Ajvaz - raná, modrá, muškátová, semenná, odolnosť 2, -23°C
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Ajvaz - raná, modrá, muškátová, semenná, odolnosť 2, -23°C
Farba: tmavomodrá
Pôvod: medzidruhový kríženec odrôd Moldavsko a Kardinál
Charakteristika odrody:
Listy: tmavo zelené, väčšie, stredne vykrajované.
Rast: silný
Doba zrenia: raná, dozrieva od polovice augusta
Strapce a bobule: Strapce 400-600 g, stredne husté, často s 1-2 krídlami bobule stredne veľké, šupka pevná. Chuť je muškátová. Bobule oválne až vajcovité, veľké, v priemere 25 x 23 mm, hmotnosť 6 - 8 g
Vyzrievanie výhonov: veľmi dobré
Počet strapcov na výhon:
Zaťaženie, rez:
Odolnosť k mrazu: dobrá
Odolnosť k chorobám: udáva sa zvýšená odolnost k perenospóre, podľa mojich skúseností vysoká. k múčnatke podobne, pri bežnej starostlivosti nie je problém.
Množenie: Odrezky zakoreňujú dobre
Popis podľa ruského webu forum.vinograd:
Ayvaz (Moldavsko x Cardinal) - odroda skorého dozrievania (115 - 125 dní), energická. Trsy sú veľké alebo stredne veľké 400-600 g, valcovo-kužeľovité, strednej hustoty. Bobule sú veľké (25 x 23 mm), oválne, tmavo modré, jednoduchej chuti. Obsah cukru 15-16%, kyslosť 6-7 g / l. Výhonky uspokojivo dozrievajú. Plodné výhonky 60-70%, počet strapcov 0,9-1,2 na výhonok. Zaťaženie puzdra je 40-50 očí, s dĺžkou rezu plodných viníc pre 8-10 očí. Produktivita 4-6 kg na krík. Keď sú kríky zahustené výhonkami, kvalita plodiny, kladenie ovocných pukov sa zhoršuje. Kríky je vhodné umiestniť na dobre osvetlené a vyhrievané plochy. Uprednostňujú sa silné formácie s prerezávaním ovocných viníc pre 12-16 očí. Nezabudnite rozdeliť výnos a počet výhonkov na krík. Reaguje na koreňové a listové hnojenie fosforečno-draselnými hnojivami. Relatívne odolný voči plesniam, oidiu, hnilobe. Odoláva mrazom až do -22 ° С.
Poznámky: Popis na ruskej stránke je v hodnotení chuti oveľa striedmejší, predovšetkým čo sa týka prítomnosti muškátovej príchute. Moja osobná skúsenosť je iná, a to smerom k priaznivejšiemu hodnoteniu. Nakoniec dal som ho už degustovať viacerým ľuďom a všetkých zaujala jeho zvláštna odrodová chuť so špecifickým muškátom. Muškát je myslím aj v rodičovskej odrode Kardinál. Z podobného kríženia vzišla aj slávna odroda Arkadija, ktorá je v Rusku a na Ukrajine cenená pre svoje vynikajúce vlastnosti. Stretol som sa aj s označením Ajvaza ako Čierna Arkadija.
Čo do výzoru sa nápadne podobá na rodičovskú odrodu Moldova. Z nej podedila aj nasledujúce kvality, ktoré môžem potvrdiť: „Dužina je mäsitá, chrumkavá, šťavnatá. Šupka je silná a pevná. Má vysokú trvanlivosť a rezistenciu voči chorobám. Mrazuvzdorná, až do – 23 °C. Dlho vydrží na kroch.“
Vysokú trvanlivosť potvrdzujem, u mňa bolo sladké už v polovici augusta, niektoré strapce ešte stále visia na kríčku, napriek počiatočnému náletu hmyzu (nebolo sáčkované). Sršne mi z úrody síce niečo pojedli, ale neboli to také masívne straty, ako som sa obával. Zrejme keby mali bobule slabšiu šupku, dopadlo by to podstatne horšie. Chuť ani konzistencia bobúľ sa nezhoršuje, len naberá sladkosť. Je možné, že muškátová aróma je pri súčasnej sladkosti už o niečo slabšie výrazná. Z negatívnych vlastností potvrdzujem sprchávanie v kvete, no straty úrody sa dali vyrovnať ponechaním viacerých (menších) strapcov na letorast (počet nasadených bol odhadom priemerne 2,5).Celkovo som s touto odrodou mimoriadne spokojný, najmä pre jej vynikajúcu chuť, ale tiež veľkú stabilitu a veľmi dobrú rezistenciu k hubovým ochoreniam (od nástupu do rodivosti u mňa zatiaľ nikdy neostala bez úrody).
Na spomínanej stránke forum.vinograd.ru je za základným popisom tiež polemika, v ktorej je uvedená aj opravená informácia, citujem „Odroda Aivaz je vysoko odolná voči plesniam, oidiu a hnilobe“. Osobne sa prikláňam k druhej možnosti, nakoľko moja skúsenosť je taká, že oidium pri bežnej starostlivosti som na tejto odrode doposiaľ nikdy nemal.
Pôvod: medzidruhový kríženec odrôd Moldavsko a Kardinál
Charakteristika odrody:
Listy: tmavo zelené, väčšie, stredne vykrajované.
Rast: silný
Doba zrenia: raná, dozrieva od polovice augusta
Strapce a bobule: Strapce 400-600 g, stredne husté, často s 1-2 krídlami bobule stredne veľké, šupka pevná. Chuť je muškátová. Bobule oválne až vajcovité, veľké, v priemere 25 x 23 mm, hmotnosť 6 - 8 g
Vyzrievanie výhonov: veľmi dobré
Počet strapcov na výhon:
Zaťaženie, rez:
Odolnosť k mrazu: dobrá
Odolnosť k chorobám: udáva sa zvýšená odolnost k perenospóre, podľa mojich skúseností vysoká. k múčnatke podobne, pri bežnej starostlivosti nie je problém.
Množenie: Odrezky zakoreňujú dobre
Popis podľa ruského webu forum.vinograd:
Ayvaz (Moldavsko x Cardinal) - odroda skorého dozrievania (115 - 125 dní), energická. Trsy sú veľké alebo stredne veľké 400-600 g, valcovo-kužeľovité, strednej hustoty. Bobule sú veľké (25 x 23 mm), oválne, tmavo modré, jednoduchej chuti. Obsah cukru 15-16%, kyslosť 6-7 g / l. Výhonky uspokojivo dozrievajú. Plodné výhonky 60-70%, počet strapcov 0,9-1,2 na výhonok. Zaťaženie puzdra je 40-50 očí, s dĺžkou rezu plodných viníc pre 8-10 očí. Produktivita 4-6 kg na krík. Keď sú kríky zahustené výhonkami, kvalita plodiny, kladenie ovocných pukov sa zhoršuje. Kríky je vhodné umiestniť na dobre osvetlené a vyhrievané plochy. Uprednostňujú sa silné formácie s prerezávaním ovocných viníc pre 12-16 očí. Nezabudnite rozdeliť výnos a počet výhonkov na krík. Reaguje na koreňové a listové hnojenie fosforečno-draselnými hnojivami. Relatívne odolný voči plesniam, oidiu, hnilobe. Odoláva mrazom až do -22 ° С.
