Recepty a video návody

Odpovědět
Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Našiel som krásne video ako spracovávajú hrozno na Azerbajdžanskom vidieku. Už len tá atmosféra miestnej krajiny a "starkých" je úžasná a stojí za pozretie.
Zároveň som prišiel na to, kde sa haco inšpiroval pestovaním viniča na pergole  :lol:
  
https://www.youtube.com/watch?v=_fkeJWyMI5Q
 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Radovan
Aktivní člen
Příspěvky: 1236
Registrován: 08 bře 2020, 19:50
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Radovan »

Marek, tak som nasmial ako nikdy. Keby som nevedel, že je to z Azerbajdžanu asi by som typol niekde severovýchod Slovenska.
Dzedo cenky opaľeny, baba hruba s chustku na hlave. Čisto výjav z môjho detstva.
Záverečná pasáž, kde baba s dzedom pojedajú koláč a zapíjajú čajom, no proste pastorále.



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Taky sis pod tím dědem představil Haca v důchodu? :-D


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

haco
Aktivní člen
Příspěvky: 1135
Registrován: 05 úno 2020, 23:55
Bydliště: Trencin 210 m.n.m.
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od haco »

:lol: - bodaj by, taku pohodu by som bral...  :-D
 



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Radovan píše:
26 zář 2022, 09:49
Marek, tak som nasmial ako nikdy. Keby som nevedel, že je to z Azerbajdžanu asi by som typol niekde severovýchod Slovenska.
Dzedo cenky opaľeny, baba hruba s chustku na hlave. Čisto výjav z môjho detstva.
Záverečná pasáž, kde baba s dzedom pojedajú koláč a zapíjajú čajom, no proste pastorále.
 
Áno, tiež ma to video naplnilo určitou nostalgiou, moja babka a mama pochádzali z dedinky od Stropkova, takže viem o čom hovoríš. 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Keď sa "pani Zima" spýta mojej manželky čo robila v lete, tak tá môže v kľude odpovedať, že zavárala pre manžela perfektné hroznové kompóty:
Přílohy
IMG_20221123_161715 (1024x768).jpg


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše:
23 lis 2022, 16:28
Keď sa "pani Zima" spýta mojej manželky čo robila v lete, tak tá môže v kľude odpovedať, že zavárala pre manžela perfektné hroznové kompóty:
 
Ahoj Marek, máš to pekne zariadené, Ty vypestuješ a pani manželka spracuje. Potom napíš najlepší recept na zaváranie, skúsim poprosiť o rok manželku nech pár pohárov zavarí. Tento rok som mal celkovo len okolo 90 kg hrozna a to sme stihli zjesť a čosi rozdať, takže sušenie, zaváranie a skladovanie, ak sa podarí úroda, je úlohou 2023.


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Lubo píše:
24 lis 2022, 11:40
Potom napíš najlepší recept na zaváranie, ....
 
No neviem či sa mi podarí z manželky vytiahnuť jej zaváraninové know-how :lol:
Ale myslím si že je to úplne bežný recept rovnaký ako pri zaváraní iného ovocia, len do polovice pohárov dáva korenie - jeden klinček (hřebíček) a druhú polovica je bez.
Zistím recept a napíšem. Čo si pamätám, tak malá odchýlka je iba v dobe zavárania, hrozno robila o pár minút dlhšie ako iné ovocie ale tak aby sa "nerozvarilo". Dôležité bolo aj vybrať odrody s "tvrdšími" bobuľami.
Naposledy upravil(a) Marek1970 dne 24 lis 2022, 12:59, celkem upraveno 1 x.


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

.... Marek, práve tá teplota a dĺžka sterilizácie ma zaujíma  ;-)


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Mě taky, tož pumpni manželku o know how, jestli přidávala cukr, jaká tpelota  jak dlouho  a dej vědět. Věřím, že nás je takových víc.


