Region Bratislava a blízke okolie

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Rony
Aktivní člen
Kraj: Zahorie -Juhozapadne Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Region Bratislava a blízke okolie

Příspěvek od Rony »

marek-ba píše:
13 zář 2023, 14:24
niečo je zasadené v záhrade, niečo som nechal v kvetináči a skúsim to prezimovať v záhradnej chatke - na skúšku. a na balkóne mám faraona - odrezky, čo majú asi 2,5-3,0 metre, takže tie strihnem po opade listov a dám na miesto v záhrade. 

možno otázka na ľudí z okolia bratislavy - aké odrody máte, s čím ste spokojní a čo by ste už viac nepestovali? 

mám na záhrade ešte 2 staré korene, do ktorých by som rád navrúbľoval v jari nové odrody ale neviem aké. 
preferoval by som nejaké stolové, žiadne labrusky. 
ak je tu niekto z okolia, čo by mi potom vedel podarovať odrezky zo strihania odrôd, ktoré nemám, tak budem veľmi vďačný. 

Ďakujem 

Urcite odporucam Svetlanu,
SUV
Rafinad
  dalej
Darja
aj Krescenskij sa javi dobre
ale v zasade si myslim, ze tu nejde specialne o odrody vhodne prave do lokality BA, takze aj v BA platia skusenosti ostatnych z fora.
Pre BA bude potreba kvalitnej neskorej odrody na zaver sezony, ale kvoli octomilkam je nejlepsia nejaka bleda odroda - vyber je slaby.
Odrezky budu na jar, (asi s vynimkou zoslabnuteho Rafinadu).

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
drobnoplode odolne: Bianka, Solaris, Briana, Othello
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

Rony píše:
14 zář 2023, 23:31
Urcite odporucam Svetlanu,
SUV
Rafinad
  dalej
Darja
aj Krescenskij sa javi dobre
ale v zasade si myslim, ze tu nejde specialne o odrody vhodne prave do lokality BA, takze aj v BA platia skusenosti ostatnych z fora.
Pre BA bude potreba kvalitnej neskorej odrody na zaver sezony, ale kvoli octomilkam je nejlepsia nejaka bleda odroda - vyber je slaby.
Odrezky budu na jar, (asi s vynimkou zoslabnuteho Rafinadu).

ahoj, ďakujem za rady. tá Svetlana vyzerá zaujímavo. 
určite sa ti ozvem koncom zimy a možno sa dohodneme. 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Caute, bratislavcania, pre info, ak by mal niekto zaujem, mozem sa koncom zimy podelit o odrezky nasledovnych odrod:
Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Nero, Veles, Rošfor a Skazka.
Martin

Bratislava - Vajnory, 130 mnm
2011: Vostorg
2021: Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Veles
2022: Zolotce, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka
2023: Anita
2024: Tajna monacha, Valjok
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj

marek-ba
Aktivní člen
Kraj: Bratislava IV
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od marek-ba »

Ahojte, máte niekto nejakú zaujímavú odrodu, z ktorej by ste vedeli dať odrezok na vrúbľovanie? 
mám dva korene, ktoré v jari plánujem prevrúbľovať a rád by som dal niečo osvedčené a zaujímavé. preferujem stolové bezkôstkové odrody. 
z mojich odrôd ešte nemám nič na rozdávanie - všetko mladé rastlinky, takže až budú budúci rok lepšie, rád posuniem odrezky aj ja. 

Záhrada - Bratislava - Dúbravka - rovinatá a veľmi slnečná, 181 mnm.
Vysadené (kupované) v r. 2022: Rhea, Vanessa
Zakorenené v roku 2023: Aladdin, Alexa, Anastazia, Arni, Cimus, Darja, Dašunja, Dolgoždannyj, Faraon, Galahad, Gordej, Chrust, Ivanka, Julian, Jupiter, Ladannyj 2, Lívia, Prima Ukraine, Rembo, Skazka, Super Extra, Veles, Zolotce
Zrušené: Ajvaz, Attila, Avgustin, Izabela, Katrusia, Konkordia, Muskat Blue, Muskat NY, Othello, Phoenix

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

No ako, kolegovci? Ostrihane mam a cca tretina krikov mi slzi. Ako ste na tom?
Martin

2021: Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Galahad, Veles

Andy
Aktivní člen
Kraj: Bratislavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Ako som písal inde, začal som kúsok, mierne roní, mne nevadí, horšie že som nemal balzam na staré drevo: ale dúfam že ak to ponatieram neskôr tak o nič nepríde

Stupava 210 m.n.m, západná rovina vedľa Malých Karpát, čiernozem, pod 4m íl, nad ním voda rôzne bohatej výšky podľa zrážok roka.
Malacky 160 m.n.m, rovina vedľa borovicového lesa, piesčito-zemitý povrch pôdy, postupne cez piesok a ílovatenie v 3m ílová platňa, na nej mierna hladina vody, podľa zrážok roka.
Záhrady prevzaté, odrody mne neznáme, prevažujú zrejme hybridy, modré, biele, ružové, asi 15 starých koreňov + z ich odrezkov asi 12ks dvojročných už mojich koreňov, stolové účely.

Bohous
Aktivní člen
Kraj: Středočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Réva je ostříhaná cca týden, počasí je u nás jako v dubnu, ale keře jsou zatím bez života a nic nikde neroní. Jen ať to počká, zima ještě určitě přijde...

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Tak zpět, při včerejší kontrole jsem zjistil, že už keře na velkých řezných ranách stařiny roní a rosolovatí. Ani zatření stromovým balzámem tomu nezamezí. Počítám, že letos všechno pomrzne, réva, meruňky, broskve, třešně a možná i jabloně. Na lísce jsem viděl hejno včel a to je nejbližší úl 1 km daleko. Bláznivé počasí.

Severní hranice Prahy, rovina na kopci 300 mnm. Barvy: plodí, ještě neplodí, zrušeno

Odrůdy: Adler, Arni, Augustovskij, Cimus, Dubovskij Rozovij, Galahad, Garold, Geliodor, Gran Pri, Chrupka Bílá, Chrust, Jupiter, Katalonia, Lorus, Madlenka, Mladen, Muscat Blue, Nero, Picurka, Polo Muscat, Poslanník, Rebeka, Rošfor, Skazka, Světlana, Šaráda UA, Vanessa, Venus, Zolotce

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ja by som to až tak zle nevidel, vosk ten tlak nevydrží, to je normálne, skôr má mať funkciu chrániť chvíľu rez pred patogénmi, kým stopka zaschne. Ak neprídu silné mrazy, všetko bude v poriadku. Medzi slzením a pučaním, môže byť rozdiel aj 10 týždňov. Slzenie začína pri teplote pôdy 7stC.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Bohous píše:
17 úno 2024, 09:34
Tak zpět, při včerejší kontrole jsem zjistil, že už keře na velkých řezných ranách stařiny roní a rosolovatí. Ani zatření stromovým balzámem tomu nezamezí. Počítám, že letos všechno pomrzne, réva, meruňky, broskve, třešně a možná i jabloně. Na lísce jsem viděl hejno včel a to je nejbližší úl 1 km daleko. Bláznivé počasí.