Poznámky: Popis na ruskej stránke je v hodnotení chuti oveľa striedmejší, predovšetkým čo sa týka prítomnosti muškátovej príchute. Moja osobná skúsenosť je iná, a to smerom k priaznivejšiemu hodnoteniu. Nakoniec dal som ho už degustovať viacerým ľuďom a všetkých zaujala jeho zvláštna odrodová chuť so špecifickým muškátom. Muškát je myslím aj v rodičovskej odrode Kardinál. Z podobného kríženia vzišla aj slávna odroda Arkadija, ktorá je v Rusku a na Ukrajine cenená pre svoje vynikajúce vlastnosti. Stretol som sa aj s označením Ajvaza ako Čierna Arkadija.
Čo do výzoru sa nápadne podobá na rodičovskú odrodu Moldova. Z nej podedila aj nasledujúce kvality, ktoré môžem potvrdiť: „Dužina je mäsitá, chrumkavá, šťavnatá. Šupka je silná a pevná. Má vysokú trvanlivosť a rezistenciu voči chorobám. Mrazuvzdorná, až do – 23 °C. Dlho vydrží na kroch.“
Vysokú trvanlivosť potvrdzujem, u mňa bolo sladké už v polovici augusta, niektoré strapce ešte stále visia na kríčku, napriek počiatočnému náletu hmyzu (nebolo sáčkované). Sršne mi z úrody síce niečo pojedli, ale neboli to také masívne straty, ako som sa obával. Zrejme keby mali bobule slabšiu šupku, dopadlo by to podstatne horšie. Chuť ani konzistencia bobúľ sa nezhoršuje, len naberá sladkosť. Je možné, že muškátová aróma je pri súčasnej sladkosti už o niečo slabšie výrazná. Z negatívnych vlastností potvrdzujem sprchávanie v kvete, no straty úrody sa dali vyrovnať ponechaním viacerých (menších) strapcov na letorast (počet nasadených bol odhadom priemerne 2,5).Celkovo som s touto odrodou mimoriadne spokojný, najmä pre jej vynikajúcu chuť, ale tiež veľkú stabilitu a veľmi dobrú rezistenciu k hubovým ochoreniam (od nástupu do rodivosti u mňa zatiaľ nikdy neostala bez úrody).
Na spomínanej stránke forum.vinograd.ru je za základným popisom tiež polemika, v ktorej je uvedená aj opravená informácia, citujem „Odroda Aivaz je vysoko odolná voči plesniam, oidiu a hnilobe“. Osobne sa prikláňam k druhej možnosti, nakoľko moja skúsenosť je taká, že oidium pri bežnej starostlivosti som na tejto odrode doposiaľ nikdy nemal.
Naposledy upravil(a) andrejZA dne 29 zář 2021, 21:16, celkem upraveno 1 x.
SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ajvaz - raná, modrá, muškátová, semenná, odolnosť 2, -23°C
Doplňujem ešte informáciu o odolnosti tejto odrody k hubovým chorobám. Keďže v dostupných zdrojoch na nete som nenarazil na školskú klasifikáciu ako je na tomto fóre, dovolil som si vychádzať z vlastnej skúsenosti na základe porovnania konkrétneho kra s inými odrodami. Moje hodnotenie by bolo prinajmenšom známkou 2, a to na základe pozorovania na rovnakom stanovišti. Tohtoročné sadenice odrôd, ktoré sú podľa oficiálnych popisov vysoko rezistentné, ako napr. Valjok, Chrust, Tajná monacha, dokonca aj Garold, sa držali vcelku fajn, ale septembrové ranné hmly a následné daždivé dni, ktoré prišli prednedávnom, už nezvládali, takže som musel použiť fungicídnu ochranu.
Naopak, Ajvaz som od začiatku leta nestriekal vôbec a po peronospóre, ale ani múčnatke ani stopy. A to je na niektorých miestach aj pomerne hustá listová stena. Som si istý, že mnohé iné odrody by to nedali. Samozrejme treba brať do úvahy aj fakt, že ide o trochu starší ker, zatiaľčo tie ďalšie sú mladé sadenice, takže ich imunita môže byť iná aj vďaka nahromadeným zásobným látkam v dreve, ktoré môžu prispievať k celkovej vitalite. No aj keď tento faktor odčítam, dal by som celkovú známku za odolnosť aspoň 2.
To prispieva k môjmu pochvalnému hodnoteniu odrody Ajvaz, povedal by som, že je to taký kamarát do dažďa.
Naopak, Ajvaz som od začiatku leta nestriekal vôbec a po peronospóre, ale ani múčnatke ani stopy. A to je na niektorých miestach aj pomerne hustá listová stena. Som si istý, že mnohé iné odrody by to nedali. Samozrejme treba brať do úvahy aj fakt, že ide o trochu starší ker, zatiaľčo tie ďalšie sú mladé sadenice, takže ich imunita môže byť iná aj vďaka nahromadeným zásobným látkam v dreve, ktoré môžu prispievať k celkovej vitalite. No aj keď tento faktor odčítam, dal by som celkovú známku za odolnosť aspoň 2.
To prispieva k môjmu pochvalnému hodnoteniu odrody Ajvaz, povedal by som, že je to taký kamarát do dažďa.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
.... nakoľko mi Andrej doniesol ochutnať jeho Ajvaz, potvrdzujem jeho hodnotenie. Strapina aj bobule zdravé bez chorôb, dužina sladučká
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Dlouhodobá spokojenost pěstitele je ta nejlepší reklama pro tuto odrůdu.
-
- Guru fóra
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
Odrůdu Ajvaz jsem nikdy nepěstoval a pravděpodobně ji pěstovat ani nebudu. Viděl jsem ji letos cca před 14 dny na exkurzi v Lednici, kdy vypadala velmi dobře, podle mého názoru tam byla z modrých jako jedna z Top odrůd. Ale podle prof. Pavlouška on sám takový Ajvaz dlouho neměl a asi ani nepředpokládá, že jej bude mít pravidelně tak suprový. Zkrátka letos v Lednici byl rok, který Ajvazu vyhovoval, což nemusí být pravda v dalších letech.
Také bych polemizoval s odolnostmi. O odolnosti k padlí u současných odrůd se hovořit nedá. Zatím jsem nenarazil na odrůdu, o které bych mohl s jistotou říct, že se proti padlí nemusí ošetřovat, to samé si myslím o Ajvazu.
Odolnost k plísni si netroufám hodnotit, protože tuto odrůd jsem nemohl srovnat u sebe s jinými, ale dost dobře nevím, kde by při svém původu mohla vysokou odolnost k plísni získat.
Když vezmu forum.vinograd.info, kde u mnoha odrůd je hodnocení pěstitelů, Ajvazu se tam dostalo velmi špatného hodnocení a také se tam prakticky neprosadil
Jedno hodnocení z tamější diskuze
У меня Айваз с 2006 года.Выбор этого сорта был случайным,в каталоге наугад искал ранний синий.Больше никакой информации про сорт не было.Первое время радовал, так как другого винограда не было.
