Stránka 1 z 3
Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 27 říj 2022, 21:41
od Marek1970
Názov: Dyňka, ДЫНЬКА
Pôvod: selekcia O.M. Pisanky (rodičovské odrody neuvedené).
Charakteristika podľa stránky vinograd.info: Veľmi skorá odroda s veľkou rastovou silou. Kvet je obojpohlavný. Strapce sú stredne veľké až veľké, priemernej hustoty.
Bobule s priemernou hmotnosťou 10,8 gramov, oválne, rebrované, jasne ružové, pokryté tenkým voskovým povlakom, muškátovej chuti. Šupka je tenká, dužina mäsitá, šťavnatá, hustá, chrumkavá. Odolnosť voči hubovým chorobám je priemerná. Dyňka má údajne podľa viacerých zdrojov schopnosť veľmi vysokej akumulácie cukrov.
Popis na vinograd.info:
https://vinograd.info/sorta/stolovye/dynka.html
Diskusia k tejto odrode:
https://forum.vinograd.info/showthread.php?t=17838
Video:
https://www.youtube.com/watch?v=JF7RrULWZg4
Podľa prvých skúseností má Dyňka veľmi dobré vyzrievanie dreva a v tomto roku viac ako priemernú odolnosť voči chorobám, pri bežnej starostlivosti som perenospóru na nej nezaznamenal ale na závery k odolnosti je ešte skoro.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 říj 2022, 13:40
od Radovan
Dyňka je ešte relatívne nová odroda a je hodnotená vysoko.
Mám asi 8 odrôd od šľachtiteľa Pisanky, ale na Dyňku som nemal šťastie.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 říj 2022, 15:50
od andrejZA
Tak ja ak budem môcť sa takto nehanebne verejne pripnem :) teda, ak Ti Marek ešte po Radovi niečo zvýši. Mám ju v hľadáčiku už asi rok, ale na Slovensku a v ČR ju má zatiaľ málokto. Je vysoko hodnotená najmä kvôli jemne muškátovej chuti, vysokej plodnosti a ranej doby zrenia. Na jar keď som písal Ivovi, tak už nemal nič, mal z predošlej zimy iba slabú sadenicu, z ktorej nebolo veľa materiálu na množenie. Ale na dobré veci sa oplatí počkať.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 říj 2022, 21:52
od Marek1970
Radovan, Andrej, vo februári sa mi cez SZ pripomeňte. Dyňku som navrúbľoval na jar z odrezkov, čo mi daroval kamarát z "východu". Ešte mi neplodila ale všetko čo som od neho doteraz mal, bolo "pravé". Prvá úroda bude budúci rok, ak počasie dovolí. Veľa na strihanie toho ešte nie je a niečo už som sľúbil ale pár očkový odrezok na vrúbľovanie, by som pre vás dvoch ešte mohol nájsť.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 29 kvě 2023, 13:02
od haco
Zakorenena Dynka od Mareka isla na posledne volne miesto v zahrade. je slnecne (JV) cistocne kryte strechou susedovej garaze ale len velmi malo prevetravane, teda s vyssim rizikom mucnatky. hned vedla rastie Bravissimo vlani zastepene do Monarchu, takze budem moct porovnat rannost tychto 2 odrod v rovnakych podmienkach (ale asi az o 2 roky

). skor sa mozno dockam na cerstvo zastepenych vrubloch do Kokla na sikmej pergole - hadam sa chytia...
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 čer 2023, 14:46
od Marek1970
Minulý rok som jeden vrúbeľ Dyňky hodil aj na jednu z rastlín v skleníku. Už v prvom roku to vyzerá na veľmi peknú násadu (na fotke nezasieťkované zelené strapce sú Dyňka a v vo vreckách pomaly farbiaca sa Katalonia).
Do zrelosti v skleníku jej chýbajú odhadom ešte minimálne dva týždne (trochu som ten koreň možno preťažil sú na ňom celkom navrúbľované tri odrody).
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 čer 2023, 15:35
od Lubo
Marek1970 píše: ↑28 čer 2023, 14:46
Minulý rok som jeden vrúbeľ Dyňky hodil aj na jednu z rastlín v skleníku. Už v prvom roku to vyzerá na veľmi peknú násadu (na fotke nezasieťkované zelené strapce sú Dyňka a v vo vreckách pomaly farbiaca sa Katalonia).
