Pölöskei muskotály - raně střední, bílá, muškátová, semenná, odolnost 2, mrazuodolna
-
- Aktivní člen
- Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
- Kontaktovat uživatele:
Pölöskei muskotály - raně střední, bílá, muškátová, semenná, odolnost 2, mrazuodolna
Název: Pölöskei muskotály
Synonyma: MUŠKÁT PÖLÖSKEI'
Barva: Zelená až žlutá
Původ: starsia madarska
Charakteristika odrůdy: Listy: středně velké, vyrazne tmavozelena farba, velmi specificky krojene
Růst: stredny?
Doba zrání: raně střední,
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny priemer 400g, středně husté, cylindricko-konického tvaru. Bobule su priemerne 3.5g/ do 6g. Dužnina masitá, pevná, chruplava. Chuť je velmi příjemná, muskatova
Odolnost k mrazu: vysoká
Odolnost k chorobám: vysoka, stav listov v r. 2021 medzi najlepsimi.
Poznámky:
Zdroje: link1
Synonyma: MUŠKÁT PÖLÖSKEI'
Barva: Zelená až žlutá
Původ: starsia madarska
Charakteristika odrůdy: Listy: středně velké, vyrazne tmavozelena farba, velmi specificky krojene
Růst: stredny?
Doba zrání: raně střední,
Květ: hermafroditní
Hrozen a bobule: Hrozny priemer 400g, středně husté, cylindricko-konického tvaru. Bobule su priemerne 3.5g/ do 6g. Dužnina masitá, pevná, chruplava. Chuť je velmi příjemná, muskatova
Odolnost k mrazu: vysoká
Odolnost k chorobám: vysoka, stav listov v r. 2021 medzi najlepsimi.
Poznámky:
Zdroje: link1
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pölöskei muskotály - raně střední, bílá, muškátová, semenná, odolnost 2, mrazuodolna
Musim sa velmi ospravedlnit tejto odrode, lebo som predosle roky siril o nej vyrazne negativne informacie. Dovodom bola zamena predajcu, teda moja nespokojnost bola s nejakou neznamou inou odrodou.
Od rovnakeho predajcu ako tu falosnu mam PM z nasledujuceho roku. A ta je celkom ina.
Zdravotny stav vynikajuci. Listy zaciatkom oktobra vo vybornom stave, medzi tymi zopar uplne najlepsimi. Strapce volne, bobule pevne, chruplave, vyborna muskatova chut. Ziadne choroby ani na bobuliach.
Zaujimave je, ze dozrieva tento 1. rok plodnosti medzi poslednymi odrodami, neskor ako Svetlana ale skor ako Moldova.
Vobec nepraskala.
Mam vela korenov tejto odrody okolo 20, ale vysadzal som ich do tych najhorsich poloh (tam kde rastli velmi slabo ine korene), tam som skusal ci sa jej podpnik Kober 125A lepsie presadi v zlej pode a blizkosti silnych stromov a tienu. Z toho dovodu je vacsinou jej rast tiez velmi slaby. Tam kde rastla dobre, som ju zasa prestepoval, lebo som mal zlu skusenost s prvou varkou PM - tie falosne. Teraz sa budem naopak snazit dat jej vetsi priestor, hlavne kvoli vybornej odolnosti.
Od rovnakeho predajcu ako tu falosnu mam PM z nasledujuceho roku. A ta je celkom ina.
Zdravotny stav vynikajuci. Listy zaciatkom oktobra vo vybornom stave, medzi tymi zopar uplne najlepsimi. Strapce volne, bobule pevne, chruplave, vyborna muskatova chut. Ziadne choroby ani na bobuliach.
Zaujimave je, ze dozrieva tento 1. rok plodnosti medzi poslednymi odrodami, neskor ako Svetlana ale skor ako Moldova.
Vobec nepraskala.
Mam vela korenov tejto odrody okolo 20, ale vysadzal som ich do tych najhorsich poloh (tam kde rastli velmi slabo ine korene), tam som skusal ci sa jej podpnik Kober 125A lepsie presadi v zlej pode a blizkosti silnych stromov a tienu. Z toho dovodu je vacsinou jej rast tiez velmi slaby. Tam kde rastla dobre, som ju zasa prestepoval, lebo som mal zlu skusenost s prvou varkou PM - tie falosne. Teraz sa budem naopak snazit dat jej vetsi priestor, hlavne kvoli vybornej odolnosti.
Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Pölöskei muskotály - raně střední, bílá, muškátová, semenná, odolnost 2, mrazuodolna
PM sa mi velmi paci - pre konzistenciu a chut bobul, ako neskorsia odroda s vydrzou do mrazov. Len semena su k velkosti jeho bobule dost velke, ale rad mu to odpustim.
Viaceri spominali, ze PM uspesne pestuju celkom bez postrekov. To je vlastnost, ktoru si velmi cenim hlavne pri jeho vysokych chutovych kvalitach.
V mojich podmienkach to nemam vyskusane.
Pri takychto kvalitach by si zasluzil sirsie pestovanie.
Kto tu na fore ho ma?
Kedy vam dozrieva napr. voci Svetlane, Talizmanu?
A kto ho pestuje bez postrekov?
Viaceri spominali, ze PM uspesne pestuju celkom bez postrekov. To je vlastnost, ktoru si velmi cenim hlavne pri jeho vysokych chutovych kvalitach.
V mojich podmienkach to nemam vyskusane.
