Region Liberecko

Zkušenosti z pěstování různých odrůd s různých regionech ČR a SR
Odpovědět
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Region Liberecko

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 06 říj 2025, 17:25 Několik pěstitelů se tady prezentovalo bedničkami s úrodou. Dneska jsem taky něco málo připravil pro známé na ochutnávku.

Láďa, poteší oko a verím, že aj ústa :-)

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

andrejZA píše: 06 říj 2025, 17:41 Parádna kolekcia, Láďa. S tou červenou farbou navrchu to fakt funguje :) Mimochodom, aká je odroda, to červené?

Díky Andreji. Ty červené odrůdy jsou Dněprovskaja riviera a Bohema. Ale mohl jsem použít jenom menší střapce, chtělo by to více červené, ale kde brát? Bez červené to není ono.

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
andrejZA
Aktivní člen
Been thanked: 6 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od andrejZA »

Bohema je tá tmavšia v bedničke napravo, však? U mňa už ide skoro do bordova. Chuťovo je teraz perfektná, s výrazným muškátom.

SZ Slovensko (Žilinská kotlina), cca 350 m n.m
Ajvaz (vysadené 2018), Kraseň (2020), Othello ružové (2021 - presádzané) Tajna monacha, Cimus, Garold, Bajkonur, Katalonia, Vaľjok, Zolotce, Beloje Čudo, Chrust, Nachodka, (2021), Arni, Bohema, Katrusja Kachovskaja, Skazka, Rembo (2022), Dyňka, Darja, Livia, Alexa, Adler, Joy seedles, Jutal, Efiop, Landyš, Jupiter, Ladannyj2, Somerset seedles, Timur (2023), Pjostryj, Deja, Ratatuj, Zarja Nesvetaja, Podarok Nesvetaja, Dašuňja, Džin, Klubničnyj, (2024) Dunaj (2025)
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

andrejZA píše: 06 říj 2025, 18:04 Bohema je tá tmavšia v bedničke napravo, však? U mňa už ide skoro do bordova. Chuťovo je teraz perfektná, s výrazným muškátom.

Ano, je to tak.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dneska relaxační hodinka v lese.
Přílohy
IMG_2168.jpg

Jarek23
Aktivní člen
Kraj: Moravskoslezský
Has thanked: 2 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jarek23 »

Pěkný úlovek Lado, u nas se nedá ani vylézt ven, jak porad prsi a prsi....

neplodí: Bianca, plodí: Solaris, Muscaris, Regent, Dubljanskij, Prim, Veltlínské červené rané, Muškát moravský, Frankovka, Chardonnay.
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Jarku u nás taky prší. Ale dopoledne na chvíli přestalo, tak jsem toho hned využil. Ale přišel jsem z lesa pěkně mokrý.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Výhled počasí už není dobrý, tak postupně na stůl sklízím těch pár střapců, co ještě visí. Dneska jsem sklidil jeden střapec Darji. Kvalita je pořád dobrá, pár menších střapců ještě visí. Dále to byl poslední střapec Frumoasy Alby, který se už začal překlápět do přezrálosti až hnití. Sklidil jsem i dva střapce Senátora Pavlovského. Jeden střapec ještě visí, ale není úplně zralý. Pro dnešek to stačilo, další přijdou na řadu zítra nebo spíše v neděli. Během týdne bych to chtěl mít všechno sklizené.

Přílohy
Darja5.jpg
Frumoasa Alba1.jpg
Senator Pavlovský1.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 24 říj 2025, 14:28 Výhled počasí už není dobrý, tak postupně na stůl sklízím těch pár střapců, co ještě visí. Dneska jsem sklidil jeden střapec Darji. Kvalita je pořád dobrá, pár menších střapců ještě visí. Dále to byl poslední střapec Frumoasy Alby, který se už začal překlápět do přezrálosti až hnití. Sklidil jsem i dva střapce Senátora Pavlovského. Jeden střapec ještě visí, ale není úplně zralý. Pro dnešek to stačilo, další přijdou na řadu zítra nebo spíše v neděli. Během týdne bych to chtěl mít všechno sklizené.

Láďa, klobúk dole, ako sa vieš popasovať s počasím aj polohou. U nás je 8.5 stC a celú noc pršalo, teraz sem tam mrholí. Padlo 18mm. Hlásia mrholenie na celý víkend. Korene budem asi sadiť až na Dušičky. 