Do zrelosti v skleníku jej chýbajú odhadom ešte minimálne dva týždne (trochu som ten koreň možno preťažil sú na ňom celkom navrúbľované tri odrody).
Krásne Marek:), keby som mal voľné miesto v záhrade, postavím nový skleník len pre vinič.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 28 čer 2023, 18:34
od Dzordzik
Marek1970 píše: ↑28 čer 2023, 14:46
Minulý rok som jeden vrúbeľ Dyňky hodil aj na jednu z rastlín v skleníku. Už v prvom roku to vyzerá na veľmi peknú násadu (na fotke nezasieťkované zelené strapce sú Dyňka a v vo vreckách pomaly farbiaca sa Katalonia).
Do zrelosti v skleníku jej chýbajú odhadom ešte minimálne dva týždne (trochu som ten koreň možno preťažil sú na ňom celkom navrúbľované tri odrody).
Pěkné, pěkné... Snad kromě úrody taky vyzraje...
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2023, 19:59
od Marek1970
Dyňka v skleníku sa začína farbiť ale do zrelosti má stále ešte ďaleko. Oproti minulému roku mám so zrením v skleníku asi dvojtýždňový sklz, aktuálne začíname ozobávať ešte len Katalóniu. Je to však asi spôsobené preťažením jednotlivých koreňov, ktoré tam mám vysadené.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 21 črc 2023, 07:54
od Marek1970
Tak, konečne Dyňka v skleníku dozrela do konzumného stavu. Dužina mäsitá, šťavnatá (nie chrupľavá), cukor už je na konzumáciu úplne dostatočný ale muškát zatiaľ žiaden necítim alebo keď tak zatiaľ veľmi, veľmi slabý. Vo vonkajšej výsadbe sa na viacerých listoch objavila perenospóra, takže odolnosť voči nej je asi slabšia. Pre oči, farebne veľmi atraktívna, chuť zatiaľ zaostáva za mojimi očakávaniami lebo mi ešte stále chýba muškát na ktorý som založený. Sú to len prvé bobule čo som začal ozobávať, takže o 10 dní až dva týždne sa ukáže ako to je s jej údajnou dobrou akumuláciou cukrov a muškátovou chuťou. Ako je z foto vidieť, vyzrievanie dreva má Dyňka skutočne výborné (zelený výhon vedľa je z Katalonie).
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 21 črc 2023, 09:17
od Lubo
Ahoj Marek, tie fotky zo skeníka, sú ako z iného sveta :), na posúdenie chuti to chce ako píšeš ešte trpezlivosť.....
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 21 črc 2023, 13:01
od LadaSvijany
Marek1970 píše: ↑21 črc 2023, 07:54
Tak, konečne Dyňka v skleníku dozrela do konzumného stavu. Dužina mäsitá, šťavnatá (nie chrupľavá), cukor už je na konzumáciu úplne dostatočný ale muškát zatiaľ žiaden necítim alebo keď tak zatiaľ veľmi, veľmi slabý. Vo vonkajšej výsadbe sa na viacerých listoch objavila perenospóra, takže odolnosť voči nej je asi slabšia. Pre oči, farebne veľmi atraktívna, chuť zatiaľ zaostáva za mojimi očakávaniami lebo mi ešte stále chýba muškát na ktorý som založený. Sú to len prvé bobule čo som začal ozobávať, takže o 10 dní až dva týždne sa ukáže ako to je s jej údajnou dobrou akumuláciou cukrov a muškátovou chuťou. Ako je z foto vidieť, vyzrievanie dreva má Dyňka skutočne výborné (zelený výhon vedľa je z Katalonie).
Tahle barva se mně moc líbí. Kdyby v chuti byl cítit i muškát, začal bych o Dyňce uvažovat. Malé upozornění - ten list na Katalonii vykazuje nedostatek hořčíku. Ale možná je to už vyřešené.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 21 črc 2023, 13:18
od Marek1970
Ľuboš, Láďo, áno je to vizuálne veľmi atraktívna odroda a tiež verím, že ten muškát ešte dostatočný príde s vyššou zrelosťou a cukornatosťou.
Prihnojenie stopovými prvkami vrátane horčíka mám v pláne až po zbere úrody, teraz už to nechám tak. Do maximálne polovice augusta, dokedy asi odstrihnem posledné strapce v celom skleníku to vydrží.
