Dle informací od Bred_ika
Synonyma: Черный ястреб
Barva: modrá
Původ: Odrůdu Čornyj jastreb vyšlechtil amatérský šlechtitel V. M. Kaluhin křížením ruské odrůdy Talisman a bulharské odrůdy Velika
Charakteristika odrůdy: Růst: silný
Doba zrání: raná
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny velké 500-800 g, konického tvaru. Bobule velmi velké (20-25 g) protáhle vejčitého tvaru a černé barvy. Dužnina pevná, chruplavá, velmi šťavnatá, s harmonickou chutí, velmi chutná.
Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: autor udává vysokou odolnost k houbovým chorobám
Odolnost k mrazu: – 25 °C (údaj autora, je nutné ověřit)
Zakořeňování řízků: dobré
Odkazy: Popis odrůdy na stránce ledi-flora.com.ua
Poznámky: V roce 2018 jsem hodnotil odolnost mladé sazenice k plísni révové známkou 3.
Čornyj jastreb - raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost 3, -25°C
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
-
- Aktivní člen
- Kraj: Nitriansky kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Čornyj jastreb - raná, modrá, harmonická, semenná, odolnost 3, -25°C
Ma niekto skusenost s touto odrodou? Popis vyzera vyborne.
- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
Mal uz niekto nejake strapce?
Mam zasadenu rocnu sadenicu tak co mam ocakavat,alebo radsje prestepit na nieco ine.
Mam zasadenu rocnu sadenicu tak co mam ocakavat,alebo radsje prestepit na nieco ine.
- Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
- Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
- Košice-Okolie, 330 mnm.
-
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim,
tohto roku signalna uroda, hustejsia duzina, je z nej dobra susena produkcia, len semienka sa musia davat pred susenim prec. Dobre nabral cukor, kyselinu tiez zhodil rychlo. Zatial velke bobule a strapce neboli, velmi chutil osam a srsnom.nedovisel az do mrazov, musel som ho pozbierat skor. Takze nemam vyskusane ako dlho vydrzi lezat.
tohto roku signalna uroda, hustejsia duzina, je z nej dobra susena produkcia, len semienka sa musia davat pred susenim prec. Dobre nabral cukor, kyselinu tiez zhodil rychlo. Zatial velke bobule a strapce neboli, velmi chutil osam a srsnom.nedovisel az do mrazov, musel som ho pozbierat skor. Takze nemam vyskusane ako dlho vydrzi lezat.
Turčianska kotlina, 424 m.n.m. rovina, štrkovitá pôda s vrstvou ornice, voda v 3m (bývalé riečište), 60 koreňov.
- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj a chutovo je ako na tom ? ma nejaku chut alebo len ako voda? Odolsnot by mala byt dobra.jujto píše: ↑09 led 2023, 02:56Zdravim,
- Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
- Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
- Košice-Okolie, 330 mnm.
-
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Nie je vodnaty, pri suseni zostalo aj dost duziny v hrozienkach. Je to harmonia, ale sladkou vodou by som to nenazval. NIeco slabo ovocne, napriklad slivky/lekvar tam mohli byt. Ak ma pamat spred dvoch rokov neklame. Hrozienka sa s kupovanymi nedaju porovnat. Zmaskrti ich aj moja draha a ta na ovocie moc neni (ale je na sladke, takze neodola ). Teda presnejsie uz zmaskrtila.
Ak mam pravdu povedat, mne viac zhrozienkovany reze Syndikat. Ked sa vystihne okamih, ze uz ma cukor, ale este tam je trocha kyselinky, v hrozienkach, tak to po ususeni velmi dobre kontrastuje. A ma dost hustu duzinu. Ale aj nedostatky pri pestovani. Ale to je do inej diskusie.
Ak mam pravdu povedat, mne viac zhrozienkovany reze Syndikat. Ked sa vystihne okamih, ze uz ma cukor, ale este tam je trocha kyselinky, v hrozienkach, tak to po ususeni velmi dobre kontrastuje. A ma dost hustu duzinu. Ale aj nedostatky pri pestovani. Ale to je do inej diskusie.
Turčianska kotlina, 424 m.n.m. rovina, štrkovitá pôda s vrstvou ornice, voda v 3m (bývalé riečište), 60 koreňov.