(Pestro)barevné listy

Odpovědět
Aley
Kraj: Olomoucko
Kontaktovat uživatele:

(Pestro)barevné listy

Příspěvek od Aley »

Zakládám toto diskuzní téma v této kategorii, protože barevné či pestrobarevné listy obvykle značí nějaké výživové problémy. Aspoň co jsem tak googlil, tak na dotaz "nutrition deficiency in vines" mi to nabízí spoustu stránek s podobnými fotkami, i když informace se tam trošku liší a někteří píšou o nedostatečnosti draslíuk a jiní o nedostatečnosti hořčíku a fotky mají přitom v podstatě stejné. Nicméně zatímco loni se mi to stalo na dvouletých rostlinách ke konci sezóny - zelenobobulové odrůdy měly starší listy se žlutými okraji a modrobobulové odrůdy jeměly s červenými okraji, letos se mi ten problém s barevnými listy objevil už v polovině června, čili dost brzo po začátku sezóny. A zatím jen na dvou odrůdách a na každé to vypadá úplně jinak. Přikládám zde proto fotografie s žádostí o radu, co by to mohlo být a jestli s tím jde něco udělat, nějak tomu pomoct. Loni jsem na konci sezóny přihnojoval draslíkem (síran draselný nebo tak nějak se to jmenovalo). A zkoušel jsem tím dělat i postřik na list, ale ty barevné listy už se nijak nezlepšily. (Což jsem někde četl, že postřikem na list se ty živiny dodají rychleji té rostlině a ty špatné listy se zase zazelenají. A to se nestalo, ani trochu, takže teď nevím, jestli to tedy nebyla nedostatečnost draslíku, a nebo ono očekávané zazelenání barevných listů je nesmysl.)

K přiloženým fotografiím:

Žluté a žlutohnědé zbarvení mám na odrůdě krystal, děje se to na nejstarších listech. Zřejmě to napřed žloutne, pak to žluté hnědne, když to usychá, ale nejsem si tím jistý. Každopádně je zvláštní, že ty barevné části jsou na žilkách, zatímco mezi žilkami je to dál zelené. Listy navíc pak jdou velmi lehce ulomit i se stopkou, vůbec nedrží a zřejmě by brzo upadly samy. Na stejné rostlině mám taky řadu listů s pouze světle zeleně vybarvenými plochami mezi žilkami - je to taky počínající zbarvení kvůli výživě, a nebo spíš nějaká houbová choroba?

Červené zbarevní mám na odrůdě nero a tam jsou ty barevné části mezi žilkami a víc to připomíná normální fotografie nedostatečnosti draslíku nebo fosforu (obojí vypadá na fotkách stejně, jak jsem našel na internetu). Opět je to na nejstarších listech, jen mi nesedí to časování, že se to děje už od poloviny června.

Mimochodem, taky jsem si všiml, že Pavel Macko na youtube říkal, že barevné listy kvůli nedostatečné výživě jsou u mladých rostlin normální a samo se to pak spraví, až bude mít větší kořeny.
11.jpg
12.jpg
13.jpg

Pěstované odrůdy: Alexa, Besy, Bravissimo, Crimson, Černý sultán, Dubljanskij, Emma, Ivanka, Jasja, Krystal 2x, Lakemont 3x, Lorus, Nero, Picurka, Venus 4x (Solaris, Somerset, Suffolk Red - chcíply, Skazka - je nějaká nemocná)
Letos nově zakořeňuju řízky: Cimus, Skazka, Cezar, Ljubimyj

Odpovědět

Zpět na „Problémy s nedostatkem/přebytkem živin“