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Takže páni, nebolo to ľahké  :-D ale máme recept.
Najprv si spravila nálev kde rozpustila a prevarila v 1 litri vody cca 300 až 350 gramov cukru (každý si má cukru pridať podľa chuti, či má radšej sladšie alebo menej sladké nálevy, odporúčané minimum je 300gr na 1liter). Množstvo pripraveného nálevu samozrejme závisí od množstva pohárov hrozna, ktoré sa chystáte zavárať. Umyté, očistené hrozno (ako som už spomínal ideálne sú odrody s tvrdšími bobuľami a s menším počtom kôstok, prípadne bezsemenné) naplnila do pohárov, zaliala vlažným cukrovým nálevom, do niektorých pohárov dala 1 ks klinčeka (hřebíček - korenie), zavrela viečkom a sterilizovala cca 12 až 15 minút od okamihu keď bola dosiahnutá teplota 80 °C (odporúča nesterilizovať dlhšie ako 15 minút a pri vyššej teplote ako 80 °C, lebo potom môžu bobule príliš zmäknúť). Takže recept je úplne jednoduchý. Zavárali sme hrozno po prvý krát a môžem potvrdiť, že tento kompót je výborný, o trošku viac mi chutia tie s pridaným jedným klinčekom ale každý máme inú "hubu". 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Že pozdravujem a vďaka :-)


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Odovzdám  :-D
 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Marek, ďakujem, pripájam sa k pozdravu a už sa neviem dočkať nasledujúcej sezóny  :-)
 


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 2192
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná, 390 m.n.m
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Jarek23 »

Lubo píše:
24 lis 2022, 19:30
Marek, ďakujem, pripájam sa k pozdravu a už sa neviem dočkať nasledujúcej sezóny  :-)
 
já jsem na tom stejně, dneka jsem mněl dovolenou, tak jsem celý den řádil s rýčem a rozšířoval příkmenné pásy, moja furt hudrala, co tam dělám v takové zimě :lol:  :lol:


neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 1300
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od andrejZA »

Marek1970 píše:
24 lis 2022, 16:37
... naplnila do pohárov, zaliala vlažným cukrovým nálevom, do niektorých pohárov dala 1 ks klinčeka (hřebíček - korenie) ...
Marek, napadla mi taká kacírska myšlienka, keby tam Tvoja žena pridala namiesto klinčeka muškátový oriešok, mal by si všetko zavarené hrozno s muškátovým buketom : )


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Andrej, tvoj podnet odovzdám "vedeniu kuchyne" (manželke). Predpokladám, že budúci rok pár pohárov vyskúša aj v "muškátovej verzii". Ale očakávam, že sa o rok do "experimentovania" pri spracovaní hrozna zapoja aj ostatné manželky/partnerky a toto vlákno zaplnia rôzne ďalšie hroznové pochúťky. My sme okrem zavárania tento rok robili hroznový džem. Konkrétne u nás, džem z tmavších odrôd je úplne skvelý, z bielych odrôd džemu chýba trochu viac kyseliniek, je trošku fádny, to však o rok vylepšíme. A ako nedeľný dezert, boli aj nejaké ovocné poháre s hroznom (očistené ovocie a hrozno zaliate ovocnou želatinou, po vychladnutí je to výborný letný osviežujúci dezert).


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 1300
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od andrejZA »

Ahoj Marek, tak ja ešte zatiaľ nie som tak ďaleko, aby som rozmýšľal, ako spracovať prebytky hrozna. Všetko čo sa urodí, zatiaľ zvládame zjesť. Okrem toho už som jedol hroznovú zaváraninu, ale poviem pravdu, až tak mi nechutila, hrozno pri tepelnom spracovaní asi stratilo všetky tie kvality, vďaka ktorým je pre mňa takou pochúťkou. Celkovo asi máloktoré zavárané ovocie je porovnateľné s čerstvým, v tomto smere sú asi top ovocím čučoriedky. 
Ak by som sa v budúcnosti dopracoval k tomu, že budem rozmýšľať nad spracovaním hrozna, najprijateľnejšia mi stále príde hroznová šťava - po vylisovaní hneď zatvoriť do fliaš a prípadne niečo zamraziť. Už tu bola spomínaná šťava zo Somerset Seedles, túto odrodu síce nemám, ale asi by som skúsil odšťaviť niečo z Kraseňa, ktorý je chuťovo tiež veľmi výrazný a má nádhernú tmavú, krvavočervenú farbu.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Ahoj Andrej, sto ľudí, sto chutí, zároveň si myslím, že nie je zavarené hrozno všetko rovnaké, keď niekedy ochutnám, napíšem. Pre mňa sú zavarené broskyne, nektarinky, višne, hrušky..... veľkou pochúťkou, najmä v zimných mesiacoch. 


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Taky tak, určitě vyzkoušíme.


