Šikida - velmi raná, ružová, bezsemenná III, muškátová, odolnost -23°C

Odpovědět
mafa
Kraj: Presovsky
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Šikida - velmi raná, ružová, bezsemenná III, muškátová, odolnost -23°C

Příspěvek od mafa »

Synonyma: Шикида
Pôvod: Pisanka Oleg Michajlovič
Charakteristika odrody
Farba: ružová
Listy:
Rast: silný
Doba zrenia: veľmi skorá (90-100 dni)
Kvet: obojpohlavný, dobré opelenie
Hrozno a bobule: strapec veľký, voľný, 700- 1500 g.
Bobule (III. kategórie bezsemennosti) veľké 5-7g, oválne, ružovej farby,
majú chrumkavú, šťavnatú dužinu a ľahkú muškátovú príchuť
Vyzrievanie dreva: veľmi dobré
Počet strapcov na letorast: až 2-3 súkvetia
Zaťaženie, rez: plodí aj pri krátkom reze
Odolnosť k mrazu: -23°C
Odolnosť k chorobám:
Zakoreňovanie odrezkov: veľmi dobré
Poznámky:

Odkazy : https://www.youtube.com/watch?v=ZkIrL9VKZnA

Poprad 700 mnm.

51-11-3,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Hrom, Iriska k-m, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka,
Zoltyj Velikan, Zub Drakona
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Has thanked: 4 times
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Re: Šikida - velmi raná, ružová, bezsemenná III, muškátová, odolnost -23°C

Příspěvek od Radovan »

Šikida by mala byť v mnohom podobná Cimusu, veľkosťou a štruktúrou strapca, veľkosťou bobule, termínom dozrievania, bezsemennosťou III.
Odlišná je farba, ktorá je iskrivo ružová, štruktúra bobule je chrumkavá oproti mäkkému Cimusu, muškát je ľahký kvetový.
Otázna je odolnosť k perenospóre. O Šikide sa hovorí ako o náhrade za Veles, ktorý praská, ako aj za Cimus, ktorého predbehne farbou a chrumkavosťou.

mafa
Kraj: Presovsky
Been thanked: 7 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mafa »

Jedna z dvoch sadeníc ktoré som v roku 2024 vysadil priamo na stanovisko, rast bol veľmi dobrý, vyzrievanie dreva na mladú sadenicu dostatočné aby som ju zrezal na metrovú dĺžku,
Tento rok som ju postupne zredukoval na jednu signálku ktorá potešila ako vzhľadom tak aj chuťou, Strapec voľný ktorý hneď zaujme svojou farbou, bobule oproti popisu trošku menšie ale za to úplne bez semien, chrumkavé, chuť sladká, príjemná, s jemným muškátom, vyzrievanie dreva veľmi dobré
Ak by som to mal porovnať s odrodou Cimus, tak v mojich podmienkach ( mám ich od seba asi tri metre ) bola tento rok Šikida vo všetkých aspektoch lepšia ako Cimus, okrem chuti, nie preto že je Šikida zlá, ale skrátka Cimus je Cimus

Přílohy
Sikida1.jpeg
Sikida.jpeg

Poprad 700 mnm.

51-11-3,Adrinalin, Akkord, Akvarel, Alex k-m, Alexander Lukasenko, Alinka, Anna German, Avatar, Avtograf Kalugina, Azov k-m, Barbi, Baronessa (Burdak), Baronessan (Kalugin), Basardi,Batja, Bravissimo k-m, Brjunetka, Cimus k-m, Carlik, Carodejka, Cervona Kalina, Citadel, Cornyj Joker, Danila, Dikij Angel, Dior, Don Juan, Dynka, Eldorado ( Kasic ), Eldorado ( Visnivecky ) , Extrim, Fantazer, Fenix, Fres Muskat, Hrom, Iriska k-m, Jamajka, Javelin k-m, Joker, Karolina Kalugina, Krasavica Kazacka, Kataleja, Klubnicnyj, Korol Vkusa, Krasa Dnepra, Krasnaja Sapocka, Keasnyj Princ, Krivbas, Kupidon, Kuzmic, Kvartet, Kvint, Leja, Lolita Torez, Lordik, Malva Rossa, Manila, Marka, Medeja, Melon, Mercisor Muskatnyj, Moldavskyj Manikur, Mozajka k-m, Muskat Dona, Muskat Koneva, Muskatel Bordo, Muza, Nirvana k-m, Padarok Dnepru, Pamjati Smelova, Pasadena, Peljustki Trojandy, Plombir Krasnyj, Premium, Red King, Rozovyj Palcik, Slava Ukrajine, Sofina, Sakira, Solncedar, Solncejar, Sikida k-m, Technologicnyj, Tekumze, Terra, Tor, Vasilok, Vika Viktoria, Vilija, Visna, Vodnaja Lilija, Vzlot, Zagatka Kalugina, Zoltaja reka,
Zoltyj Velikan, Zub Drakona
Radovan
Aktivní člen
Kraj:
Been thanked: 12 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radovan »

