Frumoasa alba
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Frumoasa alba
Název: Frumoasa alba (White beauty)
Barva: zelenožlutá.
Původ: rezistentní PIWI odrůda vyšlechtěná v Moldávii křížením odrůd Guzal Kara x Save Villar 20-473.
Růst: střední
Doba zrání: konec září
Hrozen a bobule: Hrozny dlouhé 19 cm, široké 13 cm, hmotnost 700 gr, rozvolněné.
Bobule mají 24 x 22 až 28 mm, hmotnost 5 - 8 gr. Na povrchu bývají tečky, nepraskají, někdy jsou bez semen.
Květ: oboupohlavní.
Chuť je sladká, masitá, harmonická. V chuti je cítit muškátové aroma s příchutí ananasu. Při degustacích hodnocena 8,2 body.
Chuť a obsah cukrů se se stářím keře zvyšuje. Vyžaduje slunečné stanoviště. Stabilní a vysoká úrodnost.
Obsah cukrů: 17%, kyselost 7,5 g/l.
Vyzrávání výhonů: dobré.
Plodnost dřeva: 75 - 90% plodných výhonů.
Počet hroznů na výhon: doporučuje se 1.
Odolnost k mrazu: -22 st.C
Odolnost k chorobám: Je odolná vůči houbovým i virovým chorobám. Uvádí se i odolnost k šedé hnilobě, je imunní k oidiu, antraknóze i roztočům.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
Zvláštnosti: Vůně této odrůdy je údajně cítit až 2 m od keře. Podle některých recenzí patří mezi pět nejlepších odrůd mezi pěstiteli.
Na východě se pěstuje se čtyřmi rameny a zatížením až 22 výhonů. Z jednoho keře tak lze sklidit 16 - 40 kg hroznů!
Barva: zelenožlutá.
Původ: rezistentní PIWI odrůda vyšlechtěná v Moldávii křížením odrůd Guzal Kara x Save Villar 20-473.
Růst: střední
Doba zrání: konec září
Hrozen a bobule: Hrozny dlouhé 19 cm, široké 13 cm, hmotnost 700 gr, rozvolněné.
Bobule mají 24 x 22 až 28 mm, hmotnost 5 - 8 gr. Na povrchu bývají tečky, nepraskají, někdy jsou bez semen.
Květ: oboupohlavní.
Chuť je sladká, masitá, harmonická. V chuti je cítit muškátové aroma s příchutí ananasu. Při degustacích hodnocena 8,2 body.
Chuť a obsah cukrů se se stářím keře zvyšuje. Vyžaduje slunečné stanoviště. Stabilní a vysoká úrodnost.
Obsah cukrů: 17%, kyselost 7,5 g/l.
Vyzrávání výhonů: dobré.
Plodnost dřeva: 75 - 90% plodných výhonů.
Počet hroznů na výhon: doporučuje se 1.
Odolnost k mrazu: -22 st.C
Odolnost k chorobám: Je odolná vůči houbovým i virovým chorobám. Uvádí se i odolnost k šedé hnilobě, je imunní k oidiu, antraknóze i roztočům.
Množení: Řízky zakořeňují dobře.
Zvláštnosti: Vůně této odrůdy je údajně cítit až 2 m od keře. Podle některých recenzí patří mezi pět nejlepších odrůd mezi pěstiteli.
Na východě se pěstuje se čtyřmi rameny a zatížením až 22 výhonů. Z jednoho keře tak lze sklidit 16 - 40 kg hroznů!
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Kraj: Zvolen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Frumoasa alba
Jedol som ju vlani u kamaráta v Štúrove. Pekné strapce a chuť skutočne veľmi dobrá, určite nie jednoduchá. Bolo tam cítiť nejakú príchuť ale nie som si istý či to bol ananás. Ale je to skôr odroda do teplejších oblastí i keď popisovanými vlastnosťami to môže byť bomba. Možno ju ukradnú taliani ako kodrjanku.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Tuto odrůdu jsem si přivezl v r.2019 z návštěvy u p.Knížka. Již loni byla úroda, ale musel jsem ji zlikvidovat, protože tato část zahrady byla pod vodou. Letos už to bylo lepší. Odrůda to je nenáročná, prakticky bez chorob. Hrozny jsem sklidil včera, ale mohly klidně ještě pár dnů viset. Bobule byly křupavé, sladké s pěkným muškátem. O této odrůdě jsem toho moc nevěděl a ani nevím, že by ji někdo pěstoval. A proto jsem při výsadbě trochu podcenil místo. Vysadil jsem ji blízko ořešáku, který odpoledne stíní. Tak mám dilema, jestli nevybrat lepší místo. Nebo to vyřeším tak, že trochu ořežu ořešák.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Vypadá velmi sympaticky, hned bych po ní sáhl, odrazuje mne však relativně podní termín zrání, rizikový pro mé podmínky...
