Srovnání stolních odrůd - násada květenství v 2. roce
-
- Aktivní člen
- Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Srovnání stolních odrůd - násada květenství v 2. roce
Ktore z mojich novych odrod v 2 roku nasadzuju kvety:
velke a pocetne kvety:
Chrust - (bohata nasada po celej dlzke 2+ kvety/vyhon, pritom je to 2. najslabsia sadenica, potvrdzuje povahu samovraha)
Lacelot ((bohata nasada po celej dlzke 2+ kvety/vyhon)
Skazka (velmi silny rast)
Slava Ukrajiny Bacinsky
Slava Ukrajiny Visnevsky
Rafinad (pekne rasil, husenice zozrali takmer vsetky ocka, jedno co prezilo ma 2 pekne kvety, zalozne ocka neukazuju kvety)
naznaky kvetov - mozno z nich nic nebude:
Darja nejaka bobulka mozno dozrie.
velmi neiste: Anita, Ivanka - slabe naznaky bobul.
ziadne kvety:
Tajna Monacha (vlani dobry rast, velmi dobre vyzrete drevo)
Landys (slabsi rast)
Krescenskij najhorsia poloha - v tieni, vlani najslabsi rast.
Everest horsie vyzrete drevo, neskoro rasi.
Senator Burdaka - preto lebo zle vyzrelo drevo a rasi velmi oneskorene len celkom zdola.
velke a pocetne kvety:
Chrust - (bohata nasada po celej dlzke 2+ kvety/vyhon, pritom je to 2. najslabsia sadenica, potvrdzuje povahu samovraha)
Lacelot ((bohata nasada po celej dlzke 2+ kvety/vyhon)
Skazka (velmi silny rast)
Slava Ukrajiny Bacinsky
Slava Ukrajiny Visnevsky
Rafinad (pekne rasil, husenice zozrali takmer vsetky ocka, jedno co prezilo ma 2 pekne kvety, zalozne ocka neukazuju kvety)
naznaky kvetov - mozno z nich nic nebude:
Darja nejaka bobulka mozno dozrie.
velmi neiste: Anita, Ivanka - slabe naznaky bobul.
ziadne kvety:
Tajna Monacha (vlani dobry rast, velmi dobre vyzrete drevo)
Landys (slabsi rast)
Krescenskij najhorsia poloha - v tieni, vlani najslabsi rast.
Everest horsie vyzrete drevo, neskoro rasi.
Senator Burdaka - preto lebo zle vyzrelo drevo a rasi velmi oneskorene len celkom zdola.
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: srovnání stolních odrůd - násada květenství v 2. roce
U mě u sazenic sazených v květnu 2020, což byly:
Albina, Aladdin, Adler, Artek, Čornyj Kristal, Senator Burdaka, Skazka, Rafinad, Zolotce, Slava Ukrajine (Bačinskij), Džin, Vanessa, Kreščenskij, Dubljanskij, Dolgoždannyj, Chrust a Talisman
Květy nasadily v počtu většinou 2 na výhon, ojediněle 1 na výhon všechny keře kromě:
Adler (tam se to dalo předpokládat)
Artek
Zolotce (minulý rok nejbujnější růst, má dlouhý tažeň se 7 očky, i přesto není květenství ani na jednom letorostu)
Dubljanskij (velmi slabá sazenice, minulý rok hodně špatně rostla, zimu přestála v pořádku a všechny 3 ponechaná očka spolehlivě vyrašila)
Dolgoždannyj (taky slabá sazenice)
Talisman (totéž, šel na 4 očka od země).
Takže za mě jsem násadou květenství v teprve 2. roce života keřů příjemně překvapený. To bude těžké rozhodování, kolik toho nechat, abych keře nepřetížil a přitom bylo aspoň co ochutnat.
