Muškát novošachtinskij - raná, fialová, muškátová, semenná, odolnost 2,5, -?°C

Odpovědět
Wimpi
Aktivní člen
Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
Kontaktovat uživatele:

Muškát novošachtinskij - raná, fialová, muškátová, semenná, odolnost 2,5, -?°C

Příspěvek od Wimpi »

Deklarované údaje:
Původ: E.G Pavlovkij, Rusko, amatérské šlechtění, rodiči jsou Talisman  x  XVII-10-26
Charakteristika: Hybridní forma stolní odrůdy révy vinné
Květ: oboupohlavní
Růst: střední
Barva plodů: fialová
Hrozen a bobule: váha hroznů obvykle 300 až 500 g, váha bobule 5 - 8g, chuť muškátová, po dozrání údajně dlouho vydrží na keři
Odolnost plísni a padlí:  cca 3 body z pěti
Naposledy upravil(a) Wimpi dne 21 zář 2021, 17:59, celkem upraveno 1 x.

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Re: Muškát novošachtinskij - raná, fialová, muškátová, semenná, odolnost 2,5, -?°C

Příspěvek od Wimpi »

Pořídil jsem si tuto již postarší odrůdu z toho důvodu, že jsem potřeboval na jižní zdi domu nahradit Vitru, hledal jsem něco vizuálně podobného ale podstatně odolnějšího vůči plísňovým chorobám. Když jsem narazil na odrůdu Muškát novošachtinskij , byly u ní uvedeny informace o delikátní muškátové chuti s tóny sušených švestek a hrušek a také o ušlechtile chruplavé dužině. No, to bylo něco pro mě. Láska na prvý pohled! Není to sice přeborník ve velikosti hroznů ani bobulí, ale to mi vůbec nevadí. A tak jsem si Muškát novošachtinskij sehnal, ale bohužel nikoli ve formě řízků, ale jen jako roubovanou sazenici. Ta se k přeroubování staršího keře bohužel nehodí, takže jsem musel nejprve ze sazenice vypěstovat réví a až  to pak naroubovat. To se povedlo letos. Mezitím mi na původní květináčové sazenice vyrostl prvý hrozen a tak jsem mohl poprvé ochutnat. No, ... docela pecka! Krásný muškát a struktura bobule přesně jakou jsem si přál s jemnou slupkou a křehce chruplavou dužinou. Tak jsem zvědavý, až začne plodit přeroubovaný keř u zdi, jestli se tato kvalita udrží anebo snad ještě zvedne?
Mušk.novoš.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Muškát novošachtinskij - raná, fialová, muškátová, semenná, odolnost 2,5, -?°C

Příspěvek od Dzordzik »

Děkuju za přidání odrůdy. Chuť a odolnost u tebe odpovídá popisu? Tj. nic moc odolnost?

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Wimpi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wimpi »

Jak jsem psal, chuť mohu zatím hodnotit jen podle signálního hroznu, který vyrostl na keříku z asi 20-litrového květináče. Takže po této stránce je to zatím příjemný příslib. Co se týká odolnosti, tak ta květináčovka, která je umístěna pod částečným převisem střechy je zcela zdravá. Letorost z ujmutého roubu, který vyrůstá z keře původní Vitry má na listech trošku padlí, které se objevilo minulý týden, ovšem listy původní odrůdy jsou padlím pokryté celé. Takže si myslím, že odolnost proti plísňovým chorobám by mohla být průměrná, což by mi stačilo. To jsem schopen u této zdi ukočírovat.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Odrůda vypadá sympaticky. Postarší odrůda je někdy lepší než ty nové. A menší hrozny bych rozhodně neviděl jako nevýhodu, spíše naopak. Hodně bude záležet, jak se předvede v dalších letech.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Odrůdu Muškát Novošachtinskij pěstuji již více let v podhůří Beskyd, asi 410 m.nm. Potvrzuji vše uvedené.Doba zrání je velmi raná až raná, kolem 105 dnů. Za normálních okolností u mne zraje v druhé polovine srpna, letos dozrála v polovině září. Velmi slušná muškátová chuť. Pokud se týká odolnosti k chorobám, dal bych spíše 2,5.
Samozřejmě velikostí hroznů a bobulí to není žádná bomba, ale pro běžného pěstitele nebo do horších podmínek je to dobrá volba.

Odpovědět

Zpět na „Semenné“