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Loni jsem sklízel Frumoasu až 10. října a letos už v září, tedy cca o 3 týdny dříve. Sice je fest utlačovaná ořešákem, ale posledních pár teplých a slunečních dnů jí hodně pomohlo. Nabrala cukry, takže je sladká s příjemným muškátem, který potěší. Obzvláště, když muškátových odrůd ke sklizni v těchto dnech už moc není. Asi ji najdu nějaké lepší místo na zahradě.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Nitriansky kraj
- Kontaktovat uživatele:
-
- Kraj: Bratislava - Devín
- Kontaktovat uživatele:
Fúú, tak to si musím spomenúť, ale tri týždne u mna v pohodě.
Bratislava - Devín, Južný mierny svah 160 m-n-m. Hlinito-piesčitá pôda:
Odrody už rodiace: Ajvaz, Alešenkin, Atilla, Frumoasa Alba, Izabella, Katrusija, Konkordia, Muškát New York, Muškát blue, Pervozvannyj, Moldova,
Novovysadené odrody 2022: Black Pearl, Livia, Muškát Terracina, Valjok,
Budú plodiť: Muškát Hamburg, Arkádia muškát
Odrody už rodiace: Ajvaz, Alešenkin, Atilla, Frumoasa Alba, Izabella, Katrusija, Konkordia, Muškát New York, Muškát blue, Pervozvannyj, Moldova,
Novovysadené odrody 2022: Black Pearl, Livia, Muškát Terracina, Valjok,
Budú plodiť: Muškát Hamburg, Arkádia muškát
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsem taky sklidil první střapec Frumoasy. Už je celkem sladká s jemným muškátem.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Láďa, ak máš jej potomka Talizman, ako vyzerá priame porovnanie s ním? Viackrát som sa totiž stretol s názorom, že Frumoasa alba je výborná, chutná a zdravá. Teraz, keď vidím, že mi Talizman pravidelne dozrieva, chcel by som k nemu niečo blízke pestovať. Áno, mohla by to byť napr. Svetlana, ale mňa práve láka Frumoasa alba.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Lubo, když porovnám obě odrůdy, tak Frumoasa má menší bobule a nehráškuje. U mě dozrává právě teď, chuť je příjemně sladká s muškátovým aroma. Chuť by byla ještě lepší, ale mám ji vysazenou prakticky pod ořešákem. Sluníčko na ni svítí jenom do 11 hod. a pak je už ve stínu. Zakoupil jsem ji mezi posledními a jiné místo jsem v té době na zahradě neměl. A asi jsem trochu kalkuloval i s tím, že u mě nebude dozrávat, tak ji stejně budu muset zrušit. Ale dozrává a úspěšně bojuje o lepší místo. Nepraskala ani nehnila, perena se objevila až teďko na pár nejmladších listech. Úrodnost je vysoká, dost ji musím redukovat. Celkově bych řekl, že je pěstitelsky nenáročná.Lubo píše: ↑02 říj 2023, 10:56Ahoj Láďa, ak máš jej potomka Talizman, ako vyzerá priame porovnanie s ním? Viackrát som sa totiž stretol s názorom, že Frumoasa alba je výborná, chutná a zdravá. Teraz, keď vidím, že mi Talizman pravidelne dozrieva, chcel by som k nemu niečo blízke pestovať. Áno, mohla by to byť napr. Svetlana, ale mňa práve láka Frumoasa alba.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
Ďakujem Láďa za info. Rozmýšľam o preštepení Devy Marije. Tak by som sa na konci zimy ozval ak môžem?LadaSvijany píše: ↑02 říj 2023, 18:34Ahoj Lubo, když porovnám obě odrůdy, tak Frumoasa má menší bobule a nehráškuje. U mě dozrává právě teď, chuť je příjemně sladká s muškátovým aroma. Chuť by byla ještě lepší, ale mám ji vysazenou prakticky pod ořešákem. Sluníčko na ni svítí jenom do 11 hod. a pak je už ve stínu. Zakoupil jsem ji mezi posledními a jiné místo jsem v té době na zahradě neměl. A asi jsem trochu kalkuloval i s tím, že u mě nebude dozrávat, tak ji stejně budu muset zrušit. Ale dozrává a úspěšně bojuje o lepší místo. Nepraskala ani nehnila, perena se objevila až teďko na pár nejmladších listech. Úrodnost je vysoká, dost ji musím redukovat. Celkově bych řekl, že je pěstitelsky nenáročná.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Pokud budeš mít zájem, tak se ozvi začátkem nového roku, abych nezapomněl.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
odroda vzbudila aj moju pozornost. Neskora bleda odroda, odolna, nepraska, dobra vydrz, vyborna chut - v tomto segmente odrod citim najvetsi deficit - potesi ma kazdy novy kandidat na zaver sezony.
