Hľadám, zháňam, kúpim ...

Určování chorob, výměna odrůd, dovoz, odvoz ...
Jan
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Re: Hľadám, zháňam, kúpim ...

Příspěvek od Jan »

V některých zemích kde se pěstuje stolová vinná réva ve velkém se dávají bobule do 1/3 4l sklenice,zalije se to vařící vodou a zasype cukrem,popřípadě se dodá kdo co má rád.Sklenice se uzavře,převrátí a tak se nechá stát do dalšího dne.Bobule zůstanou celé,nerozpraskané.Když nadejde okamžik konzumace,obsah sklenice se přecedí a ovoce se vyhodí, používá se pouze sladká šťáva k pití.Jiný kraj,jiný zvyk.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Co bysme u nás dali za takový chutný a zdravý kompot...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Jan píše:
06 led 2024, 20:02
V některých zemích kde se pěstuje stolová vinná réva ve velkém se dávají bobule do 1/3 4l sklenice,zalije se to vařící vodou a zasype cukrem,popřípadě se dodá kdo co má rád.Sklenice se uzavře,převrátí a tak se nechá stát do dalšího dne.Bobule zůstanou celé,nerozpraskané.Když nadejde okamžik konzumace,obsah sklenice se přecedí a ovoce se vyhodí, používá se pouze sladká šťáva k pití.Jiný kraj,jiný zvyk.

To už rovnou můžou z toho udělat mošt a nemusí se s tím tak drbat.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Dzordzik píše:
06 led 2024, 20:17
To už rovnou můžou z toho udělat mošt a nemusí se s tím tak drbat.
Matematika jasná. 1/3 bobulí = 2/3 (4/6) sklenice šťavy.
Pri muštovaní 1/3 bobulí = 1/6 sklenice muštu.
Výsledok pri šťave je štvornásobok objemu, aj keď nie tak kvalitný. Pri muštovaní je hodne práce, možno aj viac.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

haco píše:
06 led 2024, 16:02
ja sa pre zmenu obzeram po odrode vhodnej na zavaranie - teda dostatocne sladkej, ale s kyselinkou, s pevnou masitou duzinou, ...

Ešte som si spomenul na veľmi pevné bobule Donskej Nevesty na koštovke u Mevika, možno by stálo za to vyskúšať na pár jej strapcoch aplikáciu giberelinu, či by z toho nevznikli veľmi tvrdé a súčasne bezsemenné bobule, ideálne na zaváranie.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Belko2
Kraj: Banskobystrický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Belko2 »

Dobrý deň prosím vás nemáte niekto tieto odrody muštového viniča? Kúpim. Ďakujem. 

Muštové modré
Cabernet Cortis, Regent

Muštové biele
Solaris, Dubljanskij

Muštové ružové
Souvignier Gris

Jozo444
Kraj: Nové Zámky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozo444 »

Zdravim náhodou niekto nemá odrezky Krasavcika (Pisanka) potreboval by som 3-4kusy ďakujem 

stano
Kraj: Košický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Belko2 píše:
10 úno 2024, 18:26
Dobrý deň prosím vás nemáte niekto tieto odrody muštového viniča? Kúpim. Ďakujem. 

Muštové modré
Cabernet Cortis, Regent

Muštové biele
Solaris, Dubljanskij

Muštové ružové
Souvignier Gris

Aké máš odrody na výmenu? Musím sa pozrieť, mal by som mať Solaris a možno aj Dublanskij, množim dvomi spôsobmi, jedny už púšťajú korienky, druhé vo vate ešte nevidno, ale neviem presne, ktoré odrody už púšťajú korienky. Dubljanskij ten sa ľahko množí. Minulý rok som mal namnoženeho Dubljanskeho toľko, že som nevedel čo s tým, je to výborná odroda. Predpokladám, že chceš robiť víno Dubljanskij so Solarisom. Ja som to minulý rok skúšal, len som mal malo Solarisu, škorce boli rýchlejšie, tak som urobil 5 l vína na skúšku Dubljanskij a Kraseň, Kraseňa je tam málo, ale je to farbiar, takže víno je tmavé. Aké je neviem, ešte kvasi. 
Ahoj. 

