Určujeme choroby/potíže

Určování chorob, výměna odrůd, dovoz, odvoz ...
Odpovědět
Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Kontaktovat uživatele:

Re: Určujeme choroby/potíže

Příspěvek od Marek1970 »

Za mňa by som povedal staroba a s tým spojená nejaká choroba dreva.  Ten koreň už má niečo za sebou, bol x krát rezaný a cez rany sa dostávali patogény, ktoré ho viac a viac oslabovali. Už som sa s niečím podobným stretol u kamaráta, ktorému podobne uschol asi 50 ročný koreň viniča, drevo na kmienku bolo z 80 % mŕtve a len v malej časti prierezu ešte prúdili živiny, nebolo iné riešenie ako vykopať a na inom mieste zasadiť novú rastlinu.

blízko Piešťan,160 mnm
jeseň 2024: z pôvodných 108/81 stav zredukovaný na 72 koreňov z 59 stolných odrôd
plán na jeseň 2025: cca 60 koreňov z 45 odrôd
cieľ: maximálne 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd

Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

vdaka za vase postrehy. podla mojho laickeho pozorovania som tiez dedukoval ze tam je nejaka hubova choroba a spatne ked sa pozriem na tzv chlorozu ktoru tento vinic mal zatial 2x za cele roky co sa on staram tak tento rok som to asi zle odhadol a zrejme mohlo ist slabsiu formu mucnatky uz v juli. lebo podla bezne dostupnej literatury pri mucnatke tiez akoby blednu listy ale tak je to ine blednutie ako pri chloroze cize moja chyba! ide o to, ze tento vinic byva skutocne vynimocne napadnuty hubovymi chorobami a pokial aj cosi na listoch vidim tak je to len zopar vyhonov, a prakticky nikdy nie su napadnute strapce a teda s tym nic netreba robit. pre porovnanie iny stary biely  "no-name" vinic co mam ked napadne mucnatka tak proste koniec, ziadna uroda.

co sa tyka vasich postrehov je pravda ze vinic je naozaj stary a par rokov dozadu kde sa rozvetvoval pri koreni akoby na opacnu stranu som toto musel komplet odrezat co bol dost velky zasah a samotny vinic ma dlzku cca 20 metrov. rezat ho uz inak vlastne nerezem resp ako mozno na foto vidiet vinic sa tiahne len ako jeden hruby prut po pletive. 
ohladom zalievky je tiez pravda ze v zahrade nie som kazdy den a bolo naozaj sucho (trenčiansky kraj) ciže je mozne ze ta zalievka asi nestacila a tak ako ste pisali tak teraz ten vinic bud napadla mucnatka alebo pereno. ono je to asi jedno len ma velmi prekvapilo ako som ten vinic nasiel a ako rychlo k tomu doslo.

stastie je ze na urodu to bude mat minimalny vplyv a kedze vinic nicomu neprekaza a nebyva moc napadnuty, neplanujem ho vykopat. ma celkom dobru kyselkavu chut a v septembri si vzdy pochutime na hrozne (tento rok bude kvoli teplemu pocasiu skor). podla toho co ste pisali mi asi neostava nic ine a zmierit sa s tym, ze to je stary vinic, a snazit sa mu poskytovat co najlepsie hnojenie a vlahu a uvidim dokedy to potiahne.

*este teda otazka, to co uplne uschlo mam komplet zrezat uz teraz?

Inak ďakujem za pomoc

Andy
Aktivní člen
Kraj: Bratislavský kraj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Andy »

Uvažujem: z pohľadu vlahy:

1. vinič má hlboký koreň, ale myslím že v špecifických prípadoch mať nemusí, alebo ho môže mať nedostatočný: čo okrem nepriepustnej horniny môže zapríčiniť nedostatok vlahy tam kdesi dole -v súčinnosti s neustálou závlahou a dostatočnou výživou zvrchu: kedy načo sa v takom prípade trápiť hľadaním vody a živín smerom nadol. Ak dlhodobé sucho postupne hornú vrstvu vysuší, je problém.