Ti, kteří mají ze slzení těžké spaní řezné rány překrývají igelitem a zavážou gumičkou. Pokud na to máš čas a chuť, šup do práce.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Bohous
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bohous »

Zatřel jsem to balzámem a uvidím😊.

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

tiez som mal snahu par rokov dozadu zatierat rezne rany, ale teraz to uz neriesim - striham vinic hned po vianociach a slzenie nie je nijak extremne.

LadaBlatna61
Aktivní člen
Kraj: Jihočeský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaBlatna61 »

Zatírání řezných ran u révy nemá smysl,ten tlak mízy si vždycky udělá cestu ven,já to řeším šikmým střihem kdy míza rychle steče i mimo pupeny,když to někde nejde tak dávám kloboučky vystříhané ze zásobníku na vajíčka,ten klobouček posadím na řeznou plochu,lehce přimáčknu a špendlíkem zajistím,míza tak nasaje do kloboučku a skapává mimo,takže je i dřevo pod střihem suché.Špendlíky mám nerezové,takže nezanechají nic rezivého ve dřevě.

Révu pěstuji v Blatné 440m.n.m Odrůdy - Attika,Arni,Arkadia,Avatar,Beloe čudo,Bohema,
Čornyj palec,Čornyj Kristal, Ester,Etalon,Galahad,Gran Pri,Garold,Geliodor,Glenora,Izumlenie,Katalonia,Kripton,Kodrjanka,Livia,Muskat blue,Poslanik,Pleven Ustojčivyj,Rošfor,Rumba,Rembo,Regent,Senator Burdaka,Super extra,Somerset Seedles,Skazka,Šarada UA,Super Ljalja,Vostorg.

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

V minulosti som kvoli vytekajucej miazge prisiel o ocko, s ktorym som ratal v dalsom roku, takze som natrhal kusy jemne flexibilnej latky a uvaezujem ich ako šál :-)
slzenie-m.jpg

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

matkoo píše:
18 úno 2024, 21:02
V minulosti som kvoli vytekajucej miazge prisiel o ocko, s ktorym som ratal v dalsom roku, takze som natrhal kusy jemne flexibilnej latky a uvaezujem ich ako šál :-)slzenie-m.jpg
ja si myslim, ze toto na obrazku nie je pripad, kedy miazga ohrozuje ocka.
Urcite suhlasim, ze miazga moze znicit ocka. Ja to pozorujem ale len pri velmi slabych ockach - pripady ked rastlina je prestepena, preockovana a chceme chranit ocka na vrubli. Alebo aj ked vlanajsie vruble maju len velmi slabe vyhonky a ocka, ktore budu mat pravdepodobne spociatku slaby rast. Tam vytekajuca miazga moze znicit take slabe ocka.
Ale dobre vyzrete ocka na dobre rastucom vyhone podla mna nie su ohrozene. Ved sa dlhe roky praktizuje kratky rez na 2 ocka a funguje to dobre aj ked nikto specialne nechrani ocka pred miazgou.
Preto ja chranim pred miazgou len velmi slabe ocka, vyhonky bud na celkom slabych sadeniciach alebo na prevrublovanych vyhonkoch.

Svetlana, Alexa, Rafinad, Slava Ukrajine Visneveckij (SUV), Skazka, Darja, Beloje Čudo, Aladdin, Anita, Landyš, Einset Seedless, Swenson Red, Chrust, Faraon, Ivanka, Vostorg, Vostorg Idealnyj, Super Extra, Supaga, Kreščenskij, Lanselot, Julian, Moldova, Saturn, Galachad, Garold, Lora, Eszter, Polloskei Muskotaly, Belyj Kokl, Sejanec Prodjusera, Vostorg novy cerveny, Čarli, Nadežda Azos, Slava Ukrajine Bacinskij SUB, Denal, Glaša, Ruslan, Prezent, Ataman, Moskovskij Cernyj, Veronika, Sfinx, Alexejevic, Nero
este neplodilo: Sommerset seedles, Jutal, Arni, Zolotce, Glenora, Tajna Monacha, Adler, Valjok, Everest, A-1704, Himrod, Lord, Jessenia, Venus, Jupiter, Geliodor, Cimus, Souvignier Gris

matkoo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matkoo »

Rony píše:
28 úno 2024, 12:32
ja si myslim, ze toto na obrazku nie je pripad, kedy miazga ohrozuje ocka.
Urcite suhlasim, ze miazga moze znicit ocka. Ja to pozorujem ale len pri velmi slabych ockach - pripady ked rastlina je prestepena, preockovana a chceme chranit ocka na vrubli. Alebo aj ked vlanajsie vruble maju len velmi slabe vyhonky a ocka, ktore budu mat pravdepodobne spociatku slaby rast. Tam vytekajuca miazga moze znicit take slabe ocka.

Mne sa to stalo minuly rok a ano, islo o dvojrocny krik a nebohe ocko bolo drobne.
Ale dobre vyzrete ocka na dobre rastucom vyhone podla mna nie su ohrozene. Ved sa dlhe roky praktizuje kratky rez na 2 ocka a funguje to dobre aj ked nikto specialne nechrani ocka pred miazgou.
Preto ja chranim pred miazgou len velmi slabe ocka, vyhonky bud na celkom slabych sadeniciach alebo na prevrublovanych vyhonkoch.
Verim, ze je to tak ako pises, ale toto vsetko riesim v case, ked este nie je moc roboty. Takze kazda prilezitost tvarit sa pred rodinou ako zaneprazdneny zahradkar pride vhod :-)

Martin

veja79
Kraj: Trnavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veja79 »

