hlavním účelem révy je dělat tam stín (na polovině té terasy). Musí to být stolní bezpecková odrůda a nějaká odolná/PIWI. Nyní mám v hledáčku např. SUFFOLK RED, VENUS. K terase jsem schopen připravit především svisle vedené dráty (vodorovné jsou problém), zaujal mě dvojramenný vodorovný kordón, od kterého očekávám že se pak bude víno každoročně pnout po těchto drátech.
- jsou to správné odrůdy pro můj záměr ?
- kolik sazenic na danou délku (3,6m), dvě stačí ? Dále si nejsem jistý jak ten tvar zapěstovat, první rok nechat jen jeden nejsilnější letorost a už ho průběžně ohýbat do té vodorovné polohy ? A jak dělat to druhé rameno, příští rok tam směrovat nový výhon ? Oba dělat ve výšce cca 60 cm ?
Kolem terasy je úzký (40cm) okapový chodníček kde bude nějaké okrasné kamení, pod kterým je drenážní trubka a nad ní i KG od okapů. Z jedné strany už jsou tedy zabetonované obrubníky (s malým přesahem betonu do zeminy), ve zbytku záhonu budou obrubníky už jen volně ložené. To předpokládám révě vadit nebude, ta bude kořenit spíše do hloubky, že ? Ještě taky přemýšlím jak ten záhon zamulčovat, napadá mě textilie + ten okrasný kámen, nebo ať je z toho užitek, tak tam třeba zasadit (lesní) jahody ? Ty koření jen mělce a neměly by révě konkurovat.
Nejsem s mým plánem úplně mimo ?