Adler - raná, bílá, harmonická, semenná, odolnost 1, -24°C

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Re: Adler - raná, bílá, harmonická, semenná, odolnost 1, -24°C

Příspěvek od Lubo »

Dzordzik píše:
12 zář 2024, 08:14
V úterý jsem měl na vinohrádku vzácnou návštěvu, Bred_ika :-) Chtěl okoštovat co ještě viselo a hlavně se podívat na odolnost odrůd bez postřiku proti pereně v mých podmínkách. Ochutnal i poslední střapec Adleru, který jsem pro něj uchránil. Mě chutnal moc, Ivo ho hodnotil také tuším známkou 1-1,5, takže také super chuť. Snad bude příští rok lepší sezóna a bude i větší úroda.

Dnes ho máme v menu na jedenie. Pri minulej návšteve Sicílie, som bol sortimentom a chuťou hrozna sklamaný, tak tento rok už jeme len naše domáce. Tu je v obchodoch a na trhoch momentálne ponúkaná Italia, tak ako aj u nás.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Celkem jsme letos měli jen 4 hrozny, největší 1,25 kg, bobule kolem 12-13g, cukernatost 16Brix, víc jsme už nevydrželi. Poslední jsme sklidili 11.9. ještě před velkým deštěm, asi 0,5kg. Chuť výborná, ani moc zrn tam nebylo.
Adler_2386.jpg

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Bohouši, jak se tak dívám, tak ti ho padlí pěkně poznamenalo. Taky jsem měl letos pár bobulí chycených.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Bohous píše:
13 zář 2024, 11:45
Celkem jsme letos měli jen 4 hrozny, největší 1,25 kg, bobule kolem 12-13g, cukernatost 16Brix, víc jsme už nevydrželi. Poslední jsme sklidili 11.9. ještě před velkým deštěm, asi 0,5kg. Chuť výborná, ani moc zrn tam nebylo.Adler_2386.jpg

Fest chycený padlím jak vidím ...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Trochu na stopkách, bobule len nepatrně ojíněné, nezdá se mi to moc... Na to, že hrozny byly celou dobu v pytlíkách a keř kvůli slabé násadě přehoustlý.  Rozhodně ne znehodnocené, už jsem viděl horší, i u sebe. 

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Neříká se, že na zaměkávající bobule už padlí moc nejde? Nebo tak něco? Respektive, pokud jsem měl u skleníku padlí na bobulích, vždy se objevilo dokud byly tvrdý jak šutr ale později už ne.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Cukr působí jako ochrana proti houbovym nemocem.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

dayofvictory píše:
14 zář 2024, 00:17
Neříká se, že na zaměkávající bobule už padlí moc nejde? Nebo tak něco? Respektive, pokud jsem měl u skleníku padlí na bobulích, vždy se objevilo dokud byly tvrdý jak šutr ale později už ne.

Taky že jo. Padlí na fotce je staršího data, nejedná se o nové. Na bobulích bylo již dříve a bylo postřikem zaléčeno. Takže se jedná o pozůstatky nebo následky zaléčeného padlí. Padlí je zákeřné v tom, že nemusí být vidět, ale jeho následky se ukáží až na zralých bobulích. Proto je důležité provádět preventivní postřiky včas. Zárodky padlí mohou být na bobulích, ale my je ještě nemusíme vidět. Až je padlí viditelné, to už je většinou pozdě, to už je na odpis úrody nebo její části. 

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

U mňa visia posledné tri strapce. S múčnatkou som problém nemal napriek tomu, že "tvrdou" chémiou som naposledy striekal v júni, potom už len Kumulus a neskôr mlieko.
Přílohy
IMG_20240913_185141.jpg

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Newmi
Aktivní člen
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Newmi »

Já mám na keři střapců ještě dost. Nestihl jsem sklidit. Jsem zvědavý, jak si Adler poradí s přísunem takových srážek.