Martin81
Kraj: Jihomoravský (Bučovicko)
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Martin81 »

Zdraviím všechny příznivce vína 🍇😊
Jsem začátečník a buduji malinkatou viničku.
Prosím, sháním cca 600 m drátu 1,8 mm na dvojdrátí. Nezbyl někomu? Neprodal by za rozumnou cenu?
Moc děkuji 😊

Solaris, Regen, Panonia, Arkadia

Milhaus
Kraj: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus »

Ahoj, jsem nováček a určitě se nepovažuji za znalce. Klobouk dolu před aktivními členy a obsahem tohoto fóra. Léty mám vyzkoušeno pár odrůd - Nero, Chrupka bílá, .... a musím se přiznat, že v začátcích bylo vše super, ale po letech zjišťuji, že bez časté chemické úpravy, stačí týden dovolené, jsou výsledky takové jako bych pěstoval semišové bobule :-( A letos to vypadá tak, že bude dost "tabáku" (většina výhonů zmrzla). Sice mám jenom 5 hlav, ale i tak to zamrzí. Proto jsem také pátral a našel toto fórum, které hodlám důkladně prostudovat. Nicméně bych potřeboval trošku "nakopnout" - již několik let mám v hledáčku odrůdu Baco noir. Bohužel se mi doposud nepodařilo nikde sehnat. Proto bych chtěl místní osazenstvo poprosit o radu, kde bych mohl uspět. Děkuji 

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Baco noir ??? Si si istý ???
Mal som možnosť pár krát ochutnať (aspoň jej pestovateľ ju pestuje ako Baco noir- Bago), v súčasnosti by som to už za žiadnu cenu do úst nedal.
Známy ju má, takže viem ho cez zimu požiadať o pár odrezkov (treba sa mi pripomenúť v decembri). V živote to síce nikdy nestriekal ale jesť sa to podľa mňa nedá ale každý máme iné chute, tak pripúšťam, že niekomu to možno chutí.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd

Milhaus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus »

To byl fofr, děkuji za reakci. A ano vím o charakteru této odrůdy. Jak jsem psal, potřebuji "nakopnout" nějakou bezúdržbovou odrůdou, i za cenu "nepoživatelnosti" plodů. Mimo to, je v tom i nostalgie. Z vyprávění vím, že můj vzdálený příbuzný tuto odrůdu, kterou zvali Bago, kdysi pěstoval a dělal si vlastní víno. Jako malý jsem s rodiči za ním jezdil a rodiče vždy lahvinku dostali. Z vyprávění vím, že to víno bylo jen pro otrlé. Moje představa je ta, že bych zasadil ke schodišti na zahradu, aby mi připomínalo mládí a taky abych nemusel stříkat i kvůli vnoučatům, která se okolo pohybují a nemusel v době postřiků sledovat, aby nestrčili do pusy. 

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Ja by som to určite ešte prehodnotil. Chápem, že spomienkový optimizmus je silná vec, ale načo Vám bude odroda, ktorá sa nebude dať jesť a aj víno z nej je len "pro otrlé".
Posadiť odrodu s rokom vzniku okolo 1880 je zvláštne, pretože šľachtenie sa posunulo o 140 rokov dopredu. Teraz existujú odrody, ktoré nemajú problém dozrievať na Vysočine, sú chuťovo atraktívne a ich odolnosť je na vysokej úrovni. Osvedčenou odrodou v drsnejších oblastiach je napr. Cimus.

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Ok nie je problém, poprosím v decembri kamaráta o pár odrezkov ale treba sa mi v tom čase pripomenúť, lebo za týždeň si to už nebudem pamätať. 

blízko Piešťan,160 mnm

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Cimus se ale určitě nedá pěstovat bez postřiků. Tazateli bych doporučil kontaktovat uživatele Bred_ik, možná pro něj bude mít sazenici odrůdy, kterou také stříkat nebude muset, minimálně ne v rozumných letech) a bude určitě výrazně chutnější než Bago. Osobně bych ho taky nesadil a to ani v nouzi nejvyšší. Protože tohle opravdu k jídlu za mě není, i když chápu, že nostalgie je nostalgie.

Milhaus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus »

Děkuji za reakce i nabídku. Rozumím a na ten Cimus se podívám. 
Nicméně to Baco noir vyzkoušet chci. Mimo té silné nostalgie hraje roli i místo, které není nejideálnější a původně jsem plánoval osadit nějakou popínavkou. Toto je určitý pokus o improvizaci při zachování pocitu, že pěstuji víno  :roll:
Marek1970 - Poznačím si a pokud se nezadaří jinde, tak bych si dovolil se ozvat, děkuji,
Narazil jsem na zdejšího člena EmhyrVarEmreis, který má tuto odrůdu v odkaze pěstovaných odrůd a bydlí celkem blízko. Bohužel, jako nováček nemohu psát soukromé zprávy.
Dzordzik - vy mi dáváte :-(. Je pravda, že jsem naposledy ochutnal před hoooodně roky a vůbec si nepamatuji. Ale primárně nechci na konzumaci,.... viz. výše

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Já omylem Bago pěstoval, dostal jsem ho v Lanzhote jako Cabernet Savignon, je tedy možné, že ho takto prezentovali. Odolné bylo, ale chuť mizerná, muselo hodne prezrat, aby se dalo spolknout. Ale jeden rok ho fest napadla moucnatka, taky není nezničitelné. Víno z něj bylo hrozně, navíc při kvaseni vzniká formaldehyd nebo nějaký jiný sajrajt, proto, ti, coho pili dlouhodobě,  tak zmagorili.