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Has thanked: 4 times
Been thanked: 29 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Lubo píše: 24 říj 2025, 15:04Láďa, klobúk dole, ako sa vieš popasovať s počasím aj polohou. U nás je 8.5 stC a celú noc pršalo, teraz sem tam mrholí. Padlo 18mm. Hlásia mrholenie na celý víkend. Korene budem asi sadiť až na Dušičky. 

Souhlasím. To co mám dávno snězené, Ty teprve sklízíš. Obrovský rozdíl v dozrávání.

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Nejhorší je, že letos to zraje bez sluníčka a za neustálých dešťových přeháněk. Až se divím, že je tak málo popraskaných bobulí. Očekával jsem, že to bude daleko horší.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 24 říj 2025, 19:22Nejhorší je, že letos to zraje bez sluníčka a za neustálých dešťových přeháněk. Až se divím, že je tak málo popraskaných bobulí. Očekával jsem, že to bude daleko horší.

No vidíš. Ber to tak, že je to síto, kterým projdou jenom ty nejodolnější odrůdy...

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Po několikadenních deštích jsem se konečně dostal ke sklizni pár střapců na stůl. Stav je s ohledem na již pokročilý podzim i na deštivé počasí nadprůměrný. Džin (i když nevím na 100%, jestli je to on) je stále v dobré kondici, nepraská, nehnije. Problémem je nestejnoměrné zrání. Část bobulí je zralých a část ne. Zralé bobule mají pořád pro mě zvláštní chuť. Sklidil jsem i poslední střapec Cimusu. Už jsou na něm hnědé skvrny značící nástup přezrálosti. Ale pořád je dobrý a sladký, dokonce je cítit i slabý muškát. Ještě u mě visí i pár střapců Darji. Dneska jsem sklidil dva menší. Pořád si drží svou kvalitu, i chuť je dobrá. Po opadu listů jsem objevil i jeden zapomenutý střapeček Arniho. Kupodivu byl v dobrém stavu, nepraskal, nehnil. Dokonce jeho chuť byla nejlepší za celý letošní rok. Taky jsem objevil jeden střapeček Viktorie. Nečekal jsem dobrou chuť, ale příjemně mě překvapila. Byla sladká s nádechem muškátu. Škoda, že jsem jich nezapomněl více.