Хорошо получается при длинной обрезке на 10-12 глазков и нагрузке прим.30 побегов на куст.В минусы укажу очень плотную гроздь(часто ягода давилась),слабую устойчивость к оидиуму при 3-х обработках.
Летом, в августе,практически перед самым созреванием у нас прошли сильные дожди.Результат-ягоду порвало включья.Срезано 4 ведра, которые пошли на варенье(жалко все-таки выбрасывать свой труд).
В этом году пойдет на перепрививку,но хорошая память останется.
Také bych polemizoval s odolnostmi. O odolnosti k padlí u současných odrůd se hovořit nedá. Zatím jsem nenarazil na odrůdu, o které bych mohl s jistotou říct, že se proti padlí nemusí ošetřovat, to samé si myslím o Ajvazu.
Odolnost k plísni si netroufám hodnotit, protože tuto odrůd jsem nemohl srovnat u sebe s jinými, ale dost dobře nevím, kde by při svém původu mohla vysokou odolnost k plísni získat.
Když vezmu forum.vinograd.info, kde u mnoha odrůd je hodnocení pěstitelů, Ajvazu se tam dostalo velmi špatného hodnocení a také se tam prakticky neprosadil
Jedno hodnocení z tamější diskuze
У меня Айваз с 2006 года.Выбор этого сорта был случайным,в каталоге наугад искал ранний синий.Больше никакой информации про сорт не было.Первое время радовал, так как другого винограда не было.
Хорошо получается при длинной обрезке на 10-12 глазков и нагрузке прим.30 побегов на куст.В минусы укажу очень плотную гроздь(часто ягода давилась),слабую устойчивость к оидиуму при 3-х обработках.
Летом, в августе,практически перед самым созреванием у нас прошли сильные дожди.Результат-ягоду порвало включья.Срезано 4 ведра, которые пошли на варенье(жалко все-таки выбрасывать свой труд).
В этом году пойдет на перепрививку,но хорошая память останется.
Ivo Kotrle
http://revavinna.cz
http://revavinna.cz
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
Odrůdu Ajvaz jsem pěstoval více let. Nemocí nijak netrpěl, ale možná to bylo tím, že byl na větru o samotě, tedy z hlediska plísně či padlí ideální pozice. Rovněž plodnost byla slušná a chuť nebyla rozhodně špatná.
Proč jsem se ho zbavil? Jen střední velikost plodů a hlavně - místa je málo a novinky čekaly.
Proč jsem se ho zbavil? Jen střední velikost plodů a hlavně - místa je málo a novinky čekaly.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem za všetky vaše postrehy, pre mňa ako začínajúceho pestovateľa sú veľmi cenné. Odrodu Ajvaz som si v mojich absolútnych začiatkoch s révou zakúpil bez akýchkoľvek informácií spolu s ďalšími troma odrodami. Zatiaľčo tie môj režim nezvládali, Ajvaz sa drží doteraz nad očakávanie.
Možnosti, prečo sa moje skúsenosti napr. s Ivovými rozchádzajú, sú viaceré.
1. Mohlo dôjsť k zámene odrôd a namiesto tej s priemernými vlastnosťami som dostal nadpriemernú, podobne ako riešil Haco, keď mi rozprával o svojej Bažene
2. Konkrétne podmienky - miestne, časové, voľba tvaru, ošetrení a pod. - mohli práve tejto odrode zapasovať a možno som sa trafil do jej špecifických nárokov. Z toho, čo som si vedomý, to bude určite na prvom mieste stanovište, kde má dostatok slnka, je to stanovište otvorené, takže aj dobre prevetrávané. Možno preto dosiaľ nemal múčnatku. Obligátne dva postreky však boli (Cabriotop). Áno, to bola výhoda, prvý stromček zvyčajne dostane to najlepšie miesto na slnku. Ďalej režim bez polievania, na pozemku mám pomerne vysoko spodnú vodu, takže staršie kry nezavlažujem ani počas horúčav. V neposlednom rade voľba veľkého tvaru - ker nechávam rásť stále viac do šírky aj výšky, takže je ozaj robustný. S tým podľa mňa súvisí aj schopnosť lepšej obrany voči patogénom (moje porovnanie s rezistentnými odrodami, no zatiaľ len sadenicami).
Z týchto pár vecí, čo mi v rýchlosti napadli (prvý bod považujem za menej pravdepodobný) mi vychádza opäť platnosť toho výroku, ktorý sa tu veľmi často oprávnene parafrázuje, že réva je rastlina času a miesta. Môžu to byť zdanlivo protikladné skúsenosti ako napísal Ivo, ale mne to dáva logiku. Pokiaľ by nebola chuť a celková kvalita ovocia (napríklad trvanlivosť) taká špičková, tiež by som mal pokušenie skúšať namiesto neho odrody, ktoré sú výnosnejšie. Pri tejto odrode sa nikdy nekonali kilové strapce (a asi ani nebudú). Tiež má ešte iné chybičky krásy, napr. kôstky nie sú najmenšie, čo však mne nevadí. Rozhodne ale nemám skúsenosť, že by bobule po dažďoch praskali, ak nerátam pár kusov z celého kra po ozaj veľkých dažďoch. To sa stalo doteraz len jedinýkrát. Za seba môžem povedať, že sa ho zbavovať rozhodne nemienim.
Ešte ma napadá aj iná jeho neresť, a to čiastočné spŕchanie. Preto je moja skúsenosť od ruského pestovateľa odlišná. Ja som nemal ani jeden strapec natlačený, skôr naopak, boli skôr menšie a voľnejšie. Preto som aj chvíľu váhal, koľko vlastne nechať, nakoniec som nechal 33 strapcov na 20 letorastoch. Boli však naozaj len polovičné oproti bežnej veľkosti, niektoré ešte menšie. Nemalo to žiaden vplyv na zrenie (sladkosť, aj drevo je už vyzreté), dokonca som si všimol, že nasadil koncom augusta ďalší kvet. Jeden som len tak z pokusníctva nechal rásť. To však bude asi len tak pre radosť.
Také sú moje doterajšie skúsenosti, som rád, že aj Ivo a Mevik sa pridali so svojimi, nakoľko ich znalosti aj prax sú ďaleko ďaleko väčšie než moje. Musím však samozrejme uznať, že po subjektívnych skúsenostiach som sa stal fanúšikom tejto odrody. Keď bude čas, môžem nafotiť aj viac, niekoľko strapcov ešte má.
Možnosti, prečo sa moje skúsenosti napr. s Ivovými rozchádzajú, sú viaceré.
