Setkání členů fóra - Z Považia na Spiš 2024

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Setkání členů fóra - Z Považia na Spiš 2024

Příspěvek od Radovan »

Chlapi, napíšte potom nejaké dojmy, tipy na odrody ktoré zaujali...
Aj tie, ktoré ste zhodnotili na vyradenie...

Warmup
Aktivní člen
Kraj: Středočeský kraj
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warmup »

Radovan píše: 15 zář 2025, 19:10 Chlapi, napíšte potom nejaké dojmy, tipy na odrody ktoré zaujali...

Přesně tak, také se rád dozvím jak si které dorůdy vedly a jaké rozdíly v chuti byly u stejných odrůd u Marka, Andrej, Luba...

Hostivice (okres Praha - Západ), zahrada a dvoreček u domu plus velmi mírný J svah 370 mnm, silně kamenitá opuková půda s jílem. Postoloprty nový projekt, nové odrůdy, 200 mnm.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Been thanked: 29 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Radovan píše: 15 zář 2025, 19:10Chlapi, napíšte potom nejaké dojmy, tipy na odrody ktoré zaujali...

Ahoj, teď jsem přijel domů. Sešli jsme se dnes, pokud mi ospalá hlava ještě slouží, v 7 lidech, bylo to super. Velmi podnětné a super pokec. Andrej nachystal moc dobrý domácí guláš a celkem jsme koštovali odhadem kolem 100 vzorků. Super možnost porovnat chuť, barvu, konzistenci a hlavně chuť stejných odrůd v různých polohách. Rozdíly byly často propastné.
Moje vzorky musí ohodnotit kluci, pokud to vezmu za mě, tak jsme se shodli, že nejlepší chuť napříč měla Lubova Darja. Bezkonkurenčně. Mě u něj chutnal ještě Podarok Nesvetaja. U Andreje mě zaujala chuť, byť ještě ne úplně zralé, odrůdy Ajvaz. Minulý rok jsem ji chutnal také, ale byl ještě tak nezralý, že se jeho velmi příjemné aroma neprojevilo. Dnes už tam bylo. Příjemný zážitek. Od Haca mě zaujal, jako i minulý rok, jeho Efiop, který byl ještě lepší než můj. Marek i další kluci dovezli velké množství vzorků, ale nějak mě v hlavě nic neuvízlo, co by mě vyloženě zaujalo. Třeba Adler byl v několika vzorcích a každý vypadal a chutnal úplně jinak. Docela mě zklamala Dyňka, mě letos nechutnal žádný vzorek. Není zřejmě její rok. Moc rád bych poděkoval všem co se zúčastnili a především oběma hostitelům, Andrejovi a Lubovi. Bylo to super kluci.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ahojte, bolo výborne. Osobnú komunikáciu, nič nenahradí :-). Jirko, Ty si bol z najväčšej diaľky a ešte  sme s Andrejom pokecali aj na ulici pol hodinky. 
Je zaujímavé porovnať, aká plastická vie byť odroda v chuti, veľkosti a dobe zrenia. Tvoj Adler bol výborný. Ešte raz ďakujem za návštevu a možnosť sa u Andreja napapať do sýtosti výborného gulášu a výborného hrozna.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
andrejZA
Aktivní člen
Been thanked: 6 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Ďakujem všetkým za stretnutie a vytvorenie srdečnej atmosféry, podnetné rozhovory aj možnosť ochutnať výborné vzorky, ku ktorým sa človek len tak ľahko nedostane. Musím povedať, že takáto silná zostava odborníkov na stolový vinič ešte v Tepličke nad Váhom nebola. Určite je najlepšie takto naživo porovnať chute, vymeniť si skúsenosti.

Na margo ochutnávaných vzoriek, mňa z nich zaujalo viacero, bolo toho až príliš veľa zapamätanie. Vypichol by som okrem spomínanej Darje a Mišovho Efiopa (čo sú v podstate stálice) aj Ľubov Podarok a Džin - už neviem či bol od Mareka alebo Miša, ale tiež odrodu, ktorú doniesol Jirka od šľachtiteľa Pisanku s číselným označením ak si dobre pamätám 21-28. A pre mňa aj jeho Luiza  vyčnievala, z harmonických bol pre mňa prekvapením Senator Burdaka, ktorý ma zaujal lahodnosťou. Ale určite keby som pospomínal, by sa tých vynikajúcich našlo viac. Napr. Marekov Landyš a Vaľjok - keď som ho okoštoval, povedal som si, tak takto má chutiť Vaľjok!

