Stolní velmi atraktivní červená velmi raná novinka s velkým hroznem a velmi velkou bobulí výborné muškátové chuti, s vysokou odolností mrazu a zvýšenou chorobám. Odrůda je vhodná na pergoly a má všestranné využití.
Původ (šlechtitel): Pavlovský E.G., Rusko
Rodičovské odrůdy: Podarok Zaporožiju x K-81
Použití: stolní, hrozen může dlouho viset na keři, velice vhodná na pergoly,
Květ: oboupohlavní
Barva: červená až červenofialová malinová
Hrozen: velký, 600 - 1500 g, kónický nebo větvený, stř. hustý
Bobule: velmi velká, 32 x 34 mm, 13 - 18 g, kulatá až oválná, tuhá, chruplavá
Chuť: harmonická, muškátová, velmi dobrá, vhodná k výrobě vína, džusů, kompotů, dezertů
Doba zrání: velmi raná, zač. srpna, 90 - 100 dní
Intenzita růstu: vysoká
Mrazuodolnost: vysoká, - 23 °C
Odolnost houbovým chorobám: zvýšená, 3 (podle Husfeldovy bodové stupnice)
Bezsemenný: ne
Bodryj - velmi raná, červená, harmonická s muškátem, semenná, odolnost 3, -23 °C
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Bodryj - velmi raná, červená, harmonická s muškátem, semenná, odolnost 3, -23 °C
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bodryj - velmi raná, červená, harmonická s muškátem, semenná, odolnost 3, -23 °C
Loni vysazená sazenice a letos první dvě signálky. Co se týče chuti, tak to bude další voňavá a sladká odrůda pro mlsný jazýček mojí ženy. Údajný bujný růst jsem již v počátku redukoval tím, že jsem ji z nedostatku místa na zahradě vysadil za třešeň. Tam roste zatím "umravněně".
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Bodryj - velmi raná, červená, harmonická s muškátem, semenná, odolnost 3, -23 °C
Bodryj ve svém druhém roce plodnosti nasadil jenom jeden střapec. Chudák roste za třešní, má málo prostoru a trápí se. Něco budu muset vymyslet. Zatím ještě chybí cukry, ale to během týdne dožene.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Odrůdu Bodryj mám čtvrtým rokem. Předloni se docela povedla, zato loni to byla katastrofa. Bobule hodně praskaly a následně hnily. Možná to je horším místem, roste za třešní. Proto jsem jeden zakořeněný řízek zasadil na trochu lepší místo. V dubnu oba komplet zmrzly a naštěstí zase obrazily. Loňský řízek jede od spodu. U toho staršího obrazilo jenom první očko na tažni, zbytek tažně je mrtvý. Další výhony vyrazily z kmínku. Bohužel bez květenství, takže na další úrodu si budu muset rok počkat.