1. Mohlo dôjsť k zámene odrôd a namiesto tej s priemernými vlastnosťami som dostal nadpriemernú, podobne ako riešil Haco, keď mi rozprával o svojej Bažene
2. Konkrétne podmienky - miestne, časové, voľba tvaru, ošetrení a pod. - mohli práve tejto odrode zapasovať a možno som sa trafil do jej špecifických nárokov. Z toho, čo som si vedomý, to bude určite na prvom mieste stanovište, kde má dostatok slnka, je to stanovište otvorené, takže aj dobre prevetrávané. Možno preto dosiaľ nemal múčnatku. Obligátne dva postreky však boli (Cabriotop). Áno, to bola výhoda, prvý stromček zvyčajne dostane to najlepšie miesto na slnku. Ďalej režim bez polievania, na pozemku mám pomerne vysoko spodnú vodu, takže staršie kry nezavlažujem ani počas horúčav. V neposlednom rade voľba veľkého tvaru - ker nechávam rásť stále viac do šírky aj výšky, takže je ozaj robustný. S tým podľa mňa súvisí aj schopnosť lepšej obrany voči patogénom (moje porovnanie s rezistentnými odrodami, no zatiaľ len sadenicami).
Z týchto pár vecí, čo mi v rýchlosti napadli (prvý bod považujem za menej pravdepodobný) mi vychádza opäť platnosť toho výroku, ktorý sa tu veľmi často oprávnene parafrázuje, že réva je rastlina času a miesta. Môžu to byť zdanlivo protikladné skúsenosti ako napísal Ivo, ale mne to dáva logiku. Pokiaľ by nebola chuť a celková kvalita ovocia (napríklad trvanlivosť) taká špičková, tiež by som mal pokušenie skúšať namiesto neho odrody, ktoré sú výnosnejšie. Pri tejto odrode sa nikdy nekonali kilové strapce (a asi ani nebudú). Tiež má ešte iné chybičky krásy, napr. kôstky nie sú najmenšie, čo však mne nevadí. Rozhodne ale nemám skúsenosť, že by bobule po dažďoch praskali, ak nerátam pár kusov z celého kra po ozaj veľkých dažďoch. To sa stalo doteraz len jedinýkrát. Za seba môžem povedať, že sa ho zbavovať rozhodne nemienim.
Ešte ma napadá aj iná jeho neresť, a to čiastočné spŕchanie. Preto je moja skúsenosť od ruského pestovateľa odlišná. Ja som nemal ani jeden strapec natlačený, skôr naopak, boli skôr menšie a voľnejšie. Preto som aj chvíľu váhal, koľko vlastne nechať, nakoniec som nechal 33 strapcov na 20 letorastoch. Boli však naozaj len polovičné oproti bežnej veľkosti, niektoré ešte menšie. Nemalo to žiaden vplyv na zrenie (sladkosť, aj drevo je už vyzreté), dokonca som si všimol, že nasadil koncom augusta ďalší kvet. Jeden som len tak z pokusníctva nechal rásť. To však bude asi len tak pre radosť.
Také sú moje doterajšie skúsenosti, som rád, že aj Ivo a Mevik sa pridali so svojimi, nakoľko ich znalosti aj prax sú ďaleko ďaleko väčšie než moje. Musím však samozrejme uznať, že po subjektívnych skúsenostiach som sa stal fanúšikom tejto odrody. Keď bude čas, môžem nafotiť aj viac, niekoľko strapcov ešte má.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Po nejakom čase sem napíšem nejaké nové poznatky ohľadom tejto odrody. Lístie už začína žltnúť, ale všetko drevo je dávno vyzreté skoro až po končeky letorastov. Čo ma však veľmi zaujalo, je výdrž zrelých strapcov. Nechal som ich tam niekoľko so zámerom sledovať, dokedy vydržia v jedlom stave a zatiaľ Ajvaz prekonáva všetky moje očakávania. Strapce boli dozreté v polovici augusta a doteraz visia na kríčku v stopercentnej kvalite. Začínam dokonca zvažovať, že by sa mohli stať súčasťou vianočnej ovocnej misy. Ak ich pred prvými väčšími mrazmi oberiem, tých pár týždňov už v pohode vydržia. Keď to zatiaľ počítam, doteraz zaznamenali úctyhodnú výdrž, začínajú desiaty týždeň.
Páči sa mi, že ich chuť sa prakticky ani veľmi nezmenila, stále tam ostala jednak muškátová aróma, aj jemné kyselinky, čo spôsobuje osviežujúcu chuť, na rozdiel od iných odrôd, ktoré sa po úplnom dozretí stávajú trošku fádnymi. V tomto zmysle sa napríklad zmenila napr. chuť Kraseňa, ktorý v čase úplnej zrelosti už pre mňa nebol taký chutný, ale až sirupovo sladký. Poučenie pre mňa: Kraseň oberať tak dva týždne pred dozretím, keď má okrem toho aj dostatok tej zvláštnej čučoriedkovej arómy, ktorá sa neskôr stratila.
Zatiaľ jednou z mála vecí, čo by sa Ajvazu dali vyčítať, je menšia rodivosť, než by som čakal na veľkosť stromu, o to však lepšia je jeho chuť.
Druhou výčitkou by mohla byť prítomnosť jadierok, ktoré niekomu môžu pri jedle prekážať, a tiež možno trošku hrubšia šupka. Tá však je zároveň výhodou, pretože pomohla ochrániť úrodu pred hmyzom. Nejaké straty tam boli, ale osy aj sršne postupne prestalo baviť prehrýzať šupku a postupne s príchodom chladnejších dní sa hmyz prestal objavovať.
A ešte som si všimol jednu vlastnosť, na rozdiel od niektorých menej kvalitných odrôd bobuľky pri dotyku zo strapca neopadávajú, ale dobre držia. Som zvedavý, aký pokles teploty znesú, predpokladám, že by mohli vydržať slabší mráz do -3 až -5
Páči sa mi, že ich chuť sa prakticky ani veľmi nezmenila, stále tam ostala jednak muškátová aróma, aj jemné kyselinky, čo spôsobuje osviežujúcu chuť, na rozdiel od iných odrôd, ktoré sa po úplnom dozretí stávajú trošku fádnymi. V tomto zmysle sa napríklad zmenila napr. chuť Kraseňa, ktorý v čase úplnej zrelosti už pre mňa nebol taký chutný, ale až sirupovo sladký. Poučenie pre mňa: Kraseň oberať tak dva týždne pred dozretím, keď má okrem toho aj dostatok tej zvláštnej čučoriedkovej arómy, ktorá sa neskôr stratila.
Zatiaľ jednou z mála vecí, čo by sa Ajvazu dali vyčítať, je menšia rodivosť, než by som čakal na veľkosť stromu, o to však lepšia je jeho chuť.
Druhou výčitkou by mohla byť prítomnosť jadierok, ktoré niekomu môžu pri jedle prekážať, a tiež možno trošku hrubšia šupka. Tá však je zároveň výhodou, pretože pomohla ochrániť úrodu pred hmyzom. Nejaké straty tam boli, ale osy aj sršne postupne prestalo baviť prehrýzať šupku a postupne s príchodom chladnejších dní sa hmyz prestal objavovať.
A ešte som si všimol jednu vlastnosť, na rozdiel od niektorých menej kvalitných odrôd bobuľky pri dotyku zo strapca neopadávajú, ale dobre držia. Som zvedavý, aký pokles teploty znesú, predpokladám, že by mohli vydržať slabší mráz do -3 až -5
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som obral predposledné strapce Ajvazu, stále držia na koreni. Niektoré bobuľky už začínajú byť trochu povädnuté, ale zato chuť je stále výborná. Prejdené mrazom získali ešte sladšiu chuť, muškát sa nestratil, dokonca sú viac chrumkavé, než pred mrazmi. Dnes sme si s rodinkou pochutili po nedeľnom obede.