Keď dozreje aj vonkajšia úroda na Dyňke, tak odrodu ešte raz finálne zhodnotím ako sa jej darilo v mojich podmienkach tento rok.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 21 črc 2023, 14:51
od LadaSvijany
Dyňku máš jenom ve skleníku nebo i venku? Zajímalo by mě porovnání, jaký bude rozdíl v dozrávání.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 04 srp 2023, 07:34
od Marek1970
LadaSvijany píše: ↑21 črc 2023, 14:51
Dyňku máš jenom ve skleníku nebo i venku? Zajímalo by mě porovnání, jaký bude rozdíl v dozrávání.
Dyňku mám v skleníku aj vonku. V skleníku viacmenej je už zjedená (zostali 3 posledné strapce, ktoré zjeme asi cez víkend). Nakoniec v skleníku nabrala výraznú do očí až bijúcu červenú farbu s jemným svetlým "rebrovaním".
Muškát stále necítim alebo ak tak veľmi, veľmi jemný. Chuť je však veľmi dobrá, pripomína mi chuť sladkých čerešní. Som priaznivcom skôr tvrdších, chrupľavých bobúľ ale u Dyňki je aj tá mäkšia konzistencia veľmi príjemná.
Čo ma ďalej pozitívne prekvapilo, množstvo bobúľ je bez semien, pravdepodobne zlým opelením, avšak ich veľkosť je väčšia ako u väčšiny bezsemenných odrôd a aj strapce sú zväčša veľké. Najväčšia bobule majú jedno až dve pomerne malé semená, ktoré je takmer necítiť. Keď som odrezal prvé strapce, tak rodina si spočiatku myslela, že ide o bezsemennú odrodu. Za mňa na prvý rok veľmi dobrý dojem.
Vonku sa teraz začína farbiť. Odhadujem, že zrelá bude maximálne do dvoch týždňov, čiže od polovice augusta. Aj keď to z fotky nie je vidieť ale aj vonku začína už "drevo" vyzrievať. Rozdiel v dozrievaní medzi skleníkom a vonkajšou výsadbou je bez ohľadu na odrodu u mňa asi tie tri týždne až mesiac.
Aktuálne vonku:
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 04 srp 2023, 09:08
od Dzordzik
Mohl by si přidat fotku jak vypadá ve skleníku, než ji sníte?
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 04 srp 2023, 10:10
od andrejZA
Krásne, Marek. Pri dobrom opelení tie guličky trochu pripomínajú Veles. Ako Dyňka zvláda toto nepriaznivé počasie? Je to zatiaľ bez chorôb? Nepraská?
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 04 srp 2023, 16:05
od Marek1970
andrejZA píše: ↑04 srp 2023, 10:10
Ako Dyňka zvláda toto nepriaznivé počasie? Je to zatiaľ bez chorôb? Nepraská?
Roky som nemal takmer žiadne problémy s perenospórou a to vrátane citlivých odrôd.
Preto som tento rok proti nej akosi pozabudol striekať a venoval som sa čisto len múčnatke. Niekedy v polovici júla mi však perenospóra silne napadla viaceré odrody (Rusbol, Karnaval, Basanti, Gold Finger + dve čisté vinifery) a na niektorých odrodách bolo poškodených pár listov, konkrétne to boli odrody Cimus, Landyš a aj na vonku navrúbľovanej Dyňke sa objavili asi dva, tri listy s perenospórou, ktoré som odrhol a všetky menované rastliny som postriekal. Odvtedy je Dyňka "čistá". Po dažďoch zatiaľ nepraská uvidíme čo s tým spravia aktuálne dažde.
Dzordzik píše: ↑04 srp 2023, 09:08
Mohl by si přidat fotku jak vypadá ve skleníku, než ji sníte?
Toto bol v skleníku najväčší strapec na minuloročnom vrúbli. Odhadujem že má okolo 1200 gramov (zajtra alebo v nedeľu ho odtrhnem a odvážim)
V skleníku vyzerá aktuálne takto (prvý obrázok):
Edit 06.08.
Nechcem fórum spamovať opakovanými príspevkami o Dyňke, tak editujem svoj príspevok.
Odhadca hmotnosti by bol zo mňa slabý. Najväčší strapec mal nakoniec 2029 gramov (pridávam foto na váhe, zaujímavé je ako sa zmenila na fotke farba, keď nesvieti na strapec priame slnko).
Objavili sa prvé negatíva. V tomto veľkom, hustom strapci bolo niekoľko bobúľ prasknutých a vo vnútri strapca aj 3 ks hnilé. Zdôrazňujem, že to bol strapec zo skleníka.