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 1300
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od andrejZA »

Máte pravdu chlapci, až sa mi tých vyše 30 kríkov viniča naplno rozrodí, možno tiež budem rozmýšľať, čo so všetkou úrodou. Teraz som ešte na tom tak, že každý strapec sa spotrebuje čerstvý a čo nestihneme zjesť, je vďačným artiklom na podarovanie. Ale nevylučujem, že o pár rokov budem inak rozmýšľať a hľadať recepty na uchovanie či zakonzervovanie tejto pochúťky. Mimochodom, ak ste spomínali, že pri niektorých odrodách je hroznový džem chuťovo málo výrazný, čo tak primiešať doňho nejaké aromatické ovocie ako napr. čierne ríbezle, čučoriedky, maliny - podľa toho, čo je aktuálne naporúdzi? Aj taký rôsol čo spomínal Marek môže byť veľmi zaujímavý, keď sa skombinuje s drobným bobuľovým ovocím, či exotickými plodinami - napr. ozvláštnený kúskami kiwi, ananásu, mandarínky a pod.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

RADOMIR
Aktivní člen
Příspěvky: 182
Registrován: 20 úno 2020, 18:49
Bydliště: Holašovice
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od RADOMIR »

Koukněte na YouTube  "Akademie Syngenta réva",asi osm dílů, loňský počin, vypráví tam i Pavloušek, velice poučné. Doporučuji


Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika

Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 2192
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná, 390 m.n.m
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Jarek23 »

RADOMIR píše:
16 led 2023, 21:20
Koukněte na YouTube  "Akademie Syngenta réva",asi osm dílů, loňský počin, vypráví tam i Pavloušek, velice poučné. Doporučuji
Díky Radomíre, právě jsem shlédl, v 7. díle v čase cca 7:30 min. je vidět upečené bobule sluncem.


neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

... inak je aj slovenská verzia.... škoda, že to tak nazvali. Keď vidím názov Akademia v spojení so silným korporátom, trochu som v strehu , ale to je len subjektívny pocit.... 

Akademia Syngenta - Hľadať Googlom (google.sk)
 


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Jarek23
Aktivní člen
Příspěvky: 2192
Registrován: 07 úno 2020, 20:17
Bydliště: Třemešná, 390 m.n.m
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Jarek23 »

Lubo píše:
18 led 2023, 21:55
... inak je aj slovenská verzia.... škoda, že to tak nazvali. Keď vidím názov Akademia v spojení so silným korporátom, trochu som v strehu , ale to je len subjektívny pocit....
Akademia Syngenta - Hľadať Googlom (google.sk)
 
Tak je to poučné + reklama a nekdo to musí zaplatit....


neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Jarek, ja viem, aj na dobré veci treba peniaze a sponzorov, preto som písal , že to je subjektívny pocit k názvu podobnému jednej  českej poradensko-finančnej skupine, nie k obsahu. Každá dobre podaná informácia, ktorá nás naučí vyvarovať sa chýb je užitočná. Určite si to pozriem viackrát.


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Mevik
Guru fóra
Příspěvky: 859
Registrován: 28 led 2020, 01:02
Bydliště: Frýdlant nad Ostravicí
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Mevik »

Mně tak ani nevadí, pod jakou vlajkou je to natočeno, spíše obsah. Polkud video o řezu (díl 1) uvidí úplný laik, nejspíš si zvolí tvar s čípky (zahuštěný spon, kordón). Na první pohled to vypadá snadněji, nemusí se nic ohýbat. Bohužel už tam schází informace o tom, že při takovém řezu plodí jen některé odrůdy, ty ostatní vyžadují řez dlouhý. Když bude mít laik smůlu, úrody se nedočká.
 



Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Ono tam těch sporných informací je povíc, např. "Podle toho, kolik se na tažni nechá oček, podle toho bude mít keř plodnost". Kdyby to bylo tak jednoduché, člověk by si pískal. Beru to ale tak, že jsou to informace pro začátečníky a ty by příliš mnoho košatých informací maximálně zmátlo a pokud už je člověk zkušenější, informace si dohledá sám.


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

LadaSvijany
Aktivní člen
Příspěvky: 1891
Registrován: 14 kvě 2020, 13:17
Bydliště: Svijany
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od LadaSvijany »

Pánové, zapomínáte, že to video je natočeno o moštových odrůdách a ve videu sdělené informace platí hlavně pro moštové odrůdy a způsobu jejich pěstování. Nelze je automaticky přenášet a aplikovat pro pěstování stolních odrůd.


Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Bred_ik
Guru fóra
Příspěvky: 711
Registrován: 28 led 2020, 09:15
Bydliště: Čelechovice na Hané
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Bred_ik »

Ve videu chybí podle mého názoru to, že řez na čípky je vhodný hlavně pro moštové odrůdy. Byl jsem na vinici, která je na videu několikrát obně s prof. Pavlouškem a jsou na ní tak (hustá výsadba) pěstovány jen moštové odrůdy.  Na druhou stranu si nedokážu dost dobře představit, že by se takto řezal například Adler. Moštové odrůdy jsou většinou více plodné než stolní (myšleno tak, že mají víc hroznů, které jsou menší), proto bych u nich souhlasil s myšlenkou "Podle toho, kolik se na tažni nechá oček, podle toho bude mít keř plodnost" . 
Na druhou stranu jsem tento řez viděl naživo cca před 14 dny u Vojty Doležala a rozhodně ho budu u svých moštových odrůd praktikovat, byť se přikláním spíše ke dvěma než ke třem tříočkovým čípkům. Samozřejmě u zahuštěné výsadby (40-50 cm) podle pana Glose. U stolních odrůd zůstávám u dvou tažňů bez zásobních čípků.


P.S. Laďa mě předběhl během psaní mého příspěvku, díky!
 
Naposledy upravil(a) Bred_ik dne 19 led 2023, 08:59, celkem upraveno 1 x.



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Ja si na tých videách cením najmä fakt, že po tom množstve ruskojazyčných a inojazyčných videí na YouTube čo som mal možnosť vidieť, tak trochu pookreje na duši video o viniči v materinskom jazyku (češtinu aj slovenčinu považujem osobne oba za materinské jazyky). Nejaké detaily týkajúce sa obsahu, rozdielov v pestovaní muštových/stolových alebo jednotlivých druhov, až tak neriešim. 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

RADOMIR
Aktivní člen
Příspěvky: 182
Registrován: 20 úno 2020, 18:49
Bydliště: Holašovice
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od RADOMIR »

Česká verze je fajn, ale více reklamy, více zaujala slovenská verze "Syngenta akadémia vinič" ,povídání o fenofázích. Někdo řekne polopatě pro laiky, ale člověk se vždy něco zajímavého dozví. 


Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika

vratnik

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od vratnik »

Marek1970 píše:
25 lis 2022, 06:21
Andrej, tvoj podnet odovzdám "vedeniu kuchyne" (manželke). Predpokladám, že budúci rok pár pohárov vyskúša aj v "muškátovej verzii". Ale očakávam, že sa o rok do "experimentovania" pri spracovaní hrozna zapoja aj ostatné manželky/partnerky a toto vlákno zaplnia rôzne ďalšie hroznové pochúťky. My sme okrem zavárania tento rok robili hroznový džem. Konkrétne u nás, džem z tmavších odrôd je úplne skvelý, z bielych odrôd džemu chýba trochu viac kyseliniek, je trošku fádny, to však o rok vylepšíme. A ako nedeľný dezert, boli aj nejaké ovocné poháre s hroznom (očistené ovocie a hrozno zaliate ovocnou želatinou, po vychladnutí je to výborný letný osviežujúci dezert).
 
Zdravim ta Marek 1970. My sme robili tiez dzem z tmaveho hrozna neznamej odrody. Bol vynikajuci. Doteraz u nas bol najlepsi sipkovy. Ale odteraz je jednicka hroznovy. Recept som nasiel na internete. Pisem ti preto aby si ak mozes dal vas recept na dzem. Porovname, lebo ten moj je velka babracka. No vysledok stoji za to. Dakujem vratnik.



Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

vratnik píše:
23 led 2023, 22:29
...ak mozes dal vas recept na dzem. Porovname, lebo ten moj je velka babracka. No vysledok stoji za to. Dakujem vratnik.
 
Až teraz som si všimol túto požiadavku. Na recepty je odborník moja manželka ale myslím si, že to bol "štandardný" recept na džem bežne opísaný na internete.
Varili sme však dva druhy džemu, jeden sme pred tým prepasírovali cez pasírovač (mávajú ho počas sezóny v v ponuke v Lídli) a na druhú várku som polil bobule a odkôstkoval (to bola dosť piplačka). Množstvo pridaného cukru a doba varenia a sterilizácie bola štandardná.

Do tohto vlákna som zablúdil, lebo som sa chcel spýtať, či máte niekto osobné skúsenosti s mrazením hrozna. Ako sa zmení chuť a konzistencia bobúľ a akú dobu je takto zamrazené hrozno možné skladovať v mrazničke ? Mrazili ste niekto už hrozno ?  
 