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Lubo
Aktivní člen
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

andrejZA píše: 16 zář 2025, 08:41Ďakujem všetkým za stretnutie a vytvorenie srdečnej atmosféry, podnetné rozhovory aj možnosť ochutnať výborné vzorky, ku ktorým sa človek len tak ľahko nedostane. Musím povedať, že takáto silná zostava odborníkov na stolový vinič ešte v Tepličke nad Váhom nebola. Určite je najlepšie takto naživo porovnať chute, vymeniť si skúsenosti.

Na margo ochutnávaných vzoriek, mňa z nich zaujalo viacero, bolo toho až príliš veľa zapamätanie. Vypichol by som okrem spomínanej Darje a Mišovho Efiopa (čo sú v podstate stálice) aj Ľubov Podarok a Džin - už neviem či bol od Mareka alebo Miša, ale tiež odrodu, ktorú doniesol Jirka od šľachtiteľa Pisanku s číselným označením ak si dobre pamätám 21-28. A pre mňa aj jeho Luiza  vyčnievala, z harmonických bol pre mňa prekvapením Senator Burdaka, ktorý ma zaujal lahodnosťou. Ale určite keby som pospomínal, by sa tých vynikajúcich našlo viac. Napr. Marekov Landyš a Vaľjok - keď som ho okoštoval, povedal som si, tak takto má chutiť Vaľjok!
..Andrej a nemôžeme zabudnúť na Tvoj Arni, ktorý kým som sa spamätal tak Jirko zjedol dva strapce  :lol:. Ajvaz rovnako ako vždy zaujela chuťou. Ak by niekto dokázal vypestovať Ajvaz bez semien, bola by to stálica pri pestovaní viniča.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 16 zář 2025, 06:25Ahojte, bolo výborne. Osobnú komunikáciu, nič nenahradí :-). Jirko, Ty si bol z najväčšej diaľky a ešte  sme s Andrejom pokecali aj na ulici pol hodinky. 
Je zaujímavé porovnať, aká plastická vie byť odroda v chuti, veľkosti a dobe zrenia. Tvoj Adler bol výborný. Ešte raz ďakujem za návštevu a možnosť sa u Andreja napapať do sýtosti výborného gulášu a výborného hrozna.
S kamarády se vždycky kecá dobře a čas se pak stává tak nějak relativním :-) Nakonec jsem přijel domů ještě před půlnocí, takže dobré ... Byl to skvěle strávený čas s podobně postiženými kamarády a je škoda, že se nás nakonec nesešlo víc. Radovan a Miloš vyloženě chyběli a nejen ti. Jedna podobná koštovačka a pokec kolem odrůd dá víc, než rok luštění fóra a za ten čas a cestu to opravdu stojí ...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 16 zář 2025, 09:47..Andrej a nemôžeme zabudnúť na Tvoj Arni, ktorý kým som sa spamätal tak Jirko zjedol dva strapce  :lol:. Ajvaz rovnako ako vždy zaujela chuťou. Ak by niekto dokázal vypestovať Ajvaz bez semien, bola by to stálica pri pestovaní viniča.
A jooooo, Andrejův Arni byla super. Sice ještě ne úplně zralá, ale přesto silný muškát a taková lahodná chuť. Ač jsem si celou dobu říkal vydrž a dej si jenom kuičku, tak jsem nakonec doslova sežral skoro 2 celé střapce. To prostě nešlo :-) Ve svým včerejším výčtu jsem na Arni trestuhodně opomenul. To asi ta únava. Andreji promiň.

