Stimulácia zakoreňovania pomocou teploty
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Stimulácia zakoreňovania pomocou teploty
Spomíname to často, tak založím novú tému, nech je to ľahko dohľadateľné.
Odrezok pri teplote okolo 20°C začína fungovať a zásobné látky sa prirodzene pohnú smerom hore k očkám. Často očká vyrašia skôr než korienky. Ak výhon z očka vyrastie veľký, minie zásobné látky z odrezka a odrezok už nie je schopný zakoreniť. Cieľom nahrievania je otočiť smer prúdu zásobných látok aspoň v prvých dvoch týždňoch, tak aby sa najprv nabudili korienky a očká ostali nerozvinuté.
Na tento účel som si spravil jednoduchý box (jak ukrajinci hovoria "kilčevator"). Do kartónovej prepravky som dal 1 cm polystyrén na spodok a po bokoch. Na to som dal teraristickú vyhrievaciu podložku a na to plastový box s odrezkami. Odrezky boli v kokosovom substráte. Veľmi doporučujem termostat. Ja som chcel ušetriť, tak som zapínal ohrievanie ručne, stačilo 3 x denne po 1 až 1,5 hodine. Ale vždy to bol stres, kedy zabudnem vypnúť a teplota vybehne príliš vysoko. Box bol v chladnejšej miestnosti, kde sa teplota pohybovala medzi 17 - 19 (20) °C. V kokosovom substráte som mal teplomerové čidlo, teplotu som udržoval v rozmedzí 20 - 24 (25) °C. Teda pri pätkách odrezkov bolo o 5 stupňov teplejšie než pri očkách. Odrezky boli najprv jeden deň namočené v clonexe riedenom 1:100. Potom 14 dní v nahrievanom boxe. Výsledok je podľa očakávania, väčšina odrezkov mala po 14 dňoch silný kalus, asi štvrtina z nich aj korienky. Vysádzam okamžite po 14 dňoch v štádiu kalusu. Očká boli len mierne napučané na cca 0,5 cm. Niektoré očká ešte úplne spali.
Po presadení do substrátu som teplotu v miestnosti zvýšil na 20 - 23 °C a očká sa viditeľne pohli za pár dní. Nie je nutné ďalej nahrievať, len kontajnery sú na polystyrénoch aby neťahali chlad od podlahy. Podobný výsledok zakoreňovania som dosiahol minulé roky aj bez nahrievania, keď bol box v miestnosti pri 20 - 25 °C, ale očká boli narašené na 2 - 3 cm. Aký vplyv to bude mať na celkovú výťažnosť sadencov zhodnotím neskôr.
Rád by som, aby napísali svoje skúsenosti aj ostatní čo nahrievali, napr. Mirek.
Odrezok pri teplote okolo 20°C začína fungovať a zásobné látky sa prirodzene pohnú smerom hore k očkám. Často očká vyrašia skôr než korienky. Ak výhon z očka vyrastie veľký, minie zásobné látky z odrezka a odrezok už nie je schopný zakoreniť. Cieľom nahrievania je otočiť smer prúdu zásobných látok aspoň v prvých dvoch týždňoch, tak aby sa najprv nabudili korienky a očká ostali nerozvinuté.
Na tento účel som si spravil jednoduchý box (jak ukrajinci hovoria "kilčevator"). Do kartónovej prepravky som dal 1 cm polystyrén na spodok a po bokoch. Na to som dal teraristickú vyhrievaciu podložku a na to plastový box s odrezkami. Odrezky boli v kokosovom substráte. Veľmi doporučujem termostat. Ja som chcel ušetriť, tak som zapínal ohrievanie ručne, stačilo 3 x denne po 1 až 1,5 hodine. Ale vždy to bol stres, kedy zabudnem vypnúť a teplota vybehne príliš vysoko. Box bol v chladnejšej miestnosti, kde sa teplota pohybovala medzi 17 - 19 (20) °C. V kokosovom substráte som mal teplomerové čidlo, teplotu som udržoval v rozmedzí 20 - 24 (25) °C. Teda pri pätkách odrezkov bolo o 5 stupňov teplejšie než pri očkách. Odrezky boli najprv jeden deň namočené v clonexe riedenom 1:100. Potom 14 dní v nahrievanom boxe. Výsledok je podľa očakávania, väčšina odrezkov mala po 14 dňoch silný kalus, asi štvrtina z nich aj korienky. Vysádzam okamžite po 14 dňoch v štádiu kalusu. Očká boli len mierne napučané na cca 0,5 cm. Niektoré očká ešte úplne spali.