Testujem ešte dva strapčeky, na to, že by prežili do Vianoc, to nevyzerá (možno uskladnené v chladničke), no i tak ich výdrž prekonala moje očakávania (3 mesiace). Ešte priviesť tento strom k väčšej plodnosti (možno bude stačiť dať pozor na sprchávanie na jar) a bude to u mňa bombastická odroda s exkluzívnou chuťou.
Testujem ešte dva strapčeky, na to, že by prežili do Vianoc, to nevyzerá (možno uskladnené v chladničke), no i tak ich výdrž prekonala moje očakávania (3 mesiace). Ešte priviesť tento strom k väčšej plodnosti (možno bude stačiť dať pozor na sprchávanie na jar) a bude to u mňa bombastická odroda s exkluzívnou chuťou.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Andreji, máš můj obdivandrejZA píše: ↑14 lis 2021, 21:48Dnes som obral predposledné strapce Ajvazu, stále držia na koreni. Niektoré bobuľky už začínajú byť trochu povädnuté, ale zato chuť je stále výborná. Prejdené mrazom získali ešte sladšiu chuť, muškát sa nestratil, dokonca sú viac chrumkavé, než pred mrazmi. Dnes sme si s rodinkou pochutili po nedeľnom obede.
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Rodina, dobrý obed a výborné vlastné hrozno..... keby sme niekedy dokázali zastaviť čas a vychutnať si tú chvíľu, čo najdlhšie
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Je otázkou, jestli nízká plodnost odrůdy Ajvaz automaticky znamená, že se jedná o její nedostatek. Jsou odrůdy, které naopak silně přeplozují a proto je účelné u nich provádět redukci násady. Jinak je kvalita plodů špatná ( = pozdní dozrání a slabé cukry, horší struktura bobulí, chuť, ...). Platí totiž "pěstitelská rovnice": (velikost listové plochy + výkonnost kořenové soustavy) / velikost násady plodů = kvalita. Takže tato rovnice vychází u odrůdy Ajvaz pozitivně. Kdo ví, jak bydo padlo hodnocení chuti této odrůdy, když by na každém krátce zastřiženém letorostu visely 2-3 hrozny.
PS: V zájmu zachování objektivity je však nutno podotknout, že výše uvedenou rovnici značná část pěstitelů neuznává.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Wimpi, ďakujem za dobrý postreh, tiež som nad tým viackrát premýšľal. Mám za to, že potenciál tohto konkrétneho kríčka je omnoho vyšší, najmä čo sa týka kvantity, keď prihliadnem na veľkosť listovej plochy/koreňového systému - a teda množstvo zásobných látok, veľkosť letorastov - nechávam rásť do 3-4 metrov). Na druhej strane, keby som ho preťažil, chuťovo by mohol byť podradný - inými slovami, v tomto prípade možno platí, že odhad pestovateľa nemusí byť správny a príroda je často múdrejšia. Podľa mojich pozorovaní je to prípad, keď si odroda reguluje násadu (teda nie je typ odrody - samoubijec).
To je jedna teória sprchávania, druhou je jednoducho možnosť nejakej nepovšimnutej hubovej infekcie v čase kvetu (nezistená botrytída/čierna hniloba v trapine?). Stále túto možnosť nevylučujem a na jar sa pokúsim dobre načasovať profylaktické opatrenia.
Tento rok som si dal za cieľ pokúsiť sa vytvoriť čo najviac viacročného dreva. Za týmto účelom som už včera pri jesennom strihu jeden ťažeň ohýbal tak, že ponechávam aj vlaňajšie drevo, aj podľa vašich rád (typ belikovoj) a postupne by som ker prebudoval na veľký tvar. Zdá sa mi rozumné ponechávať vlaňajšie ťažne ako zásobáreň živín a tým prirodzenejšie docieliť väčšiu veľkosť strapcov (čo by v tomto prípade nešlo na úkor preťaženia).
P.S. ešte jedna súvislosť mi napadla v súvislosti so zaťažením kríka: To, čo sa mne môže javiť ako nevýhoda pri slabšej násade, môže sa zmeniť na výhodu v prípade tlaku chorôb či iných vonkajších vplyvov (sucho, poranenia - hryzce, roztoče) v zmysle vyššej odolnosti. Jednoducho daná rastlina má v rezerve dostatok energie, aby bojovala napr. s tlakom plesní a navonok sa javí ako odolnejšia.
To je jedna teória sprchávania, druhou je jednoducho možnosť nejakej nepovšimnutej hubovej infekcie v čase kvetu (nezistená botrytída/čierna hniloba v trapine?). Stále túto možnosť nevylučujem a na jar sa pokúsim dobre načasovať profylaktické opatrenia.
Tento rok som si dal za cieľ pokúsiť sa vytvoriť čo najviac viacročného dreva. Za týmto účelom som už včera pri jesennom strihu jeden ťažeň ohýbal tak, že ponechávam aj vlaňajšie drevo, aj podľa vašich rád (typ belikovoj) a postupne by som ker prebudoval na veľký tvar. Zdá sa mi rozumné ponechávať vlaňajšie ťažne ako zásobáreň živín a tým prirodzenejšie docieliť väčšiu veľkosť strapcov (čo by v tomto prípade nešlo na úkor preťaženia).
P.S. ešte jedna súvislosť mi napadla v súvislosti so zaťažením kríka: To, čo sa mne môže javiť ako nevýhoda pri slabšej násade, môže sa zmeniť na výhodu v prípade tlaku chorôb či iných vonkajších vplyvov (sucho, poranenia - hryzce, roztoče) v zmysle vyššej odolnosti. Jednoducho daná rastlina má v rezerve dostatok energie, aby bojovala napr. s tlakom plesní a navonok sa javí ako odolnejšia.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes obratý posledný strapček, statočne držal od augusta, zjedený do pár sekúnd, ako som ho v kuchyni položil na tanier. Do Vianoc by určite nevydržal ani v chladničke, posledné mrazy trochu zmenili konzistenciu na mierne povädnutejšiu. V degustačnom hodnotení ale nestratil. Dokonca žena poznamenala, že práve takéto modré hrozno jej najviac chutí. Vraj tam cítila chuť čučoriedok, možno to, čo považujem za muškát, je v skutočnosti nejaká iná odrodová príchuť, každopádne veľmi lahodná. S typickým muškátom to dúfam budem môcť porovnať o rok, keď by mohol prvýkrát zarodiť Garold.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
.... Andrej a teraz nastáva 8,5 mesiaca čakania na nasledujúcu úrodu
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ajvaz - pre mňa referenčná odroda z hľadiska chuťových vlastností - ak je niečo lepšie ako toto hrozno, tak to už musí byť niečo echtovné! Zatiaľ som jedol len jednu, ktorá by sa s Ajvazom mohla porovnávať, a to biele hrozno Arni u Haca, tam bol aj muškát s inou príchuťou. Ale zo sortimentu hrozna bežne predávaného v obchodoch som zatiaľ na nič chutnejšie nenatrafil. Nehodnotím teraz konzistenciu (napr. chrumkavosť, tá bola bezkonkurenčná u Pamjati Dženejeva (Akademik) u Ľuba z Bytče, veľkosť kostičiek, šupka a pod. Ale taká ideálna odroda asi ani neexistuje.
