Dle informací od Bred-ika
Synonyma Тройка, В-3-3
Barva bílá
Původ Trojku vyšlechtil amatérský šlechtitel E. G. Pavlovskij křížením odrůdy Podarok Zaporožju s křížencem K-81 (Kardinal ustojčivyj).
Charakteristika odrůdy Růst: silný
Doba zrání: raná až raně střední
Typ květu: oboupohlavní
Hrozen a bobule: Hrozny velké až velmi velké (500-1500 g), konického až cylinrickokonického tvaru, někdy rozvětvené. Bobule velmi velké (12-16 g). Tvar bobulí oválný, barva bílá, při plném dozrání žlutá. Dužnina šťavnatě masitá, slupka pevná.
Vyzrávání réví: velmi dobré
Odolnost k chorobám: zvýšená
Odolnost k mrazu: – 23 °C
Zakořeňování řízků: dobré
Odkazy Popis odrůdy na vinograd.info
Diskuze o odrůdě Trojka na lozavrn.ru
Diskuze o odrůdě Trojka na vinforum.ru
Poznámky V roce 2018 měla Trojka velké hrozny i bobule. Doba zrání raná, ale později než například Kvadro. Chuť harmonická.
Odolnost k plísni révové jsem v tomto roce hodnotil známkou 2.Dobrou odolnost k plísni vykazovala tato odrůda i v minulých letech.
Trojka - raná, bílá, harmonická, semenná, odolnost 2, -23°C
-
- Guru fóra
- Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
- Kontaktovat uživatele:
-
- Guru fóra
- Kontaktovat uživatele:
Re: Trojka - raná, bílá, harmonická, semenná, odolnost 2, -23°C
Odrůda Trojka u mne poprvé zaplodila v roce 2018, viz snímek z konce července 2018. Bobule byly skutečně hodně veliké, i když je vidět trošku hrášku. Chuť je skutečně harmonická, ale v roce 2018 byla jen průměrná, připadala mi prázdná. Možná to bylo přetížením, je fakt že na mladý keř bylo hroznů hodně.
V roce 2019 díky mrazům a náporu chorob nebyla plodnost žádná, čekám na 2020.
V roce 2019 díky mrazům a náporu chorob nebyla plodnost žádná, čekám na 2020.
-
- Guru fóra
- Kraj: Olomoucký
- Kontaktovat uživatele:
U odrůdy Trojka byly moje prozatímní zkušenosti nejednoznačné. Letos však prokázala, že si svoje místo na vinohradu zaslouží. Vynikala vysokou odolností k plísni révové a velikostí bobulí (až 20g). Chuť harmonická. Doba zrání byla letos trochu opožděná, řekl bych raná až středně raná.
Ivo Kotrle
http://revavinna.cz
http://revavinna.cz
-
- Guru fóra
- Kontaktovat uživatele:
Trojka v mých podmínkách dopadla podobně jako mnohé jiné odrůdy, tzn. výrazně opožděná zralost (říjen místo srpna), díky tomu jsem mohl sklidit poslední bobule 25.10. Tvarem jsou bobule kulovité, velikost skutečně značná, i když u mne vážila největší "pouze" 19 g. I já jsem zaznamenal vysokou odolnost vůči chorobám. Navíc ji prakticky nenapadal hmyz a ptactvo, i když některé hrozny nebyly chráněny sáčky. Prostě vzhledově po všech stránkách reprezentativní odrůda, rovněž celkem snadná pěstitelsky.
Asi nejslabší stránkou této odrůdy je chuť, sice harmonická, někdy s lehounkým muškátem, ale pouze průměrná. Nejde jen o letošní rok, kdy díky pozdnímu zrání není cukernatost jako obvykle, ale všimnul jsem si toho i v roce 2018, kdy bylo cukru v bobulích až příliš. Jinými slovy, pro labužníky se moc nehodí.
Asi nejslabší stránkou této odrůdy je chuť, sice harmonická, někdy s lehounkým muškátem, ale pouze průměrná. Nejde jen o letošní rok, kdy díky pozdnímu zrání není cukernatost jako obvykle, ale všimnul jsem si toho i v roce 2018, kdy bylo cukru v bobulích až příliš. Jinými slovy, pro labužníky se moc nehodí.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Je to možné, že by měla až dvouměsíční zpoždění? Nebylo to i přetížením? Ale odrůda je to pěkná.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Guru fóra
- Kontaktovat uživatele:
Nemyslím, že by u mne byla Trojka přetížená. Zpoždění navíc nebylo celé dva měsíce. Za normálních okolností by měla zrát koncem srpna (v roce 2018 už v polovině srpna). Letos byla vzhledově zralá už koncem září, ale cukry stále scházely. Bohužel říjnové počasí nebylo moc teplé a o přijatelné chuti se dalo hovořit až kolem poloviny října. I tak to nebyla žádná sláva. Jinými slovy - celý říjen se jednalo podstatě už jen o přežívání. Podle mého názoru v tom hrají roli dvě okolnosti:
- obecně opožděná vegetace (u mne umocněná jílovitým podložím a principem ucpaného květináče za silných dešťů - psal jsem o tom u jiného tématu),
- odrůdová záležitost. Trojka (alespoň podle mých zkušeností) není obecně příliš sladká. To může být kladná vlastnost (třeba v roce 2018 byly některé jiné odrůdy až nepříjemně sladké), v roce 2020 se to projevilo negativně.
Pozdně záříjové a říjnové sluníčko už holt nemá takovou sílu jako v létě, takže se nějaký výrazný nárůst cukernatosti nedá očekávat.
- obecně opožděná vegetace (u mne umocněná jílovitým podložím a principem ucpaného květináče za silných dešťů - psal jsem o tom u jiného tématu),
- odrůdová záležitost. Trojka (alespoň podle mých zkušeností) není obecně příliš sladká. To může být kladná vlastnost (třeba v roce 2018 byly některé jiné odrůdy až nepříjemně sladké), v roce 2020 se to projevilo negativně.
Pozdně záříjové a říjnové sluníčko už holt nemá takovou sílu jako v létě, takže se nějaký výrazný nárůst cukernatosti nedá očekávat.