Po presadení do substrátu som teplotu v miestnosti zvýšil na 20 - 23 °C a očká sa viditeľne pohli za pár dní. Nie je nutné ďalej nahrievať, len kontajnery sú na polystyrénoch aby neťahali chlad od podlahy. Podobný výsledok zakoreňovania som dosiahol minulé roky aj bez nahrievania, keď bol box v miestnosti pri 20 - 25 °C, ale očká boli narašené na 2 - 3 cm. Aký vplyv to bude mať na celkovú výťažnosť sadencov zhodnotím neskôr.
Rád by som, aby napísali svoje skúsenosti aj ostatní čo nahrievali, napr. Mirek.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trnavský, Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Stimulácia zakoreňovania pomocou teploty
Super, takto to treba robiť, aby človek nedopadol s novými odrodami ako ja tento rok, i keď roky mi fungoval aj obyčajný vrch skrine. Do budúcna si však dávam záväzok, poskladať túto množiacu krabičku. Najhoršie pre mňa na tom je to, že všetko som už od jesene mal zakúpené, výhrevnú teráriovú podložku, termostat, polystyrénový box, ... len moja pohodlnosť (a blbosť) ma neprinútila, si nájsť hodinku a poskladať to
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Mozem potvrdit, ze to, co pise Radovan, krasne funguje. Zakorenoval som tento rok prvy raz a prijalo sa vsetko s vynimkou jedneho odrezku odrody Dasunja, ktory som odobral z vlanajsej sadenice a nebol asi dostatocne vyzrety. Tuto odrodu si chcem namnozit, preto ked som videl, ze sa nic nedeje, odrezal som z uz zastrihnuteho stromceka este jeden trojockovy prutik a tento sa uz krasne rozbehol. Viem, ze je to barbarstvo, strihat placucu revu, no snad som jej az tak velmi neublizil.
Inak zda sa, ze zakorenili vsetky odrezky od Radovana aj Iva. Po presadeni do kontajnerov uz maju svieze prirastky aj s uponkami.
Este pre info uvediem, ze v mojom pripade kilcevator pozostaval zo stareho hlbsieho plechu na pecenie polozeneho na hlinenej (tehlovej) peci. Plech velmi dobre prenasal teplo ku korienkom, takze substrat, v ktorom boli odrezky ulozene, sa velmi dobre nahrieval. To len ak by sa chcel niekto inspirovat a nemal by prave poruke teraristicku podlozku (podla mna pomoze ale nemusi byt nutnostou) - mozno niekomu bude stacit aj improvizovane vybavenie - stary plech a radiator. Este jedna drobnost - v pripade ze kilcevator je umiestneny na vyhrevnom telese, myslim ze nie je na skodu nezabudnut na zavoskovanie odrezkov zvrchu.
Inak zda sa, ze zakorenili vsetky odrezky od Radovana aj Iva. Po presadeni do kontajnerov uz maju svieze prirastky aj s uponkami.
Este pre info uvediem, ze v mojom pripade kilcevator pozostaval zo stareho hlbsieho plechu na pecenie polozeneho na hlinenej (tehlovej) peci. Plech velmi dobre prenasal teplo ku korienkom, takze substrat, v ktorom boli odrezky ulozene, sa velmi dobre nahrieval. To len ak by sa chcel niekto inspirovat a nemal by prave poruke teraristicku podlozku (podla mna pomoze ale nemusi byt nutnostou) - mozno niekomu bude stacit aj improvizovane vybavenie - stary plech a radiator. Este jedna drobnost - v pripade ze kilcevator je umiestneny na vyhrevnom telese, myslim ze nie je na skodu nezabudnut na zavoskovanie odrezkov zvrchu.
SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Alternatívou na ohrievanie je položiť box s odrezkami do akvárka s vodou, alebo do väčšieho boxu. Do vody dať akvaristický ohrievač s termostatom. Cena je omnoho nižšia než podložka + termostat.
Alebo nejak inak vykoumať, proste použiť to, čo je doma. Fantázii sa medze nekladú.
Alebo nejak inak vykoumať, proste použiť to, čo je doma. Fantázii sa medze nekladú.
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Po čase by som chcel zhodnotiť túto metódu zakoreňovania. Začínal som koncom marca (tuším 26. marca). Odrezky boli 24 hodín namočené v clonexe riedenom vodou 1:100. Potom boli dva týždne vo vyhrievanom boxe, teplota v kokosovom substráte 21 - 25°C. Bolo to v chladnejšej miestnosti, takže teplota pri očkách bola 17 - 20°C. Rozdiel 5°C stačí na to aby sa prvotne rozvíjali korienky a nie očká. Po dvoch týždňoch som presádzal do kontajnerov. Cca 1/3 odrezkov mala už korienky, ostatné 2/3 mali dobrý kalus a korienky boli otázkou len niekoľkých dní. Po presadení som ich ešte týždeň nechal v miestnosti pri 20 - 22°C, už bez spodného ohrevu. Zakorenilo sa 99 % odrezkov, problémy mali len tenké a nevyzreté odrezky a začali sa rozvíjať očká. Potiaľ všetko ok a úplná spokojnosť.
No potom som kontajnery premiestnil, tak ako každý rok, do fóliového tunelu na záhrade. A začali sa diať veci. Miesto očakávaných jarných teplôt sa počasie zaseklo niekde medzi zimou a jarou. Cez deň pod mrakom a ani pod fóliou to nešlo nad 20°C, v noci okolo nuly. Večerné manévre s dekami, plachtami a elektrickým ohrievačom boli vcelku pravidelné. Po iné roky to býva len pár kritických nocí. Späť do domu som už sadenice nechcel dávať, kvôli suchému vzduchu a nedostatku svetla.
A tak sa stalo že sadenice začali postupne odhnívať. Nikdy nezačali odhnívať korienky, ale vždy začal prvý odhnívať kalus. A tu vidím daľší negatívny vplyv stimulátora. Stimulátor naženie obrovský kalus a ten je pri nižších teplotách citlivý na zahnívanie. Nápadné bolo, že odrody tvoriace silnejší kalus boli odhnívaním postihnuté viac (napr. Bažena). Prvý, už diskutovaný vplyv stimulátora, je zabrzdenie očiek.
Suma sumárum som prišiel o polovicu sadeníc, v druhej polovici sú ešte slabé kusy. Straty také, aké som v minulých rokoch nemával. Šťastie že sa vydarili aspoň odrezky od Bredika. Pre mňa plynie z toho ponaučenie: ak použijem stimulátor, tak musím potom sadenice hýčkať pri izbovej teplote. Takže budúci rok pôjdem skôr cestou stratifikácie odrezkov a spodného ohrevu prvé dva týždne, no už žiaden stimulátor! Radšej menej korienkov, než uhnívajúci bujný kalus a problémy s rozvíjaním očiek.
No potom som kontajnery premiestnil, tak ako každý rok, do fóliového tunelu na záhrade. A začali sa diať veci. Miesto očakávaných jarných teplôt sa počasie zaseklo niekde medzi zimou a jarou. Cez deň pod mrakom a ani pod fóliou to nešlo nad 20°C, v noci okolo nuly. Večerné manévre s dekami, plachtami a elektrickým ohrievačom boli vcelku pravidelné. Po iné roky to býva len pár kritických nocí. Späť do domu som už sadenice nechcel dávať, kvôli suchému vzduchu a nedostatku svetla.
A tak sa stalo že sadenice začali postupne odhnívať. Nikdy nezačali odhnívať korienky, ale vždy začal prvý odhnívať kalus. A tu vidím daľší negatívny vplyv stimulátora. Stimulátor naženie obrovský kalus a ten je pri nižších teplotách citlivý na zahnívanie. Nápadné bolo, že odrody tvoriace silnejší kalus boli odhnívaním postihnuté viac (napr. Bažena). Prvý, už diskutovaný vplyv stimulátora, je zabrzdenie očiek.
