Výroba burčáku
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Výroba burčáku
Pořád špekuluji jak mít burčák třeba na vánoce. Zamražený nic moc, z koncentrátu moštu co prodávají vinařské potřeby to nejde tak poraďte jak burčák jinak. Zamrazit šťávu nebo spazterizovat a podle potřeby rozkvasit? Z martiňáků to jde tak ještě v listopadu,tak solaris letos půjde. . Burčák už se dá pořídit, ale na ten pravej a hodně ,je třeba ještě týden počkat. Machuča z Valtic se již chystá. Každoročně jsem na burčák doslova nadržen.
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 621
- Registrován: 30 led 2020, 18:17
- Kraj: Strakaté Onice, Prácheňský kr.
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Odpověděl jste si už sám: zmrazit mošt, před Vánoci rozmrazit, naočkovat kvasinkami, mírně přihřát a už to frčí!
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 2136
- Registrován: 07 úno 2020, 20:17
- Bydliště: Třemešná, 390 m.n.m
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
V podstatě jednoduché
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Při návratu z "Morávky " na konci Znojma zajíždíme pro burčák na doma do vinotéky Vínovín. Mají většinou bílej i červenej. Zajeli jsme tam i na poslední chvíli asi 25.listopadu.Už neměly a tak hned vedle otevřel vinotéku Malovaný sklep. Bohužel podle svěžích srpnových a zářijových burčáků tento z veltlínu nic moc. Není nad ty první z irsaye a muškátu.
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Kamarád v Novosedlých na staré hoře, západní svah k Dyji vyklučil část vavřince a sadil loni čtyři řádky, jednu z nich solaris, v sobotu 15.8. posbíral část, 80l moštu na burčák, 22čnm,moc pěkné na datum a letošní rok. Dnes šly sebrat zbytek již na vínko. Ranější než irsay, super na první burčák
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 1066
- Registrován: 30 led 2020, 12:53
- Bydliště: Břeclav
- Kraj: Jihomoravský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Kurňa, už je to tady. Venku na slunku padesát, a ten u Valtic u silnice se ani nehne. Však pražáci to vychlemtají.....
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Tož konečně je to tady,každoroční očekávání, první z tuzemska je v nabídce, ze skleníku doma vše k jídlu, venku již k ochutnání včetně solarisu na burčák ,nikde v recepisech není napsáno, že se nesmí dosladit a tak praktici píší burčák již při 13% přirodního cukru hroznů a do 18 dosladit (wine. cz)
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Tož dneska konečně,na čr1 ve zprávách, že Valtice začínají sbírat austovskij na burčák.Na vejkend bude o týden dříve než loni. Píšou na deník. ČZ, že je dříve než solaris, má někdo srovnání. O burčáku melu už pár týdnů a perlička, manželka mně posílá ostříhat a říkám "až bude burčák "
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 374
- Registrován: 24 srp 2020, 21:45
- Bydliště: Zdiby, Praha - Východ
- Kraj: Středočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Letos se mi burčák nepovedl, nevím proč. Vylisoval jsem asi 3l šťávy z odrůdu Venus a Muscat Blue, jednalo se o hodně přezrálé zbytky, čisté a přebrané bobulky, cukernatost 21,5 Brix. Takto sladký mošt nikdy nedoslazuji, vždy asi za 4-5 dní začíná bublat a je skvělý. Letos nic, asi po 10ti dnech jsem změřil cukernatost a byla 5 Brix. Burčák už byl pryč a z moštu bylo mladé víno. Nechal jsem ho ještě "dojít", pak jsem si dával 2 sklenky denně, nebylo to špatné, ale těšil jsem se na burčák. Píši to proto, jestli má někdo zkušenost, že kvašení projde bez bublání v kvasné zátce. Kontroloval jsem to několikrát denně, ani voda v zátce žádná nevybublala, takže se to nestalo ani v noci. Pro mě je poučení: nečekat na bublání ale průběžně ochutnávat.
Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce
-
- Aktivní člen
- Příspěvky: 181
- Registrován: 20 úno 2020, 18:49
- Bydliště: Holašovice
- Kraj: Jihočeský
- Kontaktovat uživatele:
Re: Výroba burčáku
Možná netěsnost zátky , nepoužívám žádné bublající baňky, jenom na demižonu nebo soudku nechám povolený závit , nebo ne úplně zaraženou zátku. Že to již , nebo ještě kvasí se dobře pozná i podle barvy moštu nebo zlomeného mydláku,
Pěstované odrůdy Akademik 3×, Aladin 2×, Augustovskij 2×,Bago 3×,Bajkonur 2×, Baltica 2×, Bělehradský bezsemnný, Cabernet Cortis 59×,Citronyj Magarača, Čarli 2×, Dolgoždanyj 2×, Dornfelder 35×, Dubljanskij 93×, Galahad 3×, Garold 4×, Glenora 2x,Hibernal, Irinka, Irsay Oliver, Izabela, Julian 2x, Kišmiš 342, Modrý Portugal, Muscaris 44×, Muškát Moravský, Nachodka 3x, Pálava, Regent 45×, Rombik 2x, Solaris 61×, Somerset Seedless8x,Souvigner Gris 2x,Tajna Monacha 2x, Tramín Červený, Veles5x, Vostorg 3x
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Zrušené Chrupka bílá a růžová, Dubovskij rožovij,Jchd,Krystal,Liepajas dzintars,Nero,Panonia kinsche, Platovskij,Rondo,Veronika
Kdo je online
Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 host