Albina, Aladdin, Adler, Artek, Čornyj Kristal, Senator Burdaka, Skazka, Rafinad, Zolotce, Slava Ukrajine (Bačinskij), Džin, Vanessa, Kreščenskij, Dubljanskij, Dolgoždannyj, Chrust a Talisman
Květy nasadily v počtu většinou 2 na výhon, ojediněle 1 na výhon všechny keře kromě:
Adler (tam se to dalo předpokládat)
Artek
Zolotce (minulý rok nejbujnější růst, má dlouhý tažeň se 7 očky, i přesto není květenství ani na jednom letorostu)
Dubljanskij (velmi slabá sazenice, minulý rok hodně špatně rostla, zimu přestála v pořádku a všechny 3 ponechaná očka spolehlivě vyrašila)
Dolgoždannyj (taky slabá sazenice)
Talisman (totéž, šel na 4 očka od země).
Takže za mě jsem násadou květenství v teprve 2. roce života keřů příjemně překvapený. To bude těžké rozhodování, kolik toho nechat, abych keře nepřetížil a přitom bylo aspoň co ochutnat.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kraj: Trnavský, Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Srovnání stolních odrůd - násada květenství v 2. roce
U mňa po prvýkrát nasadili kvetenstvá nasledovné odrody:
Ester (výsadba 2019) na ka každom výhone je jedno stredne veľké kvetenstvo zatiaľ som redukoval len výhony
Galahad (2019) na väčšine sú po dve kvetenstvá, rastlina je štepená na podnožy a veľmi slabo rastie, takže už som väčšinu kvetov odstránil a nechám len 1-2
Graf Monte Christo (2019) po dve veľké kvetenstvá už som ich prestrihal,
Jubilej Novočerkaska (2020) minulý rok zakorenený odrezok mal na niektorých výhonoch už kvetenstvá väčšinu som už odstránil, plánujem nechať jeden malý strapček ako signálku
Katalonia (2020) rovnako ako Jubilej Novočerkaska
Krasotka (2019) po dve kvetenstvá na výhon už zredukované
Kubáň (2019) nasadil jedno kvetenstvo na výhon
Millenium (2019) väčšina púčikov vymrzla na tom čo zostalo je po jednom kvetenstve
Moldova (2019) vyrašili všetky očká a výhony majú jedno až dve menšie kvetenstvá
Pamjať Žuravlja (2019) zle prezimoval na tom čo vyrašilo sú jedno až dve kvetenstvá
Prima Ukrainy (2020) minulý rok zakorenený odrezok na jednom výhone má kvetenstvo dúfam, že ochutnám signálku
Rusbol (2019) mám ho na dvoch miestach na jednom zle prezimoval a vyrašila len polovica očiek, na druhom to bolo Ok ale rastlina vyzerá ako čistý "samoubijec" na každom výhone už sú po dve obrovské kvetenstvá a na niektorých už nasadzuje tretie
Sprint (2019) ak si dobre pamätám tak je docela v pohode má na po jednom dvoch kvetenstvách na výhon
Talisman (2019) asi ako Sprint
Valjok (2019) nádherné bujné výhony a na každom po dve špičkové veľké kvetenstvá (už som zredukoval na jedno na výhon)
Venus (2019) vyrašili všetky očká a na každom výhone je po jednom menšom kvetenstve
Zolotce (2019) bujný rast, množstvo výhonov ale menšie kvetenstvá sú nasadené len asi na každom druhom
Absolútne samovražedné odrody s neskutočnou násadou kvetenstiev sú u mňa najmä Kišmiš zaporožskij a Rusbol. Najväčšiu radosť svojim stavom po zime a vzhľadom mi robí z prvý krát rodiacich Valjok, Ester a Venus.
Teším sa a dúfam, že tento rok ochutnám z väčšiny odrôd, snáď to počasie dovolí.