Vonku v týchto dažďoch by asi rovnaký strapec dopadol s praskaním a hnitím oveľa horšie, takže eventuálne "nadšenie" z tejto odrody treba držať na uzde. Najväčším sklamaním je pre mňa chýbajúci muškát ale chuť patrí aj tak k tým lepším.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 04 srp 2023, 17:18
od Lubo
Marek, vraj je to odroda, ktorej je najbližšie odroda Šansón.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 15 srp 2023, 08:53
od Marek1970
Dyňka dozrela už aj vonku. Pokúsim sa pár strapcov nechať visieť čo najdlhšie, nech viem ako je to s jej výdržou po dozretí.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 15 srp 2023, 09:08
od haco
marek, potrebuje na spravne vyfarbenie aby boli strapce pritienene? muskat sa objavil?
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 15 srp 2023, 09:14
od Marek1970
Strapce na tomto konkrétnom koreni sú plne na slniečku bez pritienenia (mam ju navrúbľovanú ešte na inom mieste, kde sú strapce úplne pritienené). Žiaľ, ja tam ten muškát stále necítim ale dúfam, že ochutnáte sami 25.08. a poviete mi, či mám len "pokazenú" hubu.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 31 srp 2023, 15:40
od Marek1970
Dyňka mala na minulotýždňovej degustácii pomerne veľký úspech a ja som s veľkým záujmom na druhý deň študoval hodnotiace hárky týkajúce sa jej chuti, keďže ja osobne som mal problém objaviť v jej chuti muškát (asi som zvyknutý na výraznejšie muškáty ako majú napríklad odrody Darja, Cimus, Prima Ukrajiny, Milana, Arni a pod.). Práve preto som úmyselne zaradil do degustácie až dve opticky rozdielne vzorky, aby som si jej chuť s čo najväčšou presnosťou overil. Z toho vyplýva, že Dyňka dostala 18 hodnotení z ktorých 16 popisovalo jej chuť ako "ovocný muškát", "muškát", "jemný muškát" a len dve ak sa nemýlim od rovnakého hodnotiteľa mali zhodnotenie chuti ako "harmonická". Takže je definitívne nesporné, že pre väčšinu "jazýčkov" je Dyňka muškátovou odrodou a zároveň veľmi chutnou, vzhľadom k jej vysokému hodnoteniu.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 31 srp 2023, 16:40
od milosduris
Mal som zoznam odrôd, čo som si chcel zohnať. No po koštovačke u Mareka som ho zahodil a nahradil novým zoznamom: Dyňka a Milana.
Dyňka je fakt jemná, harmonická a muškátová odroda.
Aký mala cukor?
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 14 zář 2023, 19:34
od Marek1970
Až dnes som si všimol túto otázku, takže odpovedám trochu oneskorene a v čase, kedy visia na kríkoch asi posledné tri strapce. Refraktometer na cukor nemám (používam len včelársky na určenie percentuálneho podielu vody v mede), takže dnes som to meral "len" svojimi chuťovými bunkami a musím konštatovať, že Dyňka je aktuálne mesiac po dozretí až extrémne sladká (pre niekoho to môže byť až nepríjemne vysoký cukor). Zároveň konštatujem, že na doteraz za celú sezónu obratých strapcoch, bolo prasknutých len pár bobúľ a to len v niektorých strapcoch, hniloba našťastie viacmenej žiadna. Ja osobne budúcu jar pridávam ďalší koreň tak, že prevrúbľujem niektorú z menej spoľahlivých a menej chutných odrôd.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 14 zář 2023, 20:21
od milosduris
Ďakujem za odpoveď. Tiež by som ju rád budúci rok preštepil napr. namiesto zakoreneného Karnavala.
