Réva k zastínění terasy

Začínáte s pěstováním Révy vinné nebo byste rádi a nevíte si rady? Toto fórum je určeno přesně pro vás. Nebojte se položit konkrétní dotaz a přiložit fotku.
Odpovědět
czvacko
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Réva k zastínění terasy

Příspěvek od czvacko »

Zdravím, plánuji u zastřešené terasy zasadit vinnou révu, terasa je orientovaná na západ. Slunce se tam otáčí kolem oběda, 
hlavním účelem révy je dělat tam stín (na polovině té terasy). Musí to být stolní bezpecková odrůda a nějaká odolná/PIWI. Nyní mám v hledáčku např. SUFFOLK RED, VENUS. K terase jsem schopen připravit především svisle vedené dráty (vodorovné jsou problém), zaujal mě dvojramenný vodorovný kordón, od kterého očekávám že se pak bude víno každoročně pnout po těchto drátech.

- jsou to správné odrůdy pro můj záměr ?
- kolik sazenic na danou délku (3,6m), dvě stačí ?
plán
plán
Dále si nejsem jistý jak ten tvar zapěstovat, první rok nechat jen jeden nejsilnější letorost a už ho průběžně ohýbat do té vodorovné polohy ? A jak dělat to druhé rameno, příští rok tam směrovat nový výhon ? Oba dělat ve výšce cca 60 cm ?

Kolem terasy je úzký (40cm) okapový chodníček kde bude nějaké okrasné kamení, pod kterým je drenážní trubka a nad ní i KG od okapů. Z jedné strany už jsou tedy zabetonované obrubníky (s malým přesahem betonu do zeminy), ve zbytku záhonu budou obrubníky už jen volně ložené. To předpokládám révě vadit nebude, ta bude kořenit spíše do hloubky, že ? Ještě taky přemýšlím jak ten záhon zamulčovat, napadá mě textilie + ten okrasný kámen, nebo ať je z toho užitek, tak tam třeba zasadit (lesní) jahody ? Ty koření jen mělce a neměly by révě konkurovat.

Nejsem s mým plánem úplně mimo ?  :-) Ohledně révy jsem úplný začátečník, zbytek ovocné zahrady už mám ale zmáklý...

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Réva k zastínění terasy

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, mimo nejsi. Doporučil bych 1 keř, ten nemá problém obsadit drátěnku 3.5m. 2 bych nedával, za pár let se tam s nimi nevejdeš. Pokud jde o odolnější odrůdy, doporučil bych Cimus, děti ho milují a manželky taky. V každém případě počítej s postřiky u obou stran listové plochy a postřik je barevný, modrý, zelený atd, tj nic pro někoho, kdo na dlažbě nesmí mít ani flíček.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

czvacko píše:
14 úno 2025, 14:34

Ja osobne, ak to má byt čo najviac bezúdržbové, by som tiež na 3,6 metra určite vysadil len jeden koreň. Treba si uvedomiť, že aj keď to má vytvárať tieň v tej časti terasy, tak to nemôže byť moc husté ale naopak musí to zostať čo najviac vzdušné.
Ak je predstava mať dve rôzne odrody, tak riešením je časom dovrúbľovať na ten jeden koreň ďalšiu odrodu a jedno rameno bude odroda x a druhé rameno odroda y. Sám mám množstvo takýchto koreňov s viacerými odrodami.
Poradiť s výberom jednej-dvoch odrôd si absolútne netrúfam, lebo v mojej lokalite okrem v obmedzenej miere tzv. “samorodákov” neexistuje nič vyslovene bezúdržbové a to ani spomínaný Venus (u všetkých odrôd nutnosť ošetrovať minimálne proti múčnatke). Niektorí členovia si okrem dvoch tebou spomínaných pochvaľujú aj odrody Lakemont, Somerset seedless,…, možno ani Jirkom spomínaný Cimus by nemusel byť zlý ale dosť pochybujem, že by šiel pestovať úplne bez postrekov (proti múčnatke).

blízko Piešťan,160 mnm
Stav na jar 2025: po redukcii pestujem celkovo ešte 73 odrôd z toho 48 bezsemenných.
Cieľ do budúcnosti: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Žádná stolní bezsemenná odrůda není bezúdržbová a myslet si, že bezsemenná odrůda, která bude stinit terasu půjde pěstovat zcela bez postřiků je podle mého naivní a není dobré v tomto tazatele podporovat. Nebylo by to dle mého názoru fér. Minimálně proti padlí bude muset 1-2x ošetřit, pokud se chce pravidelně dobrat chutné úrody. A pokud by náhodou chtěl jít cestou bio postřiků, tak těch ošetření bude ještě podstatně víc a že často pěkně smrdí...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Radši bych zůstal u dvou odrůd, z více důvodů:
- kdyby jedna nechutnala nebo se neujala tak bude aspoň druhá
- i u ostatního ovoce mám ve zvyku kombinovat odrůdy aby neplodily ve stejný čas
Naroubování by to částečně řešilo ale to nevím jestli bych zvládnul. Jako záložní plán můžu ještě přidat drát doleva (nad budoucí chodník) a dva dráty doprava (za roh), tím získám celkovou šíři cca 4,5m. Nebo to bude stále málo místa ?
S postřikem tak nějak počítám (už mě donutily broskve), ten je nutný už první rok výsadby ? A jaký nejlépe?

