Faith Seedles - ranná, modrá, bezsemenná II, -26 C, odolnost neuvedena

Odpovědět
dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Faith Seedles - ranná, modrá, bezsemenná II, -26 C, odolnost neuvedena

Příspěvek od dayofvictory »

Zdroj: Ivo Kotrle
SynonymaARKANSAS 2412, A 2412, Кишмиш Фейз
Barva: modrá
Původ: Faith Seedless vyšlechtili šlechtitelé John Reuben Clark a James Norman Moore v Arkansas Agricultural Experiment Station, University of Arkansas křížením odrůd ARKANSAS 1962 x Jupiter (syn. ARKANSAS 1985), provedeného v roce 1990. Faith Seedless byla vybrána v roce 1993.
Charakteristika odrůdy:
Listy:
Růst: silný
Doba zrání: raná
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny střední velikosti (200-300g), cylindrické až cylindrickokonické, středně husté až řídké
Bobule mají tmavě modrou barvu s středně silným voskovým povlakem. Tvar bobulí je protáhle oválný, velikost 3-4 g. Slupka bobulí je pevná, dužnina je masitá, není slizovitá. Kategorie bezsemennosti II. Chuť je harmonická, bez labruskové příchutě. Cukernatost 19-20 g/l, obsah kyselin 6-6,5 g/l. Odrůda je odolná k praskání i opadávání bobulí. Úrodnost je velmi vysoká. Hrozny mohou dlouho viset na keřích bez ztrát na kvalitě.
Počet hroznů na letorost:
Vyzrávání réví: velmi dobré
Odolnost k chorobám: vysoká, ale v našich podmínkách je potřeba ji ještě ověřit
Odolnost k mrazu: – 26 °C
Zakořeňování řízků: dobré
Odkazy: Popis odrůdy na stránce vinograd.info
Záznam v Vitis International Variety Catalogue VIVC
Popis odrůdy na stránce grapes.extension.org
Poznámky: Podle popisu je odrůda schopná plodit i v chladných podmínkách. Dá se využít pro přímý konzum i sušení.
Podle dalších popisů může v některých letech docházet k hráškovatění a také se mohou objevit v bobulích rudimenty.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Re: Faith Seedles - ranná, modrá, bezsemenná II, -26 C, odolnost neuvedena

Máte někdo zkušenosti s touto odrůdou? Moc rozšířená není, chtěl jsem ji otestovat. Dovedu si představit, co znamená bezsemennost II a akceptuji, že je v poznámce uvedeno, že se mohou objevit rudimenty - s těmi mám taky zkušeností dost.
Keře, které mám ale mají v každé bobuli 2 až 3 klasická semena, tvrdá jak šutr, to mě zaráží. To si myslím, že neodpovídá tomu, že se  "mohou objevit rudimenty". Máte někdo podobnou zkušenost? Všechny tři keře jsou na tom podobně, koupeno klasicky od Bredika, takže záměnu téměř vylučuji.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred_ik »

U Faithu je to bohužel tak trochu moje chyba. Pravděpodobně se totiž jedná o záměnu odrůdy již po dovozu, bohužel odhalenou až letos. Sám jsem jej také vysadil, ale nechávat si ho nebudu. Všem, co jej ode mne koupili se omlouvám a jsem připraven to napravit. Letos jsem byl moc spokojen s Kišmišem Černý sultán, to bych viděl jako důstojnou náhradu.

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Tak to pak vysvětluje hodně. Ona jako ta chuť není špatná, ať už je to cokoliv, jen to není to, co jsem čekal. Díky za tip na další odrůdu, určitě na příští rok černého sultána objednám. Nějaké letošní odrůdy se mi nechytily, tak zas něco nakombinuji. Jen už jako všem, trochu dochází místo.

Odpovědět

Zpět na „Bezsemenné“