Určite sa na konci roka pripomeniem na odrezky.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 22 kvě 2024, 08:33
od Marek1970
V skleníku by som mohol Dyňku "ozobávať" asi už na začiatku júla.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 22 kvě 2024, 09:47
od Lubo
...budeš ako v Odesse

.Držím palce nech to tak je.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 10:48
od andrejZA
Dyňka sa mi zatiaľ veľmi páči, na mladej rastline, čo mám z vlaňajšieho odrezku, už nahadzuje po dve súkvetia na letorast, navyše rastová sila je veľká, na každom šľahúni rozdvojenie a ešte aj na tých bočných tvorí kvety.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 11:05
od Dzordzik
Dyť řkám, že si k tobě přijedu s Tatrovkou pro hlínu

Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 11:23
od andrejZA
Dzordzik píše: ↑23 kvě 2024, 11:05
Dyť řkám, že si k tobě přijedu s Tatrovkou pro hlínu
Ak sa chceš dať na hrnčiarstvo, prídi si nakopať fajnového ílu :) Ale asi je na tom niečo pravdy, že lepšia ílovitá zem, než piesková, lepšie to drží vlahu, aspoň čo sa týka zavlažovania, sú u mňa viniče takmer bezúdržbové. Horšie je to u nás v kotline s hubovými chorobami, iná mikroklíma, iný režim, preventívny postrek pred kvitnutím je nutnosť.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 12:00
od Dzordzik
Až se ke mě jednou stavíš, tak pochopíš, že u mě je to dva v jednom. Spodní keře jsou v údolí, vinička nahoře na kopci. Jiná půda, jiná vláha, dole v létě téměř bez pohybu vzduchu, nahoře téměř vždy fouká, dole všechno zmrzlo, nahoře téměř nic ...
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 12:08
od andrejZA
Verím tomu. Keby som vysadil vinič u nás nad dedinou vo svahu, tiež by som sa musel učiť pestovať odznova, zohľadňujúc úplne odlišné podmienky. A určite by som sa s niektorými odrodami musel rozlúčiť.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 13:31
od Lubo
Dyňka zlákala aj mňa, dúfam, že o rok ochutnám aj ja svoju prvú úrodu.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 23 kvě 2024, 14:17
od haco
vlani som zanedbal starostlivost o cerstvo zakoreneny odrezok a vyzrelo/prezimovalo len par ociek. Tento rok zatial ide pekne, ale na kostovku budem musiet ist este k niektoremu z vas

Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 24 kvě 2024, 09:42
od andrejZA
Dyňku by chcelo prištepiť na silný koreň. Tento rok som dal pokusne jeden vrúbeľ, ale zdá sa mi, že sa mu veľmi nechce. Na mladej rastline sa zázraky čakať nedajú, ale aj tak sa teším, keď ochutnám a pripomeniem si tú chuť z koštovky u Mareka.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 24 kvě 2024, 10:45
od haco
andrejZA píše: ↑24 kvě 2024, 09:42
Dyňku by chcelo prištepiť na silný koreň.
Stalo sa.... spravil som si zalohu, ak by sa mladej rastline nieco stalo.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 06:02
od Dzordzik
Takto dopadne Dyňka, pokud se neošetří proti perenospoře v letošním roce. Už teď je téměř bez listů.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 06:47
od Marek1970
Nepochybne tato odroda nemá rezistenciu voči perenospóre rovnako ako asi 80 % odrôd ktoré sú opísané na tomto fóre. Do toho je u teba asi tento rok silný tlak perenospóry + je to mladá rastlina (tento rok zakorenený odrezok, ktorý nevie sám dostatočne bojovať s patogénmi) + žiadna chemická ochrana voči tejto chorobe + ďalšie lokálne faktory = výsledok je vidieť na tvojich fotkách.
Pri súčte uvedených faktorov to nie je žiadne prekvapenie.
Žiaľ je takmer pravidlo, ktoré narúšajú len niektoré výnimky, že mnohé chutné odrody majú súčasne nízku odolnosť. Našťastie tie výnimky existujú a skutočne sa dajú pestovať len odrody odolné voči perenospóre, ktoré sú súčasne aj chutné, len ten výber je obmedzený.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 07:28
od andrejZA
U mňa naopak Dyňka režim s 2 základnými postrekmi (pred a po kvete) zvláda bez napadnutia, všetky listy čisté. Tento rok by mohla mať signálnu úrodu na vlani zakorenenom odrezku, ktorý je na prvej fotke. Na druhej je aktuálny stav ujatého vrúbľa čierne do čierneho, štepeného túto jar. Zdá sa, že budúci rok v raste predbehne mladú rastlinu z prvej fotky, výhodou je extrémne silno rastúca podnož. Aj tu sú všetky listy bez stopy infekcie. Pamätám sa, že vlani práve ujaté vrúble vykazovali oveľa vyššiu náchylnosť k hubovým chorobám. Mám ešte aj tretiu mladú rastlinu v záhrade, ktorá je na trochu vlhšom stanovišti, ale ani tam Dyňka zatiaľ nebola napadnutá peronospórou. A nedá sa povedať, že by sa v tomto mieste perena nevyskytla - vedľa rastie rovnako stará Livia a na nej už som tento týždeň našiel viaceré plesnivé listy. Podobne aj na ďalších odrodách, ktoré majú lepšiu odolnosť, ale vzhľadom na blízkosť dozrievajúcich ríbezlí, som ich neošetroval.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 07:54
od Dzordzik
Marek1970 píše: ↑12 črc 2024, 06:47
Nepochybne tato odroda nemá rezistenciu voči perenospóre rovnako ako asi 80 % odrôd ktoré sú opísané na tomto fóre. Do toho je u teba asi tento rok silný tlak perenospóry + je to mladá rastlina (tento rok zakorenený odrezok, ktorý nevie sám dostatočne bojovať s patogénmi) + žiadna chemická ochrana voči tejto chorobe + ďalšie lokálne faktory = výsledok je vidieť na tvojich fotkách.
