Hľadám, zháňam, kúpim ...

Určování chorob, výměna odrůd, dovoz, odvoz ...
Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Hľadám, zháňam, kúpim ...

Příspěvek od Dzordzik »

Pokud by někdo měl zájem, mám doma odložené 4ks 8hrotových hvězdiček na výrobu kolečka - kypřiče. Pokud je někdo kutil, tak si kolečko snadno vyrobí a nasadí na násadu. Ideálně někdo tady z Moravy, kdo si může dojet. Nechce se mi to nikam posílat... Kdyžtak napište do SZ.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
EmhyrVarEmreis
Aktivní člen
Kraj: Vysočina
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EmhyrVarEmreis »

Zdravím, neměl by někdo na prodej pár přebytečných sazenic révy? Dva keře mi v zimě pravděpodobně vymrzly a nezačaly vůbec rašit. A já letos nic nezakořeňoval. :-( Pište kdyžtak do zprávy, díky.

Třebíčsko, 450 m n. m., dolina řeky, necelých 30 rostlin
Odrůdy: Arkádia, Baco noir, Muscaris, Nero, Prim, Solaris, Somerset seedles, Supaga
Jan1k
Kraj: Trnavský kraj (SK)
Has thanked: 1 time
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan1k »

Dobrý deň, 

Zháňam odrezky odrôd Devín a Dunaj.

Chcem skúsiť preštepiť po 10 koreňov, čiže by mi mohli stačiť 2 - 3 tohtoročné odrodené výhony. 
Mal som to už dohodnuté v Pezinku, ale, žiaľ, celá oblasť je v karanténnom pásme pre ​​Fytoplazmu žltnutia viniča.

Niekde v trase Nitra - Dunajská Streda - Bratislava - Brno. Poštou neviem, či by to malo zmysel, nemám skúsenosť.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Jan1k píše: 15 pro 2025, 11:40Dobrý deň, 

Zháňam odrezky odrôd Devín a Dunaj.

Chcem skúsiť preštepiť po 10 koreňov, čiže by mi mohli stačiť 2 - 3 tohtoročné odrodené výhony. 
Mal som to už dohodnuté v Pezinku, ale, žiaľ, celá oblasť je v karanténnom pásme pre ​​Fytoplazmu žltnutia viniča.

Niekde v trase Nitra - Dunajská Streda - Bratislava - Brno. Poštou neviem, či by to malo zmysel, nemám skúsenosť.
Jsi si jistý, že to je v současné situaci s Fyzoplazmou dobrý nápad?

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
Jan1k
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan1k »

Dzordzik píše: 15 pro 2025, 11:45Jsi si jistý, že to je v současné situaci s Fyzoplazmou dobrý nápad?
Nie je to ideálne, ale načo čakať? Život sa nezastaví. 

​​​​​​Mal som dohodu s pestovateľom z Pezinka a ten aj napriek zákazu mi ponúkol, že prúty si aj tak môžem prísť odobrať. Čo som, samozrejme, odmietol. Ctím si pravidlá.
Ale presun zo zdravého vinohradu z ok lokality by nemalo byť väčšie riziko, ako moja samotná poloha.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Obávám se, že v současné době době už se zdravý vinohrad nepozná od napadeného a bude to vždycky jenom o dobrozdání pěstitele. Ten ani nemusí vědět, že má napadeno, protože se to ještě na keřích neprojevilo. Pokud je pravda, že se nákaza může projevit po dlouhé době od infekce, tak je velké riziko jakákoli výměna materiálu.

Jozo444
Kraj: Nové Zámky
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozo444 »

Dzordzik píše: 15 pro 2025, 16:55 Obávám se, že v současné době době už se zdravý vinohrad nepozná od napadeného a bude to vždycky jenom o dobrozdání pěstitele. Ten ani nemusí vědět, že má napadeno, protože se to ještě na keřích neprojevilo. Pokud je pravda, že se nákaza může projevit po dlouhé době od infekce, tak je velké riziko jakákoli výměna materiálu.