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Včera bolo super, u mňa chuťovo vyčnieval najmä Andrejov guláš  :-D a Ľubošova Darja. Odrôd na ochutnávku bolo skutočne veľa ale napriek mnohým lákadlám som stále nastavený na to, že najbližšie dva roky len redukujem a nič nové nesadím ani nevrúbľujem. Pre tých, ktorý ešte majú miesto a energiu, by sa včera určite našlo niekoľko odrôd, ktoré by stáli za vyskúšanie. Či už odroda 21-28 od Pisanky, ktorý priniesol Jirka, Banzai od Šulgu ktorý už mierne prezretý mal na ochutnávku Ľuboš, odroda “Luiza” od Jirku (dal som ju do úvodzoviek, lebo neviem či mi už pamäť zle slúži ale mám pocit, že to bola ružová odroda a Luiza od Burdaka je žltá odroda, tak neviem či odroda “Luiza”, ktorá nás viacerých zaujala, bola “tá” Luiza) alebo mňa osobne veľmi príjemne chuťou prekvapila napr. aj “Malá princezná” od Iva, ktorú som chutnal u Ľuboša. Sklamanie a negatívne prekvapenie pre mňa bol Ľubošov Cimus a jeho Ivanka, ktorá sa hustotou strapca a praskaním dosť výrazne odlišuje od mojej Ivanky.
Po čase a ochutnaní niekoľkých desiatok odrôd (odhadujem, že to bolo spolu cca 100 vzoriek) sa tie chute už zlievajú do niečoho priemerného z ktorého potom dokážu vyčnievať len skutočne chuťovo výrazné odrody ako napr. Helena alebo už spomínaný Efiop, ktorého pár bobuľovú vzorku “martinákov” som este doma našiel a priniesol.
Osobne som sa tešil najmä na ochutnávku Bajkonuru a Klubičného ale neviem či to bolo ich ešte nedostatočnou vyzrelosťou alebo mojou hubou ale ani jedna ma chuťovo nijako nezaujala.
Zážitkov a nových chutí bolo veľa, pre tých ktorí ešte nezažili tieto spoločné stretnutia do budúcna odporúčam nájsť si aspoň raz čas a zúčastniť sa.

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Marek1970 píše: 16 zář 2025, 16:14Včera bolo super, u mňa chuťovo vyčnieval najmä Andrejov guláš  :-D a Ľubošova Darja. Odrôd na ochutnávku bolo skutočne veľa ale napriek mnohým lákadlám som stále nastavený na to, že najbližšie dva roky len redukujem a nič nové nesadím ani nevrúbľujem. Pre tých, ktorý ešte majú miesto a energiu, by sa včera určite našlo niekoľko odrôd, ktoré by stáli za vyskúšanie. Či už odroda 21-28 od Pisanky, ktorý priniesol Jirka, Banzai od Šulgu ktorý už mierne prezretý mal na ochutnávku Ľuboš, odroda “Luiza” od Jirku (dal som ju do úvodzoviek, lebo neviem či mi už pamäť zle slúži ale mám pocit, že to bola ružová odroda a Luiza od Burdaka je žltá odroda, tak neviem či odroda “Luiza”, ktorá nás viacerých zaujala, bola “tá” Luiza) alebo mňa osobne veľmi príjemne chuťou prekvapila napr. aj “Malá princezná” od Iva, ktorú som chutnal u Ľuboša. Sklamanie a negatívne prekvapenie pre mňa bol Ľubošov Cimus a jeho Ivanka, ktorá sa hustotou strapca a praskaním dosť výrazne odlišuje od mojej Ivanky.
Po čase a ochutnaní niekoľkých desiatok odrôd (odhadujem, že to bolo spolu cca 100 vzoriek) sa tie chute už zlievajú do niečoho priemerného z ktorého potom dokážu vyčnievať len skutočne chuťovo výrazné odrody ako napr. Helena alebo už spomínaný Efiop, ktorého pár bobuľovú vzorku “martinákov” som este doma našiel a priniesol.
Osobne som sa tešil najmä na ochutnávku Bajkonuru a Klubičného ale neviem či to bolo ich ešte nedostatočnou vyzrelosťou alebo mojou hubou ale ani jedna ma chuťovo nijako nezaujala.
Zážitkov a nových chutí bolo veľa, pre tých ktorí ešte nezažili tieto spoločné stretnutia do budúcna odporúčam nájsť si aspoň raz čas a zúčastniť sa.

Ad Luiza, ano, byla to Luiza. Ona když přezraje, tak u mě má medovou barvu s nádechem do růžova. Ona má dost specifickou chuť, tak se to ani snadno zaměnit nedá. Taky mě Bajkonur a Klubičný chuťově nezaujal, ale i tak byl Klubičný na včerejší koštovačce mnohem lepší než ten u Iva. Takže tu 21-28 si mám škrtnout, když už nechceš nic sadit ani roubovat? :-)

Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Dzordzik píše: 16 zář 2025, 16:24Takže tu 21-28 si mám škrtnout, když už nechceš nic sadit ani roubovat? :-)

Jirko, ďakujem za ponuku ale skutočne musím odmietnúť slovami klasika: „Neber úplatky (nové odrody), neber úplatky (nové odrody), nebo se z toho zblázníš.“
Nestíham, takže musím zaradiť inú rýchlosť, lebo sa z toho zbláznim. Mám príliš veľa aktivít a povinností, preto aj k viniču už musím pristupovať viac s rozumom ako srdcom.
Ale Michal (haco) a myslím aj Tomáš spomínali, že by ti boli vďační, ak by si z 21-28 pre nich v zime našiel po jednom odrezku a tak o dva - tri roky to nebudem mať ďaleko presvedčiť sa ako sa tejto odrode u nich darí, ak si na nich spomenieš a dva prútiky im pošleš  ;-)

blízko Piešťan,160 mnm
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Marek1970 píše: 16 zář 2025, 16:43Jirko, ďakujem za ponuku ale skutočne musím odmietnúť slovami klasika: „Neber úplatky (nové odrody), neber úplatky (nové odrody), nebo se z toho zblázníš.“
Nestíham, takže musím zaradiť inú rýchlosť, lebo sa z toho zbláznim. Mám príliš veľa aktivít a povinností, preto aj k viniču už musím pristupovať viac s rozumom ako srdcom.
Ale Michal (haco) a myslím aj Tomáš spomínali, že by ti boli vďační, ak by si z 21-28 pre nich v zime našiel po jednom odrezku a tak o dva - tri roky to nebudem mať ďaleko presvedčiť sa ako sa tejto odrode u nich darí, ak si na nich spomenieš a dva prútiky im pošleš  ;-)
Ale to víš že vzpomenu ... Haco je stejný mlsoun jako já, ten si to nenechá ujít :-) Dneska jsem 21-28 koštoval s odstupem, abych si jej vychutnal a orpavdu chutná skvěle. Dokonce mi příjde, že líp jak Livia, která taky zazářila u více koštujících.

andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Dzordzik píše: 16 zář 2025, 16:49Ale to víš že vzpomenu ... Haco je stejný mlsoun jako já, ten si to nenechá ujít :-) Dneska jsem 21-28 koštoval s odstupem, abych si jej vychutnal a orpavdu chutná skvěle. Dokonce mi příjde, že líp jak Livia, která taky zazářila u více koštujících.
Máš pravdu Jirka, Livia je tento rok fakt chutnejšia než Dyňka, som rád, že som jej dal šancu. Dyňka asi nemá svoju sezónu. Odolnosťou sú u mňa asi narovnako, listy už majú riadne chytené, ale drevo vyzerá že vyzrie. Ten muškát 21-28 sa mi ľúbil fest. Až tak, že uvažujem nad porušením predsavzatia, že do svojej zbierky odrôd nebudem nič nové pridávať. Tak lahodne sa to rozplývalo na jazyku. Naopak, Muškát Izjumskij mi vôbec nerezal, a to som bol naň veľmi zvedavý. A ešte som zabudol, veľmi ma oslovila Marekova Venus, Marek budem sa u Teba hlásiť o odrezky.

Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
Marek1970
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

andrejZA píše: 20 zář 2025, 22:05… veľmi ma oslovila Marekova Venus, Marek budem sa u Teba hlásiť o odrezky.

Andrej v pohode. Pripomeň sa cez Vianočné sviatky (pokiaľ ich teda u nás v rámci “konsolidácie”  ešte nezrušili) a nechám ti ich u svokry v PN. Nezabudni, lebo v januári už budem mať ostrihané ! Tento rok som ho podobne ako Aley trochu preťažil, takže v kombinácii so studeným júlom dozrel až v septembri ale drevo už má komplet na zimu vyzreté.

blízko Piešťan,160 mnm
Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

andrejZA píše: 20 zář 2025, 22:05Máš pravdu Jirka, Livia je tento rok fakt chutnejšia než Dyňka, som rád, že som jej dal šancu. Dyňka asi nemá svoju sezónu. Odolnosťou sú u mňa asi narovnako, listy už majú riadne chytené, ale drevo vyzerá že vyzrie. Ten muškát 21-28 sa mi ľúbil fest. Až tak, že uvažujem nad porušením predsavzatia, že do svojej zbierky odrôd nebudem nič nové pridávať. Tak lahodne sa to rozplývalo na jazyku. Naopak, Muškát Izjumskij mi vôbec nerezal, a to som bol naň veľmi zvedavý. A ešte som zabudol, veľmi ma oslovila Marekova Venus, Marek budem sa u Teba hlásiť o odrezky.

Kdybych měl letos hodnotit podle chuti růžové muškáty, tak by to bylo hodně těžké, ale Dyňka by jednoznačně zapadla do šedi průměru, když moc. Oproti tomu 21-28 letos chutná skvěle, lépe než minulý rok. Když jsem nedávno chutnal po kuličkách po sobě Livii a 21-28, tak 21-28 byla chutnější, taková lahodnější. Obě odrůdy jsou ale chuťově skvělé. Livia ale má horší odolnost k pereně, bez postřiků a v mých podmínkách. Pokud někdo stříká, tak je to jedno. Dělat letos rating bude řádná fuška.

Warmup
Aktivní člen
Kraj: Středočeský kraj
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Warmup »

Dzordzik píše: 21 zář 2025, 09:05 Kdybych měl letos hodnotit podle chuti růžové muškáty, tak by to bylo hodně těžké, ale Dyňka by jednoznačně zapadla do šedi průměru, když moc. Oproti tomu 21-28 letos chutná skvěle, lépe než minulý rok. Když jsem nedávno chutnal po kuličkách po sobě Livii a 21-28, tak 21-28 byla chutnější, taková lahodnější. Obě odrůdy jsou ale chuťově skvělé. Livia ale má horší odolnost k pereně, bez postřiků a v mých podmínkách. Pokud někdo stříká, tak je to jedno. Dělat letos rating bude řádná fuška.

Jirko tvoje hodnocení Dyňky mě překvapilo. Nevím od koho dorazil střapec a zda byl na konci životnosti, ale co jsem měl možnost ochutnat u Marka tak i když přezrálá, byla  nadprůmená a určitě ji chci pěstovat. Ale od toho rating je, je to tvoje chuťové hodnocení. 21-28 vypadá perspektivní odrůda, jsem zvědavý jak si povede v dalších letech. Zda má smysl o ní uvažovat.

Hostivice (okres Praha - Západ), zahrada a dvoreček u domu plus velmi mírný J svah 370 mnm, silně kamenitá opuková půda s jílem. Postoloprty nový projekt, nové odrůdy, 200 mnm.
andrejZA
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

So všetkým napísaným súhlasím, ale mám jednu poznámku. Dyňku u seba ešte nepovažujem za hotovú, výraz čo použil Láďa to vystihuje, aj u mňa je taká "nedopečená". U mňa rašila neskoro, potom bojovala s roztočmi, síce sa zachránila pred mrazmi, ale aj tak mala skoro mesiac spoždění.  To isté Livia v záhrade, (zatiaľčo pri dome je už dávno zrelá), suma sumárum, ešte im dávam šancu, že dôjdu do optimálnej formy. Skrátka tento rok si ešte s hodnotením Dyňky počkám. Vlani bola delikatesná. Nie je zaručené, že to tak bude vždy. U mňa Arni mal u mňa vlani tento istý problém a tento rok je hlavnou hviezdou.

Odpovědět

Zpět na „Výstavy a setkání“