Pegas - raně střední, modrá, harmonická, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Odpovědět
Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Pegas - raně střední, modrá, harmonická, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Příspěvek od Mevik »

Pegas je odrůda ukrajinského šlechtitele Oleha Ščennikova. Tento šlechtitel začal velmi nadějně, mezi jeho odrůdy patří např. Muškát Izjumskij. Bohužel doplatil na to, že bydlel v Chersonské oblasti, i když na pravé straně Dněpru. Jeho bydliště bylo vloni pár měsíců obsazeno armádou RF, po osvobození se ukázalo, že jeho vinohrad (včetně šlechtitelského pozemku) byl zničen (prý se tam prohnaly tanky) a podle posledních zpráv to Oleh Ščennikov vzdal a odstěhoval se do bezpečnější oblasti.
Pokud se týká odrůdy Pegas, začalo to typickým marketingem - ruka krásné šlechtitelovy manželky držící pár obrovských modrých bobulí odrůdy Pegas. Kdo by odolal?
Potom zájem jako obvykle opadl, byly jiné marketingové akce.
Pěstuji tuto odrůdu už hezkých pár let, zatím jsem ji nedal na toto fórum, protože je průměrná. Průměrně vypadá, průměrně plodí, průměrně harmonicky chutná. Dozrává vždy raně středně, možná trochu později, přibližně na úrovni Talismanu. Celkem dlouho vydrží na keři, skladovat jsem dosud nezkoušel.
Letos se však ukázala jedna výjimečná vlastnost - některé hrozny nebyly chráněné, protože nemám dost sáčků (nebo mám příliš mnoho hroznů?). Přes modrou barvu bobulí nebyla žádná poškozená hmyzem, ani octomilkou japonskou. To už stojí za zmínku.
Pegas 20231022.jpg

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Re: Pegas - raně střední, modrá, harmonická, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Příspěvek od Mevik »

Pegas vydržel do druhé půle listopadu. Jeho výdrž ovšem již končí, ke skladování to není.
Pegas 20231118.jpg

Odpovědět

Zpět na „Semenné“