Konsul - stredně raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost?, -24°C

Odpovědět
Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Popis podľa Slovplant
 Stredne skorá modrá odroda stolového viniča s veľkými strapcami a veľmi veľkými bobuľami, s vysokou mrazuvzdornosťou a vysokou rezistenciou voči chorobám. Konsul dobre reaguje na zvýšené dávky minerálnych a organických hnojív, rovnako aj na závlahu. Odrodu si nesmieme zamieňať so Strašenským (jeho synonymum je Konsul), ktorý je neskorší a má bezfarebnú dužinu a šťavu.Rodičovské odrody: Strašenskij x SV-20.366
Kvet: obojpohlavný
Vegetačná doba: stredne skorý, 130 – 135 dní pri sume aktívnych teplôt 2600 - 2700°C, dozrieva v prvej dekáde septembra
Výhony: veľmi silno rastúce
Strapce: veľké, hmotnosť 800 - 1200 g, cylindricko kónické až kónické, stredne husté
Bobule: oválne až obráteno vajcovité, veľmi veľké, v priemere 32 - 28 mm o hmotnosti 11 - 14 g, dužina mäsitá, tmavočervená
Farba bobule: tmavomodrá až čierna, šťava tmavočervená
Chuť: harmonická, vyvážený pomer medzi sladkou a kyslou
Cukornatosť: 16-19°NM
Úrodnosť: vysoká, vyžaduje reguláciu úrody

Nevidzany okr. Prievidza 400m.n.m asi 70 odrôd len stolové.

Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Pestujete niekto túto odrodu? Aké mate skúsenosti?

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Konsul - stredně raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost?, -24°C

Příspěvek od LadaSvijany »

Toto je odrůda, která má poměrně pozdní dozrávání. Obávám se, že ji tady asi nikdo nebude mít. Její pěstování už nese riziko nedozrání, viz letošní rok, kdy je vše opožděné o 1 - 2 týdny.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Ja pestujem mam tri hlavy jednu pravokorenenú a dve štepene na nie rovnakých podnožiach prvu sadenicu som zakúpil z Polska a ma asi 6 rokov u mna Konsul zatiaľ vždy dozrel máva obrovskú nasadu strapcov nechavam na letoraste len jeden najkrajši máva nasadene tri. Teraz som nechal po dva na jednej hlave skúšobme tam kde rastie najsilnejšie podnož neznama pred naočkovaním tam bola Aurora obrovska sila rastu najväčší strapec ma cca50 cm. Tento rok je to všetko posunute asi nebudem riskovat a ešte s toho preberiem. U mňa pri južnej strane budovy dozrie aj Moldova len nesmie byť pretažená ale do tej som tento rok na jeden kmienok naočkoval Skazku.

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Konsul pěstuji již více let, byl v první "várce" východních odrůd koupených ze Slovplantu. Poprvé zaplodil v roce 2015 a od té doby plodí každoročně.
Zkušenosti jsou různé, měl jsem dva keře, ponechal jsem si jeden a zatím to tak zůstane.
Kladem je krásný vzhled, velké relativně volné hrozny velkých modrých bobulí. Rovněž velmi dobrá harmonická chuť. Sice nějaké zvláštní přichuti nemá, ale je skutečně vyvážená, prostě harmonie podle mého gusta. Člověk by jedl a jedl.
Zraje středně raně, ale rozhodně ještě před Talismanem, takže by měl vyzrávat i na horších stanovištích. Roste bujně, je problém jej udržet v přijatelných mezích. Rozhodně doporučuji ponechat prostor. Plodnost je skutečně obrovská, nutno silně normovat. Opyluje se slušně.
A nyní negativa - nevydrží dlouho na keři, po dozrání tak dva až tři týdny. Největším negativem je ovšem to, že odrůda je docela náchylná k padlí. Potom se samozřejmě všechny kladné plodové stránky neuplatní. Možná je to u mne do značné míry problém nezvládnutých zelených prací, protože keřů je hodně a Konsul roste skutečně bujně. Proto jsem se letos na jaře Konsulu věnoval speciálně. Výsledek uvidím za pár týdnů.

Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

U mna nikdy nebol problem s mucnatkou, asi preto lebo nerastie tak silno a ker je vzdusny. Problem bolo rychle kazenie a slaba kvalita bobul - meke a vodnate. Moze to byt pretazenim, tento rok asi pretazeny nebude, uvidim.
Mne sa prave zda odolnejsi mucnatke a trochu citlivejsi na perenosporu, ale pri bio postrekoch ani to uz nie je problem.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Nejake foto strapca najvačší fotené pred dvoma týždnami . Novšie fotky nemam pracujem v zahraničí, sam som zvedavý ako to rastie. Bolo by mu lepšie pri budove pri múre ale tam je plné.

Lubos
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubos »

Návštěvník píše:
29 črc 2020, 19:59
Nejake foto strapca najvačší fotené pred dvoma týždnami . Novšie fotky nemam pracujem v zahraničí, sam som zvedavý ako to rastie. Bolo by mu lepšie pri budove pri múre ale tam je plné.

Ten Návštevník som bol včera ja asi blbol internet ani fotky mi to sem nedalo tak slúbene foto dlhý strapec na spodku druhý na letorastoch odstránený a tretí sympatycký zatial ponechaný niečo asi preberiem podla toho ako to narástlo

Přílohy
20200716_091308_compress28.jpg
20200716_091322_compress94.jpg

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Konzul som tento rok normoval, nechal som len 1 strapec na vyhon. Predosle roky som nenormoval a som sa stazoval na praskanie bobul, rychle kazenie a chut vodovu, malo sladku, o nicom.
Tento rok je to s chutou lepsie. Sladkost uz ma lepsiu. Praskanie sa len troska zlepsilo, a praska hlavne teraz uz takmer zrela.
Ale stale plati, ze velmi rychlo sa kazi. Predvcerom dost prsalo a dnes som kontroloval, bolo viac popraskanych bobul, ale hlavne vyzerali ako keby uz boli prasknute 5dni, nie len jeden. Je to tym, ze konzistencia je vyrazne stavnata, ale hlavne meka, tak skor marmeladova.
To je ten obrovsky rozdiel, ked praskne pevna bobula ako Aladdin, Lanselot, Galachad, Alexa tak ta by vydrzala bez pokazenia aj vela dni.
Chut je uz celkom fajn, ale ziadna slava.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Konsul album

stale plati, ze K. ma pekne strapce, vyborne opelene, bobule velke - rovnomernej velkosti. Urodnost vysoka a spolahliva.

Odpovědět

Zpět na „Semenné“