Projevy nedostatku hořčíku (Mg) v půdě na Révu vinnou
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Projevy nedostatku hořčíku (Mg) v půdě na Révu vinnou
Na tomto videu je pěkně vidět, jak se na keři tento nedostatek hořčíku na Révě vinné projevuje:
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Re: Projevy nedostatku magnézia v půdě na Révu vinnou
Zdravím všechny,
mam tento problém u odrůdy Solaris - žloutnutí listů viz foto. Poradil by někdo jak a čím hnojit. Loni i letos jsem keře zaléval hořkou solí a jednou i postřikem na listu ale bez většího efektu. Jedná se o nedostatek hořčíku? Nebo spíše o draslík?
Předem díky za rady
mam tento problém u odrůdy Solaris - žloutnutí listů viz foto. Poradil by někdo jak a čím hnojit. Loni i letos jsem keře zaléval hořkou solí a jednou i postřikem na listu ale bez většího efektu. Jedná se o nedostatek hořčíku? Nebo spíše o draslík?
Předem díky za rady
-
- Kraj: Královéhradecký
- Kontaktovat uživatele:
Mně to Solaris taky dělal, ale v předjaří rozhážu okolo kořenů hořkou sůl a takřka se mi tenhle druh chlorózy neobjevuje. Kdesi jsem četl, že tahle odrůda na nedostatek Mg docela trpívá.
Pokud už jsou takhle velké listy, pak zálivka hořké soli na listy nemá asi takový vliv jako když jsou listy teprve ve vývinu a rostlina ve svém hlavním růstu.
Pokud už jsou takhle velké listy, pak zálivka hořké soli na listy nemá asi takový vliv jako když jsou listy teprve ve vývinu a rostlina ve svém hlavním růstu.
Podhůří Orlických hor 600 m. n. m.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Fíííha! To je tedy nářez! Solaris je opravdu trošku náročnější na přísun hořčíku, ale v mých podmínkách zdaleka nepatří k těm nejnáročnějším, jako jsou Nero, Dubljanskij a nebo Sfinx. V Endyho případě je ale ta chloróza už extrémní a obávám se, že tady není ve hře jenom samotný hořčík, ale že zde bude disbalance i dalších prvků. Rozhodně bych laicky neexperimentoval s nějakými hnojivy, vytipovanými podle subjektivních pocitů, ale nechal bych si udělat laboratorní půdní rozbor s doporučením potřebných hnojiv a jejich dávek. Není to tak drahé.
Je pravda že s hořkou solí jsem začal zalévat až při prvních příznacích na starších listech což už bylo asi pozdě. V případě že bych se chtěl vyhnout tomu rozboru půdy je nějaký tip co vyzkoušet? Nebo bude stačit začít s tou hořkou solí dříve než se začne chloróza projevovat?
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Není mi jasné, proč se spousta vinařů tolik vyhýbá při problémech s růstem svých keřů půdnímu rozboru a místo toho raději tápou a riskují úspěšnost dalších sezón. Jako kdyby byl ten rozbor extra organizačně náročný nebo nám utrhnul kapsu! Přitom půdním rozborem získáme naprosto přesnou analýzu obsahu všech důležitých prvků, obsahu humózní složky, Ph, ... a k tomu podrobné doporučení jaká hnojiva používat, kdy a v jakých dávkách. Co si přát víc? My ale raději dál tápeme, hádáme a zkoušime. Připadá mi to podobné, jako kdybychom měli doma těžce nemocné děcko, ale místo rychlého transportu k lékaři, bychom obtelefonovávali všechny léčitele a zaříkávače v okolí. Ale proti gustu ...
-
- Aktivní člen
- Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Podla mna ten rozbor pody ma zmysel tam kde je poda rovnoroda, teda nie je ovplyvnena ludskou cinnostou ako su navazky, presuny pody, stavebnou cinnostou. Mne sa to tiez neoplati, lebo mam velmi odlisnu podu na jednom pozemku - stavebnymi a svahovymi upravami. Kdekolvek len zaryjem je cca ina poda.
Podobne vidim aj na obrazku blizkost domu, terasy alebo chodnika - teda stavebne zasahy a mozno aj presuny pody.
Mam skusenost, ze stavebne prace v tesnej blizkosti vyrazne zmenia podnu reakciu, casto nadbytok vapnika a z toho plynuce chlorozy. Ale listy na obrazku vyzeraju prave na ten horcik lebo zilky listov zostali zelene a asi to zacalo na starsich listoch. Chloroza z prebytku vapnika ( a nasledneho nedostatku zeleza) je odlisna.
Podobne vidim aj na obrazku blizkost domu, terasy alebo chodnika - teda stavebne zasahy a mozno aj presuny pody.
Mam skusenost, ze stavebne prace v tesnej blizkosti vyrazne zmenia podnu reakciu, casto nadbytok vapnika a z toho plynuce chlorozy. Ale listy na obrazku vyzeraju prave na ten horcik lebo zilky listov zostali zelene a asi to zacalo na starsich listoch. Chloroza z prebytku vapnika ( a nasledneho nedostatku zeleza) je odlisna.
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
I takové rozdílné půdní podmínky dokáže půdní rozbor akceptovat. Jeden keř révy nemá všechny kořeny na stejném místě a snaží se je rozprostřít v kruhu kolem sebe, aby zachytil a využil všechny potřebné látky, které se v jeho dosahu nacházejí. A tímto způsobem vlastně "průměruje" všechny půdní složky ve svém dosahu. My můžeme při odběru půdního vzorku, určeného k analýze, postupovat podobně a odebereme vzorky z několika míst ve zkoumaném prostoru a také samozřejmě z různých hloubek. Pak se rozhodneme, zda odebrané vzorky kvůli úspoře nákladů sloučíme a do kolika finálních vzorků je sloučíme. Z malého pozemku o několika keřích si takto vystačime i jen s jedním půdním vzorkem, byť jsou v rámci něho přítomné rozdílné půdní vrstvy, navážky a pod.. Laboratoř nám v tomto počínání ochotně poradí (moje osobní zkušenost).
Naposledy upravil(a) Wimpi dne 08 říj 2020, 20:46, celkem upraveno 1 x.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Je dobré vědět, čeho je v půdě nedostatek. Když jsem začínal na zahradě, tak jsem si taky nechal udělat rozbor půdy. Dělal jsem to průměrem (odebral jsem vzorky z několika míst). To jsem začínal se zeleninou, hlavně s rajčaty. A když jsem začal sázet i révu, tak jsem toho využil a horní vrstvy jsem dával do spodu. Obohatil jsem to o proleželý kompost a přidal trochu cereritu. Zatím problémy s výživou nemám, drobné nedostatky koriguju hnojivem na list.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Kraj: Královéhradecký
- Kontaktovat uživatele:
Rozbor půdy jsem si taky dělal, sice ne hned, ale určitě hodně napoví. U mě napověděl nebo spíš potvrdil příznaky na rostlinách citlivějších v nedostatku Mg
Podhůří Orlických hor 600 m. n. m.
- EmhyrVarEmreis
- Aktivní člen
- Kraj: Vysočina
- Kontaktovat uživatele:
Re: Projevy nedostatku hořčíku (Mg) v půdě na Révu vinnou
Třebíčsko, 450 m n. m., dolina řeky, necelých 30 rostlin
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Re: Projevy nedostatku hořčíku (Mg) v půdě na Révu vinnou
Áno, pomer Ca:Mg máš 14:1. Nadbytok vápnika blokuje príjem horčíka, aj keď slovne je zásoba označená ako "dobrá".
Ideálny pomer Ca:Mg je tuším 5:1.
Ideálny pomer Ca:Mg je tuším 5:1.