Suma sumárum som prišiel o polovicu sadeníc, v druhej polovici sú ešte slabé kusy. Straty také, aké som v minulých rokoch nemával. Šťastie že sa vydarili aspoň odrezky od Bredika. Pre mňa plynie z toho ponaučenie: ak použijem stimulátor, tak musím potom sadenice hýčkať pri izbovej teplote. Takže budúci rok pôjdem skôr cestou stratifikácie odrezkov a spodného ohrevu prvé dva týždne, no už žiaden stimulátor! Radšej menej korienkov, než uhnívajúci bujný kalus a problémy s rozvíjaním očiek.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Možná není problém jen v použití stimulátoru a v působení nízkých teplot. Problémy může zapříčinit i substrát, do kterého byly řízky vysazeny. Byly zaznamenány případy, kdy kupovaný substrát obsahoval cirododé částice (například hnojiva) v takové míře, že v nich sazenice hynuly. Uhnívaly jim mladé kořínky. Proto zkušení pěstitelé kupují jen certifikované substráty a nebo si je vyrábějí sami z vlastních složek. V každém případě je účelné čerstvě zakořeněné řízky po jejich vysazení do půdního substrátu je nechat delší dobu v teple. Já čerstvě zakořeněné řízky dávám nejprve do substrátu v seříznutých PETkách. Ty jsou totiž průhledné a je u nich dobře vidět, jak se kořínky vyvíjejí. Když se kořínky objeví ve větší míře u stěny, přemisťuji sazeničky ven a začínám je přivykat na venkovní podmínky. Když je zima (například dnes v noci -1,6°C) schovám je do tepla. Teprve když jsou PEtky úplně prokořeněné, rozříznu je nožem, vyjmu "půdní váleček" a ten celý vysazuji do půdy, aniž by kořínky utrpěly jakoukoli újmu. Je to sice poněkud pracnější, ale tutovka.
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Nu, používam profi litovský substrát, tak ako po iné roky. Dá sa to vylepšiť, ale tam by som problém nehľadal. Niektoré sadenice mali korienky dlhé už 15 cm a potom začalo zahnívanie kalusu. Konce korienkov biele a kalus hnilý. Keď to porovnám v priebehu rokov, jediný rozdiel je chladné mrzké počasie. Ale sadeníc mám pre seba stále dosť, chvalabohu.
Tento problém spomínajú niektorí ukrajinci. Radšej majú menej korienkov než bujný kalus od stimulátora. Keď človek vidí toho ježka na odrezku čo vytvorí clonex, tak si povie, že to teda nie je prirodzené. Takže u mňa má budúci rok clonex stopku.
Tento problém spomínajú niektorí ukrajinci. Radšej majú menej korienkov než bujný kalus od stimulátora. Keď človek vidí toho ježka na odrezku čo vytvorí clonex, tak si povie, že to teda nie je prirodzené. Takže u mňa má budúci rok clonex stopku.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Hm, hm, já jsme stimulátory k zakořenění nikdy nepoužíval a občas jsem nad tím špekuloval, jestli jako nedělám chybu, protože se stimulátory by to šlo lépe. Ale jak se zdá, o nic jsem tím svým konzervatismem nepřišel.
-
- Kraj: Stredne Slovensko - Juh , RS
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim. Skúšal už niekto nahradiť vyhrevnu teraristicku podložku akva ohrievacom s termostatom?
Predstava je taká že na spodok prepravky/boxu nasypem keramzit, zalejem vodou a tam vložím ohrievač s nastavenou teplotou, na keramzit poukladám odrezky vo vate, raselinovych tabletkách prípadne inom substráte.
Výhody: ohrievač mám doma nevyužitý - teda 0€ nákladNevýhody: nesmie klesnúť hladina( praskne) - to ale sa dá v pohode usledovat... Za 2 týždne sa nejak moc vody neodparneodparíČo si o tom myslíte?
Vyskusam a dám vedieť.
Predstava je taká že na spodok prepravky/boxu nasypem keramzit, zalejem vodou a tam vložím ohrievač s nastavenou teplotou, na keramzit poukladám odrezky vo vate, raselinovych tabletkách prípadne inom substráte.
