Bylinné řízky

Fórum o všem co se týká tohoto způsobu množení
Odpovědět
Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Bylinné řízky

Příspěvek od Jarek23 »

Chtěl bych se zeptat na vaše názory a zkušenosti ohledně množení révy pomoci bylinných řízků. Letos jsem to zkusil poprvé a musím říct, že to funguje, akorát každá odrůda má dle očekávání jinou schopnost zakořeňovat.

Na obrázcích jsou již rozsazené a zakořeněné řízky, na prvním snímku je Solaris, na druhém snímku jsou ostatní řízky. Nejhůř zakořeňoval Regent, nejlepe 100% Blauburger.

Přílohy
Solaris.jpg
Ostatni.jpg
Naposledy upravil(a) Jarek23 dne 06 říj 2020, 19:58, celkem upraveno 2 x.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Re: Bylinné řízky

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Bylinnýma řízkama množím révu hodně let,první rok narostou sazenice hodně ale já je zaštípnu ve 45 cm,jak začne znovu růst tak nechávám pouze to horní očko,ostatní dolů vyslepím,většinou ale mám ještě jedno očko úplně dole pod zeminou a to se neprobudí,roste pouze to horní,do podzimu naroste většinou ještě tak metr z toho horního očka.Nejdůležitější na tom všem je,že na zimu to dávám do chladné místnosti protože to nikdy nevyzraje,na jaře potom je dávám do skleníku a tam je zastřihnu na dvě očka,když začnou růst tak ten slabší výhon zaštípnu za druhým listem a ten první výhon nechám růst,některé silnější rostliny se dají po zmrzlých normálně ven do země a ty v pohodě do podzimu vyzrají no a pak uš to je stejné jako u normálních sazenic.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Chvíľu som dumal kde položím svoju otázku nech nespamujem v nesprávnej téme, tak to skúsim tu (mimochodom v podsekcii "Řízkovaní" je podľa mňa nevhodne založené vlákno "Zakořeňováni révy ve vatě", ktoré by sa hodilo presunúť do "Zakořeňování řízků").
Chcel by som ešte pred silnejšími mrazmi odobrať nejaké polovyzreté odrezky na jarné množenie a do vtedy ich uskladniť. Obávam sa však, že bez vhodného ošetrenia mi do jari chytia nejakú pleseň. Poradte mi prosím, čo konkrétne mám použiť aby vydržali odrezky v dobrom stave do jari, prípadne ako uskladňujete odrezky vy, ak ich odoberáte ešte pred nástupom silných mrazov ? Primárne plánujem použiť pre vlastné množenie vyzreté odrezky z predjarného rezu ale mám nejaké tento rok trochu neskôr zasadené odrody, ktoré nestihli dokonale vyzrieť, nechcem o ne prísť a preto z nich ako zálohu potrebujem uskladniť odrezky. Ďakujem za rady.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Obávam sa, že nevyzreté zelené odrezky nebudú do jari životaschopné aj keby boli uskladnené akokoľvek. Z dôvodu toho že budú mať málo zásobných látok predpokladám, že budú koreniť veľmi biedne. Bylinné odrezky sú na okamžité zakorenenie. Teoretická šanca tu je, ale príde mi to ako naberať vodu cedníkom. Snáď vydezinfikovať v roztoku hypermangánu, alebo podobne, zabaliť do strečovej potravinárskej fólie a šup do chladničky.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Nevyzráté řízky neodebírám a taky si myslím, že pravděpodobně nebudou životaschopné. Spíše bych se pokusil zachránit tu polovyzrátou révu. Na zimu bych k ní přihrnul hlínu a udělal růvek, který by měl spolehlivě ochránit minimálně spodní dvě očka. 

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Marek1970 píše:
06 říj 2020, 10:24
Chvíľu som dumal kde položím svoju otázku nech nespamujem v nesprávnej téme, tak to skúsim tu (mimochodom v podsekcii "Řízkovaní" je podľa mňa nevhodne založené vlákno "Zakořeňováni révy ve vatě", ktoré by sa hodilo presunúť do "Zakořeňování řízků").