Tak niekde píšu pár mesiacov a niekde zas aj 2 roky od prvych príznakov , možno to závisí od citlivosti odrody a kondicie. Tak ak materiál prejde cez horúci kúpeľ tak by sa mal zbaviť vajíčok cikad aj fytoplazmi , v domácich podmienkach používajú na to pristroj sous vida

Jan1k
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan1k »

Jozo444 píše: 15 pro 2025, 21:43 Tak niekde píšu pár mesiacov a niekde zas aj 2 roky od prvych príznakov , možno to závisí od citlivosti odrody a kondicie. Tak ak materiál prejde cez horúci kúpeľ tak by sa mal zbaviť vajíčok cikad aj fytoplazmi , v domácich podmienkach používajú na to pristroj sous vida

Zbaviť sa prípadných vajíčok je rel. jednoduché. Stačí na to tvrdý, nato určený, postrek. Navyše, podľa všetkého, vajíčka sú kladené najmä do borky na kmeňoch. Problémom je, že ak je materiál už infikovaný, nie je už pomoci a zo štepu to prejde do podpníka a na 99% hotovo.

Ondra
Aktivní člen
Kraj: JM
Has thanked: 25 times
Been thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Jan1k píše: 16 pro 2025, 20:47 Zbaviť sa prípadných vajíčok je rel. jednoduché. Stačí na to tvrdý, nato určený, postrek. Navyše, podľa všetkého, vajíčka sú kladené najmä do borky na kmeňoch. Problémom je, že ak je materiál už infikovaný, nie je už pomoci a zo štepu to prejde do podpníka a na 99% hotovo.

Bingo!  ;-)
 Proto, pokud už je nezbytné kupovat neznámou odrůdu naslepo, tak ji přímo neroubovat, ale holt jen nechat zakořenit a počkat několik let v izolaci v samostatném květináči.
Pokud  dotyčný tazatel zitra neumírá, tak se ty cca 3 roky snad daji vydržet.   :-)

Reliance (bs-3), Centurion (bs-2), Regent (s-3), Arkadia (s-3,5), Chrupka bílá (s-4), Muškát "bílý" (s-4), Prim (s-3). Alvika?
Ještě neplodí: Muscat Bleu (s-3), Vostorg (s-2,5), Jutal (bs-2), Talisman• (s-2), Cimus 6x (bs-2), Attika (bs-3), Perleta (bs-4), Elma (bs-4).
Likvidace (přeroubováno) Teréz (s-4), Late Rizamat (s-4), Hamburský muškát (s-4), Afuz Ali (s-3).
--> prozatim na Reliance. Bude tam více druhů (2026+)
Sazenice v květináči
Džin (bs-4), Zolotce (bs-2), Somerset Seedless (bs-2), Einset Seedless (bs-3), Dubljanskij (s-2), Cardinal (s-4), 2x Alden (s-3), Krasavčik•(s-3)
Uvažuji o: Lord (bs-2,5), Ivanka (bs-3), Jupiter USA (bs-3,5), Venus (bs-3), + černý sultan, Nachodka, Arni
Jozo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozo444 »

Jan1k píše: 16 pro 2025, 20:47 Zbaviť sa prípadných vajíčok je rel. jednoduché. Stačí na to tvrdý, nato určený, postrek. Navyše, podľa všetkého, vajíčka sú kladené najmä do borky na kmeňoch. Problémom je, že ak je materiál už infikovaný, nie je už pomoci a zo štepu to prejde do podpníka a na 99% hotovo.

Horúci kúpeľ "vylieči" infikované štepy

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Jozo444 píše: 16 pro 2025, 21:36 Horúci kúpeľ "vylieči" infikované štepy

Jozo, ja to chápu tak, že horká koupel zabije pouze vajicka, ale infikována dřevní hmota, tedy step, zustane stále.infekcni, leda by si ho uvařil a tim zabil. Pak by nebyl.infekcni, ale ani živý.....

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
stano
Kraj: Košický
Has thanked: 31 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Jozo444 píše: 16 pro 2025, 21:36 Horúci kúpeľ "vylieči" infikované štepy

