles alebo Cimus). Najbližšie dní má výraznejšie pršať, ak začne praskať tak ako minulý rok, tak ho okamžite bez milosti "presadím" sekerou.
Přílohy
IMG_20230828_201858.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

V súťaži "prepadák roka", by Karnaval bol u mňa asi tohtoročným absolútnym víťazom, eventuálne by sa mohol podeliť o prvé miesto s ďalšou odrodou Pavlovského a to s jeho Senátorom . Karnaval najprv silne decimovala perenospóra, teraz vo finálnej fáze zretia popraskalo asi 60 % bobulí (tak ako aj pred rokom). Chuť toho čo neprasklo a nehnije je absolútne o ničom. V mojich podmienkach sa to správa ako totálny šľachtiteľský brak. Radovan a Andrej môžu byť len radi, že majú zámenu a nemajú "pravý" Karnaval. Aj posledné príspevky na fóre "vinogradu" hovoria o praskaní a vyradení tejto odrody z pestovania.
Predsa len to má jednu výhodu, ani sekundu nebudem váhať, keď ho budem na jeseň likvidovať.

blízko Piešťan,160 mnm

Georg
Aktivní člen
Kraj: Bavaria(Germany)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Georg »

To je ten pravý Karneval. Je všeobecně známo, že bobule této odrůdy často praskají. To je velká nevýhoda této odrůdy. Z tohoto důvodu jsem ji nikdy nechtěl.

Německo, Bavorsko (pohraniční oblast s ČR), 320mnm
---
Omluvte případné chyby v mých příspěvcích. Potřebuji použít překladač, abych mohl psát na toto fórum.

Odpovědět

Zpět na „Semenné“