Pandora, pozdní, modrá, harmonická, bezsemenná I., odolnost ?, ? °C

Odpovědět
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Pandora, pozdní, modrá, harmonická, bezsemenná I., odolnost ?, ? °C

Příspěvek od Marek1970 »

Stolní bezsemenná atraktivní super novinka s velkým hroznem a velmi velikou bobulí harmonické chuti.
Synonyma: Кишмиш Пандора
Barva: modrá
Původ: USA, originální název neznámy.
Charakteristika odrůdy:
Růst: velmi silný
Doba zrání: pozdní, zrání cca 140-150 dnů, vhodná proto jenom do skleníků, nebo jižních oblastí
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny velké, 700 - 1200 g. Bobule jsou obrovské, o hmotnosti 15-20 g nebo i více, I. kategorii bezsemennosti. Dužina je hustá, křupavá a má harmonickou odrůdovou chuť. Bobule velmi pevně přilnou ke stopce. Vhodná pro přepravu a dlouhodobé skladování. Úplně odolný proti prasknutí
Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: zkouší se, pravděpodobně nízká
Odolnost k mrazu: ? °C
Zakořeňování řízků: dobré
Popis odrůdy: https://pan-vin.com/en/product/kishmish-pandora
Video: https://www.youtube.com/watch?v=_UA2Zi-puJQ
https://www.youtube.com/watch?v=qGpdl6SxBE0
Zdroj obrázku: Ruslan Pančenko, https://pan-vin.com/en/product/kishmish-pandora

Přílohy
pandora.jpg

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Pandora, pozdní, modrá, harmonická, bezsemenná I., odolnost ?, ? °C

Příspěvek od Lubo »

Držím palce. U Teba by mohla dozrievať. Inak niektorí uvádzajú dobu dozrievania spolu s odrodou  Land Cruiser až okolo 170 dní. 

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Este ze ma uz presla chut po zhanani super noviniek,ked som len zbezne pozrel na odessu tak tam boli hadam 10 nove bezsemene odrody z USA,clovek aby potom len kopal a zhanal :)Este ze su ludia co to otestuju vsetko zamna. ;-)
Dakujem.
PS: Presne taka ista ako lubova skazka,keby lubo napisal ze to je Pandora nikto by nenamietal :)

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Vader myslím si, že pri tvojom bio spôsobe pestovania, ťa nemusí trápiť a zaujímať pravdepodobne žiadna bezsemenná odroda z USA, ktorá sa v posledných rokoch objavila ako tzv. “novinka”.
Šanca, že by si sa u nich bez postrekov voči perenospóre dopracoval k úrode, je minimálna.
Možno Compassion má malú nádej ale to bude tým, že to nie je produkt IFG ani ARRA. Žiaľ, ja Compassion svojou vinou budúci rok nevyskúšam ale verím, že budúcu zimu na mňa môj dúfam dobrý kamarát s odrezkom nezabudne  ;-)

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Marek1970 píše:
02 pro 2024, 17:37
Vader myslím si, že pri tvojom bio spôsobe pestovania, ťa nemusí trápiť a zaujímať pravdepodobne žiadna bezsemenná odroda z USA, ktorá sa v posledných rokoch objavila ako tzv. “novinka”.
Šanca, že by si sa u nich bez postrekov voči perenospóre dopracoval k úrode, je minimálna.
Možno Compassion má malú nádej ale to bude tým, že to nie je produkt IFG ani ARRA. Žiaľ, ja Compassion svojou vinou budúci rok nevyskúšam ale verím, že budúcu zimu na mňa môj dúfam dobrý kamarát s odrezkom nezabudne  ;-)

Presne tak .Neposkulujem po nich.Skusal som to s Ratatujom trikrat ale marna snaha.
Ale do buducna sa nebranim osetreniu pred a po odkvete "ak" to bude nutne po mojej selekcii odrod.

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... ono, čím viac je v hrozne vitis vinifera, tým menej je odolná, ale chuťovo sa blíži k tomu , čo od chuti hrozna často očakávame. Americké odrody pre posilnenie odolnosti sú krížence s labruskami a tam je odolnosť stredná, ale mnohým tá dochuť labrusiek nevyhovuje. 
Odrôd je však už toľko, že si vyberie tú svoju každý jeden z nás. A netreba sa obávať aj niečo v malom skúšať, aj keď sa u iných odroda neosvedčila, zázraky sa dejú, vinič vie aj príjemne prekvapiť :-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Odpovědět

Zpět na „Bezsemenné“