Ajvazu som tento rok nechal veľký priestor - okolo 6 m konštrukcie, 3m do výšky. Je to niekoľkoročný ker, minulé roky sa vykrmoval (aj vplyvom spŕchania trochu podťažený). Minulý rok jari som mu vypestoval ďalší kmienok potápaním odrodeného letorastu, čím sa zväčšila operačná plocha koreňa, taktiež som odstránil porasty černíc a tayberry z jeho okolia. Zapestoval som jedno rameno na spôsob tvaru Belikovoj (v čom budem pokračovať ďalšie roky), celkový počet ťažňov 6, počet letorastov 32, na ktorých som po redukcii nechal 56 strapcov. Mám skúsenosť z minulého roku, že nedosiahli ani pol kila (najväčšie len okolo 350-400g), takže sa nebojím nechávať na silnejších výhonoch po dva strapce. Váhal som, či niekde nenechám aj tri, ak boli menšie, ale nebudem riskovať. Vidieť však aj to, že veľkosť strapcov bude tento rok predsa len vyššia ako vlani - asi aj vďaka žírovaniu z minulých rokov (a s tým aj rastu koreňovej sústavy) a tiež ponechaniu časti staršieho dreva.
Ajvazu som tento rok nechal veľký priestor - okolo 6 m konštrukcie, 3m do výšky. Je to niekoľkoročný ker, minulé roky sa vykrmoval (aj vplyvom spŕchania trochu podťažený). Minulý rok jari som mu vypestoval ďalší kmienok potápaním odrodeného letorastu, čím sa zväčšila operačná plocha koreňa, taktiež som odstránil porasty černíc a tayberry z jeho okolia. Zapestoval som jedno rameno na spôsob tvaru Belikovoj (v čom budem pokračovať ďalšie roky), celkový počet ťažňov 6, počet letorastov 32, na ktorých som po redukcii nechal 56 strapcov. Mám skúsenosť z minulého roku, že nedosiahli ani pol kila (najväčšie len okolo 350-400g), takže sa nebojím nechávať na silnejších výhonoch po dva strapce. Váhal som, či niekde nenechám aj tri, ak boli menšie, ale nebudem riskovať. Vidieť však aj to, že veľkosť strapcov bude tento rok predsa len vyššia ako vlani - asi aj vďaka žírovaniu z minulých rokov (a s tým aj rastu koreňovej sústavy) a tiež ponechaniu časti staršieho dreva.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Nechce sa mi veriť, ako rýchlo v týchto dňoch hrozno naberá cukor. Ajvaz som ešte pred pár dňami skúšal a bolo to kyseué. Každému som vravel, aby ho ani neskúšal. Dnes keď som šiel zaniesť zopár strapcov pre otca, som námatkovo ochutnal aj Ajvaz a skoro som sa posadil, už bol úplne hotový, mal všetko čo má dobré hrozno mať - nielen sladkosť, ale aj jemné kyselinky a najmä vrstevnatú bohatú chuť s kombináciou muškátu a ovocných tónov, ktorú som u tejto odrody obdivoval vlani. Takže: začína sa sezóna nezameniteľného hrozna Ajvaz!
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
.... takže Andrej, po mojom návrate z dovolenky, Vás očakávam aj s Ajvazom na koštovku
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Jasné, tomu ver!
Teším sa na príjemné posedenie.
Teším sa na príjemné posedenie.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Leto plynule prechádza do jesene a to je čas, keď začína naplno žiariť Ajvaz. Dá sa povedať, že až na pár výnimiek valcuje skoro všetky nové odrody, ktoré som si vlani vysadil. Aj manželka, keď jej dávam ochutnávať čokoľvek, vždy na záver zaklincuje, nech jej ešte donesiem to modré muškátové. Chuť je úplne odlišná od klasického muškátu, v porovnaní s ostatnými by som ho špecifikoval možno ako ovocný muškát. V každom prípade výrazne zapamätateľný. Rád by som niekedy porovnal chuť s rodičovskou odrodou Moldova, možno to bude niečo podobné.
Tento rok som sa poučil z vlaňajška, keď som ker zaťažil slabo, tento raz som nechával dva strapce na letorast. Teraz vidím, že by v pohode utiahol aj viac, možno 2,5, teda na každom druhom aj tri, podľa sily daného výhonu. Aktuálna cukornatosť bobúľ ma o tom presviedča, takisto aj stav vyzretia dreva k dnešnému dňu.
Tento rok som sa poučil z vlaňajška, keď som ker zaťažil slabo, tento raz som nechával dva strapce na letorast. Teraz vidím, že by v pohode utiahol aj viac, možno 2,5, teda na každom druhom aj tri, podľa sily daného výhonu. Aktuálna cukornatosť bobúľ ma o tom presviedča, takisto aj stav vyzretia dreva k dnešnému dňu.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
U mňa horúcim kandidátom na celkového víťaza sezóny je aj tento rok Ajvaz. Chuťovo je nádherný - slaďučký s výborným muškátom, pestovateľsky stabilný - pri bežnej starostlivosti vôbec netrpí chorobami, drevo úplne vyzreté takmer po konce letorastov (min. 3m a vyzreté sú aj zálistky). Úroda po zväčšení zásoby vlaňajšieho dreva je 56 strapcov na 28 letorastoch. Strapce sú asi o tretinu až polovicu väčšie oproti vlaňajšku - už vyzerajú celkom slušne. Výnimočná je aj tento rok výdrž zrelého hrozna na koreni - len malé poškodenia hmyzom, bobule sú od augusta stále svieže, šupka je o čosi tenšia než tesne po dosiahnutí zrelosti. Do Vianoc ešte ďaleko, ale vyskúšam u časti strapcov otestovať trvanlivosť, či nepotiahnu do konca decembra - pri vhodnom uskladnení . Čo sa mi extra páči, je že táto odroda ani po 3 mesiacoch od dozretia nestráca charakteristickú muškátovú chuť. Pre väčšinu členov rodiny je chuťovo v prvej polovici sezóny jasnou jednotkou Cimus, v druhej polke Ajvaz.
Naposledy upravil(a) andrejZA dne 01 lis 2022, 22:22, celkem upraveno 1 x.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Andrej, pekne sa mu u Teba darí, je vo výbornej kondícii, keď som porovnával fotografie spred šiestich týždňov, tak na strapcoch sa zastavil čas, len listy naznačujú prichádzajúcu zimu ale aj tie len zožltli do jesennej krásy.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Ľubo, to je presne to, čo si na tejto odrode veľmi cením, vôbec nepodlieha skaze ako iné, aj neskôr zrejúce. Je super, keď máš čerstvú delikatesu pred domom ako v špajzi - od augusta do novembra si hocikedy môžeš prísť odstrihnúť chutný strapec :)
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trenciansky. SR
- Kontaktovat uživatele:
Andrej, octomilky ti ho nelikvidovali? lebo napohlad vyzera ako horuci adept na napichanie od tych potvor japonskych...