2. ak má vinič koreň dostatočne hlboko, a dlhodobé sucho napríklad utne nejakú žilu vody, a pôda sa presuší pod kritickú hodnotu, môže byť problém.

3. ak je rastlina stará, môže byť napríklad spodok koreňovej sústavy odumretý -a čerpanie je povrchovejšie. Podobne ako pri utnutí hlbokého koreňa nejakým hryzcom. Dlhodobé sucho môže pôdu vysušiť hlbšie -a je problém. Ak sa k tomu pridruží nekvalita koreňa: napríklad že čerpacie vlásočnice sú u koreňa už odumreté, a viacmenej fungujú tie čo sú od koreňa ďalej, čiže tie mladšie, zálievka ku koreňu je zbytočná -je potrebné zalievať väčší okruh.

Pri dlhodobých suchách mi úplne odišiel prastarý krík -ako na obrázkoch vyššie. Zostal len polopráchnivý pník zarovno zeme. Po jedno-dvoj ročnej odmlčke vyrašilo zo zbytku pníka niekoľko výhonov. Vypiplal som ich, a pri dosiahnutí výšky cca 180 cm mi teraz, znovu za dlhodobých horúčav, behom pár krátkych dní výhony zvädli, ako keď sa prestane polievať kvetináč.. Nevedel som čo rýchlo robiť: choroby som vypustil, pretože by som ich aj tak nevedel rýchlo identifikovať a ani riešiť, zostala voda. Intenzívne zalievanie ku koreňu bolo však relatívne bez odozvy: po zaliatí vždy akoby rastlina trocha ožila, ale na druhý deň pokračovala v úpadku..  Napadli ma hore opísané možnosti: hlavne teda tá tretia: rýchlo som okolo rastliny čo najhlbšie a najšetrnejšie v širšom okruhu popridvihoval zem vidlicovým rýľom -aby som narobil lochy pre zásoby vody -a tam zhromaždená mohla postupne osmotickým tlakom vsakovať nižšie. Nebo bolo milosrdné: vädnutie u jedného letorastu sa zastavilo a následne sa úplne zotavil: ako na potvoru ten najsubtilnejší a najkratší -ostatné letorasty sú na tabak... Zakrátil som ho na vyzretie -len neviem aká je šanca u polmetrového a 3mm hrubého výhonu prežiť zimu... Niekto tu spomenul že na hrúbke nezáleží, ale na vyzretí -zostáva dúfať...

Ešte som nevyhral, uvidíme čo ďalej. Podobným pohľadom na vec teraz vychovávam aj ročné sadenice a mladý stromček: bez môjho prísunu vody by uhynuli, ale zalievaním neustále ku kmienkom ich rozmaznávať už nechcem: a tak som zalievanie "stredu", vzhľadom na dúfam ako tak vyvinuté koreňové sústavy, už vynechal, a zalievam okolo, prstenec. Nech sa majú korienky dôvod načahovať ďalej.. Predtým som po prerušení zalievania v horúčavách mal pocit že listy prestávajú byť "pevné", teraz sa im darí -a ku 15.8. zaštipnuté viničky už tlačia aj zálistky..

Stupava 210 m.n.m, západná rovina vedľa Malých Karpát, čiernozem, pod 4m íl, nad ním voda rôzne bohatej výšky podľa zrážok roka.
Malacky 160 m.n.m, rovina vedľa borovicového lesa, piesčito-zemitý povrch pôdy, postupne cez piesok a ílovatenie v 3m ílová platňa, na nej mierna hladina vody, podľa zrážok roka.
Záhrady prevzaté, odrody mne neznáme, prevažujú zrejme hybridy, modré, biele, ružové, asi 15 starých koreňov + z ich odrezkov asi 12ks dvojročných už mojich koreňov, stolové účely.

Odpovědět

Zpět na „Pomáháme si“