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Dnes sklizena i Frumoasa. Má pěkně rozvolněné střapce, zatím žádné choroby. V chuti je pěkný muškát, který bych přirovnal k Milaně. Dřevo je vyzrálé tak na 1,5m, což je způsobeno tím, že roste částečně ve stínu ořešáku. Zatím spokojenost s touto odrůdou.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Láďo, v základním popisku je uvedeno: Je odolná vůči houbovým i virovým chorobám. Uvádí se i odolnost k šedé hnilobě, je imunní k oidiu, antraknóze i roztočům. Tedy málem odolná proti všemu. Ty uvádíš, že se na ní perena objevila, ale už ne při jakém a kolika osetřeních a proti čemu. Nevěřím, že by šlo o až natolik odolnou odrůdu, že by se na ní bez postřiku neobjevila žádná ze zmíněných chorob. Jak je to tedy u tebe?
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klubničnyj, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Úplně bez postřiku jsem ji nezkoušel, co vydrží. U většiny odrůd musím provádět postřiky, protože zdejší klima je přece jenom horší něž u vás. A když už ošetřuji, tak vezmu všechno bez rozdílu. Ale je pravda, že nějaké problémy s ní nejsou. Klidně si roste ve stínu ořešáku a vůbec o ní nevím.Dzordzik píše: ↑15 říj 2023, 18:41Láďo, v základním popisku je uvedeno: Je odolná vůči houbovým i virovým chorobám. Uvádí se i odolnost k šedé hnilobě, je imunní k oidiu, antraknóze i roztočům. Tedy málem odolná proti všemu. Ty uvádíš, že se na ní perena objevila, ale už ne při jakém a kolika osetřeních a proti čemu. Nevěřím, že by šlo o až natolik odolnou odrůdu, že by se na ní bez postřiku neobjevila žádná ze zmíněných chorob. Jak je to tedy u tebe?
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Takže proti Pereně stříkáš? Čím a kolikrát?
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Frumoasa Alba je šestiletý keř. Mráz jej v dubnu komplet spálil. Nyní postupně obráží. Zatím to vypadá, že na každém letorostu se objevuje jedno květenství, na tom největším dokonce dvě. Ale spousta letorostů je teprve v počáteční fázi, uvidím, jestli tento trend nasazování květenství bude pokračovat i nadále.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Frumoasa se letos docela povedla. Po kompletním dubnovém zmrznutí solidně obrazila a měla tolik střapců, že jsem musel jejich počet i redukovat. Zdravotní stav je zatím dobrý, vyzrávání dřeva solidně postupuje. Přestože je prakticky většinu dne ve stínu ořešáku a třešně, tak je solidně sladká s pěkným muškátem. Škoda, že jsem v době výsadby neměl na zahradě pro ni lepší místo, určitě by to bylo ještě lepší. Letos se u dvou hroznů objevilo částečné vadnutí třapiny. Nevím, jestli to bylo tím, že roste ve stínu, nebo přetížením, nebo se snad jedná o odrůdovou vlastnost?