Pri súčte uvedených faktorov to nie je žiadne prekvapenie.
Žiaľ je takmer pravidlo, ktoré narúšajú len niektoré výnimky, že mnohé chutné odrody majú súčasne nízku odolnosť. Našťastie tie výnimky existujú a skutočne sa dajú pestovať len odrody odolné voči perenospóre, ktoré sú súčasne aj chutné, len ten výber je obmedzený.
Není to tak jak píšeš. Je to roub do 6 let staré sazenice. Je to pouze o absolutní neodolnosti této odrůdy k patogenu. Žádná jiná odrůda u mě nemá tak silné napadení. Blíží se tomu jenom Bohema.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 07:57
od Dzordzik
andrejZA píše: ↑12 črc 2024, 07:28
U mňa naopak Dyňka režim s 2 základnými postrekmi (pred a po kvete) zvláda bez napadnutia, všetky listy čisté. Tento rok by mohla mať signálnu úrodu na vlani zakorenenom odrezku, ktorý je na prvej fotke. Na druhej je aktuálny stav ujatého vrúbľa čierne do čierneho, štepeného túto jar. Zdá sa, že budúci rok v raste predbehne mladú rastlinu z prvej fotky, výhodou je extrémne silno rastúca podnož. Aj tu sú všetky listy bez stopy infekcie. Pamätám sa, že vlani práve ujaté vrúble vykazovali oveľa vyššiu náchylnosť k hubovým chorobám. Mám ešte aj tretiu mladú rastlinu v záhrade, ktorá je na trochu vlhšom stanovišti, ale ani tam Dyňka zatiaľ nebola napadnutá peronospórou. A nedá sa povedať, že by sa v tomto mieste perena nevyskytla - vedľa rastie rovnako stará Livia a na nej už som tento týždeň našiel viaceré plesnivé listy. Podobne aj na ďalších odrodách, ktoré majú lepšiu odolnosť, ale vzhľadom na blízkosť dozrievajúcich ríbezlí, som ich neošetroval.
Pokud bych použil proti pereně 2 postřiky jako ty, tak velmi pravděpodobně budu mít také všechno čisté, ale to není zásluha odolnosti odrůdy, ale použité chemie. Naproti tomu, velká většina ostatních odrůd co mám je stále čistá i bez postřiky. O tohle tady jde.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 08:00
od Marek1970
Andrej, obaja, ty aj Jirka opisujete realitu tejto odrody na svojej záhrade. Jirka nestriekal, ty si striekal dva krát, výsledok je ten ako uvádzate. Ja som Dyňku proti perene striekal len raz Cabrio topom a tiež ju mám čistú, to ale nič nemení na fakte, že táto odroda gény odolnosti voči perenospóre pravdepodobne nemá, alebo ak má tak ten najslabší, preto ten kto chce do budúcna absolútne a na trvalo vylúčiť ošetrovanie proti perenospóre, by mal na pestovanie tejto odrody zabudnúť. Ten komu nevadia jedno, dve ošetrenia, nemusí chytať paniku a tak ako x - iných odrôd s kľudom môže ďalej pestovať aj Dyňku, to je všetko o čom naše skúsenosti vypovedajú a nič na tom nemení ani fakt, že som sa mýlil v tom že nejde o mladú sadenicu ale o vrúbeľ v starom koreni. Dyňka skrátka z toho čo vieme nie je odolná voči perenospóre ale pri základnom ošetrení sa jej pestovanie zdravotne dá zvládnuť, svoju cestu si zvolí každý sám a táto diskusia len pomôže pri rozhodovaní, či ju niekto chce alebo nechce pestovať.
