Zároveň som prišiel na to, kde sa haco inšpiroval pestovaním viniča na pergole

https://www.youtube.com/watch?v=_fkeJWyMI5Q
Áno, tiež ma to video naplnilo určitou nostalgiou, moja babka a mama pochádzali z dedinky od Stropkova, takže viem o čom hovoríš.Radovan píše: ↑26 zář 2022, 09:49Marek, tak som nasmial ako nikdy. Keby som nevedel, že je to z Azerbajdžanu asi by som typol niekde severovýchod Slovenska.
Dzedo cenky opaľeny, baba hruba s chustku na hlave. Čisto výjav z môjho detstva.
Záverečná pasáž, kde baba s dzedom pojedajú koláč a zapíjajú čajom, no proste pastorále.
Ahoj Marek, máš to pekne zariadené, Ty vypestuješ a pani manželka spracuje. Potom napíš najlepší recept na zaváranie, skúsim poprosiť o rok manželku nech pár pohárov zavarí. Tento rok som mal celkovo len okolo 90 kg hrozna a to sme stihli zjesť a čosi rozdať, takže sušenie, zaváranie a skladovanie, ak sa podarí úroda, je úlohou 2023.
No neviem či sa mi podarí z manželky vytiahnuť jej zaváraninové know-how
já jsem na tom stejně, dneka jsem mněl dovolenou, tak jsem celý den řádil s rýčem a rozšířoval příkmenné pásy, moja furt hudrala, co tam dělám v takové zimě
Marek, napadla mi taká kacírska myšlienka, keby tam Tvoja žena pridala namiesto klinčeka muškátový oriešok, mal by si všetko zavarené hrozno s muškátovým buketom : )
Díky Radomíre, právě jsem shlédl, v 7. díle v čase cca 7:30 min. je vidět upečené bobule sluncem.
Tak je to poučné + reklama a nekdo to musí zaplatit....Lubo píše: ↑18 led 2023, 21:55... inak je aj slovenská verzia.... škoda, že to tak nazvali. Keď vidím názov Akademia v spojení so silným korporátom, trochu som v strehu , ale to je len subjektívny pocit....
Akademia Syngenta - Hľadať Googlom (google.sk)
Zdravim ta Marek 1970. My sme robili tiez dzem z tmaveho hrozna neznamej odrody. Bol vynikajuci. Doteraz u nas bol najlepsi sipkovy. Ale odteraz je jednicka hroznovy. Recept som nasiel na internete. Pisem ti preto aby si ak mozes dal vas recept na dzem. Porovname, lebo ten moj je velka babracka. No vysledok stoji za to. Dakujem vratnik.Marek1970 píše: ↑25 lis 2022, 06:21Andrej, tvoj podnet odovzdám "vedeniu kuchyne" (manželke). Predpokladám, že budúci rok pár pohárov vyskúša aj v "muškátovej verzii". Ale očakávam, že sa o rok do "experimentovania" pri spracovaní hrozna zapoja aj ostatné manželky/partnerky a toto vlákno zaplnia rôzne ďalšie hroznové pochúťky. My sme okrem zavárania tento rok robili hroznový džem. Konkrétne u nás, džem z tmavších odrôd je úplne skvelý, z bielych odrôd džemu chýba trochu viac kyseliniek, je trošku fádny, to však o rok vylepšíme. A ako nedeľný dezert, boli aj nejaké ovocné poháre s hroznom (očistené ovocie a hrozno zaliate ovocnou želatinou, po vychladnutí je to výborný letný osviežujúci dezert).
Až teraz som si všimol túto požiadavku. Na recepty je odborník moja manželka ale myslím si, že to bol "štandardný" recept na džem bežne opísaný na internete.vratnik píše: ↑23 led 2023, 22:29...ak mozes dal vas recept na dzem. Porovname, lebo ten moj je velka babracka. No vysledok stoji za to. Dakujem vratnik.
Marek, dcéra mrazi a ešte mrazené v lete chrumká, vraj je to ako osviežujúca dreň.Marek1970 píše: ↑29 čer 2023, 10:30Až teraz som si všimol túto požiadavku. Na recepty je odborník moja manželka ale myslím si, že to bol "štandardný" recept na džem bežne opísaný na internete.