Ahoj Marku, máš recht. Přesunuto. Díky za upozornění. ;-)

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Marku, jak.pisou kluci  je potrebne mit vyzrale revi. Třeba se ti zadari s pocasim a revi jeste na podzim dozraje, kdyz uz je vyzrale napul jak pises....ale.neni to jiste, sam uvidis na konci roku.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ešte raz dík za názory. U rastlín ktorých sa to týka samozrejme urobím maximálnu proti mrazovú ochranu, prihrnutie zemou, atď., a ak nepríde zima podobná tej v r. 2017, tak si myslím, že do jari to snáď dajú (sú to pravokorenené rastliny a plánujem ich strihnúť pri zemi, prihrnúť a prikryť nejakým kvetináčom) ale i tak by som rád nevyhadzoval ten prútik čo mi zostane po ustrihnutí. Od zeleného má ďaleko ale zároveň nie je ani dostatočne vyzretý a ak nebude nejaká super jeseň, tak asi už riadne ani nevyzreje. Mne ide hlavne o radu alebo skôr vaše praktické skúsenosti ako (akým prípravkom okrem napr. roztoku hypermangánu) ošetriť a uskladniť do jari odrezky bez ohľadu na ich kvalitu vyzretia (samozrejme chápem, že zelené majú asi nulovú šancu prežiť do jari). Píše sa, že odrezky "ošetriť proti hubovým chorobám" (ale čo konkrétne použiť lebo ja som s roztokom hypermangánu nemal pri odrezkoch ale iných rastlín pozitívne skúsenosti) a potom uskladniť (niekto do vlhkého piesku v pivnici, iný do igelitu v chladničke, ...). Ako sa to najviac osvedčilo vám ?   

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Marek1970 píše:
06 říj 2020, 15:51
Ešte raz dík za názory. U rastlín ktorých sa to týka samozrejme urobím maximálnu proti mrazovú ochranu, prihrnutie zemou, atď., a ak nepríde zima podobná tej v r. 2017, tak si myslím, že do jari to snáď dajú (sú to pravokorenené rastliny a plánujem ich strihnúť pri zemi, prihrnúť a prikryť nejakým kvetináčom) ale i tak by som rád nevyhadzoval ten prútik čo mi zostane po ustrihnutí. Od zeleného má ďaleko ale zároveň nie je ani dostatočne vyzretý a ak nebude nejaká super jeseň, tak asi už riadne ani nevyzreje. Mne ide hlavne o radu alebo skôr vaše praktické skúsenosti ako (akým prípravkom okrem napr. roztoku hypermangánu) ošetriť a uskladniť do jari odrezky bez ohľadu na ich kvalitu vyzretia (samozrejme chápem, že zelené majú asi nulovú šancu prežiť do jari). Píše sa, že odrezky "ošetriť proti hubovým chorobám" (ale čo konkrétne použiť lebo ja som s roztokom hypermangánu nemal pri odrezkoch ale iných rastlín pozitívne skúsenosti) a potom uskladniť (niekto do vlhkého piesku v pivnici, iný do igelitu v chladničke, ...). Ako sa to najviac osvedčilo vám ?

Marku, ja v prosinci ustrihnu nekolik rizku do zásoby,  dam do vlhkych novim a do sacku a do lednice, do spodni zasuvky. Neosetruji, jen obcas rizky zkontroluji, pokud se.mi nezdaji  tak.je umyju v ciste vode a sup zpet do lednice. Posledni roky, jsou mirne zimy, tak striham rizky v unoru a davam do perlitu bez skladovani, venku zustanou krasne cerstve. V lednici jsou jen pro jistotu, kdyby nahodou uderili silne mrazy. Moje pak porad hudrala, proc mame plny šuplík klacku.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Dobrý spôsob uskladnenia odrezkov aj na dlhý čas uverejnil Voloďa Dorošenko. Ukazuje stav odrezkov na 15. mája po pol ročnom ležaní v chladničke, ktoré sú určené na preštepovanie. Jednotlivo každý odrezok a na tesno obmotaná potravinárska fólia zabezpečí že odrezok nevysychá. Je s tým piplačka, ale pár odrezkov sa dá.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Radovan píše:
06 říj 2020, 19:35
Dobrý spôsob uskladnenia odrezkov aj na dlhý čas uverejnil Voloďa Dorošenko. Ukazuje stav odrezkov na 15. mája po pol ročnom ležaní v chladničke, ktoré sú určené na preštepovanie. Jednotlivo každý odrezok a na tesno obmotaná potravinárska fólia zabezpečí že odrezok nevysychá. Je s tým piplačka, ale pár odrezkov sa dá.