Inak mimochodom, podobne ako tento rok vrúbeľ Dyňky u Jirku, sa minulý rok u mňa správal vrúbeľ Basanti a bol to čistý lapač perenospóry až tak, že som všetky vrúble Basanti okrem jedného hneď odstránil. Tento rok čuduj sa svet je Basanti do dnešného dňa čisté s tým jedným postrekom proti perenospóre. To však neznamená, že mám v pláne Basanti pestovať ďalej, len konštatujem, že aj nerezistentné odrody sa niekedy správajú inak ako podľa logiky očakávame.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 08:14
od andrejZA
Jirka aj Marek, súhlas. Pre mňa sú dva preventívne postreky na začiatku sezóny rozumným kompromisom. Je tam ešte veľmi veľká rezerva od uplynutia ochrannej lehoty po obdobie zberu. Ale ak niečo nezvláda tento režim, tak už ďalej nie som ochotný tolerovať natoľko háklivú odrody na danom mieste. Preto píšem o Livii zasadenej v záhrade, ktorá má podľa môjho pozorovania od Dyňky aspoň o stupeň slabšiu mieru odolnosti k perene. Avšak tá istá Livia naštepená pri stene, zatiaľ nemá problém, keď je chránená zo SZ. Preto ani ja nemám problém Liviu v záhrade preštepiť na niečo odolnejšie, zatiaľčo tú pri dome si ponechať. Pri Dyňke u mňa táto starosť naopak odpadáva - to je ten rozdiel v stupni odolnosti (stredná vs. veľmi slabá, ako sa uvádza v základnom popise tejto odrody - ak Dyňka je za 3, Livia bude podľa mňa 4).
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 08:35
od Lubo
... pekne sa točíme v kruhu

. Bol som krátko u Iva. Pekne mi ukazoval od odrody k odrode, aký bol rozdiel medzi odolnými a neodolnými proti perene. Je to veľmi zaujímavé a poučné. Rovnako však musel konštatovať, že niektoré odrody, po minulé roky "čisté" tento rok perenu chytajú. Takže jeho " šľachtiteľské srdce" je spokojné a selektuje. Ja ako úživateľ hrozna, zas sa snažím naučiť, ktoré odrody to bez pomoci nezvládnu. Dyňka je pre mňa chuťovo tak výborná, že jej dám šancu. Veď ja ako astmatik, by som tu už tiež medzi Vami nebol, keby neboli kortikoidy a keď mám zápal pľúc, antibiotiká

Kto chce pestovať vinič na hrozno, nech pestuje, kto chce pestovať na selekciu, nech selektuje. Veď je demokracia.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 08:43
od Dzordzik
Ono je to ještě trochu jinak. Každý chce pěstovat a většina lidí nechce stříkat pokud možno vůbec. U pereny to jde, pokud budeme mít odolné odrůdy u padlí zatím ne. Proto se snažím zbavit odrůd které jsou proti pereně tak neodolné že to bez postřiků nezvládnou. Taky bys nestříkal, kdybys nemusel. Asi nikdo si nechce zasírat zahradu chemií když to není potřeba a u pereny to potřeba není. Jsou mraky odolných odrůd. Ale ještě mnohem víc odrůd to nezvládne. Dyňka dostane ještě 1 rok aby se ukázala protože chuť, ale jiné odrůdy ten luxus mít nebudou.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 08:52
od Lubo
.... Jirko, tak sa šíri antraknóza, že ak sa roky povynechávajú meďnaté postreky, ktoré účinkujú aj proti pernospóre, že nám prerastie cez hlavu.
Čo si budeš robiť s Dyňkou, je len a len Tvoja vec
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 09:14
od Dzordzik
V pořádku, ještě aby nebyla

Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 09:23
od Marek1970
Chlapi nestrašte, nemusíme mať všetko, už len antraktóza by mi chýbala. Našťastie s touto chorobou problém nemám, možno práve kvôli tomu, že občas tú meď použijem.
Re: Dyňka, velmi raná, muškátová, semenná, odolnost 3, –22°C
Napsal: 12 črc 2024, 09:59
od andrejZA
No ja práve tú antraknózu mám na viacerých koreňoch a javí sa mi určite nebezpečnejšia než perena.