Krásna farba.👍 Na Šikidu sa veľmi teším, mal by mi prísť odrezok tejto zimy.
Cimus je síce Cimus, prvý strapec ohúri. No potom nezjem viac než päť strapcov za sezónu, nemám rád také kolínske. Šikida by mi preto mala vyhovovať viac.

Dzordzik
Administrátor fóra
Kraj: Zlínský kraj
Been thanked: 29 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzordzik »

mafa píše: 11 led 2026, 20:07Jedna z dvoch sadeníc ktoré som v roku 2024 vysadil priamo na stanovisko, rast bol veľmi dobrý, vyzrievanie dreva na mladú sadenicu dostatočné aby som ju zrezal na metrovú dĺžku,
Tento rok som ju postupne zredukoval na jednu signálku ktorá potešila ako vzhľadom tak aj chuťou, Strapec voľný ktorý hneď zaujme svojou farbou, bobule oproti popisu trošku menšie ale za to úplne bez semien, chrumkavé, chuť sladká, príjemná, s jemným muškátom, vyzrievanie dreva veľmi dobré
Ak by som to mal porovnať s odrodou Cimus, tak v mojich podmienkach ( mám ich od seba asi tri metre ) bola tento rok Šikida vo všetkých aspektoch lepšia ako Cimus, okrem chuti, nie preto že je Šikida zlá, ale skrátka Cimus je Cimus

Jaké že to byly aspekty, ve kterých byla lepší?

Zdounky (Kroměřížsko), prudký JZ svah 270 mnm, převážně písčitá půda, barvy: objednáno, ještě neplodí, plodí, zrušené

Odrůdy: 21-28, 4x Adler, Aladdin, Albina, Alexa, 2x Avatar, Baltimor, Bažena, Bekingem, Bela, Blizněc, 3x Bravissimo, Cezar, 3x Cimus, Čornyj sultán, Čornyj chrustal, 3x Darja, Dolgoždannyj, Dubljanskij, 3x Efiop, Elbrus, Emma, Everest, Faeton, George, Gerbera, 2x Gran Pri, Helena, 2x Ivanka, Jasja, 3x Jutal, Katalonia, Klaudio Kardinale, Korolevskij Muskat, Krasa Balok, Kreščenskij, Ladannyj 2, Land Cruiser, Livia, Ljolik, Ljubimyj, Luiza, Madonna, Monolit, Muskat Medovyj, Nadia, Nachodka, Nezavisimost, Ovalnovišňovij, Pamjati Nebesnoj Sotni, 2x Polonez 50, Prima Ukrajiny, Rafinad, Rosa Ranaja, Rošfor, Senator Burdaka, Sirenevyj, 2x Skazka, Sjuzanna, Slava Ukrajine (Višněveckij), Solnyško, Šarlota, Šerlok, Tajna Monacha, Talisman, Vanka, Vitalino, Vostorg, Zolotce, Artek, Bananas, 1x Bohema, Ciravas Agraa, Čornyj Kristal, Dyňka, Galahad, Geliodor, Halloween, 2x Klubničnyj, Nazarij, Nero, Něžnost, Poslannik, Slava Ukrajině Bač., Valjok, Vanessa
LadaSvijany
Aktivní člen
Kraj: Liberecký kraj
Been thanked: 4 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LadaSvijany »

Tato odrůda vypadá velmi zajímavě, hrozny mají nádhernou barvu. Cimus možná má lepší muškát, ale mně dost vadí vodová struktura bobulí. Určitě bych měl taky zájem Šikidu vyzkoušet. A co zrání bobulí ve střapci, probíhá rovnoměrně?

Svijany, 255 mnm, asi 100 stolních odrůd
Lubo
Aktivní člen
Kraj: Žilinský
Been thanked: 16 times
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lubo »

...vyzerá veľmi pekne, ak budú dobré referencie, tak by som ju tiež vyskúšal. Cimus je pre mňa dosť blato, taká Pisankova prvotina, vydarená ale s chybami.

Bytča - kotlina, záhrada-rovina -315 m.n.m,
Odpovědět

Zpět na „Bezsemenné“