Varili sme však dva druhy džemu, jeden sme pred tým prepasírovali cez pasírovač (mávajú ho počas sezóny v v ponuke v Lídli) a na druhú várku som polil bobule a odkôstkoval (to bola dosť piplačka). Množstvo pridaného cukru a doba varenia a sterilizácie bola štandardná.
Do tohto vlákna som zablúdil, lebo som sa chcel spýtať, či máte niekto osobné skúsenosti s mrazením hrozna. Ako sa zmení chuť a konzistencia bobúľ a akú dobu je takto zamrazené hrozno možné skladovať v mrazničke ? Mrazili ste niekto už hrozno?
Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
....Marek1970 píše: ↑31 srp 2023, 20:07Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
Okrem zamrazeného hrozna, manželka už zavarila dokopy 24 pohárov z odrôd Kišmiš nachodka, Kišmiš černý sultán a Veles, takže na zimu sme už takmer pripravený (ešte je naplánované zaváranie pár pohárov Zolotce a Ivanky a bude hotovo).
No a dnes to moja drahá polovička "zaklincovala" parádnou hroznovou bublaninou z Džinu (odrody Džin). Keď to bude ďalej takto pokračovať, tak si budem musieť onedlho kúpiť o číslo väčšie nohavice.
Marek, perfektné! My ešte nie sme vo fáze, aby sme robili zaváraniny, ale jeden zo spôsobov, ktorý opisuješ, si už u nás našiel svoje uplatnenie, a to zamrazovanie bezsemenného hrozna. Najstarší syn počas jedného z nedávnych horúcich dní odložil do mrazničky celý strapec Cimusu. Keď ho vytiahol, tak vyzeral ešte zaujímavejšie než čerstvý, pôsobil úplne exoticky. Samozrejme aj chutil geniálne a bol v tej horúčave super osviežením. Všetky bobuľky išli na dračku a povedali sme si, že rozhodne musíme niečo zamraziť a potom vytiahnuť na Vianoce k štedrovečerným dobrotám.Marek1970 píše: ↑31 srp 2023, 20:07Aktuálne mám už zamrazených niekoľko vreciek Cimusu, Velesu, Kišmiša Záporožského a Jutalu. Neodolal som a po zamrazení som pár bobúľ z každej odrody ochutnal. Musím skonštatovať, že mrazené bezsemenné hrozno je skutočne "mňamka". Je to ako sladká ovocná dreň, ktorú ale netreba naberať lyžičkou. Je to výborné, len naozaj treba použiť výlučne bezsemenné odrody, ktoré sú aj dostatočne zrelé a sladké.
Okrem zamrazeného hrozna, manželka už zavarila dokopy 24 pohárov z odrôd Kišmiš nachodka, Kišmiš černý sultán a Veles, takže na zimu sme už takmer pripravený (ešte je naplánované zaváranie pár pohárov Zolotce a Ivanky a bude hotovo).
No a dnes to moja drahá polovička "zaklincovala" parádnou hroznovou bublaninou z Džinu (odrody Džin). Keď to bude ďalej takto pokračovať, tak si budem musieť onedlho kúpiť o číslo väčšie nohavice.
To těžko, myslel jsem že 23 keřů sommersetu mi bude stačit, jenže nestačím ani uspokojit poptávku :D takže asi nic neuchráním do mrazáku...
Ja asi nebudem príliš vzorom ako robiť šťavu z hrozna. Kedysi som mal 6 litrový ručný list ale prestal som ho používať, lebo v zostatku po lisovaní bolo podľa mňa ešte stále príliš veľa nevylisovanej šťavy, ktorú mi bolo ľúto vyhadzovať. Pred rokom si manželka kúpila v Lidli za pár Eur "ručný pasírovací mlynček" ovocia a teraz robím šťavu na ňom. Je to síce prácne, pomalé (tu bedničku Somersetu po odstopkovaní som pasíroval asi dve hodiny) a šťavu treba po pasírovaní ešte precediť cez sitko ale zvyšky po pasírovaní sú úplne suché a v odpade už nie je absolútne žiadna šťava.
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host