Ester (výsadba 2019) na ka každom výhone je jedno stredne veľké kvetenstvo zatiaľ som redukoval len výhony
Galahad (2019) na väčšine sú po dve kvetenstvá, rastlina je štepená na podnožy a veľmi slabo rastie, takže už som väčšinu kvetov odstránil a nechám len 1-2
Graf Monte Christo (2019) po dve veľké kvetenstvá už som ich prestrihal,
Jubilej Novočerkaska (2020) minulý rok zakorenený odrezok mal na niektorých výhonoch už kvetenstvá väčšinu som už odstránil, plánujem nechať jeden malý strapček ako signálku
Katalonia (2020) rovnako ako Jubilej Novočerkaska
Krasotka (2019) po dve kvetenstvá na výhon už zredukované
Kubáň (2019) nasadil jedno kvetenstvo na výhon
Millenium (2019) väčšina púčikov vymrzla na tom čo zostalo je po jednom kvetenstve
Moldova (2019) vyrašili všetky očká a výhony majú jedno až dve menšie kvetenstvá
Pamjať Žuravlja (2019) zle prezimoval na tom čo vyrašilo sú jedno až dve kvetenstvá
Prima Ukrainy (2020) minulý rok zakorenený odrezok na jednom výhone má kvetenstvo dúfam, že ochutnám signálku
Rusbol (2019) mám ho na dvoch miestach na jednom zle prezimoval a vyrašila len polovica očiek, na druhom to bolo Ok ale rastlina vyzerá ako čistý "samoubijec" na každom výhone už sú po dve obrovské kvetenstvá a na niektorých už nasadzuje tretie
Sprint (2019) ak si dobre pamätám tak je docela v pohode má na po jednom dvoch kvetenstvách na výhon
Talisman (2019) asi ako Sprint
Valjok (2019) nádherné bujné výhony a na každom po dve špičkové veľké kvetenstvá (už som zredukoval na jedno na výhon)
Venus (2019) vyrašili všetky očká a na každom výhone je po jednom menšom kvetenstve
Zolotce (2019) bujný rast, množstvo výhonov ale menšie kvetenstvá sú nasadené len asi na každom druhom
Absolútne samovražedné odrody s neskutočnou násadou kvetenstiev sú u mňa najmä Kišmiš zaporožskij a Rusbol. Najväčšiu radosť svojim stavom po zime a vzhľadom mi robí z prvý krát rodiacich Valjok, Ester a Venus.
Teším sa a dúfam, že tento rok ochutnám z väčšiny odrôd, snáď to počasie dovolí.
blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Chlapci ja by som sa s tým redukovaním kvetov tak neponáhľal. Iste, u odrôd kde sú kvety obrovské a je ich viac, napr. taký Veles a Heliodor, tam treba urobiť redukciu čo najskôr. Inak ker tlačí všetku silu do kvetu a letorasty rastú slabo. No u väčšiny odrôd, ktoré majú vitálne letorasty by som nechal vykvitnúť dva súkvetia a redukciu urobil až vo veľkosti malého hrášku. Súkvetia kvitnú s odstupom niekoľko dní (podľa odrody). Pri prechode zlého počasia môže jeden strapec silno spŕchnuť, ale druhý môže byť v plnom kvete o tri dni neskôr a opeliť sa nádherne. Potom mám na výber, ktorý strapec nechám. Ja som sa už raz popálil, keď som sa nechal zlákať peknou násadou kvetov a zredukoval som ich na jeden na výhon. Potom prišlo mrcha počasie a výsledkom boli spŕchnuté strapce o pár bobuľkách. Viniče v ten rok mohli utiahnuť podstatne viac, takže som sa sám obral o úrodu...
- sapmok
- Aktivní člen
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
To Radovan: Dobrý postřeh k redukci kvůli sprchávání.
U mne nejlépe nasadili Aladdin, Rošfor, Garold a Zlata. Poslední dva pravidelně přeplozují.