Adler Aladdin Armani Arni Bananas Bazena Beloje čudo Bielaja Akacia Bravissimo Cimus Ciravas Agraa Darja Dynka Dzin Efiop
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Halloween Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Monarch, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Halloween Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Monarch, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Mišo, neviem prečo, ale vínne mušky ho nejako nenavštevujú. Trochu ho babrali osi a sršne, ale aj to boli zanedbateľné straty, skôr občas nájdem poškodenú bobuľu od mravcov. tie mi v záhrade napádajú všetko, dokážu napichnúť každý druh ovocia, teraz napr. zimné jablká aj hrušky. hoci sú ešte tvrdé ako kameň..
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som bol na koštovku Andrejovho Ajvazu, je výborný a strapce vo výbornom zdravotnom stave. Chuť sladká s ovocným muškátom a príjemnými kyselinkami.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
rodicovska Moldova urcite nema ani chlp muskatovej aromy, a je aj menej sladka, ma vyrazne hrubu supku, ktora na konci zostane v ustach a treba ju pokusat. Takze Moldova nebude darcom dobrej chute.
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Rony, za špecifickú ovocno-muškátovú príchuť je "zodpovedná" druhá rodičovská odroda, Kardinál. Tá je veľmi cenená v zahraničí, kde sa vďaka lepším teplotným podmienkam pestuje práve pre jej výbornú chuť (južná Európa, Kalifornia). Bohužiaľ je slabo odolná na choroby, takže v našom pásme je skôr raritou. Ako vidno v článku z časopisu Vinič a víno, Kardinál má rodičovské gény veľmi kvalitné (napr. Hamburský muškát): "Kríženie odrôd Flame Tokay x Alphonse Lavallée vykonali E. SNYDER a F. HARMON VO Fresno Horticultural Field Station. Tento opisovaný pôvod bol nedávno spresnený na základe DNA analýzy odrôd, ktorou sa potvrdilo, že rodičovské odrody Cardinala sú Khalistvala kolkhuri x Muškát Hamburgský".
Viac v článku http://www.vinicavino.sk/ampelografia/d ... -cardinal/
Inak odrodu Kardinál pri šľachtení radi používali aj Korpášovci a tiež vďaka jej génom "stvorili" niektoré zaujímavé odrody:
http://www.vinicavino.sk/slachtenie-vin ... ardinalom/
Viac v článku http://www.vinicavino.sk/ampelografia/d ... -cardinal/
Inak odrodu Kardinál pri šľachtení radi používali aj Korpášovci a tiež vďaka jej génom "stvorili" niektoré zaujímavé odrody:
http://www.vinicavino.sk/slachtenie-vin ... ardinalom/
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Predpoveď na najbližšie dni hroznu veľmi nepraje, preto som včera obral asi 5 strapčekov. Doteraz vydržal vo veľmi dobrom stave, takže som sa rozhodol vyskúšať skladovateľnosť tejto odrody. Maximálna spokojnosť bude, ak potiahne do Vianoc. Okrem toho nechávam testovací strapec (plus ozobané torzá pár ďalších) na mriežke - budem sledovať, ako sa vysporiada s najbližšími dňami, keď teplota v noci bude klesať pod nulu a na obed zasa všetko rozmrzne - v podstate extrémne nepriaznivé podmienky. Je dosť možné, že na konzistencii bobúľ sa to prejaví. V každom prípade chuťovo je ale Ajvaz v druhej polke novembra vynikajúci.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ajvaz sa u mňa už začal nesmelo zafarbovať. Tento rok je síce viac spŕchnutý, ale na mohutnom kre bude hrozna aj tak dosť. Je to taká delikatesa, bez ktorej by sa mi sezóna hrozna ani nerátala.
Naposledy upravil(a) andrejZA dne 05 srp 2023, 00:24, celkem upraveno 1 x.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Hovorím
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Po ochutnaní Andrejovho Ajvazu v roku 2021, som hľadal jeho "mladšieho brata" , ktorý by bol dokonalejší. Rovnako chutný ale aspoň o čosi menšie semená. Myslel som si, že to bude Zavetnyj. Veľmi som sa mýlil. Andrej mi dnes doniesol na koštovku. Jeho Ajvaz je chuťovo výborný. Keď si dá človek pozor a nezahryzne do semien, tak chuť v ústach je priam lahodná s jemným citronelovým dozvukom. Týmto sa spečatil osud môjho Saturnu.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Bol tu nedávno vznesený dotaz, ktorá odroda by si zaslúžila "Ultra VIP flek" a konkrétne boli zmienené odrody Ivanka, Ajvaz, Poslannik, Efiop a Jutal.
Keďže bol spomenutý Ajvaz, ktorý veľa ľudí tuná nepestuje a zároveň nechcem pleveliť vlákono iným odrodám, napíšem aspoň niečo konkrétne k môjmu obľúbencovi. Či by som ho však Ondrovi odporúčal ako jedinú odrodu, ktorou by mal vyplniť posledné voľné miesto, je mi ťažko povedať, záležalo by, čo už ďalšie pestuje okrem neho. Taktiež má svoje nedostatky, ako každá odroda, spomeniem "len" stredne veľkú plodnosť, strednú veľkosť bobuliek, prítomnosť jadierok (trochu väčších než v najnovších moderných odrodách) a v niektorých rokoch čiastočný sklon k opŕchaniu, ktorý som zaznamenal v minulosti (to však možno nebola chyba odrody, ale moja). Tento rok však ako pozerám, napriek silným dažďom, prebehlo opelenie celkom fajn.
Takže nejaké tie chybičky sú, ale myslím, že ďaleko prevažujú kladné body: špičková chuť, dobrá odolnosť chorobám, vitálny rast (no nie extrémny), schopnosť uniesť násadu strapcov (u mňa nebol nikdy problém s preťažením, posledný rok som nechával 2-3 strapce na letorast a vzhľadom k ich veľkosti ich ker vždy s prehľadom utiahol, pričom chuť bola stále rovnako silná). Ale najväčším pozitívom, ktoré som ocenil až v tejto sezóne, je jeho neskorý nástup rašenia. Ajvaz u mňa vypučal až medzi úplne poslednými, čím sa veľmi dobre ochránil pred aprílovými mrazmi. Nemal jediné zmrznuté očko, a to nie je umiestnený ani pri stene, ako iné fajnovejšie odrody (a na tých chránených pritom boli tiež malé straty). Takže ak by niekto hľadal odrodu, u ktorej bude menšie riziko jarného vymŕzania, Ajvaz je dobrá voľba.