Ahoj, som tu nová. Kupili sme dom s velmi starym vinohradom tak sa v nom hrajkame :). Vacsina je Othelo, Presporak a Izabela potom par korenov rizling a veltlin , ktore sa nasim spristupom bez postrekov nepodarilo dopestovat. Preto chceme poskodene korene  a Izabelu zlikvidovat a nahradit par korenmi stoloveho hrozna. 
A tu je otazka ake odrody by ste odporucili JZ aby rezistentne bolo fakt rezistentne alebo teda minimum postrekov. Nestriekam lebo neviem vystihnut termin koli skusenostiam nie ze som uuupne proti. Islo by hlavne o stolove odrody s poziadavkami 1. Najviac rezistencia na choroby, 2. Chut, 3.biele a ruzove. 4. Poradit kombinaciu odrod s postupnym dozrievanim nech je co jest dlhšiu dobu. Specialna velkost strapca, bobule , tvar ci ine speciality su neni pre nas podstatne. Chceme zacat s blbuvzdornymi. Je tu niekto kto by poradil? Co som citala na nete popisky odrod boli nakonec od pestovatelov uplne ine.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Veja, za seba by som ti na začiatok odporúčal vysadiť a vyskúšať ako skoré odrody Somerset seedless (ružové) a možno Prima Ukrajiny (biele), ďalej o niečo neskôr zrejúci Jutal (je to síce tmavá odroda, čiže nespĺňa požadovanú farbu “biele alebo ružové” ale skutočne ju odporúčam vyskúšať), potom Adler (biele) a nakoniec neskorú Alexu (biele).
Všetky uvedené odrody vysadené na slnečnom, dobre vetranom mieste s dostatočne veľkými rozostupmi medzi rastlinami, čo sú najdôležitejšie požiadavky pre udržanie dobrého zdravotného stavu viniča, by sa v normálnych rokoch mali dať pestovať len so základnou chemickou ochranou pred kvitnutím a po odkvitnutí, eventuálne ešte podľa priebehu počasia a doby zretia s jedným bio postrekom (napr. Kumulusom) proti múčnatke, v našich končinách TT kraja niekedy začiatkom resp. v polovici júla (u Alexy v horších rokoch možno ešte raz aj začiatkom augusta).
Samozrejme je možné ich vyskúšať pestovať aj úplne bez postrekov ale to je už riziko, že s dosť veľkou pravdepodobnosťou zostanete bez úrody lebo múčnatka je aj u týchto odolnejšich odrôd hlavný problém.
Neskôr, keď sa bude dariť a bude ešte miesto, by som časom vyskúšal pridať Darju, Dyňku, Cimus, Kišmiš černý sultán, …
Ešte k tej “rezistencii”. Dalo by sa o nej veľa písať ale jednoduchšie pre každého začínajúceho pestovateľa bude si zafixovať a podľa toho sa aj riadiť, že úplná rezistencia neexistuje a je to len marketingový ťah predajcov, existujú len o niečo viac odolnejšie odrody (aspoň teda zatiaľ, budúce šľachtenie možno časom aj toto zmení). Ak niekto občas dokáže dopestovať vinič bez postrekov, tak je to skôr vzácna a ojedinelá výnimka, než pravidlo. Tzv. “samorodáky” osobne nepovažujem za vinič hodný pestovania ale to je len môj názor, ktorý nikomu nevnucujem.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Amen, není co dodat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

veja79 píše:
17 bře 2024, 14:11
Ahoj, som tu nová. Kupili sme dom s velmi starym vinohradom tak sa v nom hrajkame :). Vacsina je Othelo, Presporak a Izabela potom par korenov rizling a veltlin , ktore sa nasim spristupom bez postrekov nepodarilo dopestovat. Preto chceme poskodene korene  a Izabelu zlikvidovat a nahradit par korenmi stoloveho hrozna. 
A tu je otazka ake odrody by ste odporucili JZ aby rezistentne bolo fakt rezistentne alebo teda minimum postrekov. Nestriekam lebo neviem vystihnut termin koli skusenostiam nie ze som uuupne proti. Islo by hlavne o stolove odrody s poziadavkami 1. Najviac rezistencia na choroby, 2. Chut, 3.biele a ruzove. 4. Poradit kombinaciu odrod s postupnym dozrievanim nech je co jest dlhšiu dobu. Specialna velkost strapca, bobule , tvar ci ine speciality su neni pre nas podstatne. Chceme zacat s blbuvzdornymi. Je tu niekto kto by poradil? Co som citala na nete popisky odrod boli nakonec od pestovatelov uplne ine.

Cca podobny zamer som mal aj ja kedysi v r. 2013 - najvyssie kriterium odolnost, a sucasne stolove a co najlepsie. Bred_ik uz v tom case jasne tvrdil, ze da sa dopestovat stolove hrozno bez postreku proti perenospore (perena), ale u neho nie bez chemickych postrekov 2-3 proti mucnatke. Ja som to skusal najskor bez postrekov, nefungovalo to, potom s bio postrekmi - to pri doslednosti a dokladnosti pri cca 5-6 postrekoch by mohlo fungovat - ale hrozno bude aj tak ciastocne napadnute mucnatkou a bobule praskaju - nato idu octomilky, hrozno zahniva, treba ho cistit od pakazenych bobul. Velky problem moze narobit aj cierna hniloba (s nou sa bojuje velmi tazko, ona vyhrava) aj antraknoza.
Preto dnes robim 2 chemicke posteky + nato asi 3 bio postreky proti mucnatke.
Z otazky je citit, ze nemate zaujem sa piplat s hroznom a venovat mu vela casu, obetovat mu ine zaujmy. V takom pripade bud samorodaky Othello, Isabella, Dellaware a pod alebo pestovat 'rezistentne' stolove a striekat aj chemiou minimalne 2krat. Ja som som sa vydal touto cestou, kamarati, ktori maju stolove 'rezistenty' odmietaju striekat nemaju cca ziadnu urodu - znicena mucnatkou - ale maju aj Othello a to je naozaj blbuvzdorne a prinasa cca spolahlivo zdravu urodu aj bez starostlivosti.
Najdolezitejsie je, nerobit si iluzie, ze dopestujete stolove hrozno bez postrekov a s malou starostlivosou - tato cesta cca nema nadej na uspech.
Su potom odrody, ktore nie su stolove, a nie su samorodaky a maju vyssiu odolnost mucnatke ako akekolvelk stolove:
NY - 65.112.1, Sommerset Seedless, Supaga, Vanessa, Swenson red, Einset Seedless,    - tieto nie su sice take odolne mucnatke ako Othello, ale zvladaju vyrazne lepsie bio rezim ako stolove - toto plati pre suchy region  - lebo nemusia mat vsetky dostatocnu odolnost perene v dazdivych regionoch.

V trnavskom region pravdepodobne bude silny tlak mucnatky, tak potom nie su aplikovatelne skusenosti niektorych z fora, kde sa dari hroznu aj bez, alebo s mensim poctom postrekov.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Tak, tak, ak to má byť úplne bez postrekov tak potom jedine skúšať samorodák a ani ten nemusí pri zvýšenom tlaku chorôb takéto pestovanie zvládnuť každý rok, odhliadnuc od toho, že čistý samorodák je proti stolovým odrodám ktoré pestujem chuťovo pre mňa riadna "grcka" a v súčasnosti by som to do úst už nedal. Ešte som nestretol človeka, ktorému by chutil samorodák potom ako zjedol pár strapcov z odrôd, ktoré tu mnohí bežne pestujeme.
Skrátka znovu zopakujem "rezistencia" stolového viniča voči všetkých chorobám ale najmä voči múčnatke je v princípe marketingový blud, takže ak chcete pestovať vinič, budete musieť striekať ale odmenou za tú starostlivosť bude hrozno s chuťou akú zo supermarketového hrozna lebo samorodáku nikdy nespoznáte.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Marek1970 píše:
18 bře 2024, 10:50
.... Ešte som nestretol človeka, ktorému by chutil samorodák potom ako zjedol pár strapcov z odrôd, ktoré tu mnohí bežne pestujeme.

