Svetlozene listy

Odpovědět
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Svetlozene listy

Příspěvek od vader »

Ahoj , vsetky mlade sadenice a aj vacsina starsich maju uz riadne svetle listy a slabsi rast,,neni to ta tmavozelena aku by som is predstavoval,,,cim to moze byt?
Vsimol som si aj listy nesu ohnute nadol aledo hora sa krutia
1.vela vody velka vzdysna vlhkost?
2.malo dusika?
Malo horcika?
1.jpg

2.jpg

3.jpg

unnamed.jpg

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
  • Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
  • Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik
  • Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka , Zolotce , Lord

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Re: Svetlozene listy

Příspěvek od Dzordzik »

U mladých sazenic je to celkem běžné. Až pořádně zakoření, barva se srovná sama. Aplikace listového hnojiva nezaškodí.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
03 črc 2023, 20:35
U mladých sazenic je to celkem běžné. Až pořádně zakoření, barva se srovná sama. Aplikace listového hnojiva nezaškodí.

jj hnojivo listove som im dal dneska ale aj tak sam inezda ta svetla farba ,,sadenice ktore mam v kvetinacoch  su tmavsie ,,,hadam to rozchodia ked zacne slnko svietit, lebo urcite mali za posledne dni dost vody.

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
  • Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka , Zolotce , Lord

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Dost vody může být v tomto případě až příliš. I to na to může mít vliv. Nechej sazenice růst, ony si poradí, neboj. Co si mohl udělat si udělal, teď je to na přírodě. Zalévej raději méně často, ale pořádně, jednou za 2-3 týdny klidně listové hnojivo, ale víc kolem toho nemá smysl mudrovat. I já mám na mnoha mladých sazenicích stejnou barvu listů, jakmile se chytnou a začnou pořádně růst, problém ustoupí, uvidíš.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Typický vzhled čerstvé výsadby. Pokud se nebude zhoršovat, čím mín do toho budeš vrtat, tím lépe :D

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
03 črc 2023, 22:43
Dost vody může být v tomto případě až příliš. I to na to může mít vliv. Nechej sazenice růst, ony si poradí, neboj. Co si mohl udělat si udělal, teď je to na přírodě. Zalévej raději méně často, ale pořádně, jednou za 2-3 týdny klidně listové hnojivo, ale víc kolem toho nemá smysl mudrovat. I já mám na mnoha mladých sazenicích stejnou barvu listů, jakmile se chytnou a začnou pořádně růst, problém ustoupí, uvidíš.

ok, to dost vody som prave myslel prilis ,,urcite bude poda cela premocena,,,,ale uz zacne svietit tak hadam sa rozbehnu

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

dayofvictory píše:
04 črc 2023, 00:17
Typický vzhled čerstvé výsadby. Pokud se nebude zhoršovat, čím mín do toho budeš vrtat, tím lépe :D

Ok,nebudem babrat do toho za 3 tyzdne dam trochu listoveho hnojiva .

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

vader píše:
03 črc 2023, 20:24
 Ahoj , vsetky mlade sadenice a aj vacsina starsich maju uz riadne svetle listy a slabsi rast,,neni to ta tmavozelena aku by som is predstavoval,,,cim to moze byt?
Vsimol som si aj listy nesu ohnute nadol aledo hora sa krutia
1.vela vody velka vzdysna vlhkost?
2.malo dusika?
Malo horcika?1.jpg
 2.jpg
 3.jpg
 unnamed.jpg

Já bych měl obavy z těch kamínků okolo. Určitě máš vespod ještě netkanou textilii, která sama osobě udržuje pod sebou vysokou vlhkost + zálivka?? To vše pak mladé kořínky dusí.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

LadaSvijany píše:
04 črc 2023, 08:22
Já bych měl obavy z těch kamínků okolo. Určitě máš vespod ještě netkanou textilii, která sama osobě udržuje pod sebou vysokou vlhkost + zálivka?? To vše pak mladé kořínky dusí.

Tak tak ,,preto aj nepolievam vobec len teraz vela prsalo ,,hadam pride uz teplo a da sa to do poriadku :)

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Cim by to mohlo byt? dal som listove hnojivo na list,,moze byt ze je to prehnojene?

Otazka> da sa stym nieco robit? pockat do jary a zrezat na dva tri puciky a pojde dalej  alebo to uz sa nepozbiera? :?:

1.jpg

2.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

vader píše:
09 črc 2023, 20:45
Cim by to mohlo byt? dal som listove hnojivo na list,,moze byt ze je to prehnojene?
Otazka> da sa stym nieco robit? pockat do jary a zrezat na dva tri puciky a pojde dalej  alebo to uz sa nepozbiera? :?:

Zdravím vader, nástelku zo štrku používam aj ja, ale nikdy nazahrniem nové sadenice, dokonca aj nastielaciu fóliu mám prvých pár mesiacov odhrnutú a kyprím pôdu. Bola studená jar, kameň bledej farby odráža svetlo a ochladzuje zem, takže Ti rastlina dobre nezakorenila, teraz prišiel druhý extrém a tým je silné UV žiarenie a dal si hnojivo na list ..... takže,  navrhoval by som Ti odhrnúť štrk polmetra z každej strany, rozrezať fóliu, pokypriť pôdu a dať si záväzok mesiac sa o priesady nestarať ......tak by som to urobil ja.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Lubo píše:
09 črc 2023, 21:08
Zdravím vader, nástelku zo štrku používam aj ja, ale nikdy nazahrniem nové sadenice, dokonca aj nastielaciu fóliu mám prvých pár mesiacov odhrnutú a kyprím pôdu. Bola studená jar, kameň bledej farby odráža svetlo a ochladzuje zem, takže Ti rastlina dobre nezakorenila, teraz prišiel druhý extrém a tým je silné UV žiarenie a dal si hnojivo na list ..... takže,  navrhoval by som Ti odhrnúť štrk polmetra z každej strany, rozrezať fóliu, pokypriť pôdu a dať si záväzok mesiac sa o priesady nestarať ......tak by som to urobil ja

Ano bolo m iradene sa nestarat do nich ked im svetleli listy znicoho nic ,,ale som im chcel pomoct a takto to dopadlo vsetkych 10 novo vysadenych je takychto,foliu pod kamienkami mal vyrezany kruh polmetra,,hlina je prevazne substrat miesany so zemou ,,,viem ze som ich dos...l ale otazka je ci sa ako tak pozbieraju ci ich treba vymenit :roll:

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Presne tak. Sadenice potrebujú v prvý rok kyprú teplú zem na zakorenenie. Viacerí vinohradníci sadia sadenice tak, že ich posadia do správnej hĺbky, ale korene zahrnú len 10 cm vrstvou zeme. Sadenice sú tak v jamke, kde v okolí koreňov sa pôda rýchlejšie ohrieva. Zem zarovnajú až v horúcom lete, alebo na jeseň.
To popálenie lístkov znamená len toľko, že koreňová sústava je slabo vivinutá (alebo nebodaj zahníva) a nestíha dodávať vodu. Na ostrom slnku lístky potom horia.
Ľubova rada je na mieste. Sadenice boli asi "udusené" v chladnej a vlhkej zemi.
Inak tie kamienky majú nejaké výhody a množstvo nevýhod.
Či sa pozbierajú, to je otázka. Ak korene nezačali zahnívať tak určite majú šancu. A ak sú to vzácnejšie odrody, tým väčší dôvod počkať a dať im šancu. Len treba pustiť slniečko nech ohrieva zem.

vader
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Radovan píše:
09 črc 2023, 22:14
Presne tak. Sadenice potrebujú v prvý rok kyprú teplú zem na zakorenenie. Viacerí vinohradníci sadia sadenice tak, že ich posadia do správnej hĺbky, ale korene zahrnú len 10 cm vrstvou zeme. Sadenice sú tak v jamke, kde v okolí koreňov sa pôda rýchlejšie ohrieva. Zem zarovnajú až v horúcom lete, alebo na jeseň.
To popálenie lístkov znamená len toľko, že koreňová sústava je slabo vivinutá (alebo nebodaj zahníva) a nestíha dodávať vodu. Na ostrom slnku lístky potom horia.
Ľubova rada je na mieste. Sadenice boli asi "udusené" v chladnej a vlhkej zemi.
Inak tie kamienky majú nejaké výhody a množstvo nevýhod.
Či sa pozbierajú, to je otázka. Ak korene nezačali zahnívať tak určite majú šancu. A ak sú to vzácnejšie odrody, tým väčší dôvod počkať a dať im šancu. Len treba pustiť slniečko nech ohrieva zem.

Este by som snad dodal , ze niesuto pravokorenne sadenice ale sadenice vrublovane na podniky kober a s04 so slusne vyvinutym korenovy msystemom ,, oni rastli pekne a potom naraz vsetky zacali zaltnut chradnut,ked unas stale prsalo bolo velmi vlhko.Uvidim necham ich tak, ved vymenit za sadenice z kvetinacov viem hocikedy aj na jesen.
Kamienky mam len z dovodu aby sa mi zle nekosilo medzi kazdy koren chodit s kosackou  by ma to velmi zdrziavalo,povodne som mal aj bez kamienkou ale tie rady som zrusil prave koli koseniu.Niektore sadenice si stym poradia lepsie neiktore horsie.Ale uznavam ze pre mlade sadenice to neni to prave orechove.

Odpovědět

Zpět na „Problémy s nedostatkem/přebytkem živin“