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

czvacko píše:
Zdravím, plánuji u zastřešené terasy zasadit vinnou révu, terasa je orientovaná na západ. Slunce se tam otáčí kolem oběda, 
hlavním účelem révy je dělat tam stín (na polovině té terasy). Musí to být stolní bezpecková odrůda a nějaká odolná/PIWI. Nyní mám v hledáčku např. SUFFOLK RED, VENUS. K terase jsem schopen připravit především svisle vedené dráty (vodorovné jsou problém), zaujal mě dvojramenný vodorovný kordón, od kterého očekávám že se pak bude víno každoročně pnout po těchto drátech.

Víno.jpg
Dále si nejsem jistý jak ten tvar zapěstovat, první rok nechat jen jeden nejsilnější letorost a už ho průběžně ohýbat do té vodorovné polohy ? A jak dělat to druhé rameno, příští rok tam směrovat nový výhon ? Oba dělat ve výšce cca 60 cm ?

Kolem terasy je úzký (40cm) okapový chodníček kde bude nějaké okrasné kamení, pod kterým je drenážní trubka a nad ní i KG od okapů. Z jedné strany už jsou tedy zabetonované obrubníky (s malým přesahem betonu do zeminy), ve zbytku záhonu budou obrubníky už jen volně ložené. To předpokládám révě vadit nebude, ta bude kořenit spíše do hloubky, že ? Ještě taky přemýšlím jak ten záhon zamulčovat, napadá mě textilie + ten okrasný kámen, nebo ať je z toho užitek, tak tam třeba zasadit (lesní) jahody ? Ty koření jen mělce a neměly by révě konkurovat.

Nejsem s mým plánem úplně mimo ?  :-) Ohledně révy jsem úplný začátečník, zbytek ovocné zahrady už mám ale zmáklý...
Niečo podobné sme realizovali pred pár rokmi u kamaráta na Záhorí. Vtedy sme zvolili odrody Marusja a Jupiter. Minulý rok sa doplnil Krasavčík s tým, že Marusja sa odstráni. Kamarát pestuje úplne bez postreku, jeden rok má viac, druhý menej. Sem tam sa delí o úrodu so škorcami a sem tam s osami :-), nesáčkuje.
Volili sme veľmi skoré odrody, aby boli zrelé v prvej polovici augusta a mohli sa na terase počas letných posedení jesť a zároveň aby rodili na krátkom dreve.
L1.jpg

L2.jpg

L3.jpg

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

czvacko píše:

Révu můžeš vysadit tak, jak navrhuješ. Já bych ještě zvážil vysadit tři odrůdy. Na samotné kraje bych vysadil odrůdy, které bych pěstoval „na hlavu“ (vedl bych je vzhůru). Révu uprostřed bych pěstoval na dvojramenný kordón. Návod na pěstování kordonóvého tvaru je např zde.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Díky všem za rady, prozatím asi vím co potřebuji. Už to předobjednám, někde ty odrůdy začínají docházet a i když mám v okolí dost zahradnictví a i nějaké školky, tak je malá šance že tam bude to co potřebuji.
Lubo píše:
14 úno 2025, 17:02
u kamaráta na Záhorí.  

Ano, to je podobný scénář, kdybych neměl plán v budoucnu terasu přeměnit na zimní zahradu, tak bych takovou konstrukci dělal taky. Taky vidím, že jde mulčovat kačírkem. Pěstování „na hlavu“ mi nebude vyhovovat, když mám problém dělat horizontální dráty.

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Jak jsem plánoval, tak jsem udělal, ale jedna sazenička se nemá k životu (žádný pupen nevyrašil).
Když je polovina května, tak už je to marné ? Opakovat na podzim nebo jen zjara ?

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Počkat, může to obrašit klidně i za měsíc od kořenů, pokud byla pravokořená.

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Počkám, obě sazenice byly prostokořené, zasazeny v polovině března. První vyrašila po měsíci, další zatím nic, tak mě to znervóznilo...

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Takže planý poplach, dnes očko vyřašilo, o pár dní jsem to nevydržel  :-)

Mimochodem, to omezení 4 obrázky do tématu, to by mělo být spíše per user & per topic, takhle když chci ukázat nějaký výsledek tak smůla...
Nehledě na to, že by se mohla vypsat nějaká hláška o dosažení limitu, ne že se to tváří že to nefunguje.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

czvacko píše:
14 kvě 2025, 18:36

Mimochodem, to omezení 4 obrázky do tématu, to by mělo být spíše per user & per topic, takhle když chci ukázat nějaký výsledek tak smůla...
Nehledě na to, že by se mohla vypsat nějaká hláška o dosažení limitu, ne že se to tváří že to nefunguje.