Ja poznam vela ludi, ktorym chutia samorodaky. V mojej najblizsej rodine vsetci. Dokonca ich radia medzi oblubene - vratane deti. Aj preto odrody, ktore su krizenci so samorodakmi ako Einset seedles, Vanessa, Swenson Red, Supaga radia tito chutovo medzi svoje topky. Ked su este niektore aj bezsemenne ako Einset Seedles, Vanessa - tak su to chutovky aj pre mna.

nevyhodou odrod ako Einset seedles, Vanessa, Swenson Red, Supaga a pod. je neraz vyrazne nizsia urodnost ako plodne stolove, lebo maju mensie strapce aj bobule.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Samoroďáky jsou hnus nejen chutí, ale hlavně konzistencí. Chápu že je někdo na ovocné chutě, ještě pochopím že má rád labrusku, ale cpát si dobrovolně do pusy něco co připomíná želé a ještě to má tuhou šupku, to mi už hlava nebere.

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Možná trapný dotaz mimo téma - ale co si má vlastně člověk jako já z naprosto nevinařské oblasti představit pod pojmem "samoroďák". To jsou nějaké staré odrůdy? Kdysi tady u jednoho statku rostla nějaká réva asi 70 let. Nikdy to nikdo neošetřoval, nikdy to nemělo chorobu, plodilo to jak blázen, bylo to modré ale hubu to křivilo řádně - slupka trpká, vnitřek bobule tak nějak divně sladký s nějakou pachutí vzadu ale hlavně vnitřek bobule měl konzistenci "jako guma". Jestli to byl samoroďák, tak, i přesto že chuť u mě není na prvním místě, tak to bych už nikdy do pusy nedal.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Dzordzik píše:
18 bře 2024, 13:14
Samoroďáky jsou hnus nejen chutí, ale hlavně konzistencí. Chápu že je někdo na ovocné chutě, ještě pochopím že má rád labrusku, ale cpát si dobrovolně do pusy něco co připomíná želé a ještě to má tuhou šupku, to mi už hlava nebere.

Ani toto nam chut nepokazi. Je super, ze su ludia, ktory vedia najst potesenie v tom co ini nevedia. Je to aj o nastaveni v hlave, nemat predsudky, tolerovat inakost, hladat to dobre aj tam kde nie je okazalo hned zrejme. Potom to je aj vec zvyku.
V trnavskom regione by sa malo darit kiwi. To je pre mna BIO ovocie cislo 1. Tam kde odolava jarnym mrazom, tam sa pestuje velmi jednoducho, zdrave a krasne celkom bez postrekov, s minimalnym usilim, pracnost je len - staci 1krat rocne ostrihat.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

dayofvictory píše:
18 bře 2024, 13:35
Možná trapný dotaz mimo téma - ale co si má vlastně člověk jako já z naprosto nevinařské oblasti představit pod pojmem "samoroďák". To jsou nějaké staré odrůdy? Kdysi tady u jednoho statku rostla nějaká réva asi 70 let. Nikdy to nikdo neošetřoval, nikdy to nemělo chorobu, plodilo to jak blázen, bylo to modré ale hubu to křivilo řádně - slupka trpká, vnitřek bobule tak nějak divně sladký s nějakou pachutí vzadu ale hlavně vnitřek bobule měl konzistenci "jako guma". Jestli to byl samoroďák, tak, i přesto že chuť u mě není na prvním místě, tak to bych už nikdy do pusy nedal.

Ano to asi bolo samorodak/ labruska. Su to prvotne krizence americkych velmi odolnych divorastucich odrod s europskymi. Napr. Othello, Isabella, Delaware, Bako, Noah,..

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Rony píše:
18 bře 2024, 13:37
V trnavskom regione by sa malo darit kiwi. To je pre mna BIO ovocie cislo 1. Tam kde odolava jarnym mrazom, tam sa pestuje velmi jednoducho, zdrave a krasne celkom bez postrekov, s minimalnym usilim, pracnost je len - staci 1krat rocne ostrihat.

Rony, no neviem, súhlasím s tým, že kiwi netreba absolútne striekať ale mne aj všetkým mojim známym kiwi raší oveľa skôr ako vinič a to je jedno či ide o Arguty, Chinensis alebo Deliciosy. Kiwi mi zmrzne dá sa povedať takmer každý rok zhruba na 80%. Aktuálne mali moje Arguty (6 rôznych odrôd) dnes ráno už asi 5 cm výhony. Predpokladám, že už po dnešnom mraze keď prídem domov z práce zistím, že sú spálené na tabak. Kiwi vymŕzajú možno ešte viac ako marhule a museli by mať skutočne nejakú exkluzívnu polohu aby priniesli pravidelnú úrodu. Michal (haco) v Trenčíne ich má super umiestnené pri západnej stene garáže ale asi ich bude tiež dnešnú a zajtrajšiu noc zakrývať, lebo predpokladám, že už aj v Trenčíne sú riadne narašené, ak už tiež nemajú ako u mňa krátke výhony.

blízko Piešťan,160 mnm

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Rony píše:
18 bře 2024, 13:37
Ani toto nam chut nepokazi. Je super, ze su ludia, ktory vedia najst potesenie v tom co ini nevedia. Je to aj o nastaveni v hlave, nemat predsudky, tolerovat inakost, hladat to dobre aj tam kde nie je okazalo hned zrejme. Potom to je aj vec zvyku.

V pořádku, já to toleruju, jenom mi to hlava nebere. Ale je fakt, že lidem chutná kde co, tak proč ne samoroďáky. Kiwi je super. Já ho nepěstuji, ale mám ho moc rád. Třeba někdy.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

dayofvictory píše:

Ano, to je přesně ono.

haco
Aktivní člen
Kraj: Trenciansky. SR
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od haco »

Marek1970 píše:
18 bře 2024, 15:18
...museli by mať skutočne nejakú exkluzívnu polohu aby priniesli pravidelnú úrodu. Michal (haco) v Trenčíne ich má super umiestnené pri západnej stene garáže ale asi ich bude tiež dnešnú a zajtrajšiu noc zakrývať, lebo predpokladám, že už aj v Trenčíne sú riadne narašené, ak už tiež nemajú ako u mňa krátke výhony.

napriek pritienenej polohe maju arguty uz 5-6 listkov a chinesky sa uz tiez rozvijaju. takze vecer, uz po tme, som nabehol s bielou netkankou a ponatahoval kam sa dalo... uvidim ci to vobec pomoze, lebo kosa je uz teraz fest. 