Odrůdy: Adler 6x, Aivaz 3x, Arni, Cimus 2x, Darja 2x, Galahad, Gran Pri 2x, Chottabyč 2x, Ivanka 2x, Jutal 2x, Katalonia, Kišmiš Nachodka, Klubničnyj 2x, Kreščenskij 3x, Nazarij 3x, Nimrak, Onyx, Rošfor, Rozmus 2x, Skazka 4x, Supernova, Valjok 2x, Vostorg 2x, Zolotce 2x, Prim, Muscat Bleu, Ljolik, Krasavčik, Džina, Caesar, Deja, Furor, Gajane, Rafinad, Polonez 50, Fudži Minori, Sacharnie Kapli, Bravissimo, SX 02

Zrušené odrůdy: Picurca, , Suffolk Red, Moldova, Ananasnyj, BV-18-109, Muscat Italia, Nero, Regina, Krystal, Bogema, Jalovenskyj Ustojčivyj,

Newmi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Newmi »

Pred setmenim jsem byl prohlednou Adler a zatim se drzi na vybornou. Nenasel jsem ani jednu prasklou bobuli na nekolika strapcich. Oproti tomu Nazarij popraskal takrka vsechen (s tim jsem ale pocital dle zkusenosti ostatnich). 

Odrůdy: Adler 6x, Aivaz 3x, Arni, Cimus 2x, Darja 2x, Galahad, Gran Pri 2x, Chottabyč 2x, Ivanka 2x, Jutal 2x, Katalonia, Kišmiš Nachodka, Klubničnyj 2x, Kreščenskij 3x, Nazarij 3x, Nimrak, Onyx, Rošfor, Rozmus 2x, Skazka 4x, Supernova, Valjok 2x, Vostorg 2x, Zolotce 2x, Prim, Muscat Bleu, Ljolik, Krasavčik, Džina, Caesar, Deja, Furor, Gajane, Rafinad, Polonez 50, Fudži Minori, Sacharnie Kapli, Bravissimo, SX 02

Zrušené odrůdy: Picurca, , Suffolk Red, Moldova, Ananasnyj, BV-18-109, Muscat Italia, Nero, Regina, Krystal, Bogema, Jalovenskyj Ustojčivyj,

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

aj u mna si Adler ani nevsimol ze nakydalo tolko vody. aktualne dojedame a medzi harmonickymi chutami je to topka...

Newmi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Newmi »

Nakonec po destich nekde prasklo na strapci jen par bobuli 3-5, na vetsich treba i 10, ale i tak dobry vysledek. Adler vsem chutnal (a chutna, jeste par poslednich kousku je), ale zacina uz ztracet na kvalite. Mozna po tech velkych destich. Uvidime pristi rok. Kazdopadne i tak spokojenost. Vyborna odruda.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

To rád slyším. Občas jsem začínal mít pocit, že jsme tady já, Haco a Mevik jediný Adlerem postižení :-)

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Newmi
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Newmi »

Dzordzik píše:
24 zář 2024, 09:19
To rád slyším. Občas jsem začínal mít pocit, že jsme tady já, Haco a Mevik jediný Adlerem postižení :-)

Neboj. Je nas vic. Ale nenazyval bych to "postizenim" ale např. "vášní" 😉 Minimalne to lip zni 😄

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dneska jsem si vzpomněl, že jsem nechal viset jeden zálistkový hrozen. Bohužel, vzpomněl jsem si pozdě. Polovina bobulí byla už přezrálá a poznamenaná plísní. Ale ten zbytek stál za to, na tuto dobu byly bobule neuvěřitelně sladké. V létě v konkurenci ostatních chuťovek jeho chuť tak nevynikne jako teď v říjnu, to je jiná. Škoda, že jsem nenechal více hroznů. Asi jsem se bál, že nedozrají nebo si je podá padlí. Škoda.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pro příznivce Adlera: Adlera lze tady na severu sklízet i v listopadu! Dneska jsem sklidil dva zapomenuté střapce, chuť výborná, sladká. Přišlo to k chuti.

Přílohy
Adler3.jpg

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

No vidíš a nakonec byl lepší než Galahad, že? Vypadá pěkně. Taky bych si uloupl.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jirko, to určitě, Galahad byl dneska chuťově suverénně nejhorší. Na jednom keři Cimusu jsem dneska našel dokonce pár zralých bobulí (Martiňáky). Ten muškát byl super, ještě teďko ho cítím.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše:
03 lis 2024, 17:50
Pro příznivce Adlera: Adlera lze tady na severu sklízet i v listopadu! Dneska jsem sklidil dva zapomenuté střapce, chuť výborná, sladká. Přišlo to k chuti. 
Aj toto "marhuľové " hrozno by som si dal  :-). .... ešte pred dvomi týžďňami mi liezlo všetko okolo viniča už na nervy a teraz už začínam mať absťák  ;-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Odpovědět

Zpět na „Semenné“