Horúci kúpeľ nerieši a nelieči infikované štepy, ak tak len vektor prenosu /prenášača ochorenia/,takže rôznymi postrekmi podľa mňa zlikviduješ len "prenášača", ale nie ochorenie. Fytoplazmu prenášajú aj iné cicavé hmyzy, napr. aj molice, menej vošky. Použitím insekcitídov sa rieši len ich prenášač, ale nie ochorenie, dalo by sa to riešiť asi antibiotikami, ale to je už iný problém a v poľnohospodárstve zakázané. Fytoplazma nenapáda len vinič, ale aj jablone, hrušky, paradajky /rajčiak/,papriku, zemiaky, kukuricu, lucernu a aj okrasné rastliny, aj rôzne buriny, ktoré môžu byť neskôr dobrým zdrojom fytoplazmy atď. Rôzne zázračné postreky neexistujú, postreky riešia len prenášačov, nie fytoplazmu ako takú, tá sa nedá liečiť, rastlinu len vykopať a zlikvidovať, čo je zatiaľ jediný liek. Pre vinohradníkov, krorí sa živia pestovaním viniča je to hôza, ktorá im v krátkej dobe môže zlikvidovať ich živobytie. Vo svete je výrazný prebytok vína, z toho dôvodu sa znižujú stavy ale asi len technických /muštových/viničov, kvôli tomu sa už klčujú /vykopávajú/ viniče, tým asi fytoplazma pomôže, tá dokáže byť im "nápomocná". U stolového viniča nemám informácie.
Situácia je najkritickejšia v niektorých veľkých vinárskych regiónoch, napr.  Kalifornia (USA) – masívne odstránenie vinohradov a neobraté hrozno.
Francúzsko – oficiálne programy na úpravu trhu, tisíce hektárov rušených.
Južná Európa a Latinská Amerika – viditeľný trend znižovania plôch vinohradov.
Časti Turecka, Argentíny či Portugalska – dlhodobo klesajúca plocha pestovania.
Vráťme sa k predaju, darovaniu viničových odrezkov, ja by som to neriskoval, /hoci risk je zisk/, tým že zlikvidujem prenášača, nezlikvidujem samotné ochorenie odrezku fytoplazmou, ktorá sa ako som už písal nedá liečiť, len nerozumne "rozmnožiť". Že vraj niektoré niektoré odrody sú imúnnejšie, odolnejšie voči fytoplazme, len ktoré sú to a dokedy....

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

stano píše: 17 pro 2025, 10:43 .... Že vraj niektoré niektoré odrody sú imúnnejšie, odolnejšie voči fytoplazme, len ktoré sú to a dokedy....

Ahoj, měly by to byt klony amerikánek. Tedy labrusky. Nejsou proti fytoplazmě přimo odolné, ale měly by být tolerantní. 
Vitis Labrusca a Křísek révový (Scaphoideus titanus)  jsou velmi dobří známí. Koexistují spolu nebo vedle sebe už velmi, velmi dlouho... ;-)

Reliance (bs-3), Centurion (bs-2), Regent (s-3), Arkadia (s-3,5), Chrupka bílá (s-4), Muškát "bílý" (s-4), Prim (s-3). Alvika?
Ještě neplodí: Muscat Bleu (s-3), Vostorg (s-2,5), Jutal (bs-2), Talisman• (s-2), Cimus 6x (bs-2), Attika (bs-3), Perleta (bs-4), Elma (bs-4).
Likvidace (přeroubováno) Teréz (s-4), Late Rizamat (s-4), Hamburský muškát (s-4), Afuz Ali (s-3).
Sazenice v květináči
Džin (bs-4), Zolotce (bs-2), Somerset Seedless (bs-2), Einset Seedless (bs-3), Dubljanskij (s-2), Cardinal (s-4), 2x Alden (s-3), Krasavčik•(s-3)
Uvažuji o: Lord (bs-2,5), Ivanka (bs-3), Jupiter USA (bs-3,5), Venus (bs-3), + černý sultan, Nachodka, Arni
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Labrusky, jóó, to všetci chceme. Tadiaľ cesta nepovedie.

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Radovan píše: 17 pro 2025, 13:52 Labrusky, jóó, to všetci chceme. Tadiaľ cesta nepovedie.

Já hned věděl, že touto informací udělám spoustě lidí radost!  :lol:

Sazenice v květináči
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Vždy som písal a hovoril, že pri pestovaní viniča sa končí a nie začína. Cesta k sladkému stolovému strapcu hrozna resp. muštovému je plná nástrah. I keď som ZŽV okrajovo zaznamenal, nikdy ma nenapadlo, že to môže byť takto vážne. Trochu som znervóznel pri správe o výskyte minulý rok v okrese Sobrance a nutnosti vyklčovať vinohrad. 
Keby som mal pestovať čistú labrusku, tak to ku konštrukcií radšej nasejem fazuľu .....

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 17 pro 2025, 15:19 Vždy som písal a hovoril, že pri pestovaní viniča sa končí a nie začína. Cesta k sladkému stolovému strapcu hrozna resp. muštovému je plná nástrah. I keď som ZŽV okrajovo zaznamenal, nikdy ma nenapadlo, že to môže byť takto vážne. Trochu som znervóznel pri správe o výskyte minulý rok v okrese Sobrance a nutnosti vyklčovať vinohrad. 
Keby som mal pestovať čistú labrusku, tak to ku konštrukcií radšej nasejem fazuľu .....

A tak stale mame ještě v zasobě možné GMO revy, neboj.  :-)

Jediné, co mě osobně nyní na labruskach trochu znervózňuje, pokud by se prokazala ta nikoliv senzitivita ale tolerance k fytoplazmě -že by to bylo prostym faktem- (ruku do ohně za to ale fakt nedám- nezjistoval jsem to nijak do hloubky- může to byt klidne i uplna blbost), tak že by to mohl byt do budoucna skrytý zdroj fytoplazmy. Takovej klasickej trojskej kůň. Neprojevilo by se to, nedojde tedy k zaškrcení pletiv. Tzn. nikdo by to nezjistil- pouze laboratoř.  :shock:

Na druhou stranu...(trochu sci-fi) pokud klasické vinifery v jiném multivesmíru vychcipají, tak pokud nepovolí GMO nebo klasické slechtění nenabidne alternativu, labruska by sice mohla- teoreticky být nakažená fytoplazmou, ale normalně by asi dál plodila. 

Ale tohle je jen moje malé soukromé mentalní cvičení. Takže klid, prosím.  :-)

Sazenice v květináči
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ondra píše: 17 pro 2025, 18:48 A tak stale mame ještě v zasobě možné GMO revy, neboj.  :-)

Jediné, co mě osobně nyní na labruskach trochu znervózňuje, pokud by se prokazala ta nikoliv senzitivita ale tolerance k fytoplazmě -že by to bylo prostym faktem- (ruku do ohně za to ale fakt nedám- nezjistoval jsem to nijak do hloubky- může to byt klidne i uplna blbost), tak že by to mohl byt do budoucna skrytý zdroj fytoplazmy. Takovej klasickej trojskej kůň. Neprojevilo by se to, nedojde tedy k zaškrcení pletiv. Tzn. nikdo by to nezjistil- pouze laboratoř.  :shock:

Na druhou stranu...(trochu sci-fi) pokud klasické vinifery v jiném multivesmíru vychcipají, tak pokud nepovolí GMO nebo klasické slechtění nenabidne alternativu, labruska by sice mohla- teoreticky být nakažená fytoplazmou, ale normalně by asi dál plodila. 

Ale tohle je jen moje malé soukromé mentalní cvičení. Takže klid, prosím.  

Ondra, Ty už viac pestuj a menej bádaj :-). Teraz sa budeš v zime nudiť, to som zvedavý, čo tu ešte s Tebou zažijeme  :lol:.  Ozaj ako dopadli pokusy s UV-C?

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 17 pro 2025, 19:28 Ondra, Ty už viac pestuj a menej bádaj :-). Teraz sa budeš v zime nudiť, to som zvedavý, čo tu ešte s Tebou zažijeme  :lol:.  Ozaj ako dopadli pokusy s UV-C?

Panáčku.... Ty si na mě jestě vzpomeneš, az budeš misto révy pěstovat ty zmiňované fazole!  :lol:
 Ps: hele, zatim nijak, nestíham ostatni věci... jestě na to ani nepřisla řada. :roll: Ve skleniku jsem měl rouby, nechtěl jsem to tím zničit ..ale stači to dat akorát do zasuvky.

Sazenice v květináči
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ondra píše: 17 pro 2025, 19:53 Panáčku.... Ty si na mě jestě vzpomeneš, az budeš misto révy pěstovat ty zmiňované fazole!  :lol:
 Ps: hele, zatim nijak, nestíham ostatni věci... jestě na to ani nepřisla řada. :roll: Ve skleniku jsem měl rouby, nechtěl jsem to tím zničit ..ale stači to dat akorát do zasuvky.

....si sa zľakol, že ich spáliš,  že? :-)..... ale zas by si ich zachránil pred ZŽV ;-)

Naposledy upravil(a) Lubo dne 17 pro 2025, 21:11, celkem upraveno 1 x.

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 17 pro 2025, 20:19 ....si sa zľakol, že ich spáliš,  že? :-)..... ale zas by si ich zachránil pre ZŽV ;-)

Je to holt respektbudící germicidní lampa. Ono to potrebuje timer a nějakou tu další nedůležitou kontrolu. Můj menši doplňkovej projekt. Davám to teprve ted dohromady.  ;-)
Přílohy
20251217_202400.jpg

Sazenice v květináči
Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Ondra píše: 17 pro 2025, 20:27 Je to holt respektbudící germicidní lampa. Ono to potrebuje timer a nějakou tu další nedůležitou kontrolu. Můj menši doplňkovej projekt. Davám to teprve ted dohromady.  ;-)

A to čo bude až bude? Si dobre poistený? ;-)

Ondra
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ondra »

Lubo píše: 17 pro 2025, 21:10 A to čo bude až bude? Si dobre poistený? ;-)

Jsou to jednotlivé krabičkové IP65 230V moduly na din - na sobě zcela nezavislé, ale skrze zásuvku/zastrčku propojitelné (vláček). V jednom bude spínací termostat s řiditelnou hysterezi na kontrolu nastavené max teploty + připojitelná tepelná sonda, ve druhém multifunkční timer (sec, hodiny, dny+ programy) a v dalším je např. ochranný a predevším kontrolní wifi modul- hlida proud a napětí plus prepěti, podpětí, nadproud,...  prostě to hlidá takový ty jednotlivý čísílka a pismenka A nebo V...  :-)
Ale detaily pro toto forum nejsou nyní úplně důležité.  :-)

Využití na milion způsobů. Tak třeba takto:
Ps: Obrázky vygeneroval Copilot  ;-)
Přílohy
Screenshot_20251217_235504_Copilot.jpg
Screenshot_20251218_000723_Copilot.jpg

Sazenice v květináči
Jozo444
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jozo444 »

stano píše: 17 pro 2025, 10:43 Horúci kúpeľ nerieši a nelieči infikované štepy, ak tak len vektor prenosu /prenášača ochorenia/,takže rôznymi postrekmi podľa mňa zlikviduješ len "prenášača", ale nie ochorenie. Fytoplazmu prenášajú aj iné cicavé hmyzy, napr. aj molice, menej vošky. Použitím insekcitídov sa rieši len ich prenášač, ale nie ochorenie, dalo by sa to riešiť asi antibiotikami, ale to je už iný problém a v poľnohospodárstve zakázané. Fytoplazma nenapáda len vinič, ale aj jablone, hrušky, paradajky /rajčiak/,papriku, zemiaky, kukuricu, lucernu a aj okrasné rastliny, aj rôzne buriny, ktoré môžu byť neskôr dobrým zdrojom fytoplazmy atď. Rôzne zázračné postreky neexistujú, postreky riešia len prenášačov, nie fytoplazmu ako takú, tá sa nedá liečiť, rastlinu len vykopať a zlikvidovať, čo je zatiaľ jediný liek. Pre vinohradníkov, krorí sa živia pestovaním viniča je to hôza, ktorá im v krátkej dobe môže zlikvidovať ich živobytie. Vo svete je výrazný prebytok vína, z toho dôvodu sa znižujú stavy ale asi len technických /muštových/viničov, kvôli tomu sa už klčujú /vykopávajú/ viniče, tým asi fytoplazma pomôže, tá dokáže byť im "nápomocná". U stolového viniča nemám informácie.
Situácia je najkritickejšia v niektorých veľkých vinárskych regiónoch, napr.  Kalifornia (USA) – masívne odstránenie vinohradov a neobraté hrozno.
Francúzsko – oficiálne programy na úpravu trhu, tisíce hektárov rušených.
Južná Európa a Latinská Amerika – viditeľný trend znižovania plôch vinohradov.
Časti Turecka, Argentíny či Portugalska – dlhodobo klesajúca plocha pestovania.
Vráťme sa k predaju, darovaniu viničových odrezkov, ja by som to neriskoval, /hoci risk je zisk/, tým že zlikvidujem prenášača, nezlikvidujem samotné ochorenie odrezku fytoplazmou, ktorá sa ako som už písal nedá liečiť, len nerozumne "rozmnožiť". Že vraj niektoré niektoré odrody sú imúnnejšie, odolnejšie voči fytoplazme, len ktoré sú to a dokedy....

Hádať sa s tebou nejdem ale dosť som o tom čítal a tam písali že horúci kúpeľ zničí bakterie,virusi aj fitoplazmu, škodcov,.Ty to odkiaľ máš že je neúčinné ?  
https://youtu.be/oEGt_NrDn68
Ak ta to zaujíma na nete nájdeš veľa prispevkov v cudzojazyčných stránkách. Hlavne sa to používa na podpníkoch nakoľko sú bez príznakové

stano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Jozo444 píše: 21 pro 2025, 17:39 Hádať sa s tebou nejdem ale dosť som o tom čítal a tam písali že horúci kúpeľ zničí bakterie,virusi aj fitoplazmu, škodcov,.Ty to odkiaľ máš že je neúčinné ?  
https://youtu.be/oEGt_NrDn68
Ak ta to zaujíma na nete nájdeš veľa prispevkov v cudzojazyčných stránkách. Hlavne sa to používa na podpníkoch nakoľko sú bez príznakové

Fytoplazma je tak trochu netypická baktéria je to baktéria bez bunkovej steny nie je to vírus, ďalej to rozvádzať nechcem, dajú sa jej prejavy potláčať, ale ťažko liečiť, čo úplne nevylučujem, možno som bol vo vyjadrení tvrdší ako som mal byť, bol to zámer, aby sa niekto nepokúšal fytoplazmu liečiť a tým ju nechtiac rozširovať napr. rôznymi odrezkami do ďalších oblasti a zamorovať zatiaľ zdravé prostredie. Najlepšie riešenie liečenia fytoplzmy je vykopať daný vinič /nie len vinič/. Skúšať liečiť ju  amatérmi /na tejto stránke sme všetci amatéri, možno okrem dvoch/, bez patričného vzdelania a technického vybavenia s neistým výsledkom je obrovským rizikom jej rozmnoženia a to nie len cikádmi ale aj spomínanými odrezkami. Preto som tam aj uviedol, že technického viniča je ho vo svete prebytok /aj vína/ a že sa stavy znižujú klčovaním, nemusia, môžu počkať na fytoplazmu, ktorá im dané plochy zdecimuje na ďalšie využitie pôdy. Tam si môžu dovoliť skúšať liečenie fytoplzmy aj amatéri. Aj ÚKSÚP odporúča "liečenie" len vektora prenosu, čiže cikády insekticídmi, dokonca dočasne povolil aj prostriedky ktoré boli vzhľadom na životné prostredie už zakázané, napadnuté viniče len fyzicky likvidovať. V súčastnosti tú úlohu prevzali kvôli "zaspatosti" štátnych orgánov obecné úrady daných oblasti. ÚKSÚP dokonca vydal aj mapu nárazníkových zón, sú to: Pezinok, Modra, Galanta, Nitra, Dunajská Streda, Levice, Veľký Krtíš, Sobrance a hlavne Nové Zámky. Doma môžeš skúšať liečenie fytoplazmy napr. horúcim kúpeľom, držím palce, ale výsledok liečby bude známy možno až keď už bude neskoro...

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Topoľníky sú okres Dunajská Streda a ponúkajú sadbu zvesela. Rovnako aj všetci, čo predávali odrezky a sadbu v minulosti, predávajú ďalej.... nezaznamenal som ani jedno stiahnutie ponuky...

stano
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od stano »

Lubo píše: 02 led 2026, 13:58 Topoľníky sú okres Dunajská Streda a ponúkajú sadbu zvesela. Rovnako aj všetci, čo predávali odrezky a sadbu v minulosti, predávajú ďalej.... nezaznamenal som ani jedno stiahnutie ponuky...

Zatiaľ to právne nie je ošetrené a pokryté, štát mešká, možno zámerne, pre neho vinohradníctvo nie je prioritné, jeho prioritou v súčasnej dobe konsolidácie sú výber daní ap., fytoplazma je nákladovou položkou, preto iniciatívu v tej oblasti boli nútené prevziať obecné úrady, viď napr. Modra ap.. Možno je to ticho pred búrkou s možným negatívnym politickým dosahom, potom sa rozbehne aj štátna správa, možno už bude neskoro. V nedávnej minulosti som počul názor niektorých vinohradníkov, že ich viac ohrozuje lacný dovoz vína zo zahraničia ako fytoplazma, neviem či aj dnes majú taký istý názor. 

Nehehehehe
Kraj: Blízko Trnava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nehehehehe »

Dobrý deň, ja zháňam vinič ivanka a kismis nachodka. Viem, že pán Ivo K. by mi vedel určite pomôcť. Niekto zo Slovenska, ideálne západ krajiny....a asi už zakorenené, keďže ja som zatiaľ neskúšal zakorenovat.
Vďaka za odpoveď 

Odpovědět

Zpět na „Pomáháme si“