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Marek1970 píše:
18 bře 2024, 15:18
Rony, no neviem, súhlasím s tým, že kiwi netreba absolútne striekať ale mne aj všetkým mojim známym kiwi raší oveľa skôr ako vinič a to je jedno či ide o Arguty, Chinensis alebo Deliciosy. Kiwi mi zmrzne dá sa povedať takmer každý rok zhruba na 80%. Aktuálne mali moje Arguty (6 rôznych odrôd) dnes ráno už asi 5 cm výhony. Predpokladám, že už po dnešnom mraze keď prídem domov z práce zistím, že sú spálené na tabak. Kiwi vymŕzajú možno ešte viac ako marhule a museli by mať skutočne nejakú exkluzívnu polohu aby priniesli pravidelnú úrodu. Michal (haco) v Trenčíne ich má super umiestnené pri západnej stene garáže ale asi ich bude tiež dnešnú a zajtrajšiu noc zakrývať, lebo predpokladám, že už aj v Trenčíne sú riadne narašené, ak už tiež nemajú ako u mňa krátke výhony.

U mna na Zahorskej strane pod Karpatami kiwi Hayward este nerasia, nie su viac narasene ako vinic. Ale drobnoplode kiwi uz su narasene cca 4-5cm, tie rasia asi 2 tyzdne skor a tie mozu pomrznut. Hayward omnoho lepsie odolavaju mrazom ako marhule a lepsie aj ako broskyne. Vinic je o kusok odolnejsi. Ale pamatam si aj davno pred 8 rokmi, ze vinic pomrzol na jar viac ako kiwi H. 
Kiwi je blizko domu na pergole, ale je to aj tak hodne veterna poloha. Ak je moznost treba kiwi sadit blizko domu, muru - teda niecomu co ma velku akumulacnu schopnost a teda tlmi jarne mrazy.
Kiwi Hayward, Bruno a podobne u znamych v Bratislave nezmrzlo uz cca 30 rokov ani raz - tam to rasi cca 10 dni skor ako u mna.

Naposledy upravil(a) Rony dne 19 bře 2024, 10:59, celkem upraveno 1 x.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

dayofvictory píše:

Definícia samoroďáku by bola asi niečo ako "slizká gélová gulička kyslej chuti obalená tuhou šupkou, uprostred ktorej sa nachádzajú tuhé broky". 

Inak vďaka aj Rony, Marek, Jirka .. za peknú zbierku názorov na tému samorodého hrozna. Ja som začal pestovať ušľachtilé odrody práve z dôvodu, že mi samoroďáky, ktoré sa pestovali u nás, len krivili hubu, jesť sa to nedalo, resp. prvých pár bobúľ sa človek ešte prekonal, ale viac to už bolo ako forma mučenia. Pritom sa nepovažujem za fajnového konzumenta, mám rád aj kyslé ovocie, ako napr. ríbezle.
Ale napadlo mi ešte na margo samoroďákov toto: Väčšina ľudí, ktorí ich pestujú, tak robia v štýle "zasaď a zabudni". Potom sa tie liany liepajú po stenách hospodárskych budov, a keďže dokážu rásť aj v podmienkach bez akejkoľvek opatery, tak v typických prípadoch sú ponechané samé na seba aj čo sa týka strihu, nehovoriac o nejakom normovaní množstva úrody. A tu sme pri našej téme preťažovania koreňa úrodou. V niektorých prípadoch ide o preťaženie až extrémne - ide o prípady nepoučených záhradkárov, ktorí si o pestovaní hrozna nezistia naozaj nič len rovno pestujú a ťahajú všetky letorasty do výšky, kde sa zvyčajne druhým rokom ponechajú napospas. Prípadne ešte niektorí pre istotu zastrihnú letorast za prvým strapcom, "aby listy nebrali živiny", ako vravia niektorí miestni filozofi. Koreň to vždy nejako prežije, na to je samorodý vinič dostatočne životaschopnou rastlinou, ale tie bobule sú potom príšerne kyslé predovšetkým kvôli tomu nepomeru množstva úrody a schopnosti akumulovania cukrov.

No a potom keď už som si na samoroďáky urobil svoj názor, získal som jednu korektívnu skúsenosť s odrodou, ku ktorej som sa dostal náhodou (z nevedomosti, na začiatku môjho pestovania). Zobral som v nejakom obchode do rúk nejaké sadenice a na základe popisu z laminovanej ceduľky som sa rozhodol, že si niečo nasadím ku plotu. Jednou z nich bolo ružové Othello, na ktorom ma zaujala informácia, že má údajne jahodovú chuť. Tak som si povedal, prečo nie, vyskúšam. Zasadil som ju na zlé miesto, zatienené susedovou jabloňou a milé Othello mi takmer vykapalo, oslabené hubovými chorobami. Potom som ho asi trojročné presadil na lepšie miesto a teraz jeho chuť pri plnom dozretí považujem za lahôdkovú. Je to však diametrálne iná chuť, než ostatné samoroďáky, ktoré sa pestujú široko-ďaleko. V každom prípade som sa rozhodol, že jeden odrezok z neho si ešte zakorením, nerád by som oň prišiel, ak by náhodou pôvodný koreň pošiel - už totiž nepoznám nikoho, kto by túto odrodu pestoval v celom mojom okolí.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

andrejZA píše:
19 bře 2024, 10:42
... milé Othello mi takmer vykapalo, oslabené hubovými chorobami 

To len potvrdzuje, že nič nie je rezistentné ani ten samorodák, len je odolnejší, čiže až na pár vzácnych výnimiek to absolútne bez akéhokoľvek striekania skrátka dlhodobo nejde.

blízko Piešťan,160 mnm

veja79
Kraj: Trnavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od veja79 »

Rony píše:
18 bře 2024, 10:20
Cca podobny zamer som mal aj ja kedysi v r. 2013 - najvyssie kriterium odolnost, a sucasne stolove a co najlepsie. Bred_ik uz v tom case jasne tvrdil, ze da sa dopestovat stolove hrozno bez postreku proti perenospore (perena), ale u neho nie bez chemickych postrekov 2-3 proti mucnatke. Ja som to skusal najskor bez postrekov, nefungovalo to, potom s bio postrekmi - to pri doslednosti a dokladnosti pri cca 5-6 postrekoch by mohlo fungovat - ale hrozno bude aj tak ciastocne napadnute mucnatkou a bobule praskaju - nato idu octomilky, hrozno zahniva, treba ho cistit od pakazenych bobul. Velky problem moze narobit aj cierna hniloba (s nou sa bojuje velmi tazko, ona vyhrava) aj antraknoza.
Preto dnes robim 2 chemicke posteky + nato asi 3 bio postreky proti mucnatke.
Z otazky je citit, ze nemate zaujem sa piplat s hroznom a venovat mu vela casu, obetovat mu ine zaujmy. V takom pripade bud samorodaky Othello, Isabella, Dellaware a pod alebo pestovat 'rezistentne' stolove a striekat aj chemiou minimalne 2krat. Ja som som sa vydal touto cestou, kamarati, ktori maju stolove 'rezistenty' odmietaju striekat nemaju cca ziadnu urodu - znicena mucnatkou - ale maju aj Othello a to je naozaj blbuvzdorne a prinasa cca spolahlivo zdravu urodu aj bez starostlivosti.
Najdolezitejsie je, nerobit si iluzie, ze dopestujete stolove hrozno bez postrekov a s malou starostlivosou - tato cesta cca nema nadej na uspech.
Su potom odrody, ktore nie su stolove, a nie su samorodaky a maju vyssiu odolnost mucnatke ako akekolvelk stolove:
NY - 65.112.1, Sommerset Seedless, Supaga, Vanessa, Swenson red, Einset Seedless,    - tieto nie su sice take odolne mucnatke ako Othello, ale zvladaju vyrazne lepsie bio rezim ako stolove - toto plati pre suchy region  - lebo nemusia mat vsetky dostatocnu odolnost perene v dazdivych regionoch.