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše:
29 čer 2023, 10:30
Až teraz som si všimol túto požiadavku. Na recepty je odborník moja manželka ale myslím si, že to bol "štandardný" recept na džem bežne opísaný na internete.
Varili sme však dva druhy džemu, jeden sme pred tým prepasírovali cez pasírovač (mávajú ho počas sezóny v v ponuke v Lídli) a na druhú várku som polil bobule a odkôstkoval (to bola dosť piplačka). Množstvo pridaného cukru a doba varenia a sterilizácie bola štandardná.

Do tohto vlákna som zablúdil, lebo som sa chcel spýtať, či máte niekto osobné skúsenosti s mrazením hrozna. Ako sa zmení chuť a konzistencia bobúľ a akú dobu je takto zamrazené hrozno možné skladovať v mrazničke ? Mrazili ste niekto už hrozno?
 
Marek, dcéra mrazi a ešte mrazené v lete chrumká, vraj je to ako osviežujúca dreň.


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Ľuboš, ďakujem za info. Mám v pláne tento rok okrem zavárania, džemu a sušenia, nejaké hrozno na skúšku aj zamraziť. Tak uvidím cez zimu, či bude mať mrazené hrozno doma úspech.


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 1300
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od andrejZA »

Na mrazenie môžu byť podľa mňa veľmi fajnové najmä bezsemenné odrody, ktoré majú malé bobuľky. Veľké zrnká môžu pri mrazenom ovocí trošku prekážať. Navnadili ste ma a tento rok skúsim zamraziť niečo z Kraseňa. Ten má chuť podobnú čučoriedkam a tá by sa tam mohla zachovať. Možno aj kto má Somerset, mohol by vyskúšať a zreferovať.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

andrejZA píše:
01 črc 2023, 10:46
Na mrazenie môžu byť podľa mňa veľmi fajnové najmä bezsemenné odrody, ....
 
Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
Okrem zamrazeného hrozna, manželka už zavarila dokopy 24 pohárov z odrôd Kišmiš nachodka, Kišmiš černý sultán a Veles, takže na zimu sme už takmer pripravený (ešte je naplánované zaváranie pár pohárov Zolotce a Ivanky a bude hotovo).
No a dnes to moja drahá polovička "zaklincovala" parádnou hroznovou bublaninou z Džinu (odrody Džin  ;-) ). Keď to bude ďalej takto pokračovať, tak si budem musieť onedlho kúpiť o číslo väčšie nohavice.


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Příspěvky: 2816
Registrován: 28 črc 2021, 21:49
Bydliště: Bytča
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Lubo »

Marek1970 píše:
31 srp 2023, 20:07
Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
Okrem zamrazeného hrozna, manželka už zavarila dokopy 24 pohárov z odrôd Kišmiš nachodka, Kišmiš černý sultán a Veles, takže na zimu sme už takmer pripravený (ešte je naplánované zaváranie pár pohárov Zolotce a Ivanky a bude hotovo).
No a dnes to moja drahá polovička "zaklincovala" parádnou hroznovou bublaninou z Džinu (odrody Džin  ;-) ). Keď to bude ďalej takto pokračovať, tak si budem musieť onedlho kúpiť o číslo väčšie nohavice.

 
.... :lol: Marek, ja mám v novembri, vždy o 3kg viac ako začiatkom augusta.....
 
 


Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

Ľuboš, keď ja už teraz som na tom s váhou ako by bolo po Vianociach  :-( .


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

andrejZA
Aktivní člen
Příspěvky: 1300
Registrován: 12 srp 2020, 00:44
Bydliště: Teplička nad Váhom
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od andrejZA »

Marek1970 píše:
31 srp 2023, 20:07
Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
Okrem zamrazeného hrozna, manželka už zavarila dokopy 24 pohárov z odrôd Kišmiš nachodka, Kišmiš černý sultán a Veles, takže na zimu sme už takmer pripravený (ešte je naplánované zaváranie pár pohárov Zolotce a Ivanky a bude hotovo).
No a dnes to moja drahá polovička "zaklincovala" parádnou hroznovou bublaninou z Džinu (odrody Džin  ;-) ). Keď to bude ďalej takto pokračovať, tak si budem musieť onedlho kúpiť o číslo väčšie nohavice.
Marek, perfektné! My ešte nie sme vo fáze, aby sme robili zaváraniny, ale jeden zo spôsobov, ktorý opisuješ, si už u nás našiel svoje uplatnenie, a to zamrazovanie bezsemenného hrozna. Najstarší syn počas jedného z nedávnych horúcich dní odložil do mrazničky celý strapec Cimusu. Keď ho vytiahol, tak vyzeral ešte zaujímavejšie než čerstvý, pôsobil úplne exoticky. Samozrejme aj chutil geniálne a bol v tej horúčave super osviežením. Všetky bobuľky išli na dračku a povedali sme si, že rozhodne musíme niečo zamraziť a potom vytiahnuť na Vianoce k štedrovečerným dobrotám.


SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

dayofvictory
Aktivní člen
Příspěvky: 386
Registrován: 23 bře 2020, 00:48
Bydliště: Domažlice
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od dayofvictory »

andrejZA píše:
01 črc 2023, 10:46
 Možno aj kto má Somerset, mohol by vyskúšať a zreferovať.
 
To těžko, myslel jsem že 23 keřů sommersetu mi bude stačit, jenže nestačím ani uspokojit poptávku :D takže asi nic neuchráním do mrazáku...

Jinak když jsem začínal, ani nevím, proč mám i řádek mošťáků - solaris a dubljanskij, jsou už sladký jako cecek. Jak z toho nejlíp udělat mošt - napadlo mě to v hrnci rozmačkat takovým tím na šťouchání brambor a pak to vylisovat normálně v ručním lisu na jablka - žádný speciální nástroje na to nemám. Ta chuť je skvělá ale počet semínek taky :D Nebo Marku jak děláš tu šťávu ze sommersetu? Mohl bych i zkusit zavařit, ale manželka už nadělala letos tolik šťáv a povidel, že kdybych po ní chtěl ještě udělat něco z toho co pochází z těch klacíků, co jí vždycky překáží v lednici, tak mě už asi zabije :D


Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

dayofvictory píše:
31 srp 2023, 22:28
... Marku jak děláš tu šťávu ze sommersetu ...
 
Ja asi nebudem príliš vzorom ako robiť šťavu z hrozna. Kedysi som mal 6 litrový ručný list ale prestal som ho používať, lebo v zostatku po lisovaní bolo podľa mňa ešte stále príliš veľa nevylisovanej šťavy, ktorú mi bolo ľúto vyhadzovať. Pred rokom si manželka kúpila v Lidli za pár Eur "ručný pasírovací mlynček" ovocia a teraz robím šťavu na ňom. Je to síce prácne, pomalé (tu bedničku Somersetu po odstopkovaní som pasíroval asi dve hodiny) a šťavu treba po pasírovaní ešte precediť cez sitko ale zvyšky po pasírovaní sú úplne suché a v odpade už nie je absolútne žiadna šťava.
Sám by som rád našiel nejaký cenovo prijateľný a efektívny spôsob ako lisovať šťavu. Pre tie moje mini množstvá sú hydraulické lisy zbytočné a drahé, ručne lisy sú zasa neefektívne pre nedokonalé lisovanie, takže asi zatiaľ zostanem u pasírovacieho mlynčeka.


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Uživatelský avatar
Dzordzik
Administrátor fóra
Příspěvky: 5589
Registrován: 27 led 2020, 14:57
Bydliště: Zdounky (Kroměřížsko), JZ svah 280 mnm
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Dzordzik »

Mohl bys sem prosím dát fotku jak vypadá?


Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »



blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Marek1970
Aktivní člen
Příspěvky: 1618
Registrován: 01 říj 2020, 09:22
Bydliště: kúsok od Piešťan
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Recepty a video návody

Příspěvek od Marek1970 »

V pivnici sú ešte 2-3 bedničky hrozna odloženého na vianočné sviatky ale už nastal čas pre konzumáciu hroznových zaváranín a mrazeného hrozna.
Hrozno som mrazil po prvý krát ale zatiaľ maximálna spokojnosť aj keď mrazený Cimus nebol až taký chutný ako Jutal alebo Ivanka, ktoré boli naozaj výborné. Ešte som sa nedostal k ochutnávke mrazeného Velesu a ani Kišmiš Zaporožskij sa zatiaľ nedostal na stôl, tak uvidím ako dopadnú oni v degustačnej skúške.
Určite o rok plánujem opäť mraziť prebytky úrody.
Přílohy
IMG_20231204_191754.jpg


blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Odpovědět

Zpět na „Zavařování, domácí kompoty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host