To vyzkouším,není to špatný nápad,těch pár řízků mě v ledničce moc místa nezabere.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Vyzkoušel jsem minulý rok. Jeden řízek byl OK a roste. Druhý uschnul. Proč nevím. Nezdál se být špatně vyzrálý. Před důkldným omotálním byl na den namočený v dešťovce.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

To omotanie jednotlivých odrezkov do potravinárskej fólie, by mohlo zamedziť prenosu plesne medzi odrezkami, čo by mohol byť problém ak by som ich zabalil všetky spolu, takže určite v malo množení pre vlastnú potrebu to má zmysel a vyskúšam to.
Ešte som trochu hľadal na stránkach členov tohto fóra a objavil som tento článok:
http://revavinna.cz/2018/05/vlastni-zku ... anim-revy/
Takže vyskúšam viaceré spôsoby, ktoré ste mi poradili a na jar uvidím výsledok. Dík.

blízko Piešťan,160 mnm

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Letos bych chtěl rozmnožit svůj vinohrádek o tři loňské velice úspěšné odrůdy. Odběr řízků jsem měl po loňské mírné zimě naplánován na únor, kdy budu stříhat. Ale na pondělí tady předpovídají mráz až minus 15 stupňů a dost možná bude i více. A vypadá to, že to myslí vážně. Nedá se nic dělat, odběr řízků budu muset urychlit. Odběr provedu buď dneska nebo zítra. Alespoň po pár kusech, jen abych měl jistotu.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Já uš taky zatím pokusně zakořeňuju,něco jde,něco bylo asi nevyzrálé,materiálu je dost ale asi si taky nastříhám nějaké řízky do zásoby,zase píšou že v únoru hned ze začátku příjdou velké mrazy a letos si zimu asi užijem,po dlouhé době.

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Já bych měl taky dotaz na kolegy - má zakořeňování bylinných řízků nějaké výhody oproti dřevitým? Třeba vyšší úspěšnost? Uchování nevyzrálých rostlinek přes zimu se mi zdá problematičtější nežli uchování dřevitých řízků pro jarní zakořeňování. Samozřejmě chápu potřebu pokusničit s révou, tuhle vlastnost máme asi všichni. Díky.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Jarek23
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Bohous píše:
17 led 2021, 08:37
Já bych měl taky dotaz na kolegy - má zakořeňování bylinných řízků nějaké výhody oproti dřevitým? Třeba vyšší úspěšnost? Uchování nevyzrálých rostlinek přes zimu se mi zdá problematičtější nežli uchování dřevitých řízků pro jarní zakořeňování. Samozřejmě chápu potřebu pokusničit s révou, tuhle vlastnost máme asi všichni. Díky.

Úspěšnost bylinných řízků jsem mněl nižší než u dřevitých, ale tam to taky záleželo na odrůdě, třeba Blauburger mněl 100%, ostatní nižší. Když už nemáš žádné dřevité řízky nebo si ani žádné neměl nebo ti nepřežili zimu, můžeš ještě v tom roce pokračovat s množením, a tak v podstatě získáš rok navíc.... jinak musíš čekat do dalšího roku a rok tak v podstatě ztratíš.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mě moštová réva v bilinném stavu taky zakořeňuje hůř ale stolní odrůdy jdou v pohodě,akorát jak jsem uš tady psal,nevyzrají dokonale do podzimu,musí se dát na zimu tam kde nemrzne,kde je nad nulou,studená místnost je nejlepší,pak na jaře uš rostou normálně,mě loňské sazenice kupodivu vyzráli všechny,včera jsem je kontroloval,akorát se musí sledovat aby substrát nevyschnul,i přes zimu v chladné mistnosti je potřeba trocha zálivky,nepřelejvat,jinak kořeny uhnijí.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Význam to má u noviniek, kde je zatiaľ málo materiálu na množenie a veľký dopyt po novej odrode. Dá sa využiť časť letorastu, alebo zálistky, ktoré by nestihli vyzrieť a v zime by zamrzli. U odrôd kde je materiálu na množenie dosť, mi to príde ako zbytočné trápenie (hlavne to zimovanie).
Mne to zakoreňovalo celkom slušne, no sadenice boli slabšie, než z poriadnych odrezkov.

Odpovědět

Zpět na „Řízkování“