Ochrana keře Révy proti mrazu zahrnutím pod zem
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
-
- Aktivní člen
- Kraj: Liberecký kraj
- Kontaktovat uživatele:
Re: Ochrana keře Révy proti mrazu zahrnutím pod zem
Mně se líbí hlavně ten posun rašení na jaře. S brzkým rašením by mohly být v budoucnu čím dál větší problémy. To vysušování tady není až tak velký problém, protože nynější zimy jsou spíše mokré než suché a mrazivé. No, jsem hodně zvědavý, jak se ti to osvědčí.Radovan píše: ↑13 lis 2024, 18:45Ukrývam pod zem asi z takéhoto dôvodu: mám pocit, že poškodenie resp. vyčerpanie viniča sa kumuluje. Zimné mrazy, opakované oteplenia v zime, predjarie ako na hojdačke. Potom všetky pohromy vo vegetačnej sezóne: neskoré mrazy veľmi vyčerpávajú vinič, krúpy atď. Videl som ako vyčerpaný vinič ľahko podľahol antraknóze. Som rád, že sa mi podarilo do jesene vinič zregenerovať a pripraviť na ďalšiu sezónu. Ukrytie pod zem mi zabezpečí, že na jar ho nájdem v takom stave ako na jeseň. Nie presušený suchým vetrom a mrazom a teda už mierne oslabený.
Aj Andrej môže potvrdiť, že zahrnutie zemou nijako neuškodí ale prospeje.
Samozrejme vinič by prežil aj bez toho. No mám pocit, že energia pučania a vitalita na jar je lepšia pri ukrytých kroch (v mojej okrajovej oblasti).
A áno, jeden dôvod je aj oneskorenie pučania o 1 - 2 týždne.
Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
-
- Aktivní člen
- Kraj:
- Kontaktovat uživatele:
Zimovanie pod zemou dokáže oddialiť pučanie o 1-2 týždne (teda zatiaľ som tak pozoroval). Tohto roku prišli neskoré jarné mrazy 4 týždne po vypučaní, takže by to asi nič nevyriešilo. Ale v inom roku možno áno.
Láďo u Teba je klíma viac oceánická. U mňa viac kontinentálna, vždy príde suchý ľadový vietor.
Skúsenosti za 3 roky sú zatiaľ pozitívne. Žiaľ vlani bolo od októbra blato, viniču by to nevadilo, ale nedokázal som vo vinohrade ani chodiť, nie ešte ukrývať pod zem.
Láďo u Teba je klíma viac oceánická. U mňa viac kontinentálna, vždy príde suchý ľadový vietor.
Skúsenosti za 3 roky sú zatiaľ pozitívne. Žiaľ vlani bolo od októbra blato, viniču by to nevadilo, ale nedokázal som vo vinohrade ani chodiť, nie ešte ukrývať pod zem.
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, letošní rok byl z pohledu startu rašení výjimečný až extrémní. Je otázka, jestli se bude ještě něco takového opakovat, a pokud ano, tak jak často. Jestli se to bude opakovat, tak vinohradníci budou muset vymyslet něco, co by se s tím dalo udělat. Nejlépe nějaký postřik nebo alespoň nátěr, který by dokázal oddálit rašení třeba o jeden měsíc. Jinak to může být velký problém, pro některé možná až likvidační.
- Dzordzik
- Administrátor fóra
- Kraj: Zlínský kraj
- Kontaktovat uživatele:
Nenapadá mě nic, čím by se dalo rašení oddálit o měsíc, možná kromě ukrytí pod zem + na zam položit fólii, která by odrážela sluneční světlo/teplo, ale i tak si nemyslím, že by to bylo o měsíc.
Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, Čornyj kristal, 3x Darja, Dolgoždannyj, 2x Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, Faraon, Galahad, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Poslannik, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Rozmus, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Tjulpan, Vitalina, Vostorg, Zolotce, Ararat, Artek, Bananas, Bohema, Ciravas Agraa, Dyňka, Džin, Geliodor, Halloween, Chrust, Klubničnyj, Liepajas Agraa, Nazarij, Něžnost, Ratatuj, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
To asi v tuto chvíli neví nikdo, protože do dneška nebylo potřeba se tím zabývat a řešit to, protože tento problém nebyl. Nebo nebyl tak velký. Ale pokud se to začne stávat pravidlem, tak se bude muset něco vymyslet. A pokud ne, tak velkopěstitelé budou nuceni přejít na pěstování něčeho jiného. Tím mám na mysli pěstitele v našich podmínkách, kde tento problém bude.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Žilinský
- Kontaktovat uživatele:
.... ja mám v pivnici tmu a max.8 stC aj v apríli, sadenice na konci mesiaca majú 2-3 cm biele puky, ktoré musím pomaly zvykať na svetlo. Mrazy hrozia aj v druhej polovici mája, keď bude teplý marec a apríl, tak vinič bude pučať aj pod zemou. Jednoducho, čosi ovplyvniť vieme na určité časové obdobie, ostatné v rukách nemáme a keď, tak to vyžaduje veľké úsilie a často aj dosť peňazí. Každý jeden rok je lotéria, vo vinohradníckych oblastiach menšia, v horských kotlinách a pod Tatrami väčšia. Roky síce bývajú v priemere teplejšie, ale mrazy chodia v apríli a máji u mňa pravidelne.
Bytča - kotlina, záhrada-rovina -330 m.n.m,
-
- Aktivní člen
- Kontaktovat uživatele:
Paradoxně mně mrazíky v květnu až tak moc nevadí, protože bývají slabší, kolem jednoho stupně pod nulou, výjimečně dva a trvají kratší dobu – jeden, max dva dny. Tady pomůže netkaná textilie, která spolehlivě vše ochrání. Ale horší jsou mrazy v dubnu. Letos trvaly dlouho, celý týden a byly i větší, okolo 4 stupňů. Sice jsem měl vše přikryté netkankou, ale ta v tomto případě už nepomohla. Normálně mne dubnové mrazy netrápí, protože většinou ještě nic nebývá narašené. Ale letošek byl extrémní a po nadprůměrně teplém únoru a březnu byly v dubnu už na révě výhony přes 10 cm a mráz vše spálil. Naštěstí v květnu už další mrazíky nepřišly, jinak by mně to spálily i po druhé jako Radovi. A to by bylo horší. Takto byla alespoň nějaká úroda.
-
- Aktivní člen
- Kraj: Moravskoslezský
- Kontaktovat uživatele:
Ja jsem rad, že mám Solaris, ten nahazuje květy cely rok, což mi letos nevadilo. A nahazuje je celkem plnohodnotné, nebylo téměř znát, že nejsou z prvního kveteni. Taky neni problem jich nechat kolik je potřeba a vybrat si jen ty nejlepší.
neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.