Spony na fixaciu letorastov

Fórum o všem kolem stavby opěrné konstrukce a drátěnky
Odpovědět
matkoo
Aktivní člen
Kraj: Bratislava
Has thanked: 27 times
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Spony na fixaciu letorastov

Příspěvek od matkoo »

V tejto diskusii sme sa pred zaciatkom uplynulej sezony bavili o vyuziti spon, ktore by drzali rastuce letorasty v rozumnych rozostupoch, aby sa nestalo, ze ich vietor alebo vlastna vaha posunu po vedeni a tym padom ich poskodia alebo vytvoria prehustene miesta. Tuto sezonu som pouzival dva druhy spon - jeden klasicky lacny typ spony z ciny, druhy typ bol Rebstar Big.

alispona.jpg

rebstar.jpg
Po jednej sezone by som svoje skusenosti zhrnul asi tak, ze oba druhy plnili na mojom vedeni s Bayco 3 mm drotom svoj ucel dobre, urcite rozdiely tu vsak boli.

Cinske spony su o dost lacnejsie nez Rebstar, vysli ma odhadom na 0,025 EUR za kus oproti 0,09 EUR za kus u Rebstaru.

Spociatku sa mi rebstar spony zdali komplikovane na nasadzovanie, ale rychlo som ziskal zrucnost.

Vcera som spony odstranoval z vedenia a z cinskych spon mi par pri odopinani spadlo do travy a uz som ich nenasiel. Rebstary su celkovo robustnejsie, nestratil som ziadnu.

Asi kazdy z nas ma okolo vinica kopec prkotin na skladovanie a uvedomil som si, ze ak by som mal iba rebstar spony, kludne by som ich mohol nechat zavesene za jeden koniec celu sezonu povedzme na druhom-tretom dvojdroti, tam by si ma pockali kym ich bude znova treba bez toho, aby sa nejaka stratila. U ali-spon si to neviem predstavit, ak by boli na drote nasadene bez uchyteneho letorastu, podla mna by sa postupne zacali stracat. Nie ze by tie spony boli nejake objemne, ale moja skusenost je asi taka, ze cim mensia krabicka, tym dlhsie ju hladam ked ju potrebujem :-)

Cinske spony vytvoria o nieco vacsi priestor pre letorast, takze ak niekto chce, moze jednou sponou obopnut oba droty vedenia a fixovanie je pevnejsie. Toto by slo aj so sponami rebstar, ale bolo by to asi natesno.

Ked to tak zhrniem, napriek cenovemu rozdielu by som u seba uprednostnil vyuzitie rebstar spon, ale ak niekomu nevadi potreba skladovania a uprednostni cenovo vyhodnejsi nakup, po prvej sezone vyhodnocujem funkcnost oboch typov ako porovnatelnu. 

Martin

Plodi: Vostorg, Gordej, Ruslan, Elma, Pannónia Kincse, Souvenir, Arkadia, Aladdin, Veles, Rošfor, Beloje čudo, Cimus, Šarada UA, Skazka, Anita
Este neplodi: Zolotce, Tajna monacha, Valjok, Dyňka
Zrusene: Izabella, Nero, Pamjati Dombkovskoj, Galahad (prestepeny na Arni)
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Spony na fixaciu letorastov

Příspěvek od Radovan »

Martin, díki za skúsenosť. Vyzerá to super. No len tak som to hodil do kalkulačky. Do celého vinohradu by ma vyšli Rebstary 415 €. Au, celkom pestovateľský luxus, keď celá drôtenka vyšla 1200 €, toto je vcelku dosť. Viac než dvojnásobne to prevyšuje aj cenu vreciek na strapce.
Čínske 115 €, to už je prijateľnejšie. Ak sa to skombinuje s klasickým vyväzovaním a spona príde len na vrchný drôt, tak v pohode.

vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

Nezavidim vam chlapi tolko roboty piplacky s vasimi korenmi,,,ved to clovek musi stravit tyzdne pri tych sponach a potom to davat dole ,,este ze mam len par korienkou aj to je uz dost.Dufam ze mi polka vymrzne nech nemam ani tolko :)
Najme teraz po druhej operacii kolena :)

• Adler , Arni , Alexa Voronjuk 3x , Blondinka , Cimus 3x , Darja 2x , Krasavcik , Maria 2x , Senator Burdaka , Shedevr , Valjok 2x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk , Zolotce 2x
  • Alians , Bajkonur 3x , Dneperska krasavica , Etalon , Grand Prix 2x , Piros , Vecernyj Minsk
  • Efiop , Dominik , Ivanka , Krasa Balok , Lara , Lord 2x , Spokusa

• Košice-Okolie, 330 mnm.
mafa
Kraj: Presovsky
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

vader píše: 28 pro 2025, 19:01 Nezavidim vam chlapi tolko roboty piplacky s vasimi korenmi,,,ved to clovek musi stravit tyzdne pri tych sponach a potom to davat dole ,,este ze mam len par korienkou aj to je uz dost.Dufam ze mi polka 

ja používam spony z činy od roku 2023 a zatiaľ som nedal dole ani jednu, ak už raz založím sponu na drôtenku tak už tam ostane, iba ju presuniem tam kam potrebujem, ale vodiaci drôt mam 2,1 mm, nie 3,1 mm takže sa ľahšie zakladajú a presúvajú

Poprad 700 mnm.

51-11-3,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Hrom, Iriska k-m, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka,
Zoltyj Velikan, Zub Drakona
vader
Aktivní člen
Kraj: Kosice-okolie
Been thanked: 5 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vader »

mafa píše: 28 pro 2025, 19:11 ja používam spony z činy od roku 2023 a zatiaľ som nedal dole ani jednu, ak už raz založím sponu na drôtenku tak už tam ostane, iba ju presuniem tam kam potrebujem, ale vodiaci drôt mam 2,1 mm, nie 3,1 mm takže sa ľahšie zakladajú a presúvajú

no vidis jaky si sikovny ja ich mam este vsacku v budi dakde uz 2 roky ,,,mozno ich na jar vyberem

• Adler , Arni , Alexa Voronjuk 3x , Blondinka , Cimus 3x , Darja 2x , Krasavcik , Maria 2x , Senator Burdaka , Shedevr , Valjok 2x , Vanilla 2x , Vasilkovskij , Virastyuk , Zolotce 2x
  • Alians , Bajkonur 3x , Dneperska krasavica , Etalon , Grand Prix 2x , Piros , Vecernyj Minsk
  • Efiop , Dominik , Ivanka , Krasa Balok , Lara , Lord 2x , Spokusa

• Košice-Okolie, 330 mnm.
TomNR
Kraj: Nitra
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomNR »

Ja pouzivam odpadovy/darovany drot s izolaciou. Par X obmotam okolo vodiaceho drotu a spravim oblucik. Ponechavam ich tam prakticky na stalo.

Nitra, juhozapadny svah.

Muskat Polockey, Galahad, Ester, Nero, Lora, Arkadia, Denal, Einset Seedless, Lakemont, Reliance, Canadice

+nezname mustove odrody ponechane na jedlo

Nerodili:
Aladdin, Bogema, Bravissimo, Cimus, Darja, Dyňka, Geliodor, Polonez 50, Skazka, Zolotce
Odpovědět

Zpět na „Stavba opěrné konstrukce a drátěnky“