Přílohy
Džin kišmiš3.jpg
Cimus4.jpg
Darja6.jpg
Arni1.jpg
Viktoria1.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dneska bylo nádherně, svítilo sluníčko a teplota se vyšplhala na 16 stupňů, což tady už dlouho nebylo, někdy ani v létě. Ale zítra má zase celý den pršet, proto jsem sklidil další várku hroznů. Sklidil jsem poslední hrozen Viktora-2. Na tuto dobu je v dobrém stavu, nepraská, nehnije. Chuť je dobrá, osvěžující. Jako další přišel na řadu Artek. Taky je v dobrém stavu, chuť stále dobrá, ale dužnina je už měkčí. Našel jsem i poslední střapeček odrůdy Ultrarannyj žoltyj muskatnyj. Na to, jak dlouho visí, tak je pořád ve slušném stavu, hlavně nepraská ani nehnije. Chuťově to už není žádná sláva, ale jíst se dá. Sklidil jsem i poslední dva hrozny odrůdy Belaja akacia. U této odrůdy je to malý zázrak, že vydržela až do dnešního dne. Chuť je pořád výborná, letos je to její nejlepší sezona. Sklidil jsem i jeden ze dvou střapců (ten horší) odrůdy Dněprovskaja riviera. Pár bobulí už bylo shnilých, pár bobulí mělo popraskané špičky. Ale pořád je to pokrok oproti minulým letům, kdy špičky praskaly hned při dozrávání. Chuť je příjemná harmonická, osvěžující. Kdoví, jak by tato odrůda vypadala, kdyby tolik nepršelo a bylo tepleji. Jinak musím vyslovit obdiv, že při letošním průběhu počasí odrůdy masově nepraskají a hnijí pouze minimálně. A to už je začátek listopadu!
Přílohy
Viktor 2,.jpg
Artek2.jpg
Ultrarannyj žoltyj muskatnyj2.jpg
Belaja Akacia6.jpg
Dněprovskaja riviera1.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Dneska byl u nás na delší dobu poslední slunečný den s teplotou okolo 16 stupňů. Další dny teplota má klesat a začít pršet. Proto jsem se rozhodl na nic nečekat a sklidit poslední zbytky. Jako první to byl poslední střapec odrůdy Black Globe. Je ještě v celkem slušném stavu, ale už se začaly objevovat prasklinky. U této odrůdy jsem hodně zvědavý na příští rok. Po opadu listů se objevil malý střapec Monarcha. Pár bobulí bylo už shnilých, ale ty zdravé byly dobré. To samé platí i u Valjoka. Střapec byl z poloviny shnilý, ale zdravé bobule měly vynikající chuť, letos asi nejlepší. Tento střapec jsem nefotil, protože jsem ho stihl dřív sníst. Poslední letošní střapec Senátora Pavlovského vypadá na tuto dobu a počasí celkem slušně.  Sice pár bobulí na střapci nedozrálo, ale ty zbývající, to byl typický parfém. Po jednom střapci jsem sklidil i Furora a Ratatuje. Ty jsem dal do příslušného vlákna. Objevil jsem ještě dva střapce Bohemy, ale jedlých bylo jenom pár bobulí. A ty stály za to, byl tam výborný muškát. Sklizeny i poslední dva střapce Olympa Kalugina. Jeden střapec objevil nějaký hlodavec a udělal si tu slušný bufet. Spořádal nebo nakousl ty nejlepší bobule. Ještě jsem objevil po jednom zapomenutém střapci Dněprovskej riviery a Tajnej monachy. U riviery je stav pořád stejný a pravděpodobně se s touto odrůdou rozloučím. Tajna monacha byla už přezrálá, ale pár bobulí bylo ještě jedlých a dokonce se slabým muškátem. Musel jsem sklidit i pár střapců odrůdy Ljubimyj. Byly to ty střapce, u kterých jsem našel nějakou nahnilou bobuli. Mám podezření, že na vině mohou být příliš natlačené bobule ve střapci. Čtyři střapce jsem ještě nechal viset.
Přílohy
Black Globe3.jpg
Monarch1.jpg
Senator Pavlovský2.jpg
Olymp Kalugina5.jpg
Ljubimyj4.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Ještě doplním pár věcí ke včerejší sklizni. Včera jsem to celkem vychytal, protože dneska počasí otočilo, v noci začalo pršet a pršelo takřka celý den. Lepší už to nebude, podzim se hlásí o slovo. Sklidil jsem i dva ministřapce Poslannika. K této odrůdě musím dodat, že sice nevím proč, ale oblíbili si ji hlodavci a útok na tuto odrůdu pokračoval. Jeden sáček byl prokousaný a pár bobulí byly nakousnutých. V dalším sáčku zbyla jenom holá třapina. Přitom Adlera vedle si ani nevšimli. Zřejmě je lákají jenom modré odrůdy, protože další napadenou byl Olymp Kalugina. Příští rok budu muset něco vymyslet, ale ještě nevím co. Na Adleru jsem objevil jeden dobře ukrytý střapec. Vzhledově už nic moc, je na něm vidět, že už je pokročilá doba, ale chuťově pořád výborný, sladký jako med. Sklidil jsem i poslední střapce Darji. Už začala měknout a ztrácela i chuť. Nakonec se mně podařilo ještě udělat pro známé letošní poslední vzorek na ochutnání. Další bude až za rok.

Přílohy
Poslannik6.jpg
Adler5.jpg
Darja7.jpg
IMG_2302.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďa pekná kolekcia na pokročilú dobu. Určite debnička poteší. :-)
 U nás má ešte 2-3 dni mrholiť a potom príde  slniečko ale už teploty dosť  pod 10 stC. 

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Po zamračených dnech a občasných sněhových přeháňkách se začíná vyjasňovat. Teploty na to reagují poklesem, dneska byly 4 pod nulou a o víkendu mají klesnout až někde k deseti pod nulou. Naštěstí se mně včera podařilo dokončit rytí. Některé letošní slaběji vyzrálé sazenice jsem pro jistotu přihrnul hlínou, shrabané zbytky listí jsem použil na zazimování růží a hortenzií. Hrozny mám už všechny sklizené, většinu i zkonzumovaných, se zbytkem budu muset šetřit. Pro tento rok mám od révy pokoj a můžu se pustit do zdobení stromečku a pečení cukroví.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Pomalu se blíží vánoce, to je doba, kdy bychom si mohli trošku odpočinout od révy a připomenout si, že se blíží advent. Loni jsem touto dobou sem dal pár fotek z adventních návštěv několika měst v Německu. Letos navážu na tuto tradici a přidám pár fotek ze sobotní návštěvy adventních trhů ve Vídni. Dopoledne to byly trhy na zámku Schönbrunn, po obědě vánoční vesnička u katedrály sv. Štěpána, následoval Art Advent Karlsplatz a v podvečerních hodinách Vídeňský vánoční sen na Rathausplatz. Vídeň spolu s Brnem zahajují vánoční trhy mezi prvními městy. Liberec se letos taky připojil a vánoční stromek rozsvítil v předstihu už v pátek. Omlouvám se za tuto malou odbočku od révy i za amatérské fotky.

Přílohy
Schönbrunn1.jpg
Schönbrunn2.jpg
Sv.Štěpán1.jpg
Sv.Štěpán2.jpg
Karlplatz1.jpg
Karlplatz2.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Fotky z poslední akce u Vídeňské radnice se mně do předchozího příspěvku nevešly, tak jsou níže.

Přílohy
Rathausplatz1.jpg
Rathausplatz2.jpg
Rathausplatz3.jpg
Rathausplatz4.jpg
Rathausplatz5.jpg
Rathausplatz6.jpg

Marek1970
Aktivní člen
Kraj: Trnavský, Slovensko
Has thanked: 3 times
Been thanked: 1 time
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek1970 »

Láďo, pekný výlet.
Najviac ma pobavila vynaliezavosť organizátorov, keď nie je sneh, tak sa deti dostatočne vybláznia aj na slame  :-D

blízko Piešťan,160 mnm
Po viacnásobnej redukcii ku koncu roka 2025 ešte pestujem:
Abažur, Arni, Banzai, Basanti, Cimus, Compassion, Darja, Dyňka, Džin, Efiop, Einset seedless, Gran Pri, Chrustalik, Iriska, Ivanka, Jutal, Kišmiš černý sultán, Kišmiš Nachodka, Kišmiš Zaporožskij, Krasavčik, Landyš, Lord, Prima Ukrajiny, Rafinad, Reliance, Skazka, Talizman, Valjok, Venus, Zolotce a ďalších 27 nemenovaných odrôd, spolu teda ešte 57 odrôd a cca 75 koreňov.
Cieľ do budúcnosti: zredukovať maximálne na 40 koreňov z 30 väčšinou bezsemenných odrôd.
LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Marek1970 píše: 25 lis 2025, 08:26 Láďo, pekný výlet.
Najviac ma pobavila vynaliezavosť organizátorov, keď nie je sneh, tak sa deti dostatočne vybláznia aj na slame  :-D

Marku, to se mně taky líbilo. Sláma jako alternativa ke sněhu, kterého bývá poslední roky čím dál méně. Navíc děti jsou v suchu a vyblbnou se stejně. V Turnově zase každým rokem na zimním stadionu naškrabou led a jednu sklápěčku vysypou na náměstí. Hromada na náměstí při teplotách okolo nuly vydrží po celý advent a děti si to taky užijí.

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

... ja vianočné trhy moc nemusím, asi choroba z povolania, ale tie deti v slame bola fotografia plná pozitívnej energie  :-)

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďa, všetko najlepšie a hlavne veľa zdravia :-)

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Lubo píše: 26 lis 2025, 06:36 Láďa, všetko najlepšie a hlavne veľa zdravia :-)

Lubo, já už to radši nesleduji, ale díky.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Z hlediska révy je nyní mrtvá sezona a do Vánoc ještě nějaký čas zbývá, proto si dovolím ještě jednou odbočit od révy. Každým rokem během adventu navštívím několik vánočně vyzdobených a osvícených domů v ČR. Letos jsem zatím navštívil dva, první byl v Chotovicích a byla to nádhera, hlavně pro děti. Jen tak pro představu pár čísel: celkem je tady nainstalováno 174 tis. ledkových žároviček, 4,5 km kabelů, 21 km světelných řetězů, 162 ks prodlužovacích kabelů o celkové délce 587 m, 960 ks zásuvek a celková spotřeba této srandy je 8,8 kWh. S výzdobou se začíná již koncem září, aby se vše včas stihlo. Dům se rozsvěcuje v 16,30 hod. V kostelíku před domem je instalována výstava betlémů.

Přílohy
1_IMG_2585.jpg
2_IMG_2539.jpg
3_IMG_2544.jpg
4_IMG_2542.jpg
IMG_2540.jpg
IMG_2549.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Druhý vánočně osvětlený dům je v Libišanech. Tady je toho nainstalováno o něco více: cca 368 tis LED žároviček, 8,6 km svítících řetězů, 3,2 km přívodních kabelů, 723 zásuvek a celková spotřeba je cca 3,5 kWh. Z tohoto pohledu se snad jedná o rekord v počtu  nainstalovaných žároviček. Dům se rozsvěcuje v 17,00 hod. Obě rodiny mají můj velký obdiv a respekt. Oba domy jsou nádherné a rozhodně stojí za návštěvu s dětmi.