V trnavskom region pravdepodobne bude silny tlak mucnatky, tak potom nie su aplikovatelne skusenosti niektorych z fora, kde sa dari hroznu aj bez, alebo s mensim poctom postrekov.

Moc dakujem za obsiahlu odpoved, moc to pomohlo pri upraveni očakávaní 😁. Len na upresnenie, nie ze by sme sa nechceli starat o hrozno ale momentalne sme uplni amateri a viem ze teraz nema vyznam kupit exkluzivny koren a staci jeden riadne nevystihnuty termin postreku a uroda je fuc. Myslim, ze bude pre nas na tento cas zabudnut na stolove a zacat s dacim menej narocnym - dva tri postreky urcite zvladneme. Z tych co si odporucil si aj daco jedol? Co je chutovo najprijatelnejsie? Izabelu nezjem, Presporak mi chuti a tomu sa u nas dari - aj cukornatost nad 20 ziadne trbke bobule..Verim, ze so skusenostami aj my raz budeme pestovat hodnotnejsie odrody a bude sa im u nas darit.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... zdravím Veja, my tu sme všetko amatéri  ;-)..... no možno jeden 1-2 kusy, na každú stranu Moravy, sú profesionálnejší vinohradníci. Mnohí tradiční vinohradníci sa musia za hlavu chytať, keď len čítajú o našom reze a tvaroch, či skôr patvaroch  :lol:. Výsledky a radosť ale máme , takže, normálne skočiť do vody a plávať. Vyššie uvedené odrody, ktoré odporúčali chalani, sú určite super aj na začiatok. Načo strácať čas, život je rýchly a krátky, nie sme korytnačky. Na tomto fóre je už toľko informácií, že po prečítaní, sa nájde odpoveď na 90% otázok. Na samoroďáky treba zabudnúť , strata času, odporné na jedenie, niektoré sú tak prearomatizované, že Zolotce je proti nim voda bez chuti a vône, zároveň tá šupka oddelená od slizkej dužiny, no fuj  :o..... trochu samozrejme preháňam :-). Pre mńa sú najchutnejšie na začiatok pestovania: Jupiter,  Daria, Prima Ukrajiny, Dyňka, Arni.......pre deti určite Cimus, Bravissimo

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Lubo píše:
19 bře 2024, 20:10
... zdravím Veja, my tu sme všetko amatéri  ;-)..... no možno jeden 1-2 kusy, na každú stranu Moravy, sú profesionálnejší vinohradníci. Mnohí tradiční vinohradníci sa musia za hlavu chytať, keď len čítajú o našom reze a tvaroch, či skôr patvaroch  :lol:. Výsledky a radosť ale máme , takže, normálne skočiť do vody a plávať. Vyššie uvedené odrody, ktoré odporúčali chalani, sú určite super aj na začiatok. Načo strácať čas, život je rýchly a krátky, nie sme korytnačky. Na tomto fóre je už toľko informácií, že po prečítaní, sa nájde odpoveď na 90% otázok. Na samoroďáky treba zabudnúť , strata času, odporné na jedenie, niektoré sú tak prearomatizované, že Zolotce je proti nim voda bez chuti a vône, zároveň tá šupka oddelená od slizkej dužiny, no fuj  :o..... trochu samozrejme preháňam :-). Pre mńa sú najchutnejšie na začiatok pestovania: Jupiter,  Daria, Prima Ukrajiny, Dyňka, Arni.......pre deti určite Cimus, Bravissimo

Treba si byt vedomi, ze pri velkej vetsine vsetkych sucasnych aj minulych odporucani odrody tu na fore, ludia na celkom najvyssie kriterium hodnotenia beru chut. Pri tych odporucanych odrodach a pre zaciatocnika ber ako nevyhnutne 2-3 systemove chemicke postreky napr. s Dynali proti mucnatke. (velky nadsenec by to mohol dat aj v BIO rezime) Ak si v pohode s takymi postrekmi, tak take odporucania su aj pre teba vhodne.
Pre toho kto chce redukovat chemicke postreky a sucasne nechce samorodaky, ale vyssiu vahu kladie na odolnost ako na velke strapce, bobule, klasicku hroznovu chut tam by som to najskor skusil s:
NY - 65.112.1, Sommerset Seedless, Supaga, Vanessa, Swenson red, Einset Seedless
s tych odrod co pestujem a rodia radim chut v poradi:
Einset Seedless, Vanessa, Swenson red, Supaga
Sommerset Seedless  udajne vyborna chut ale velmi male bobule,
velmi specialny je udajne NY - 65.112.1 - lebo sa da pestovat bez postrekov, ma vetsie bobule a nema chut samorodakov,  ten by mohol byt TOP pri uvedenych kriteriach - pestuje ho Mevik - neviem ci aj z ineho zdroja je zohnatelny, mozno z Polska.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Rony píše:
19 bře 2024, 22:45
velmi specialny je udajne NY - 65.112.1 - lebo sa da pestovat bez postrekov, ma vetsie bobule a nema chut samorodakov,  ten by mohol byt TOP pri uvedenych kriteriach - pestuje ho Mevik - neviem ci aj z ineho zdroja je zohnatelny, mozno z Polska.

Toto už bohužel neplatí. Letos tuto odrůdu u Mevika choroby napadly tak silně, že byla kompletně bez úrody, pokud si dobře vzpomínám. Je potřeba se smířit s tím, že stolové odrůdy, které by se nemusely vůbec stříkat ještě nejsou běžným lidem dostupné a s 2 postřiky proti padlí, před a po květu, je třeba počítat. Pro začítečníka jsou pokusy o bio vyloženě nevhodné, jenom ho to odradí tím, že bude věčně bez úrody. Později, až bude přesně vědět co dělá a na co si dát pozor, může bio režim zkusit.

