Jupiter - raná, modrá, muškátová, bezsemenná III-IV, odolnost 3.5, -25°C

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Jupiter - raná, modrá, muškátová, bezsemenná III-IV, odolnost 3.5, -25°C

Příspěvek od Lubo »

.... to, čo je nevýhoda pri chorobách viniča - múr, ktorý bráni prúdeniu vzduchu, bola výhoda pri mrazoch a teraz buďme múdri, čo je lepšie a čo horšie  ;-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Lubo píše:
27 dub 2024, 10:35
.... to, čo je nevýhoda pri chorobách viniča - múr, ktorý bráni prúdeniu vzduchu, bola výhoda pri mrazoch a teraz buďme múdri, čo je lepšie a čo horšie  ;-)

U mne těžko rict, zmrzlo vsechno, i u zdi. Jindy ale pomáhá, tentokrát nebyla šance.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek, u Vás príroda naozaj nedala rastlinám šancu. U nás bolo najviac -2stC a pri zemi -4 stC. Aj tak sú škody vysoké. 

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Lubo, prošel jsem se vesnici, a zmrzlé je u nas všechno. Moje teorie je, ( bydlím v uzkem údolí, kterým protéká potok), musela nas zalít vlna mraziveho vzduchu, kdyz i obrovské ořešáky a jasany jsou zmrzlé do posledního listecku. Kdyby jen proudil ledovy vzduch, tak omrzne jen neco a v nějaké výšce, ale ne všechno od země az nahoru. 

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jarek u nás sčernala len časť veľkých orechov. Malé do 5tich metrov, nasadené pod hrádzou kanála, sú čierne celé. Inak škody budú väčšie, ako som si myslel, na slniečku začali výhony a kvety černieť.  Akademik je tiež spálený. Myslím si, že veľa kvetných pukov je pomrznutých. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... ak nenastanú mrazy, tak je o týždeň na vrchnom vedení.
Jupiter 13052024.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Nemáš to mít tak nízké :-)

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... to vieš, suseda mi cez plot podáva výborný domáci chlebík, tak nemôžem ísť na 4m :-).... 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jupiter nechám bez krídel a jeden strapec na výhon, teraz sú niekde aj 3
Jupiter 16062024.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.... nakoniec som nenažraný a nechal som na 20tich výhonoch 40strapčekov. Uvidím, či budem ešte regulovať, krídelka som z 90tich% strapcov odstránil a nechal jednoduchý strapec
Jupiter 23062024.jpg

Jupiter 23062024 2.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Posielam objednávku a rezerváciu na 10 zrelých bobuliek, osobný odber a platba v hrozne odo mňa  :-)
Pozerám, že Jupiter má skutočne listy ako lopúchy, presne také aké neznášam, podobné má u mňa Joy alebo napr. Venus.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.....ahoj Marek, samozrejme dohodnuté, ak to príroda nezariadi inak ;-). Myslím si, že v chuti neobjavíš nič nového. Pestuješ odrody, čo chutia dosť podobne.  
Listy sú fakt hrozné, bez náznaku elegancie  :-)

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Marek1970 píše:
24 čer 2024, 05:48
Posielam objednávku a rezerváciu na 10 zrelých bobuliek, osobný odber a platba v hrozne odo mňa  :-)
Pozerám, že Jupiter má skutočne listy ako lopúchy, presne také aké neznášam, podobné má u mňa Joy alebo napr. Venus.

Nebo Cimus, nebo Efiop, nebo Talisman, nebo ... Takových odrůd je ...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Jupiter sa dá ozobávať, ale je to potvora odroda, ktorá dozrieva aj v rámci jedného strapca veľmi nerovnomerne. Takže hotový by mal byť do 10 dní. Myslím si, že v súčanosti, už ide o prekonanú odrodu, zbavovať sa jej však určite nejdem. Tento rok má zaťaženie 33 strapčekov, ale pre zlé opelenie, nepresahujú spolu váhu 6-7kg. Zdravotný stav steny je výborný. Vedľa neho po neúsoešnom preštepení Saturnu, dostal miesto Jutal.
Jupiter 03082024.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Jupiter u mňa potvrdzuje povesť jednej z najchutnejších odrôd vôbec. Oberám ho až teraz, keď u pestovateľov z teplých regiónov už má dávno po sezóne, ale som rád, že ho mám. Tento rok bolo len na ochutnanie, korene sú ešte veľmi mladé, jeden má signáločku, druhý zarodí až na budúci rok. Rozhodne však chcem dať Jupiterovi dostatok priestoru. Tá chuť za to stojí, aj napriek malým strapcom, aj niektorým ďalším muchám. Napríklad som si všimol, že po dozretí trochu opadávajú bobuľky. S odolnosťou je na tom podobne ako ďalšie veľmi chutné odrody, tie dva postreky v prvej polke sezóny budú určite nevyhnutné. U mňa perena bola, ako som už dávnejšie referoval, napriek napadnutiu však bez problémov vyzrelo všetko drevo a bobule sú sladké tak akurát.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.....zasychanie časti strapiny je u neho bohužiaľ opakujúci sa jav. Pomáha skracovanie strapcov pri redukcii a odstrihnutie bočného " krídla". Inak včera som dával synovcovi dva strapce a tri mi ešte  visia. Cukornasť už ďalej moc nenaberal má 24 st.Bx. Praskanie nepozná, bobule už vedia padať, ale je 6 týždňov po dozretí. 

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

.....na to, že je dva mesiace zrelý sa celkom drží. Podaril sa tým americkým chlapcom  ;-).... dnes išiel na stôl
Jupiter 19102024.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... mráz spálil listy a odhalil posledné zálistkové strapce, tento už bohužiaľ nedozrie, ale je pekný  :-)
Jupiter 09112024.jpg

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Lubo píše:
09 lis 2024, 17:29
... mráz spálil listy a odhalil posledné zálistkové strapce, tento už bohužiaľ nedozrie, ale je pekný  :-)Jupiter 09112024.jpg
Krása, Ľubo! Ja mám tiež posledný strapček Jupitera v chladničke, asi si ho dnes večer so ženou dáme a otvoríme k nemu nejaké dobré vínko. Jupiter patrí k obľúbencom mojej polovičky, takže aj keď som mal cez leto všelijaké myšlienky kvôli jeho nízkej odolnosti, budúci rok z neho budú v záhrade dokonca dva korene.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Odpovědět

Zpět na „Bezsemenné“