Smerom k spomínanému dotazu, ak by som mal vysloviť záver či A. z týchto piatich vybrať alebo nie, necítim sa byť povolaný porovnávať, keďže ostatné odrody (Efiop, Jutal) pestujem len prvý rok alebo ich nepestujem vôbec. Aj Efiop aj Jutal mi však zmrzli skoro na 100%, tam však musím zohľadniť vek aj horšiu polohu. Avšak pravdepodobnosť vymŕzania bude podľa mňa objektívne vyššia kvôli skoršiemu prebúdzaniu. Čo sa týka chuťových kvalít je Efiop u mňa veľmi vysoko, mám ho v pamäti z koštovačky, zrejme podobne na tom bude Jutal (ten si však už neviem vybaviť). Ivanka ma naopak chuťovo nezaujala vôbec. Poslannika neviem posúdiť, aj keď zdá sa mi, že je to odroda skôr prezentačná, šľachtená na veľkosť a vzhľad.
Takže po zvážení rôznych kritérií by som bez určenia poradia z môjho subjektívneho pohľadu dal na prvé tri miesta Ajvaz, Efiop a Jutal (abecedne), konkrétny výber si Ondro urobí podľa toho, čo jemu osobne vyhovuje.
Keďže bol spomenutý Ajvaz, ktorý veľa ľudí tuná nepestuje a zároveň nechcem pleveliť vlákono iným odrodám, napíšem aspoň niečo konkrétne k môjmu obľúbencovi. Či by som ho však Ondrovi odporúčal ako jedinú odrodu, ktorou by mal vyplniť posledné voľné miesto, je mi ťažko povedať, záležalo by, čo už ďalšie pestuje okrem neho. Taktiež má svoje nedostatky, ako každá odroda, spomeniem "len" stredne veľkú plodnosť, strednú veľkosť bobuliek, prítomnosť jadierok (trochu väčších než v najnovších moderných odrodách) a v niektorých rokoch čiastočný sklon k opŕchaniu, ktorý som zaznamenal v minulosti (to však možno nebola chyba odrody, ale moja). Tento rok však ako pozerám, napriek silným dažďom, prebehlo opelenie celkom fajn.
Takže nejaké tie chybičky sú, ale myslím, že ďaleko prevažujú kladné body: špičková chuť, dobrá odolnosť chorobám, vitálny rast (no nie extrémny), schopnosť uniesť násadu strapcov (u mňa nebol nikdy problém s preťažením, posledný rok som nechával 2-3 strapce na letorast a vzhľadom k ich veľkosti ich ker vždy s prehľadom utiahol, pričom chuť bola stále rovnako silná). Ale najväčším pozitívom, ktoré som ocenil až v tejto sezóne, je jeho neskorý nástup rašenia. Ajvaz u mňa vypučal až medzi úplne poslednými, čím sa veľmi dobre ochránil pred aprílovými mrazmi. Nemal jediné zmrznuté očko, a to nie je umiestnený ani pri stene, ako iné fajnovejšie odrody (a na tých chránených pritom boli tiež malé straty). Takže ak by niekto hľadal odrodu, u ktorej bude menšie riziko jarného vymŕzania, Ajvaz je dobrá voľba.
Smerom k spomínanému dotazu, ak by som mal vysloviť záver či A. z týchto piatich vybrať alebo nie, necítim sa byť povolaný porovnávať, keďže ostatné odrody (Efiop, Jutal) pestujem len prvý rok alebo ich nepestujem vôbec. Aj Efiop aj Jutal mi však zmrzli skoro na 100%, tam však musím zohľadniť vek aj horšiu polohu. Avšak pravdepodobnosť vymŕzania bude podľa mňa objektívne vyššia kvôli skoršiemu prebúdzaniu. Čo sa týka chuťových kvalít je Efiop u mňa veľmi vysoko, mám ho v pamäti z koštovačky, zrejme podobne na tom bude Jutal (ten si však už neviem vybaviť). Ivanka ma naopak chuťovo nezaujala vôbec. Poslannika neviem posúdiť, aj keď zdá sa mi, že je to odroda skôr prezentačná, šľachtená na veľkosť a vzhľad.
Takže po zvážení rôznych kritérií by som bez určenia poradia z môjho subjektívneho pohľadu dal na prvé tri miesta Ajvaz, Efiop a Jutal (abecedne), konkrétny výber si Ondro urobí podľa toho, čo jemu osobne vyhovuje.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zasáčkoval som odrodu Ajvaz. Už sa nielenže sfarbil domodra, ale aj nabral sladkosť, takže začal lákať osi a vtáctvo. Minulý rok som mal práve na tejto odrode veľké poškodenie osami a neskôr octomilkami, takže teraz som si povedal, že zabalím všetko, nenechám im ani jeden strapec! Tento rok sa ukazuje asi zatiaľ najlepšia úroda za celú dobu, čo ho pestujem. Minul som naň asi 150 sáčkov, ale nebanujem. Ovocno-muškátová chuť v tomto hrozne ostáva zachovaná do neskorej jesene. Skúsim z neho priniesť aj na koštovačku na Moravu, musím však dopredu upozorniť priateľa Jirku, že toho hrozno má pomerne veľké zrniečka, čo je popri len strednej veľkosti bobúľ jeho asi jediné mínus. Mne osobne však kôstky pri jedení nevadia, ak je tento fakt vyvážený nevšednou chuťou. Ale to už je individuálna záležitosť každého konzumenta.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Zasáčkovaný Ajvaz sa drží v dobrom stave doposiaľ. Tento rok je na ňom asi najkrajšia úroda, odkedy ho pestujem, preto plánujem časť z nej "obetovať" na môj pokus o výrobu odrodového vína. Nie žeby sa nezjedol aj v čerstvom stave, jeho chuť je výborná a veľmi zaujímavá. Ale práve pre tú špecifickú príchuť ma to láka vyskúšať, či sa táto nezameniteľná aróma dostane aj do tekutého produktu.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes som dostal od Andreja pár strapcov Ajvazu. Má ho stále, napriek pokročilej dobe chuťovo výborný a v dobrej kondícii. Škoda, že Zavetnyj nič dobré nepodedil...
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Schopnost raných odrůd vydržet dlouho na keři v dobrém stavu je určitě velmi dobrá a důležitá vlastnost. Takových odrůd moc není.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pre mňa Ajvaz je každoročne jednou z hlavných hviezd vinohradu. Konzumovateľný od polky augusta - so sviežou kyselinkou, ale už aj celkom dobrým množstvom cukru, no a potom sa to už len zlepšuje. Zaujímavé, že odrodový buket ostáva až do konca sezóny, tak je to aj teraz. Práve sa chystám pooberať a keď zobnem bobuľku, tá aróma je stále tam. A čo je ešte zaujímavejšie, schopnosť naberať cukry je tiež veľmi vysoká. Včera som sa stavil u Ľuba a na jeho refraktomeri sme zmerali 25°BRIX. Dnes som z iného strapca odtrhol pre porovnanie a ukázalo dokonca 27°. U mňa je to teda druhá najcukornatejšia odroda. A pritom ani pri tak vysokej hladine cukrov nepôsobí presladene, čo je veľmi zaujímavé. Ako jediná odroda chutil v takomto prezretom stave aj mojej žene, ktorá nemá rada veľmi sladké veci. Každopádne zmeriam potom ešte cukornatosť muštu, keď všetko oberiem a založím rmut, tam som zvedavý, ako sa to z celej úrody spriemeruje.