Naposledy upravil(a) Jarek23 dne 27 dub 2024, 22:11, celkem upraveno 2 x.

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.

Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

My ľudia máme tendenciu idealizovať si minulosť.  Všetko z nášho detstva bolo odolnejšie, lepšie, zdravšie, sladšie a chutnejšie. Je veľké riziko, že si prenesením minulosti do prítomnosti, pokazíme krásne spomienky na minulosť a za to to nestojí.... 

Ak to má tieniť, stačí brečtan. ;-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Milhaus píše:
27 dub 2024, 21:45
Dzordzik - vy mi dáváte :-(. Je pravda, že jsem naposledy ochutnal před hoooodně roky a vůbec si nepamatuji. Ale primárně nechci na konzumaci,.... viz. výše

Nj, pardon. Mám ve zvyku říkat co si myslím, nic ve zlém. Soused také pěstuje tuším Bago a také tvrdili, že jim chutná. Do doby než jsem je vzal na koštovačku k Bredikovi. Původně nic sadit nechtěji, odjeli od něj se seznamem asi 12 odrůd, které si nutně musí vysadit a že vůbec netušili, že hrozny mohou být tak dobré a že mohou mít toilik různých chutí ... Po Bagu pak už ani nevzdechli.

Milhaus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Milhaus »

Začínám mít strach, že mi to rozmluvíte. Nic ve zlém.
On i ten břečťan je jedovatý a dost agresivně roste - taky mám a sousedka má pořád připomínky. 

cimros
Kraj: Bánskobystrický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cimros »

Pozdravujem, nenájde sa u niekoho voľná sadenica Pölöskei muskotály a bol by ochotný poslať poštou?

Mesto: Zvolen (Záhradkárska osada), 360 m.n.m, Južný svah.
Farby: Plodí, Ešte neplodí, Zrušené
Odrody: 9x Solaris, 2x Muscat Bleu, Nero, 3x Somerset seedles, Chrust, Adler, Zolotce, Galahad, Cimus, Ananasnyj Rannij, Rošfor, 10x Kraseň, 11x Cabaret Noir, Prim, Čabianska perla

petr85
Aktivní člen
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr85 »

Milé kolegyně a kolegové neméně mili.
Obrátil se na mne kolega z polského révového fóra.
Pár uživatelú fóra bylo v Šardicích, kde bylo prezentováno víno z odrůdy Fragment = Frankovka x Regent. Víno mile překvapilo.
Tak vznikla poptávka po této odrůdě, hledám pro tyto kolegy pár sázenic, ev.roubů této odrůdy. Budu vděčný také za nějaké vodítko, kde koupí.

Bred_ik
Guru fóra
Kraj: Olomoucký
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bred_ik »

Fragment by měl jít sehnat snad jedině u profesora Pavlouška.

petr85
Aktivní člen
Kraj: Vinařská oblast Slezsko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr85 »

Psal jsem,ptal se. Prof. Pavloušek mne odkázal na PEMAG, ale bohužel na sezónu 2025 nebude, neposlali očka. Takže teprve 2026.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Zdravim ,, ak by niekto mal zvysnu sadenicu JUTAL a nevedel co s nou rad kupim.Dakujem.

• Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
  • Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
  • Košice-Okolie, 330 mnm.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Na jar som pár Jutalov nemal komu dať, ale nakoniec som ich niekomu "podstrčil". Opäť na jar Jutal určite bude, ak dovtedy nezoženieš.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Dakujem chlapi ;-)

• Bajkonour 2x, Senator Pavlovskeho , Senator Burdaka , Alexa Voronjuk 4x , Valjok 2x , Cimus 3x , Ladannyj-2 , Vernisaz(Kriulya) 2x , Blondinka 2x , Darja 2x , Arni 2x , Muscat Joanna 2x , Krasavcik 3x , Marija 4x , Vanilla 2x , Lara , Vasilkovskij , Virastyuk 2x , Carbon , Zolotce , Slava Ukrainy , Mogucij
  • Grand Prix , Darja , Krasavcik , Slava Ukraine , Vanilla
  • Košice-Okolie, 330 mnm.

Odpovědět

Zpět na „Pomáháme si“