Pri takychto kvalitach by si zasluzil sirsie pestovanie.
Kto tu na fore ho ma?
Kedy vam dozrieva napr. voci Svetlane, Talizmanu?
A kto ho pestuje bez postrekov?
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
PM nepestuju, tak jako mnoho jiných odrůd, jen z důvodu, že tady na severu je zima a nedozraje tady
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Kraj: Bratislavský, Pezinok
- Kontaktovat uživatele:
Kúpil som jednu sadenicu Muškát Poloskei na koreni so4. Ako jediná zo 4 druhov mi nevyrašila. Asi bude pravda, čo písali na jednom maďarskom fóre, že je extrémne citlivá na mráz a ja som ju zasadil 29.2. do zeme a asi ju tých pár nocí s -2 °C zničilo. Moja chyba, nezasypal som vršok pod piesok.
- vader
- Aktivní člen
- Kraj: Kosice-okolie
- Kontaktovat uživatele:
este sa prebere,ja mam este par odrod ktore tiez este nevyrasili...ale urcite odniekial vyrasia :)
- Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
- Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
- Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik
- Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka
- Košice-Okolie, 330 mnm.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
dobre vyzrete drevo asi kazdej odrody musi bez problemov zvladnut mraz -2st. ... malo by to este vyrasit.Mirob píše: ↑30 bře 2024, 17:33Kúpil som jednu sadenicu Muškát Poloskei na koreni so4. Ako jediná zo 4 druhov mi nevyrašila. Asi bude pravda, čo písali na jednom maďarskom fóre, že je extrémne citlivá na mráz a ja som ju zasadil 29.2. do zeme a asi ju tých pár nocí s -2 °C zničilo. Moja chyba, nezasypal som vršok pod piesok.
-
- Kraj: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Dobry den,
Podelili by ste sa prosim o skusenost s touto odrodou s odstupom casu? Zasadili by ste znova?
Zvzujem kupu. Som zaciatocnik.
Vdaka.
Tomas
Podelili by ste sa prosim o skusenost s touto odrodou s odstupom casu? Zasadili by ste znova?
Zvzujem kupu. Som zaciatocnik.
Vdaka.
Tomas
-
- Kraj: Trnavský
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj Tomáš,
mám jeden ker Poloskeia na nie moc optimálnej polohe. A je pravda, že veľmi sa oňho nestarám. Takmer vôbec ho nestriekam. Na choroby je pomerne odolný, každý rok má hálčivca (ale to je moja chyba, nestarám sa), strapce má pomerne riedke, bobule stredné veľké a výrazne muškátovú chuť. Nabral som si tento rok vrúble, zasadil ich na lepšie miesto a mám v pláne sa im plnohodnotne venovať. Kvôli chuti hrozna.
mám jeden ker Poloskeia na nie moc optimálnej polohe. A je pravda, že veľmi sa oňho nestarám. Takmer vôbec ho nestriekam. Na choroby je pomerne odolný, každý rok má hálčivca (ale to je moja chyba, nestarám sa), strapce má pomerne riedke, bobule stredné veľké a výrazne muškátovú chuť. Nabral som si tento rok vrúble, zasadil ich na lepšie miesto a mám v pláne sa im plnohodnotne venovať. Kvôli chuti hrozna.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Vinařská oblast Slezsko
- Kontaktovat uživatele:
Nastartoval?Mirob píše: ↑30 bře 2024, 17:33Kúpil som jednu sadenicu Muškát Poloskei na koreni so4. Ako jediná zo 4 druhov mi nevyrašila. Asi bude pravda, čo písali na jednom maďarskom fóre, že je extrémne citlivá na mráz a ja som ju zasadil 29.2. do zeme a asi ju tých pár nocí s -2 °C zničilo. Moja chyba, nezasypal som vršok pod piesok.
-
- Kraj: Bratislavský, Pezinok
- Kontaktovat uživatele:
Áno vyrašil aj Poloskei asi mesiac po vysadení, ale mal som nervy, iné odordy už mali 15 cm výhony :)
-
- Kraj: Nitra
- Kontaktovat uživatele:
Ahojte,
PM mam na RH vedeni, skusali ste niekto kordon? Rastie mi dost silno, tak by som namiesto 2ks na RH jeden zrusil a z druheho potiahol rameno na kordon.
PM mam na RH vedeni, skusali ste niekto kordon? Rastie mi dost silno, tak by som namiesto 2ks na RH jeden zrusil a z druheho potiahol rameno na kordon.
Nitra, juhozapadny svah.
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lora, Arkadia, Denal, Einset Seedless, Lakemont, Reliance, Canadice
+nezname mustove odrody ponechane na jedlo
Nerodili:
Aladdin, Bogema, Bravissimo, Cimus, Darja, Dyňka, Geliodor, Polonez 50, Skazka, Zolotce
Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lora, Arkadia, Denal, Einset Seedless, Lakemont, Reliance, Canadice
Nerodili:
Aladdin, Bogema, Bravissimo, Cimus, Darja, Dyňka, Geliodor, Polonez 50, Skazka, Zolotce
-
- Kraj: Nitra
- Kontaktovat uživatele:
Tak taky pokus, vyviazane aj na kordon a ponechane aj tazne na urodu. Z tychto 2 krov PM by som chcel ponechat jeden a roztiahnut ho
Nitra, juhozapadny svah.
Nerodili:
Nerodili: