Nelson - velmi raná, bílá, muškátová, semenná, odolnost 3, -23°C

Odpovědět
Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Nelson - velmi raná, bílá, muškátová, semenná, odolnost 3, -23°C

Příspěvek od Mevik »

Synonyma: Нельсон
Barva: bílá
Původ: Nelson vyšlechtil na Ukrajině Alexandr Burdak
Charakteristika odrůdy: Listy:
Růst: silný
Doba zrání: velmi raná
Květ: hermafroditní (oboupohlavní)
Hrozen a bobule: Hrozen velký, 600-1400 g, bobule žluté barvy oválného tvaru, hmotnost bobulí 12-15 g. Chuť silně muškátová.
Obsah cukrů a kyselin:
Vyzrávání výhonů: dobré
Počet hroznů na výhon:
Zatížení, řez:
Odolnost k mrazu: dobrá (-23°C)
Odolnost k houbovým chorobám: odolnost k plísni révové podle dosavadní zkušeností vyšší. Odolnost k padlí střední.
Zakořeňování:

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Re: Nelson - velmi raná, bílá, muškátová, semenná, odolnost 3, -23°C

Příspěvek od Mevik »

Nelson je již starší odrůda Alexandra Burdaka. Je velmi raná, ale ne nejranější. Údaje o velikosti hroznů a bobulí jsou podle mne přehnané. Bobule jsem zatím měl tak do 10 g a hrozny do 500 g. Je ovšem pravda, že keř zatím moc silně neroste, na videích jsem viděl hrozny i přes kilogram, ovšem bobule 15 g  nedosahovaly.
Jinými slovy - celkem průměrná odrůda.
Co je na Nelsonu výjimečné, je jeho chuť. Velmi silný muškát a jak tvrdí má mlsná žena, s medovými tóny. Med v chuti cítili i jiní návštěvníci.
Nelson rozhodně patří mezi nejzajímavější muškáty na mém vinohradu.
Nelson 20220828.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Mevik píše:
31 srp 2022, 06:55
Co je na Nelsonu výjimečné, je jeho chuť. Velmi silný muškát a jak tvrdí má mlsná žena, s medovými tóny. Med v chuti cítili i jiní návštěvníci. Nelson rozhodně patří mezi nejzajímavější muškáty na mém vinohradu.

Potvrdzujem, že Nelson bola odroda, ktorá ma na ochutnávke u Mevika zaujala absolútne najviac. Išli sme v rade a chutnali odrodu za odrodou, ktoré chutili od podpriemerne-priemerne-veľmi dobre-výborne, no a potom prišiel Nelson, ktorý mňa osobne posadil na zadok. Asi absolútne najlepší muškát aký som kedy jedol a to som už tento rok a v ten deň pojedol dosť muškátov z odrôd Prima Ukrajiny, Valjok, Darja, Arni, Muskat Dijovskij,... Každý z nás má iné chuťové preferencie a aj rok a podmienky sú vždy iné ale skrátka Nelson u Mevika bol pre mňa osobne totálna "pecka". Mám ho na zozname, odrôd, ktoré by som určite chcel dovrúbľovať, lebo miesto na novú výsadbu už nemám.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolových odrôd
cez zimu 2024/2025 sa to znovu trochu zvrhlo a jar budem začínať so 73 odrodami (48 bezsemenných)
vysnívaný cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Mě Nelson zaujal také až tak, že jsem si jej napsal, je velmi dobrý, muškát je velmi silný, ale stále si nejsem jistý, jestli to na mě není až moc, podobně moc, jako to má např. Garold. Ten je pro někoho možná až moc navoněný. Neříkám, že to Nelson má stejně a že má chuť podobnou, ale ta síla muškátu může být pro někoho prostě až příliš. Je to potřeba okoštovat a pak se rozhodnout. Každopádně jsem v chuti kromě muškátu cítil ještě nějakou postranní příchuť, kterou neumím popsat a která mě od toho odrazuje, ale to může být jenom můj dojem. Každopádně pro mě je chuťově nejlepší muškátová jiná odrůda a to Darja a možná (neměl jsem možnost porovnat vedle sebe ve stejný okamžik) Gran Pri. A je mnoho dalších skvělých odrůd, třeba mě letos hodně chutná Livia a Rosa Ranaja. Obecně je muškátových odrůd mraky a každá má ten svůj muškát trochu jiný, někam posunutý a je velmi zajímavé, když máte před sebou několik střapců různých odrůd a koštujete jednu po druhé a porovnáváte tam a zpět, jako jsme to udělali s Markem, Lubem a Michalem u nás na koštovačce. Do toho pak ale vstoupí další vlastnosti odrůd a je potřeba to zohlednit. Navíc se stejná odrůda chová často zcela jinak na různých stanovištích. Myslím, že u mě kluci trošku prozřeli, jak také může vypadat pěstování, jak vypadá v mojí poloze 3., 4. a více letý keř (to co já pěstuji 5 a víc let, oni mají za 2 roky atd.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred_ik »