Přílohy
IMG_1_2586.jpg
IMG_2_2589.jpg
IMG_3_2591.jpg
IMG_4_2599.jpg
IMG_5_2616.jpg
IMG_6_2617.jpg

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

A protože v Libišanech toho bylo hodně i pro děti, tak mně to nedá a ještě pár fotek přidám.

Přílohy
IMG_2598.jpg
IMG_2601.jpg
IMG_2603.jpg
IMG_2605.jpg
IMG_2609.jpg
IMG_2610.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

Láďa pekné :-), ešte  to chce sneh

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Na podzim jsem si odložil pár střapců odrůdy Ljubimyj. Včera jsem si na ně vzpomněl a provedl kontrolu. Stav je zatím celkem slušný, ale z každého střapce jsem musel pár nahnilých bobulek odstranit. Letošní výdrž odhaduji do vánoc, max do konce roku. Ještě by to chtělo na uskladnění vyselektovat nějakou modrou a červenou odrůdu.
Přílohy
Ljubimyj6.jpg

Lubo
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

LadaSvijany píše: 17 pro 2025, 10:34 Na podzim jsem si odložil pár střapců odrůdy Ljubimyj. Včera jsem si na ně vzpomněl a provedl kontrolu. Stav je zatím celkem slušný, ale z každého střapce jsem musel pár nahnilých bobulek odstranit. Letošní výdrž odhaduji do vánoc, max do konce roku. Ještě by to chtělo na uskladnění vyselektovat nějakou modrou a červenou odrůdu.

Láďa, vyzerajú dobre.  :-)

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Zásoby uskladněné odrůdy Ljubimij se pomalu tenčí. Něco se snědlo na Vánoce, pár bobulí jsem použil na silvestrovské jednohubky. Včera jsem si vzal předposlední střapec.

Přílohy
Ljubimij.jpg

Mevik
Guru fóra
Kraj: Kroměřížsko, Beskydy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mevik »

My jsme včera snědli poslední střapec a chutnal i mé mlsné ženě. Muškátek - to ona může. Jinak bobule odrůdy Ljubimyj už samozřejmě nebyly v říjnové kondici, ale stále solidní. Počátkem roku to bylo vítané zpestření.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Můj Ljubimij měl muškát slabounký, ale letos byl slabší i na podzim a to téměř u všech muškátových odrůd. Ale zajímalo by mě, která bezsemenná odrůda by šla takto uskladnit. Zajímalo by mě to třeba z pohledu použití na zmiňované silvestrovské jednohubky. Přece jenom použití bobulek ze semínky někomu může vadit.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 04 led 2026, 10:04Můj Ljubimij měl muškát slabounký, ale letos byl slabší i na podzim a to téměř u všech muškátových odrůd. Ale zajímalo by mě, která bezsemenná odrůda by šla takto uskladnit. Zajímalo by mě to třeba z pohledu použití na zmiňované silvestrovské jednohubky. Přece jenom použití bobulek ze semínky někomu může vadit.
Skazka? Pokud u Tebe dozrává.

LadaSvijany
Aktivní člen
Kontaktovat uživatele:

Skazku mám vysazenu prvním rokem. Jestli bude u mě dozrávat, to se dozvím letos nebo až za rok.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

LadaSvijany píše: 04 led 2026, 12:22Skazku mám vysazenu prvním rokem. Jestli bude u mě dozrávat, to se dozvím letos nebo až za rok

Každopádně redukuj na 1 střapec na letorost a ideálně odstraň všechna boční křídélka.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Jj, Skazka, neviem čo si mám o tej odrode myslieť. Počas troch rokov plodnosti som mal veľmi protichodné skúsenosti.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

Radovan píše: 04 led 2026, 20:47Jj, Skazka, neviem čo si mám o tej odrode myslieť. Počas troch rokov plodnosti som mal veľmi protichodné skúsenosti.

Pokud jde o mě, tak výborná odolnost pereně, bezsemenost, chuť, pokud dobře dozraje. Nevýhoda jenom jedna, příliš hustý střapec a v dobrých podmínkách příliš bujný růst. O ničem jiném nevím.

Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Hej, v teplom roku u Ládi dozreje, v chladnom to bude na hrane. U mňa je náchylná na antraknózu, trpí ňou asi najviac zo všetkých odrôd. A ten rast, no hotový Poslannik. Inak ale keď dozrela, tak potešila.

Odpovědět

Zpět na „Zkušenosti z pěstování v různých regionech“