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Komu sa zdaju samorodaky odporne odporucam vyskusat chut surovych listov liecivej rastliny Štetka lesná - dipsacus fullonum:
https://herbariumprojekt.sk/produkt/ste ... tura-50ml/
https://www.nasa-bylinkaren.sk/stetka-lesna

Ak to vyskusate som si isty, ze si vdacne date aj samorodak na zlepsenie chute.
Ta chut je najhorsia ako co som mal kedy v zivote v ustach a to moji blizki vedia, ze ja zjem cca vpohode takmer vsetko, aj aronia mi chuti.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Jo, to je fakt útěcha. Aby mi samoroďáky nepřišly tak hrozné, můžu trénovat na něčem ještě horším😀

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Rony píše:
18 bře 2024, 22:36
U mna na Zahorskej strane pod Karpatami kiwi Hayward este nerasia, nie su viac narasene ako vinic. Ale drobnoplode kiwi uz su narasene cca 4-5cm, tie rasia asi 2 tyzdne skor a tie mozu pomrznut. Hayward omnoho lepsie odolavaju mrazom ako marhule a lepsie aj ako broskyne. Vinic je o kusok odolnejsi. Ale pamatam si aj davno pred 8 rokmi, ze vinic pomrzol na jar viac ako kiwi H. 
Kiwi je blizko domu na pergole, ale je to aj tak hodne veterna poloha. Ak je moznost treba kiwi sadit blizko domu, muru - teda niecomu co ma velku akumulacnu schopnost a teda tlmi jarne mrazy.
Kiwi Hayward, Bruno a podobne u znamych v Bratislave nezmrzlo uz cca 30 rokov ani raz - tam to rasi cca 10 dni skor ako u mna.

No vidíš Rony, ja mám "klasické Kiwi z väčšej časti už spálené. O Argutách už radšej ani nepíšem, vysadené na severozápadnej strane betónového plota mali na začiatku týždňa výhony 5-10 cm. Píšem mali, lebo je jasné ako dopadli pri niekoľkohodinovom mraze -4 stupne. Mne skrátka kiwi raší oveľa, oveľa skôr ako vinič, je pravda ale, že nepestujem Hayward ale iné odrody. Takto už po včerajšom ráne vyzeralo žltoplodé kiwi, dnes bol mráz ešte väčší, takže ...  :-( :

Přílohy
IMG_20240319_152031.jpg

blízko Piešťan,160 mnm

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Marek1970 píše:
20 bře 2024, 08:49
No vidíš Rony, ja mám "klasické Kiwi z väčšej časti už spálené. O Argutách už radšej ani nepíšem, vysadené na severozápadnej strane betónového plota mali na začiatku týždňa výhony 5-10 cm. Píšem mali, lebo je jasné ako dopadli pri niekoľkohodinovom mraze -4 stupne. Mne skrátka kiwi raší oveľa, oveľa skôr ako vinič, je pravda ale, že nepestujem Hayward ale iné odrody. Takto už po včerajšom ráne vyzeralo žltoplodé kiwi, dnes bol mráz ešte väčší, takže ...  :-(

Moji 2 susedia, len par desiatok metrov odo mna tiez vzdali pestovanie kiwi, lebo im vymrzalo. Mali rozne odrody, ale neviem ake. Jeden z nich, ked videl moje kiwi, tak to skusa znova. Este viem, ze v dalsej zahrade hned pod lesom o nieco vyssie ako som ja - tiez sa mu cca vyse 15 rokov dari pestovat velkoplode kiwi - on ich zacal pestovat este skor ako ja. Ale nechodim okolo - tak neviem ci a ako casto mu omrznu. Ma to podobne ako ja na pergole pri dome. Odrodu tiez neviem.
Ak ti stale vymrzali marhule, asi mas vyssie riziko jarnych mrazov ako ja. Mne vlani marhule zmrzli, urcie aj tento rok, ale predoslych viac rokov boli.
Ti znamy v Bratislave  nemaju problem s omrznutim ani marhul, kiwi, hrozna. Asi pomaha pritomnost budov, mestska mikroklima.
Ja som v doline medzi 2 svahmi tak by som cakal, ze tu je vysoke riziko jarnych mrazov i ked som cca 15 vyskovych metrov nad najnizsim bodom doliny, no vrcholy svahov su vysoko nado mnou. A mozno to je vyhoda, ktora ich brzdi v raseni.

Mozno by ten Hayward isiel u teba, odporucam nastepit ho, vruble viem poslat. Ja som stepil kiwi len nedavno. O rok budu znova vruble. Kiwi su skvele kde sa im dari. Ja som uz ako maly chlapec snival o pestovani kiwi, lebo stari rodicia uspesne pestovali.

Hayward dnes, Skazka je jednoznacne viac narasena, ale listky este nevidno.
hayward-dnes

kiwi drobnoplode dnes

Mirob
Kraj: Bratislavský, Pezinok
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirob »

Ahojte, som tu nový člen, presťahovaní do Pezinka a chcem sa opýtať na približné dozrievanie tychto odrôd v okolí Bratislavy: Galahad, Zolotce, Skazka, Faeton, Muskat Poloskei a Šachtior, Moldova a Stella.
Ide mi o pestovanie na Pergole aby som mal hrozno co najdlhšiu časť roka. Prípadne,  ktoré z nich by ste mi neodporúčali a prečo.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Mirob píše:
21 bře 2024, 14:42
Ahojte, som tu nový člen, presťahovaní do Pezinka a chcem sa opýtať na približné dozrievanie tychto odrôd v okolí Bratislavy: Galahad, Zolotce, Skazka, Faeton, Muskat Poloskei a Šachtior, Moldova a Stella.
Ide mi o pestovanie na Pergole aby som mal hrozno co najdlhšiu časť roka. Prípadne,  ktoré z nich by ste mi neodporúčali a prečo.

Ahoj Miro. Galahad zreje u mňa (okolie Piešťan) zhruba v polovici augusta, u teba predpokladám môže o týždeň skôr. Jeden koreň Galahadu ešte pestujem (mal som tri) ale u mňa je trochu problémový - kombinácia praskania a zasychania bobúľ, inak chuť a odolnosť voči chorobám dobrá. Zolotce je u mňa dokonale zrelé okolo polovice septembra, je to jedna z mojich obľúbených odrôd. Má pomalší nástup rodivosti, odolnosť chorobám a chuť u mňa je vynikajúca, jeme ho až do mrazov, trošku je to náročnejšia odroda na zelené práce, takže na pergolu by som ju asi z tohto dôvodu neodporúčal. Skazka dozrieva zhruba ako Zolotce, čiže v polovici septembra, “obľúbená” odroda octomiliek, za mňa je to komplikovaná odroda na pestovanie z dôvodu extrémne hustého strapca a z toho vyplývajúceho praskania a hnitia. Chuťovo dobrá, úplne bezsemenná ale tento rok rozhodne o tom, či ju budem pestovať ďalej alebo ju vyradím. Moldova u mňa zrela začiatkom oktôbra, minulý rok som ju vyradil. Ostatné nemám ani som ich nepestoval.
Vsetko čo som písal platí v mojich podmienkach. Takže za seba by som ti odporučil vyskúšať asi Galahad a Zolotce (Zolotce ale asi nie na pergolu). 
Mimo tvojho zoznamu určite vrelo odporúčam zasadiť Jutal, ktorý by mal byť vhodný aj na pergolu kde ho pestuje aj jeden zo známych ukrajinských pestovateľov Vladimír Špak https://youtu.be/hV6xD_v7siw?feature=shared
Jutal je aktuálne jednoznačne v mojej aktuálnej top päťke odrôd čo pestujem.
Neviem koľko koreňov chceš vysadiť ale vynikajúce odrody (znovu zdôrazňujem že v mojich podmienkach) sú aj Adler, Alexa, Darja, …

blízko Piešťan,160 mnm

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Mirob píše:

Ja uprednostnujem kvoli octomilkam blede sorty. Ale posledny rok sa mi dobre osvedcili proti octomilkam huste cinske sacky, kam sa nedostanu, takze aj s tmavymi odrodami je asi dobra sanca ubranit ich v sacku.
Galahad by som neriskoval, okolie Bratislavy je s nim rizikove. G. patri medzi tie uplne najskorsie odrody, i ked niektore sa katalogove mozu tvarit ako skorsie - ale ja ich beriem cca zajedno. Moldova na zaver sezony je spolahliva odroda, vobec nepraska, v Pezinku dozreje - ale treba ju chranit sackami proti octomilkam. Nemate tam velmi vysoku hladinu spodnej vody? Skazka je nachylnejsia na praskanie, je nevyhnutne ju sackovat. Vysoka voda moze praskanie zhorsit, ale nemusi - problemom su skor striedanie vela/malo vody. Svojou mimoriadnou chutou + bezsemennostou mne stoji Skazka za vyssiu starostlivost - zatial. Polloskei je vyborny, u mna zatial slaby rast a slaba urodndost.
Slava Ukrajine SUV miesto Galahadu by na pergole mohla byt supe, aj Alexa a Svetlana. Galahad treba radsej slabo zatazovat. Na pergole hrozno visi pod listami a je v tieni, vtedy je citlivejsie na mucnatku.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Mirob píše:

Zdravím Mirob, dozrievanie závisí od priebehu roka, takže Tebou opýtané odrody, od augusta do októbra. Stellu som ja osobne zrušil, je síce sladká a bezsemenná, ale inak pevná šupka a od nej oddelený slizký obsah....

Rony
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rony »

Ked uz spominame Jutal, tak Jutal silne superi s bezsemennym Jupiterom - obidva su udajne super - velmi tazko urcit ktory lepsi. Jeden znamy ukrajinsky pestovatel si prave Jupiter na pergole velmi chvali, dokonca hovori ze je jeho TOP. Teoreticky by Jupiter bol lahko dostupny, ale ja som v eshope dostal falosny Jupiter (kupoval som stromky a k tomu zobral Jupiter - to bola velka vynimka inak vzdy kupujem u bred-ika a on je TOP spolahlivy)
Takze moj Jupiter je nejaka grcka s pretiahnutymi bobulami a obrovskymi semiackami, uplny odpad, prestepujem.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Zachytil som aj ja, že na východe sa toto porovnanie často rieši. Jutal by mal byť podľa predpokladov vlastne "vylepšený" Jupiter - veď je to kríženec amerického Jupitera a Talizmanu. Napriek tomu na degustáciách hodnotitelia často konštatujú, že rozdiel, ak je vôbec znateľný, tak je len veľmi malý. Čo do tvaru a veľkosti strapcov aj bobúľ, tak z Talizmanu asi veľa nepodedil. Ak by od Talizmanu získal aspoň gény zvýšenej odolnosti k hubovým chorobám, už to by znamenalo, že kríženie bolo úspešné, pretože pôvodný Jupiter odolnosťou zrovna neoplýva. 
Ja to budem môcť porovnávať tento rok, ak obidve odrody dajú signálku. Zatiaľ u mňa nemajú problémy. Priznám sa, že z koštovačky u Mareka si Jutal veľmi neviem vybaviť, zdá sa mi, že tam boli viaceré chuťovo podobné odrody. Ale hlavne, to veľké množstvo vzoriek bolo pomerne ťažké vstrebať. Viem si vybaviť chuť Jupitera od Ľuba, čo je spôsobené asi tým, že keď mi dával ochutnať svoje hrozno, tak zároveň nemal nič ďalšie na porovnanie, čo by malo aspoň vzdialene podobnú chuť. Mám však v pamäti, že to bolo pre mňa vítané ozvláštnenie prevažne harmonického sortimentu.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Kraseň, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Cimus, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles (2023), Geliodor, Darja, Livia, Cimus, Timur (preštepované 2023)

dayofvictory
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dayofvictory »

Z různých zdrojů jutal uvádí poměrně hodně odolný padlí i perenospoře, ale jestli to někdo opravdu zkoušel, nebo jestli to je tzv "odolnost s dvěma systémovými postřiky" těžko říct. Uvidíme za pět let. Dokonce je uváděno, že je odolnější než kišmiš černý sultán, který vydrží poměrně dost.

Domažlicko, severní svah, 450 m. n. m., barvy: plodí, pěstuji, zmrzlo/uschlo, zrušeno, objednáno

Odrůdy: 23 x Sommerset Seedles, Himrod, Glenora, Solaris, Dubljanskij, Pamjati nebesnoj sotni, Zolotce, Vanessa, Kišmiš Nachodka, atd. něco se zrušilo něco vysadilo, to složení se furt mění

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Jutal je veľmi odolný. V bio režime úplne v pohode. V chuti by sa nemala nikdy objaviť labruska. U Jupitera za určitých okolností áno.

Mirob
Kraj: Bratislavský, Pezinok
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mirob »

Rony píše:
21 bře 2024, 20:57
Ja uprednostnujem kvoli octomilkam blede sorty. Ale posledny rok sa mi dobre osvedcili proti octomilkam huste cinske sacky, kam sa nedostanu, takze aj s tmavymi odrodami je asi dobra sanca ubranit ich v sacku.
Galahad by som neriskoval, okolie Bratislavy je s nim rizikove. G. patri medzi tie uplne najskorsie odrody, i ked niektore sa katalogove mozu tvarit ako skorsie - ale ja ich beriem cca zajedno. Moldova na zaver sezony je spolahliva odroda, vobec nepraska, v Pezinku dozreje - ale treba ju chranit sackami proti octomilkam. Nemate tam velmi vysoku hladinu spodnej vody? Skazka je nachylnejsia na praskanie, je nevyhnutne ju sackovat. Vysoka voda moze praskanie zhorsit, ale nemusi - problemom su skor striedanie vela/malo vody. Svojou mimoriadnou chutou + bezsemennostou mne stoji Skazka za vyssiu starostlivost - zatial. Polloskei je vyborny, u mna zatial slaby rast a slaba urodndost.
Slava Ukrajine SUV miesto Galahadu by na pergole mohla byt supe, aj Alexa a Svetlana. Galahad treba radsej slabo zatazovat. Na pergole hrozno visi pod listami a je v tieni, vtedy je citlivejsie na mucnatku.

U mňa je spodná voda asi 4m pod terénom. Videl som tu aj iné odrody, napr ma zaujala Darja aj Jutal, ale v obchodoch som ich nenašiel a teraz už asi bude neskoro zháňať odrezky. Teda odporúčate mi zrušiť Galahad a namiesto neho dat Darju, ak ju budúci rok zoženiem.

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“