Nelson jsem měl vysazený, ale protože jsem vysazený na odolné odrůdy, zrušil jsem ho. Odolnost k plísni révové byla nízká.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Musím lehce poopravit svoje hodnocení chuti. Asi týden po prvním okoštování jsem měl možnost zkusit znovu a buď se mi změnila chuť, nebo Nelson víc dozrál, každopádně chuť byla opravdu vynikající. Až tak, že uvažuji o vysazení.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 3x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, Dyňka, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, 1x Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
01 říj 2022, 12:20
Musím lehce poopravit svoje hodnocení chuti. Asi týden po prvním okoštování jsem měl možnost zkusit znovu a buď se mi změnila chuť, nebo Nelson víc dozrál, každopádně chuť byla opravdu vynikající. Až tak, že uvažuji o vysazení.

Ahoj , no ako sadis nelsona? sice vidim v podpise ze mas objednany , uvazujem aj ja o nastepeni len ma trosku odrdza ze bredik vravi ze je malo odolni plesni.....
Mozes mi napisat co ti vadilo na Valjokovi a Artekovi? ;-)

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
  • Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
  • Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik

• Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, Nelson bych chtěl na jaře roubovat / očkovat. Co mi na nich vadí jsem tady psal už několikrát. Poslal jsem ti to do SZ.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dzordzik píše:
26 lis 2022, 16:07
Ahoj, Nelson bych chtěl na jaře roubovat / očkovat. Co mi na nich vadí jsem tady psal už několikrát. Poslal jsem ti to do SZ.

Ahoj , navrubloval si Nelsona? ja by som ho chel velmi koli chuti len vaham koli Bredikovej odpovedi ze je velmi slabo odolny k plesni.....nebyt tejto odpovede uz by bol umna....

• Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 2x , Maria 3x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Zolotce
  • Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Grand Prix 2x , Piros
  • Lara , Efiop , Lord , Krasa Balok , Ivanka , Dominik

• Vedro : Slava Ukraine , Vanilla , Jutal , Muscat Ljubimij , Cernobaevka , Bajkonour 2x , Vecernyj Minsk , Krasavcik , Sedevr , Maria , Senator Burdaka

• Košice-Okolie, 330 mnm.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Ahoj, ano, ale ani přes X roubů se ani jeden nechytil, tak jsem ho vysadil. Zatím jsem na něm perenu neviděl a to už jí pár odrůd je napadeno.

Lgrep
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lgrep »

Jak je na tom Nelson v porovnání s Gran Pri? 
Nelson je dle Bred_ika málo odolný, proto ho zrušil, jak hodnotíte odolnost ostatní ve svých podmínkách?
Jak hodnotíte Nelson vs. Gran Pri z hlediska chuti?
Oba by měly být silný muškát. Gran Pri mnozí (nejen) letos hodnotili v žebříčku dle chuti hodně vysoko, Nelson jste letos moc nezmiňovali, takže kdyby jste měli jeden z nich vybrat, který by to byl?  

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Nelson je určitě výrazně méně odolný, alespoň u mě tomu tak je, než GP. GP má velmi sladký a takový "nežný" muškát, delikátní, zatímco Nelson je pro mě něco jako obdoba Garoldu, má ho silnější a takový parfémovější. Už jsem to tady jednou psal, že to při prvním ochutnání bylo na mě až moc muškátové. TO se ale s postupným dozráváním změnilo a později už to tak silné nebylo. Nelson není pro někoho, kdo preferuje pěstování bez použití ošetření proti plísni. Já letos neošetřoval a sice to nakonec dal, ale listy v dobrém stavu rozhodně neměl, zatímco GP docela ano. Nelson není nějaká převratná odrůda, po které má smysl se honit, můj názor. Chce to ochutnat a pak se rozhodnout.

Odpovědět

Zpět na „Semenné“