Protože na tomto fóru bylo v posledních dnech o této odrůdě několik zmínek, dám nové vlákno.
Odrůdu vyšlechtil Ivan Nikolajevič Voroňjuk z křížení Podarok Zaporožju x Jubilej Vojtovič.
Zraje raně (někdy se uvádí i velmi raně), podle mých zkušeností tak 110 dnů.
Hrozny 500-1200 g, bobule 12-14 g tmavěvišňové barvy. Chuť harmonická, bohatá, s ovocnými tóny. Dlouho vydrží na keři (až do mrazů), nepraská a nehnije. Tolik oficiální údaje od množitelů (našel jsem ovšem pouze dva méně významné).
A nyní můj příspěvek na starém fóru z 9.9.2019:Odrůda Gajane (na snímku) je jedním z mála příjemných překvapení letošní sezóny. Tříletý keř, vloni slabá signální úroda, letos čtyři asi půlkilogramové hrozny. Jeden z nich nebyl v sáčku a ačkoliv je bobule modré barvy a réva je již zralá, nebyl vůbec napaden hmyzem. Obávám se, že hmyz nemá v napadání odrůd žádný systém.Ale ještě k odrůdě Gajane. Zraje raně, má velmi dobrou harmonickou chuť s příjemnou příchutí, kterou se ani nepokusím definovat. Velikost bobulí je kolem 10 g, na druhém snímku je ta (podle mého mínění) největší s 12,61 g. To je na tříletý keř velmi slušné. Roste silně, chorobami celkem netrpí, což letošní rok prokázal. Asi nejzajímavější vlastností odrůdy je originální tvar bobulí s protáhlým nosíkem, na východě v současnosti velmi žádaný. V letošním roce je na východě jednou z "bomb sezóny" odrůda Pěrcovyj čornyj, která má stejnou barvu bobule a velmi podobný tvar, také s nosíkem. O odrůdě Gajane je ticho, jako by neexistovala. Trh si prostě stále žádá novinky. Pro mne je jedním z objevů sezóny Gajane.
Ani po třech letech nemám na příspěvku co měnit.
Gajane - raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost 2,5, -22°C
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
Re: Gajane - raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost 2,5, -22°C
A ještě letošní zkušenosti. Odrůda Gajane dozrála koncem srpna, na letošní rok brzy. Zatížení bylo malé, tedy letošní zrání bylo někde mezi velmi ranými a ranými odrůdami. Na keři hrozny vydržely do počátku prosince, kondice byla výborná. Skladovat jsem letos nezkoušel, jako pochoutku celý hrozen snědla má mlsná žena. V roce 2019 si bobule nevšímal hmyz, letos ani octomilky, i to je důležitá vlastnost (zejména u tmavých bobulí).
Co dodat? Jsem s touto odrůdou velmi spokojen a hodnotím ji nad mnohé "bomby", s některými z nich se budu v zimě loučit (např. Heliodor, Gold Finger, jeden keř Alviky). Gajane určitě zůstane a možná časem i posílí své postavení.
Přidávám snímky z listopadu (ty vykukující žluté bobule je odrůda Zolotaja Vual) a prosince 2022.
Co dodat? Jsem s touto odrůdou velmi spokojen a hodnotím ji nad mnohé "bomby", s některými z nich se budu v zimě loučit (např. Heliodor, Gold Finger, jeden keř Alviky). Gajane určitě zůstane a možná časem i posílí své postavení.
Přidávám snímky z listopadu (ty vykukující žluté bobule je odrůda Zolotaja Vual) a prosince 2022.