....4 obrázky sa mi zdá postačujúce, môže sa dať aj odkaz a tam to je už bez obmedzenia 
.....stávalo sa mi, že niektoré novovysadené korene vypučali až  v druhej polovici mája.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

czvacko píše:
14 kvě 2025, 18:36

Je tady omezení pouze na 4 fotky na 1 příspěvek, ne na téma a je to víc než dost.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše:
14 kvě 2025, 18:54
.....stávalo sa mi, že niektoré novovysadené korene vypučali až  v druhej polovici mája.

tak tak,suhlasim ,, mne napriklad Dominik zacal rasit az pred dvoma dnami uz som ho chel vykopat ,,a taky Lord tomy asi tiez pohrozim ,,lebo este nic ale dnes sa m izda ze uz trosku jedno ocko zmurka ,,ale mozno si to len prajem :lol:

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 2x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla , Vasilkovskij , Virastyuk , Zolotce , Slava Ukraine
  • Bajkonour 3x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
  • Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik
  • Vedro : Senator Burdaka , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaivka , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Shedevr , Maria , Zolotce , Lord , Grand Prix

• Košice-Okolie, 330 mnm.

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Dzordzik píše:
14 kvě 2025, 19:23
Je tady omezení pouze na 4 fotky na 1 příspěvek, ne na téma a je to víc než dost.
Beru zpět moje chyba, zapoměl jsem že se to tu dělá přes Přílohy a ne stylem drag&drop jak jinde.
Zatím bez vertikálních drátů
Zatím bez vertikálních drátů

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Pěkné, pěkné, teda až na tu netkanku, to je mor. Je to už jedno, jen zpětně musím souhlasit, že já bych tam dal taky jen jednu sazenici. Protože i taková neduživka SS, který v prvním roce naroste metr a má letorost tlustý tak 3 mm a navíc roste v 450 mnm a na severní svahu a na jílu, kde je sotva 20 cm ornice, tak po pěti letech nemá problém růst ke 4 m délky. A jak tu všichni víme, kde je husto, tam je problém a spousta práce.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

O netkance vím, ale nevymyslel jsem lépe jak tam tu půdu ochránit proti vysychání a plevelu. Je nad tím dost terénu kde letní přívalové deště by spláchly nějaký mulč/kůru volně ložený. Aspoň jsem dal hnědou než černou, stejně pak asi vetšinu zakryjí jahody. Možná to v budoucnu nahradím nějakým kamenín, vyškubat se dá vždycky  :-D

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...ja mám netkanku 15 rokov a vinič prosperuje. Viem ,že v novodobých trendoch, už to je brané ako hriech+ mikroplasty. Ale kto je bez viny, nech hodí kameňom  ;-). Domy zateplené polystyrénom, voda aj pivo v plastových fľašiach, v nádržiach áut benzín a nafta, batérie, notebooky, mobily, papierové vreckovky a tyčky do uší z Číny, umývame v umývačkach riad.... tak, nie sme dokonalí :-), aspoň ja nie som. 

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Obě sazenice se mají čile k světu, u obou už výhon vedu/ohýbám k budoucím drátům. Ta první má výhon cca 20cm ale taky na ní raší další výhon, ten mám teď předpokládám vylomit ? Co vše mám letos dělat, jen ohýbat výhon pro vytvoření prvního ramena vodorovného kordónu ? Další rameno asi až druhý rok, že. 
první sazenička
první sazenička

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... zdravím, hlavný by som vyväzoval rovno, potom po čase napr v polovici júla spodný odstrihol. S hlavným by som nič nerobil, nech má aj 2-3m , len vyväzoval. Vo februári strihol na úrovni založenia kordónu. Následne sa vyberú dva najlepšie postavené ťažne /+ po jednej zálohe/ , jeden zľava a jeden z prava. To budú budúce ramená. V zime sa zvyšný stred /terajší prvý výhon vyväzovaný rovno nahor/ odstrihne. 

czvacko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od czvacko »

Neztratím tak ale jednu sezónu ? Kdybych už teď výhon ohýbal do prvního ramena, tak příští rok z něj tažně můžou stínit a možná i plodit. A z jednoho tažně bych tvaroval druhé rameno. Nebo jen to moc urychlené a v praxi to nebude fungovat ?

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

czvacko píše:
06 čer 2025, 11:29
Neztratím tak ale jednu sezónu ? Kdybych už teď výhon ohýbal do prvního ramena, tak příští rok z něj tažně můžou stínit a možná i plodit. A z jednoho tažně bych tvaroval druhé rameno. Nebo jen to moc urychlené a v praxi to nebude fungovat ?
... dajme tomu, že ide vedenie kordóna vo výške 80 cm. To znamená, že už tohtoročný výhon, je vlastne  ťažeň, ktorý bude mať určite na budúci rok násadu úrody aj pod výškou rezu . O úrodu sa nepríde. Naopak, budú mať  výhony, budúce ramená kordónu rovnakú silu. 
 Keď sa teraz zahne výhon vodorovne, to ako keby sa zahol kmienok, vždy bude o rok napred, čo pri viniči je aj niekoľko cm v priemere. Vinič je plastická liana, znesie veľa, čiže je to len na Vás ako budete pestovať.

Odpovědět

Zpět na „Dotazy začátečníků“