U mne nejlépe nasadili Aladdin, Rošfor, Garold a Zlata. Poslední dva pravidelně přeplozují.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem rozhodnut prozatím nechat všechny květy, předpokládám hlavně u těch bujně rostoucích, že by to mohlo trošku "omezit" bujení letorostů /zelené práce/. Vloni měli všechny keře Solarisu a Regentu 2 roky a tak jsem je nechtěl přetěžovat a příliš jsem zredukoval květenství, u těch slabších (90 %) úplně. Solaris stejně až do podzimu nasazoval nové a nové květenství, až jsem si říkal, co zústane na letošní rok, ale je to nezmar, vypadá to opět na mnoho květů. Když květy zredukuju už nyní, půjde růstový potenciál do letorostů, viděl jsem to loni u Solarisu, ale i Regentu. Takovou mám já strategii, tak aspoň uvidím rozdíl.R%adovan píše: ↑22 kvě 2021, 06:08Chlapci ja by som sa s tým redukovaním kvetov tak neponáhľal. Iste, u odrôd kde sú kvety obrovské a je ich viac, napr. taký Veles a Heliodor, tam treba urobiť redukciu čo najskôr. Inak ker tlačí všetku silu do kvetu a letorasty rastú slabo. No u väčšiny odrôd, ktoré majú vitálne letorasty by som nechal vykvitnúť dva súkvetia a redukciu urobil až vo veľkosti malého hrášku. Súkvetia kvitnú s odstupom niekoľko dní (podľa odrody). Pri prechode zlého počasia môže jeden strapec silno spŕchnuť, ale druhý môže byť v plnom kvete o tri dni neskôr a opeliť sa nádherne. Potom mám na výber, ktorý strapec nechám. Ja som sa už raz popálil, keď som sa nechal zlákať peknou násadou kvetov a zredukoval som ich na jeden na výhon. Potom prišlo mrcha počasie a výsledkom boli spŕchnuté strapce o pár bobuľkách. Viniče v ten rok mohli utiahnuť podstatne viac, takže som sa sám obral o úrodu...
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Středočeský
- Kontaktovat uživatele:
Mně loňské řízky docela nasadily:
Světlana - min. 2 laty na výhon
Skazka - min 1 lata na výhon
Adler - cca 1 lata
Rebecca - cca 2 laty
Poslanník - 1 lata na výhon, ale pouze rezervní rostlina v kořenáči. Hlavní rostlina na stanovišti nemá nic.
Teď se sebou bojuji kdy provést redukci a kolik. Loni jsem nechal na novém řízku Katalonie 1 květenství na výhon (celkem 7 ks, redukce po odkvětu). Hrozny krásně dozrály, ale letos mi připadá Katalonia hrozně vysílená, málo roste a má jen jedno květenství. Zdaleka všechna očka ani nevyrašila.
Adler - cca 1 lata
Rebecca - cca 2 laty
Poslanník - 1 lata na výhon, ale pouze rezervní rostlina v kořenáči. Hlavní rostlina na stanovišti nemá nic.
Teď se sebou bojuji kdy provést redukci a kolik. Loni jsem nechal na novém řízku Katalonie 1 květenství na výhon (celkem 7 ks, redukce po odkvětu). Hrozny krásně dozrály, ale letos mi připadá Katalonia hrozně vysílená, málo roste a má jen jedno květenství. Zdaleka všechna očka ani nevyrašila.
Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Bohouši, nechávat již v druhém roce 7 střapců je hodně, to jsi ji přetížil. Špatný růst je pak důsledkem. Ve druhém roce se nechává jeden signální střapec, maximálně dva menší u dobře narostlých. I ve třetím roce se ještě vyplatí redukce hroznů. Sazenice musí dobře zakořenit, aby utáhly budoucí úrodu a ještě stihly vyzrát na zimu.Bohous píše: ↑12 čer 2021, 09:14Mně loňské řízky docela nasadily:
Adler - cca 1 lata
Rebecca - cca 2 laty
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Aktivní člen
- Kraj: Středočeský
- Kontaktovat uživatele:
Tentokrát nechám u nových odrůd ve druhém roce jen po jednom hroznu, ale redukci udělám radši až po odkvetení.
Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno
- sapmok
- Aktivní člen
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele: