Gold Finger - raně střední, bílá, zvláštní, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Odpovědět
Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Gold Finger - raně střední, bílá, zvláštní, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Příspěvek od Mevik »

Dle informací od bred-ika

Synonyma: Голд Фингер, Золотой палец
Barva: bílá
Původ: Japonská odrůda intespecifického původu, pravděpodobně kříženec odrůd Peerless a Pizzutello Bianco. Peerless má původ kromě jiného ve Vitis labrusca.
Charakteristika odrůdy: Listy:
Růst: více než střední
Doba zrání: raná až raně střední
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny velké, 500-800 g, středně husté, konické. Bobule velké, většinou 6-8 g,výjimečně až 13 g, dlouze protáhlé s ostrou špičkou a rozměry 20 x 50 mm. Barva bobulí zlato žlutá. Chuť složitá, s ovocnými a karamelovými tóny, dužnina masitě šťavnatá.
Počet hroznů na letorost:
Vyzrávání réví: dobré
Odolnost k chorobám: zvýšená
Odolnost k mrazu: -22°C
Zakořeňování řízků:
Odkazy Stránka o odrůdě na Vitis International Variety Catalogue
Popis odrůdy na stránce vinograd.info
Popis odrůdy na stránce solodki-grona.com
Poznámky: Po ošetření giberelinem se dají získat bezsemenné bobule velmi atraktivního tvaru.
Měl jsem tuto odrůdu možnost ochutnat na začátku září 2018. Zaujala mě chuť, byť labruskovou chuť rozhodně nevyhledávám a také byla zvýšeně odolná k plísni révové.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Gold Finger - raně střední, bílá, zvláštní, semenná, odolnost 2,5, -22°C

Příspěvek od Marek1970 »

Tohtoročné vrúble Gold Fingeru majú viac ako tri metre, už som ich dva  krát osečkovával ale stále rastú ako na steroidoch. Hrubé budú za chvíľu ako ten stĺpik pri ktorom rastú. Nechal som preto dva plnohodnotné strapce aby rast nešiel len do "dreva" ale bude to asi chcieť dlhšiu a teplú jeseň aby dokázali plne dozrieť. 

Přílohy
Gold Finger vrubel.jpg

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Mevik
Guru fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Gold Finger na konci srpna. Ohledně plodnosti, velikosti hroznů i bobulí zatím zklamání, což je u japonských odrůd obvyklé. Počkám na letošní chuť a pokud nebude super, odrůda půjde do kytek.
Přílohy
Gold Finger 20220828.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Signálka na tohtoročných vrúbľoch už dozrela. Veľké očakávania som nemal vzhľadom k neskoršiemu kvitnutiu, chuť je však veľmi príjemná ale neviem ju presnejšie popísať (labruska tam nie je), cukor má dostatočný. Veľké pozitívum je, že doteraz nepraskla a ani nehnije žiadna bobuľa, napriek opakovaným už mesiac trvajúcim dažďom. Od tejto odrody mám do budúcnosti veľké očakávania, najmä z pohľadu jej chuťových vlastností, uvidíme ako sa naplnia. Na foto vrchné bobule už sú čiastočne ozobané.
Přílohy
Gold Finger 20220921 (768x1024).jpg

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Podle popisu je Gold Finger zajímavá odrůda, ale jaká byla letošní skutečnost? Chybí tu nějaké závěreční zhodnocení. Můžete někdo něco napsat k této odrůdě? Díky.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Mevik
Guru fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

Můj subjektivní názor v mých podmínkách je takový, že Gold Finger půjde pryč. Chuť je jistě zajímavá, ale ostatní vlastnosti mne od dalšího pěstování odrazují (viz níže). Ani rodina nějak nejevila zájem. Místa málo, nová sazenice už čeká.
A teď paradox - soused 100 m vedle mne požádal, abych mu vykopanou sazenici dal, že si ji zasadí, případně abych mu udělal novou sazenici. Gold Finger se mu hrozně líbí.
Život je hrozně barevný.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Mevik píše:
16 pro 2022, 16:46
Můj subjektivní názor v mých podmínkách je takový, že Gold Finger půjde pryč. Chuť je jistě zajímavá, ale ostatní vlastnosti mne od dalšího pěstování odrazují (viz níže). Ani rodina nějak nejevila zájem. Místa málo, nová sazenice už čeká.
A teď paradox - soused 100 m vedle mne požádal, abych mu vykopanou sazenici dal, že si ji zasadí, případně abych mu udělal novou sazenici. Gold Finger se mu hrozně líbí.
Život je hrozně barevný.

Chuť sice zajímavá, ale ne super, takže si nevydobyla ve vinohradě své místo? A k tomu sousedovi, holt u révy každý upřednostňujeme trochu něco jiného. Proto tu je tolik různých názorů. A to je dobře. Ještě by mě zajímal názor Marka1970, jakou má on zkušenost s touto odrůdou.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ahoj Láďo. Skúseností s Gold Finger mám minimum, lebo len tento rok v máji som túto odrodu navrúbľoval na jeden starý koreň. Viac-menej som už všetko napísal v predchádzajúcich príspevkoch. Len doplním, že pravdepodobne tým že som na vrúbľoch, ktoré extrémne bujne rástli nechal po jednom plnohodnotnom strapci, tak drevo trochu neochotne vyzrievalo ale nakoniec by malo byť všetko v poriadku. Chuť patrila k tým lepším (ale žiadnu labrusku ako je uvedené v popise prvého príspevku som necítil) a to opakujem od signálky na v danom roku ujatom vrúbli, si myslím že je dobrý výkon. Budúci rok už budem mať s touto odrodou dúfam viac skúseností, tak sa potom o ne podelím. Dôvodom na jej obstaranie u mňa bolo pár videí čo som videl, kde ju po chuťovej stránke veľmi kladne hodnotili, čo asi súvisí s jej údajnou schopnosťou veľmi vysokej akumulácie cukru. Budúci rok uvidíme a tak ako písal Mevik: "Život je hrozně barevný", preto treba skúšať čo komu v jeho lokálnych podmienkach prosperuje a chutná. To že máme každý individuálne podmienky a chute, vidím v Jirkovom popise, kde vidím, že už vyradil napr. Valjok a Bananas. Ja na ich vyradenie nemám zatiaľ žiaden dôvod.

blízko Piešťan,160 mnm

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Marek1970 píše:
17 pro 2022, 16:33
Ahoj Láďo. Skúseností s Gold Finger mám minimum, lebo len tento rok v máji som túto odrodu navrúbľoval na jeden starý koreň. Viac-menej som už všetko napísal v predchádzajúcich príspevkoch. Len doplním, že pravdepodobne tým že som na vrúbľoch, ktoré extrémne bujne rástli nechal po jednom plnohodnotnom strapci, tak drevo trochu neochotne vyzrievalo ale nakoniec by malo byť všetko v poriadku. Chuť patrila k tým lepším (ale žiadnu labrusku ako je uvedené v popise prvého príspevku som necítil) a to opakujem od signálky na v danom roku ujatom vrúbli, si myslím že je dobrý výkon. Budúci rok už budem mať s touto odrodou dúfam viac skúseností, tak sa potom o ne podelím. Dôvodom na jej obstaranie u mňa bolo pár videí čo som videl, kde ju po chuťovej stránke veľmi kladne hodnotili, čo asi súvisí s jej údajnou schopnosťou veľmi vysokej akumulácie cukru. Budúci rok uvidíme a tak ako písal Mevik: "Život je hrozně barevný", preto treba skúšať čo komu v jeho lokálnych podmienkach prosperuje a chutná. To že máme každý individuálne podmienky a chute, vidím v Jirkovom popise, kde vidím, že už vyradil napr. Valjok a Bananas. Ja na ich vyradenie nemám zatiaľ žiaden dôvod.

Marku díky, příští rok bude více zkušeností, pak se rozhodnu, jestli si ji pořídím. Japonským odrůdám se u mě moc nedaří, proto jsem opatrný. Radši vyzkouším nějakou jinou odrůdu. Na tomto fóru je dobré, že si můžeme vyměňovat zkušenosti o mnoha odrůdách, které bychom jinak neměli šanci poznat.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Kluci, já tuto odrůdu letos ochutnal a musím souhlasit s Mevikem, chuť je zajímavá, ale to je tak všechno. Ani si nejsem jistý, jestli mi vůbec chutná. Vím, že jsem ji chutnal, charakterizovat ji je dost těžké, bylo to něco sladkého s nějakou ovocnou příchutí, pokud si správně vybavuji. Za mě nic, po čem by člověk toužil. Osobně se ani moc nedivím, že ji Mevik dává pryč. Jsou mraky jiných, zajímavějších a dle mého názoru chutnějších, odrůd. Je obrovská výhoda mít možnost vidět a ochutnat předtím, než se pro nějakou odrůdu rozhodnu. Ušetří se taky jednak zklamání z chuti, nebo jiných vlastností, a především, ušetří se roky pěstování něčeho, co za to třeba ani nestálo.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Tato odrůda mě zaujala, protože pěkně vypadá, údajně dobře koncentruje cukry, někde jsem četl 22 až dokonce 30°NM a je udávaná i zajímavá chuť s tóny karamelu a ananasu. Hold ji přesunu z předních míst svého seznamu vyhlédnutých odrůd až někam dozadu a počkám si na další hodnocení Marka.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Nevím jak Mevik, ale já v chuti žádné takové tóny necítil. Nějaká příchuť tam byla, ale spíš ovocná, pokud si dobře vybavuji. V každém případě to ale nebylo nic, co by mě poslalo do kolen, nebo mě snad přesvědčilo si ji zasadit. Bylo by lepší, kdyby si ji ochutnal sám a sám si udělal názor, než sadit dle cizích zkušeností a pak čekal roky na výsledek.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ochutnávka by byla samozřejmě nejlepší. Ale nevím, jestli ji tady v Čechách vůbec někdo pěstuje. Ale nevadí, je dost jiných zajímavých odrůd.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

On je problém sednout na vlak a dojet na ochutnávku na Moravu?

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Pár postrehov k tejto odrode na začiatku sezóny. Moje obavy o vyzretie ťažňov z minuloročných vrúbľov sa nenaplnili. Gold Finger prežil zimu alebo skôr neskoršie jarné mrazy na jednotku a rašil takmer zo všetkých očiek, pričom na každom výhone má aktuálne dve stredne veľké kvetenstvá. Aj u tejto odrody ma trápi dvojenie letorastov ale musím to brať ako nejakú moju lokálnu anomáliu tohto roka. V priebehu budúceho týždňa čakám začiatok kvitnutia, takže uvidím, či bude treba redukovať násadu len na jeden strapec na letorast alebo bude možné ponechať oba. Na časť strapcov, ak mi čas dovolí, plánujem aplikovať giberelin, ktorý údajne pri tejto odrode je veľmi účinný na predĺženie bobulí a ich bezsemennosť. 

blízko Piešťan,160 mnm

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Tohtoročná sezóna je zasa o kúsok ďalej, takže znovu pridám pár postrehov o tejto odrode v mojich podmienkach. Gold Finger sa opelil o trochu horšie ako na minuloročnej signálke. Napriek tomu som s násadou spokojný, nebola potrebná žiadna redukcia a budúca úroda by mohla byť dostatočná ...
Mohla by byť, ak by sa mi v tomto na hubové choroby náročnom roku neprejavil asi najzásadnejší nedostatok tejto odrody. Tou je pravdepodobne veľmi nízka odolnosť voči perenospóre. Gold Finger spolu s Rusbolom, Karnavalom a dvoma, troma čistými vinferami ktoré pestujem, je totiž u mňa najviac postihnutý touto chorobou a to na listoch ako aj na bobuliach v strapcoch. Včera u nás trochu pršalo, na stredu a štvrtok je hlásený ďalší dážď, takže som sa aj kvôli iným povinnostiam stále nedostal k postreku proti plesni. Najskôr budem striekať asi až v piatok navečer alebo v sobotu, snáď to do vtedy perenospóra všetko "nezožerie".

blízko Piešťan,160 mnm

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Sklidil letos někdo něco z této odrůdy?

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Zdravím Bohouš, ja som mal pár signálnych ministrapcov.
Gold Finger 03082024.jpg
Gold Finger 21092024.jpg

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo, a jaký byl první dojem?

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďa, ja  preferujem hrozno s jednoduchšou chuťou, tenšou šupkou a chrúmavú dužinu. Tu je všetko inak  :-). Mal som ho už sľúbený, členovi fóra, na podarovanie. Keď som hu doniesol na stôl manželke a dcére, oči sa im rozžiarili, že je výborný, a že nech pestujem nejaké odrody aj pre nich....., nerozumiem,  akoby som doteraz pre nich nepestoval :lol:. Im chutia odrody ako Ratatuj, Zolotce, Joy, Jupiter.... Takže je naďalej súčasťou mojej 58 ks zbierky odrôd. Škoda, že nie je bezsemenný. 
Nebol to prvý dojem, pred pár rokmi som ho koštoval u Mevika, s trochou sklamania. Ale to bol 29. august. Koštovanie odrôd v nie optimálnej zrelosti, podľa mňa najviac spôsobuje, tie naše polemiky. Tento rok mi dozrelo okolo 7.9. , 21.9. to už bol ovocný dezert, sladkosť ku káve, vínku alebo syru. Odolnosť na perenu, slabá.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše:
01 lis 2024, 10:12
Koštovanie odrôd v nie optimálnej zrelosti, podľa mňa najviac spôsobuje, tie naše polemiky...

Jednak to, ale hlavně to, že každý máme pusu a preference chutí jiné a pak se to snažíme hodnotit. Mě třeba GF nechutnal, stejně jako mi nechutná Zolotce a další navoňané odrůdy, ale vím, že třeba dost lidem chutná labruska. Nedávno mi kdosi vnucoval typickou labrusku, žužlavá dužina spojená se šupkou, pecky velké jak broky a chuť, že jsem měl nutkání to vrátit odkud to přišlo... Holt každý má rád to svoje a to je na tom pěstování to pěkné. Co bysme dělali, kdybysme měli všichni rádi to stejné...

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

....tak veru tak Jirko. Inak, čistú labrusku, ani ja nedokážem zjesť a aj mi smrdí, rovnako aj manželke s dcérou. Koža sa labruskám oddeľuje od dužiny a obsah je klzký....toto sú skôr také ovocné cukríky s príchuťou karamelu, zjemnenou jahodovou príchuťou labrusiek. Nedá sa toho zjesť na kilá, ale určite mnohí, aj na fóre, by so mnou nesúhlasili 

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Lubo, na tvé fotce vypadá pěkně, komentáře se různí, tak asi nezbyde nežli vlastní zkušenost... Jako u většiny odrůd :-D.
 .

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...tiež idem často tou cestou  :-)

Odpovědět

Zpět na „Semenné“