Výhody: ohrievač mám doma nevyužitý - teda 0€ nákladNevýhody: nesmie klesnúť hladina( praskne) - to ale sa dá v pohode usledovat... Za 2 týždne sa nejak moc vody neodparneodparíČo si o tom myslíte?
Vyskusam a dám vedieť.
Odrody: Aladdin, Bažena, Dolgoždannyj, , Džin, Efiop, Everest, Galahad, Geliodor, KOKL Belyj, , Livia, Rošfor, Rozmus, Skazka, Šarada UA, Talisman, Zolotce, Agat Donskoj, Ciravas Agraa,
Ja mám množírnu udělanou tak: bedna udělaná z xps 100mm,dole topný kabel zalitý betonem tloušťky 50mm. Celkowý příkon kabelu je 170w/m². Teplotní čídlo termostatu položené na betonu na úrovní řízků. Používám perlit zvlhčený vodou. Termostat elektronický od majfrenda za pár kaček.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trenciansky. SR
- Kontaktovat uživatele:
no ked to vyhrejes na 25-26 stupnov tak sa ti to odpari dost rychlo - 3 cm vody v pohari s podlozkou teraristickou su prec za 3- 4 dni
okrem to budes mat nerovnomerne zohrievanie - ved vyskusaj a uvidis, das nam vediet ako si dopadol :)
okrem to budes mat nerovnomerne zohrievanie - ved vyskusaj a uvidis, das nam vediet ako si dopadol :)
Adler Aladdin Armani Arni Bananas Bazena Beloje čudo Bielaja Akacia Bravissimo Cimus Ciravas Agraa Darja Dynka Dzin Efiop
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Halloween Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Monarch, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
Everest Galahad Garold Geliodor Glenora Halloween Chrust Katalonia Kišmiš Černý sultán Kišmiš Nachodka Ladannyj 2 Rošfor
Rembo Skazka Sarada UA Tajna monacha Veles Zolotce, zrusene - Arkadia(uschla), Elf, KoKl Belyj, Lorus, Monarch, Nero, Sfinx, Solaris, Souvenir, Platovskij, Vostorg
-
- Aktivní člen
- Kraj: Vinařská oblast Slezsko
- Kontaktovat uživatele:
Ono s tou vodou neni problem. Zaleval jsem možna 2x. Perlit he skvělý izolator. Rovnoměrnost vyhřevu záleží od vedení kabelu a ten mám hustě daný. Minulý rok jsem nezakořeňoval,ale 2 roky tomu 95%. Vypadly jen slabé,tenké řízky. Termín,co nejpozději...březen,duben. Pak do petek a na balkon během dne,večer do sklepa.
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte, tak tu máme 1. apríl. Vonku si z nás počasie robí 1. apríl. Zišiel by sa vyhrievaný skleník, alebo fóliák. No, až raz vyrastiem, tak možno...
Zatiaľ odrezky štartujú doma v izbe. Boli nahrievané v kokose prvé dva týždne, potom rozsadené po jednom. Po skúsenostiach z vlanajšieho roku ich budem držať čo možno najdlhšie v chladnej a svetlej izbe, tak aby sa nevyťahovali. Lietať po nociach vonku, zatepľovať fóliák a púštať ohrievač, to sa mi znovu nechce.
Zatiaľ odrezky štartujú doma v izbe. Boli nahrievané v kokose prvé dva týždne, potom rozsadené po jednom. Po skúsenostiach z vlanajšieho roku ich budem držať čo možno najdlhšie v chladnej a svetlej izbe, tak aby sa nevyťahovali. Lietať po nociach vonku, zatepľovať fóliák a púštať ohrievač, to sa mi znovu nechce.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Nad rohožkou som rozmýšľal, ale zatiaľ som to skúsil bez nej. Mám v garáži vybudovanú malú pestovateľskú miestnosť na priesady zeleniny a byliniek. Tak som tam nastavil na elektrickom termostate 26 stC, lebo zároveň s tým teraz klíčim melóny, šalátové uhorky a do nej je zapojený olejový elektrický radiátor. Vlhkosť upravujem zvlhčovačom vzduchu . Sám som zvedavý ako to dopadne.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,